skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Ontwormen van hond of kat

Iedere huisdier eigenaar zal zich vast weleens afvragen of het echt nodig is om je hond of kat te ontwormen. Maar ieder dier heeft in zijn darmmicrobioom wormen.
Honden en katten worden zelfs met een wormenbesmetting geboren. Zij kunnen verschillende wormen hebben zoals spoelwormen, lintwormen, hartwormen en longworm.

Echt problematisch is het als er sprake is van teveel wormen want dan kunnen serieuze gezondheidsproblemen ontstaan. Een infectie met wormen kan maagdarmklachten geven en zelfs verstopping van de darmen. Dit is de reden dat honden en katten worden ontwormd.

Is ontwormen nodig?

Momenteel wordt geadviseerd om je huisdier 4 x per jaar preventief te ontwormen. Echter, preventief ontwormen bestaat niet. Het ontwormingsmiddel doodt weliswaar de wormen maar het middel is alléén werkzaam als het in het maag-darmkanaal zit, daarna niet meer.
Daarom heeft het geen nut om te ontwormen als er geen infectie is.Ontwormen van hond of kat

De middelen die ingezet worden bij een worminfectie kunnen schade veroorzaken aan darmen en darmflora en kunnen vervelende bijwerkingen hebben zoals spiertrillingen, jeuk en huidirritatie, kwijlen, tijdelijk verlies van coördinatie, sloomheid, diarree, onrust of verlies van eetlust. Ook kan er resistentie ontstaan.

Doordat de ontwormingsmiddelen korte metten maken met de wormen heeft dit vanzelf grote invloed op het darmmicrobioom. Als we bedenken dat gezonde darmen essentieel zijn voor een goede gezondheid dan kunnen we concluderen dat te vaak ontwormen zonder een goede nazorg vervelende gevolgen kan hebben.

Ontlasting onderzoeken

Omdat een wormbesmetting ernstige klachten kan geven is niets doen geen optie. Wat wel kan worden gedaan is regelmatig, volgens het schema van ontwormen, de ontlasting te laten onderzoeken. Via de dierenarts of www.wormbestrijding.nl kan een ontlastingsonderzoek worden aangevraagd.
Als uit het onderzoek blijkt dat er daadwerkelijk sprake is van wormen, dan moet er ontwormd worden.

Zijn er geen wormen gevonden dan hoeft er niks gegeven te worden. Wat er niet is hoeft namelijk niet bestreden te worden. Als na regelmatig onderzoek blijkt dat er nooit wormen zijn dan kan worden volstaan met bijvoorbeeld 2 x per jaar een ontlastingsonderzoek te laten doen.

Kruiden met een worm afdrijvend effect

Via het internet zijn kruiden verkrijgbaar die een worm afdrijvend effect hebben. Naar de werkzaamheid van deze middelen zijn onderzoeken gedaan met zeer uiteenlopende uitkomsten. Daarnaast is het wel zo dat wanneer men er voor kiest een worminfectie met kruiden te behandelen, dit vaak gedurende een lange tijd moet worden gebruikt. En ook deze natuurlijke stoffen verstoren op termijn de darmflora. Dus ook hier is weer sprake van een grote impact op de darmen.

Beter is het om alléén te ontwormen als er daadwerkelijk sprake is van een worminfectie en na het ontwormen de darmflora gedurende een maand weer op te bouwen met probiotica waardoor een nieuwe infectie minder kans maakt.
Let wel:
Dat er geen wormen te zien zijn in de ontlasting van je hond of kat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Alleen ontlastingsonderzoek kan zekerheid geven

Voorkomen is beter dan genezen

Omdat wormen altijd en overal aanwezig zijn is het moeilijk om een wormbesmetting te voorkomen. Maar er zijn zeker maatregelen te nemen om een infectie zoveel mogelijk te voorkomen. In de eerste plaats is het belangrijk om voor een goede darmflora te zorgen. Dit kan door goede voeding te geven.Ontwormen van hond of kat

Daarnaast is het heel belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat je hond ontlasting van andere honden eet. Het zou al veel uitmaken als hondeneigenaren de uitwerpselen van hun hond opruimen. Voor de kat is een schone kattenbak belangrijk.
Als je huisdier rauw vlees eet zorg dan dat dit eerst diepgevroren is geweest zodat de meeste parasieteneitjes gedood zijn.
Bronnen van wormenbesmetting kunnen ook muizen, slakken en andere prooidiertjes zijn.

Pups en kittens

Omdat voor jonge dieren wormen echt gevaarlijk kunnen zijn kan in dit geval het best in overleg met de dierenarts het standaard ontwormschema worden aangehouden. Na het ontwormen kan dan het best met probiotica de darmflora weer worden hersteld.
In het eerste levensjaar van jonge dieren maandelijks ontwormen is absoluut te veel van het goede. Ontlastingsonderzoek kan al vanaf 12 weken.

Wie met zijn huisdier naar het buitenland gaat doet er verstandig aan ontwormadvies bij de dierenarts of natuurgeneeskundig therapeut in te winnen.

Soorten wormen

De volgende soorten wormen komen in Nederland voor:
Spoelwormen: deze verplaatsen zich als larven door het lichaam en eenmaal in de darmen aangekomen scheiden ze daar hun eitjes uit. Met name pups zijn gevoeliger voor spoelwormen dan volwassen honden en krijgen dan een bol buikje door gasvorming.
Spoelwormen veroorzaken diarree, braken, kuchen en soms vermagering.

Lintwormen: Besmetting vindt plaats door vlooieneitjes en besmetting met deze wormen kan aanzienlijke schade aan de darmwand tot gevolg hebben. Ook kunnen de ei-zakjes van de lintworm irritatie aan de anus geven, waardoor een hond gaat sleetje rijden.
De schade die de lintworm in de darm veroorzaakt kan tot gevolg hebben dat voedingsstoffen minder tot slecht worden opgenomen.
Haakwormen: de haakwormvariant die in Nederland voorkomt geeft weinig problemen en komt meestal voor bij dierenasiels, kennels en zwerfdieren.
De variant die in Zuid-Europa voorkomt veroorzaakt wel ernstige problemen zoals jeuk of darmontstekingen.

Zweepwormen: Risico op besmetting met zweepwormen kan een verblijf in een kennel zijn.
Het veroorzaakt ontstekingen en darmklachten.

Hartwormen: Deze wormen komen officieel niet in Nederland voor echter de muggen die deze parasiet overbrengen die komen wel in Nederland voor.
De hartworm komt op grote schaal voor in onder meer Frankrijk en grote delen van Zuid-Europa. Doordat veel huisdieren vaak mee gaan op vakantie naar deze streken is het niet de vraag of de hartworm in Nederland voorkomt maar wanneer dat is.

De wormen nestelen zich rond het hart en de longslagaders waardoor dit een levensbedreigende infectie kan zijn. De symptomen die kunnen optreden zijn koorts, benauwdheid, vermagering, hoesten, hartritmestoornissen en vermoeidheid.

Susan Brandes

Ontwormen van hond of katGezonde hond of kat en wormen

Ongeveer 5% van de gezonde honden en 7% van de gezonde katten heeft spoelwormen.
Wat feiten op een rijtje:

 • wormen die in de darmen zitten kunt u niet zien
 • wormeieren zijn alleen zichtbaar door de microscoop
 • in de zomer bevat de ontlasting vaak minder eieren dan in de winter
 • er zijn honden die vaak wormen hebben: ongeveer 15% van de honden is verantwoordelijk voor > 70% van de ei-uitscheiding. Misschien is bij hen elke maand ontwormen aan te raden
 • Er zijn ook honden die zelden wormen hebben. Ontwormen is niet nodig, als een hond geen wormen heeft.

Ontwormen bij honden

(Vaker) ontworming is aan te bevelen bij honden die:Ontwormen van hond of kat

 • nog geen 1 jaar oud zijn (spoelworm)
 • pups zogen (spoelworm)
 • wormeieren in de ontlasting hebben
 • wormlarven in de ontlasting hebben (longworm)
 • kikkers, slakken of andere prooien eten (longworm)
 • hondenpoep eten
 • vaak vrij lopen
 • weerstandverlagende medicijnen krijgen (waaronder prednison)
 • ziek of gestrest zijn
 • in een kennel of pension zitten
 • in een gebied komen waar de vossenlintworm zich bevindt (Zuid-Limburg, Oost-Groningen, Noord-Europa)
 • reizen naar Zuid-Europa of de USA (hartworm).

Bronnen:

[1] De Groene Os
Standaard 4x per jaar ontwormen of toch maar niet? Ontwormen bij honden en katten.
[2] Eva Tesselaar; Je kat of hond ontwormen, kan dat ook anders? JA!
[3] Medisch Centrum voor dieren;  Kan ik beter mijn hond 4x per jaar ontwormen of alleen na ontlastingsonderzoek?
[4] www.wormbestrijding.nl

Ontwormen van hond of kat

 

Wij zijn ook te vinden op www.ensie.nl