skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Let op uw vetzurenverhouding voor gezonde botten

De verhouding van de verschillende onverzadigde vetzurenverhouding kan belangrijk zijn voor het in goede conditie houden van de botten op latere leeftijd. Een grotere verhouding van omega 6- tot omega 3-vetzuren geeft een kleinere botmineraaldichtheid van de heup bij zowel mannen als vrouwen.
Omega-3 en omega-6 vetzuren behoren tot de meervoudig onverzadigde vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. In de jaren ‘70 zijn ze voor het eerst in beeld gekomen in relatie tot hart- en vaatzieken. Dit is nog steeds een belangrijk toepassingsgebied. Inmiddels zijn er een groot aantal nieuwe toepassingsgebieden ontdekt, waaronder diverse aandoeningen die te maken hebben met chronische ontstekingen. Zowel omega-3 vetzuren als omega-6 vetzuren kunnen worden omgezet in diverse stoffen die een rol spelen bij chronische ontstekingen, maar met name de omega-3 vetzuren zijn belangrijk. Voor een goed verloop van deze ontstekingsprocessen is het zaak voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. In ons tegenwoordige voedingspatroon is de balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren doorgeslagen naar linolzuur en arachidonzuur uit vlees, wat juist onstekingsbevorderend werkt.
Aanbeveling NDNNeem dagelijks 1 tot 2 theelepels omega-3 drinkolie of een andere vorm van omega 3 suppletie door de salade. Bij ziekte: neem in overleg met uw orthomoleculaire diėtist een therapeutische dosering.

Literatuur en links:

American Journal of Clinical Nutrition 2005; 81(4):934-8

Artikel op www.natuurdietisten.nl over gezonde vetten

Publicaties op www.natuurdietisten.nl over gezonde vetten