skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Is vitamine D belangrijker voor de botten dan calcium?

Inname van meer dan 800 mg calcium per dag is onnodig voor gezonde botten als het lichaam voldoende vitamine D heeft, aldus IJslandse onderzoekers.
In een studie met 944 gezonde volwassen vrijwilligers blijkt een adequate vitamine D-spiegel ervoor te zorgen dat er een ideale spiegel van parathormoon (PTH) kan worden gegarandeerd. Inname van meer dan 1200 mg calcium is niet genoeg om een ideale PTH-spiegel te bereiken als de vitamine D status ontoereikend is.

Osteoporose veroorzaakt in Europa ca. 1.1 miljoen fracturen per jaar. Dus is een goede gezondheid van het beendergestel van groot belang.
De vraag is of de huidige aanbeveling (RDA, ADH) voor vitamine D mogelijk moet worden verhoogd. Als er weinig blootstelling is aan zon geldt al een advies voor een hogere inname.
Vitamine D heeft een calciumsparend effect en zo lang een goede vitamine D status is verzekerd zijn hoeveelheden van meer dan 800 mg calcium per dag onnodig om het calciummetabolisme te onderhouden.

Groot-Brittannië en Denemarken hebben recentelijk de aanbevelingen gedaan om vitamine D supplementen te gebruiken in periodes van verminderde zonneschijn.

Bron: IJsland-november 2005-(jama-vol.294.no 18)

 

Vitamine D bloedtest

Vitamine D bloedtestVerkoopprijs (incl. BTW): € 33,95
Koop deze test hier
Laboratorium analyse van 25-(OH)-vitamine D3 in het bloed. Ter bepaling van de vitamine D-status.

Vitamine D is een in vet oplosbare “vitamine”, dat wordt gesynthetiseerd uit endogeen cholesterol. Er is gelet op de oorsprong, de synthese en zijn functies een verwantschap met steroïde hormonen. Aan een deel van de behoefte wordt voldaan door fotochemische synthese van vitamine D in de huid.

Migratie van mensen vanuit Centraal Afrika naar het noorden leidde tot een blekere huid en dus tot een “effectiever” gebruik van UV-straling. Desondanks voldoet de intensiteit van de zon in de winter in Europa niet aan de vraag!

De synthese van vitamine D is ook sterk afhankelijk van de bestede tijd in de buitenlucht, tijd van de dag, de hoogte en de breedtegraad, het seizoen, de luchtvervuiling, de aard van de kleding, de huidpigmentatie, leeftijd, de bewolking en de toegepaste zonnebrandcrème (bij permanent gebruik van SPF 15 is de vitamine D-productie verlaagd met 99,5%). In de Eskimo-studie van het Robert Koch Instituut en de Universiteit van Paderborn werd de inname van voedingsstoffen bij kinderen bestudeerd.

In de groep van 6-11-jaar was bij 100% van de proefpersonen de inname lager dan de door de Duitse vereniging voor voeding aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Onderzoek bij volwassenen liet eveneens een tekort aan vitamine D zien – vooral in de wintermaanden.

Vitamine D speelt niet alleen een belangrijke rol in de calcium- en botstofwisseling.
Nieuwe bevindingen vanuit de wetenschap tonen aan dat te weinig vitamine D kan leiden tot verstoringen in het immuunsysteem, tot een verhoogd kankerrisico of tot een verhoogd cardiovasculair risico.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen