skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Immuniteit verhogen met voeding bij Klebsiella-Oxa-48

Sinds september vorig jaar, overleden er in het Rotterdamse Maasstadziekenhuis 25 mensen aan de Oxa-48 producerende ziekenhuisbacterie Klebsiella pneumoniae. Het is niet de eerste keer dat deze bacterie toeslaat. In Israel, begin 2007 kostte hij al 100 ziekenhuispatiënten het leven.
In 2005 en 2010 hadden we te maken met een nieuw type Clostridium Difficile waarvan velen ziekenhuispatiënten ziek werden en waaraan enkelen overleden. Dit voorjaar waren we in de ban van de EHEC bacterie, een gemuteerde E Coli, die in Duitsland voor veel problemen zorgde.
Deze incidenten zijn niet de eerste, en zullen niet de laatste zijn. De volgende keer is het weer een andere (gemuteerde) exotische bacterie.

Voedsel komt overal ter wereld vandaan en de wereldbevolking groeit. We komen steeds vaker in contact met mensen en voedsel van over de hele wereld. Dat vergroot de kans op het oplopen en verspreiden van virussen en bacteriën. Daarnaast draagt het overdadige gebruik van antibiotica bij aan het ontstaan van meer gevaarlijke, multiresistente soorten.

Wachten we, in een poging alles steriel te houden, angstvallig op de volgende uitbraak, of komen we zelf in actie op het gebied van preventie? Kunnen we bijvoorbeeld zelf werken aan onze (darm)weerstand?

Klebsiella-Oxa-48

De Klebsiella-Oxa-48 is de multiresistente versie van de Klebsiella pneumoniae bacterie, die gewoonlijk voorkomt op de huid, in de mond en darmen. In de darmen is deze staafvormige proteolitische bacterie aeroob en transiënt (passerend). In de natuur komt hij voor op planten, in de aarde en in het oppervlaktewater. Bij gezonde mensen brengt zowel de ‘normale’ Klebsiella als de gemuteerde variant geen schade toe. Maar de Klebsiella-Oxa-48 kan bij mensen met chronische longziekten, open wonden, verzwakte afweer of mensen die antibiotica gebruik(t)en infecties veroorzaken, zoals longontsteking, wondinfecties en bloedinfecties. Omdat de Klebsiella-Oxa-48 vrijwel iedere vorm van antibiotica afbreekt, kan hij juist in ziekenhuizen prima gedijen.

De Klebsiella is een zogenaamde proteolitisch (leeft van eiwitten) soort bacterie. Klachten die horen bij een overgroei van de Klebsiella, verergeren vaak na het eten van eiwitrijke maaltijden. Klebsiella produceert bij overgroei in de darm toxische stoffen. Deze toxische stoffen tasten het darmslijmvlies aan en geven een overbelasting van de lever.

Wanneer er sprake is van een overgroei van eiwitetende bacteriën zoals de Klebsiella, dan is het belangrijk om gedurende 3 weken de eiwitinname (vooral van dierlijke eiwitten) te beperken. Daarna kan de eiwitinname geleidelijk aan weer verhoogd worden. Bij een infectie met de normale vorm van de Klebsiella zou deze gereguleerd kunnen worden met natuurlijke ‘antibiotica’ middelen zoals: tea tree houdende middelen, cats claw, olijfblad, grapefruitzaad-extract, olie van oregano, tijm en tea-tree, knoflook, lactoferrine of colloïdaal zilver.

Herstellen na een infectie

Bij bacteriële infecties loopt het darmslijmvlies schade op. Deze schade aan het darmslijmvlies moet worden hersteld, met behulp van de juiste vetten, vezels (essentiële suikers) en eventueel suppletie van mineralen( zoals zink, selenium), vitamine B (zoals foliumzuur), vetzuren (zoals omega 3 in de vorm van visolie, borrageolie), vitaminen ( A, E, D) en wei-eiwit (lactoferrine).

Verder is herstel van het darmslijmvlies te bevorderen met o.a.: Aloe vera (sap), Kuzu, Arabinogalactans( wortel, radijs, zwarte bonen, peer, kokosnoot, tomaat, geelwortel, salie en eventueel wateroplosbare vezel uit de lariks), Zoethout (niet bij verhoogde bloeddruk) in de vorm van zoethoutthee, Colostrum poeder, Laurinezuur( kokosmelk zonder suiker, kokosolie), Ghee, zachte geitenkaas, Spirulina platensis pacifica , salvestrolen (uit biologische groente en fruit), flavonoïden (o.a. fruit rijk aan anthocyanide zoals de bosbes), groene thee, vezels (haver,verse groenten, vers fruit, bonen), de aminozuren glutamine (avocado, cottage cheese, ricotta) en taurine (vis).

Tegelijkertijd moeten de lever en nieren worden ondersteund bij het afvoeren van toxines. Dit kan o.a. door middel van homeopathische, fytotherapeutische middelen of door middel van gemmotherapie (extracties uit jonge boom of struikknoppen) .

Essentiële suikers en darmimmuniteit

Een maatstaf voor immuniteit van de darm is Secretoir IgA (sIgA). SIgA is een beschermingsglobuline voor alle slijmvliezen, met name de darm, en heeft onder andere als functie het neutraliseren van antigenen, toxinen en virussen. SIgA bestaat uit IgA gebonden aan een glycoproteine component. Het is rijk aan essentiële suikers, zoals galactose en sialinezuur. Essentiële suikers spelen een grote rol in het in stand houden van een goede darmweerstand. Deze essentiële suikers maken door binding pathogene bacteriën onschadelijk. Over sIgA is meer te lezen in het artikel: ‘De darm: regelcentrum van uw gezondheid’.

Er zijn verschillende soorten essentiële suikers, zoals pectine, psyllium,cellulose, hemi-cellulose, glucaan, mannose, fucose, (N-acetyl)glucosamine, lignanen en gelatine. Per dag heeft een volwassene minimaal 30 gram, maar bij voorkeur 40 gram vezels en essentiële
suikers nodig.

Essentiële suikers zijn koolhydraten die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze onoplosbare glucoseketens bevatten medicinale stoffen met een genezende werking. Meer over essentiële suikers vindt u in het NDN artikel ‘Essentiële suikers als netwerkcommunicatie’ en het artikel ‘Vezels houden de darmflora gezond’.
Let op: FOS (ook vaak aanwezig in sommige probiotica capsules) is niet raadzaam bij een overgroei van Klebsiella.

De immuniteit van de slijmvliezen en de algehele weerstand kunnen worden verhoogd met behulp van voldoende vitamine D. Lees meer hierover in het artikel ‘vitamine D bij infecties met ziekenhuisbacteriën’.

Antibiotica

Met de recente besmettingen met de Klebsiella en de EHEC bacterie is de antibioticadiscussie weer opgelaaid. De vraag is of we ons beter kunnen beschermen tegen dergelijke schadelijke bacteriën met antibiotica, dan met probiotica. Het lijkt slechts een verschil in korte en lange termijn denken en zou elkaar aan kunnen vullen.

Want nu zijn ziekteverwekkers steeds vaker resistent tegen antibiotica. Hoe meer en hoe sneller antibiotica wordt toegediend, des te groter dit probleem in de toekomst kan worden.
Met grootschalig en roekeloos gebruik van antibiotica ondermijnen we bovendien het natuurlijke afweersysteem van het lichaam. Gebruik van antibiotica, zonder daarna de darmflora weer te herstellen, maakt ons steeds meer vatbaar voor nieuwe ziekteverwekkers.

U kunt meer lezen over de bacteriën die een gezonde darmflora bewonen, en de mogelijkheden om deze met behulp van ontlastingsonderzoek in kaart te brengen, in het artikel ‘De darmflora en uw gezondheid’. Natuurvoedingskundigen en natuurdiëtisten (zie adressenlijsten op onze site) kunnen u helpen met het verhogen van uw (darm)weerstand met voedingsinterventies en aanvullende suppletie.
Caroline Slikker, natuurdiëtist

Literatuur en links:

1. Clémentine Perrier Norbert Sprenger , and Blaise Corthésy 2 Glycans on secretory component participate in innate protection against mucosal pathogens. J Biol Chem. 2006 May 19;281(20):14280-7. Epub 2006 Mar 16

2. Crooks CV, Wall CR, Cross ML, Rutherfurd-Markwick KJ.Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006 Feb;16(1):47-64. The effect of bovine colostrum supplementation on salivary IgA in distance runners

3. Aguilar-Nascimento JE, Prado S, Zaffani G, Salomão AB, Neves Jde S, Dock-Nascimento DB, de Mello PR, Okay TS. Perioperative administration of probiotics: effects on immune response, anastomotic resistance and colonic mucosal trophism. Acta Cir Bras. 2006;21 Suppl 4:80-3

4. Alberda C, Gramlich L, Meddings J, Field C, McCargar L, Kutsogiannis D, Fedorak R, Madsen K. Effects of probiotic therapy in critically ill patients: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.: Am J Clin Nutr. 2007 Mar;85(3):816-23.

5. Majamaa H, Isolauri E. Probiotics: a novel approach in the management of food allergy. J Allergy Clin Immunol. 1997 Feb;99(2):179-85

6. www.medicalfacts.nl/2011/07/20/klebsiella-oxa-48/

7. www.geneeskunde.com/nieuws/achtergrond-info-over-klebsiella-oxa48/

8. Spread of OXA-48-Positive Carbapenem-Resistant Klebsiella pneumoniae Isolates in Istanbul, Turkey Amélie Carrër,1 Laurent Poirel,1 Haluk Eraksoy,2 A. Atahan Cagatay,2 Selim Badur,3, and Patrice Nordmann1