skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Gezond en puur eten ook voor dieren

Een goede gezondheid hangt samen met goede voeding. Dat geldt voor mensen, maar ook voor dieren. Goede voeding is afgestemd op de spijsvertering en stofwisseling van de eter. In de TV uitzending van Kassa Vara van 17 november 2014, kwam de discussie goed los over de vraag; hoe gezond zijn hondenbrokken eigenlijk? Hieronder een korte samenvatting van de inhoudt van deze uitzending (bron Kassa Vara).

Etiket op de verpakking

Hoe puur en gezond zijn de hondenbrokken uit de supermarkt nou eigenlijk? Wanner u het etiket leest ziet u dat er kleurstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen zijn toegevoegd aan de brokken. Volgens Esther Plantinga, onderzoeker op het gebied van voeding van gezelschapsdieren, zijn de kleurstoffen toegevoegd zodat de brokken verschillende kleuren krijgen. Zo denkt men als consument dat de groene brokken groentes bevatten en de bruine brokken rundvlees. Alle brokken bevatten echter precies hetzelfde. Bovendien merkt de hond niks van de kleurverschillen dus zijn die kleurstoffen niet wat overbodig?

In de Kassa Vara uitzending wijst hondeneigenaar Lizzy naar een verpakking waar de zin staat: “Conserveermiddelen, kleurstoffen, smaakstoffen en oxydanten”. De fabrikant van de verpakking die wordt getoond (Biofood) laat weten dat de geur- en smaakstof die gebruikt worden natuurlijke toevoegingen en grondstoffen bevatten. “Een puur 100% natuurlijk plantaardige zoetstof en verder dierlijke vetten zoals kip- en schaapsvet en kruiden zoals bieslook, knoflook en daslook.”

Hondenbrokken ongezond?

Er doen zich een hoop onwaarheden voor over honden brokken. Zo zouden hondenbrokken kanker en andere ziektes opwekken. “Dat is niet zo”, zegt Plantinga, “want als hondenbrokjes schadelijk zouden zijn, waarom worden honden dan nog steeds drie keer zo oud als in de natuur?”

Feit blijft wel: hoe meer vlees de brokken bevatten, hoe blijer uw hond is. Honden zijn tenslotte echte vleeseters. Op de hondenbrokkenverpakking zijn aantrekkelijke claims te lezen als ‘Rijk aan rundvlees’. Hoe rijk is rijk? Staat er op de verpakking ‘Rijk aan rundvlees’ dan bevatten de brokjes minimaal 14% rundvlees. Ziet men op de verpakking ‘Met vers vlees’, dan hoeft dat wettelijk gezien maar 4% vers te zijn.

Geen brokken, maar rauw voedsel

Steeds meer baasjes laten de brokken in de supermarkt links liggen. Zelf eten ze toch ook geen soep uit een zakje of groente uit blik? De markt speelt hierop in en er is steeds meer biologisch hondenvoedsel en zelfs veganistische brokjes te koop. Wat nu de nieuwste trend is, is rauw hondenvoer. De eendennekken, geitenkoppen en kiporganen vliegen als warme broodjes over de toonbank. Vooral het BARF (Bones and Raw Food)-dieet is sterk in opkomst.

BARF is de afkorting voor “Bones and Raw Food” of “Biologically Appropriate Raw Food”. Het is een kreet die min of meer gelanceerd is door de Australische dierenarts Ian Billinghurst, schrijver van onder andere het boek Give Your Dog a Bone. In Nederland gebruiken wij de term BARF voor het zelf samenstellen van rauwe, verse voeding voor hond en kat.

BARF-er worden?

Het BARF dieet bestaat uit samengestelde voeding van vleesbotten, orgaanvlees en rauwe groentes. Verse vleesvoeding of KVV (Kant en klaar Vers Vlees) voor honden bevat onbewerkt, rauw vers vlees.

In het Kassa Vara filmpje ziet u een voorbeeld van een enthousiaste ‘barfer’. Als u na het zien van het item enthousiast bent geworden en zelf wilt barfen, kijk dan op BARF website voor tips en tricks. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor uw hond dat u niet van de ene op de andere dag over gaat op dit dieet: zo’n plotselinge verandering kan de spijsvertering van uw hond niet aan. Andere risico’s van rauw vlees zijn salmonella in de ontlasting of bot in de maag. Tot zover een korte samenvatting van de uitzending van Kassa Vara.

Commentaar NDN

Rauwe voeding kan salmonella veroorzaken. Als u de hond of kat rauwe voeding geeft is huishoudelijke hygiëne erg belangrijk. Rauwe voeding is vers en bevat veel nutriënten voor uw hond of kat. Deze versheid is natuurlijk ook weer een punt van aandacht. Als er onverhoopt een overmaat aan salmonella in de rauwe voeding terecht is gekomen, kan dit aanleiding geven tot ziekteverschijnselen als: koorts, braken en diarree.

Om een infectie van salmonella op te lopen moet uw dier een minimale hoeveelheid van een familie salmonella opnemen. Dit gaat in de aantallen van honderdduizenden. Onder deze aantallen loopt uw dier vrijwel geen gevaar. Daarnaast leven verschillende salmonella soorten als normale bewoners van de darm in de hond en kat.

Het maagzuur en de gal hebben een negatieve invloed op salmonella. Het maagzuur en de gal zijn natuurlijke afweermechanismen tegen salmonella. Bovendien is de zuurgraad van de maag van rauwe gevoerde honden en katten rond de pH van 1. Brok gevoerde dieren hebben een hogere pH en daardoor kan salmonella de maag passeren.

Het lijkt een soort tegenstrijdigheid. Als de hond of kat rauw voedsel eet, heeft het maagzuur een pH (zuurgraad) van 1 dat bescherming tegen ziekteverwekkers biedt, maar rauwe voeding kan ook een bron van salmonella zijn. Het krijgen van een infectie in het algemeen is van vele factoren afhankelijk. De context waarin de infectie plaatsvindt is de voornaamste bepalende factor.

Wanneer we gaan kijken waar we salmonella soorten aantreffen komen we tot de conclusie dat de omgeving meer salmonella herbergt dan rauw vlees. Het bevindt zich in het maag darm stelsel van alle zoogdieren dus ook de mens, water van vijvers en vooral de zandbodem. Veel protozoa fungeren als reservoir van salmonella, insecten en al het water in de natuur. Verder komt het voor in groente en fruit besmet rauw vlees en ook brokken voor honden en katten.

Lang werd gedacht dat rauw vlees de enige besmettingsbron van Salmonella was maar tegenwoordig weten we dat laag vochtige producten als kruiden ook een salmonella besmetting hebben en perfect als “ vrachtwagen” voor de besmetting kunnen fungeren. Voedsel wat salmonella kan bevatten is onder andere vis, garnalen verse salades, saladesausen, kruiden, gist, ijs, rauwe eieren, gelatine, pindakaas, cacao en chocolade.

Bij diverse bedrijven met commercieel rauw hondenvoer wordt bij iedere productie een controle op salmonella en enterobacteriacea gedaan.

Kunt u brokken naast rauwe voeding geven?

Ja dat kan. Het beste systeem is twee dagen aansluitend brokvoeding en vijf dagen aansluitend rauwe voeding geven. Het advies is dan wel naast rauwvoer een goede kwaliteit brok te kiezen, liefst een geperste brok. Wilt u echter de voordelen van rauwe voeding laten overheersen, neem dan minimaal vijf dagen aansluitend rauwvoer en twee dagen aansluitend brokvoer.

De tandaanslag komt dan wel meer voor, gezien u brok naast rauwvoer geeft. Een voordeel is dat er makkelijk een overstap gedaan kan worden naar twee weken enkel brokvoer gedurende uw vakantie bijvoorbeeld. De voedingsindustrie staat niet stil. Momenteel zijn gevriesdroogde rauwe voedingen voor de vakantie verkrijgbaar.

Supplementen voor dieren

Veel commerciële diervoeding bevat extra vitaminen en mineralen. Wat we momenteel bij mensen zien dat ze zich te goed doen aan potten met pillen, begint nu met diervoeding ook zijn intrede te doen. Zowel bij mensen als bij dieren kan dit toxische stapelingen geven (denk aan vitamine B 6).

Ik deel hierin de mening van dierenarts Erwin Gijtenbeek die er het volgende over zegt: “Toevoegingen van vitaminen en mineralen aan dierenvoeding wil niet altijd zeggen dat het ook door de hond en kat wordt opgenomen in de bloedbaan en dat de celreceptoren er iets mee kunnen. Daarnaast kunt u de samenstelling zo beïnvloeden dat door onderlinge competitie van bijvoorbeeld mineralen het ene mineraal wel en het andere niet wordt opgenomen. U kunt dus tekorten veroorzaken bij hond en kat door onkundig te supplementeren.

Supplementen geven is dus een individuele zaak. Het verschilt per hond en kat. U kunt een sporthond hebben, een opgroeiende pup/kitten, een hond/kat die herstelt van een ziekte of operatie, een te dik dier, een dier met diarree klachten, huidklachten of een oude hond/kat. Allemaal hebben ze een andere individuele behoefte wat betreft aanvullingen (suppletie). Verstand hebben van de werkingsmechanismen is dus cruciaal”.

Omega 3 wel aanvullen

Omega 3 vetzuren die tijdens het productieproces worden toegevoegd, kunnen snel omgezet worden in ranzige vetzuren/transvetzuren onder invloed van licht en warmte. Ranzige vetzuren/transvetzuren veroorzaken schade bij dieren. Omega 3 vetzuren zijn echter wel vaak tekort. De oorzaak is dat de prooidieren niet meer voldoende gerend, gezwommen of gevlogen hebben en een overmaat aan evolutionair verkeerde voeding hebben gehad. Daardoor bevat dit vlees vrijwel geen omega 3 meer en een tekort aan bepaalde aminozuren.

Gezond en puur eten ook voor dierenOmega 3 is dus een voorbeeld van een supplement dat toegevoegd moet worden, omdat geen enkele voeding dit meer in voldoende mate bevat. Echter alleen omega 3 door de rauwe voeding voegen. Omega 3 vetzuren dienen bij voorkeur in een lichtdichte flacon in de koelkast of vriezer te worden bewaard.

Wilt u meer leren over gezonde voeding voor uw hond lees dan het boekje ‘Hotch de Beagle’ waarin ik een hoofdstuk schrijf over gezonde hondenvoeding.

Marijke de Waal Malefijt, Natuurdietist

Literatuur en links:

www.carnivoer.nl, met dank aan dierenarts Erwin van Gijtenbeek

Petfood 4 delen Keuringsdienst van Waarde op Youtube:

Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4