skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Hoe slaapt jouw hond?

Als ik naar mijn slapende honden kijk vraag ik mij wel eens af hoe zij slaap beleven. Net als wij mensen?
En dromen zij dan ook? Wat mij ook regelmatig opvalt is dat honden soms ogenschijnlijk diep in slaap zijn en toch meteen wakker zijn bij bepaalde geluiden.
En hoeveel slaap heeft een hond eigenlijk nodig, en hoe ziet die slaap eruit?
Waar slaapt een hond het liefst en kan een hond ook slaapproblemen hebben?
Ik ben gaan uitzoeken hoeveel slaap een hond nodig heeft én hoe de slaap van een hond er uit ziet.

Voor alle honden geldt dat zij voldoende slaap van goede kwaliteit nodig hebben om alle prikkels die zij overdag binnenkrijgen te verwerken. De slaap van honden kent meerdere fases die elkaar afwisselen, net als de diepte van de slaap. Honden wisselen tijdens de slaap ook graag van houding of zelfs van slaapplek.

Slow Wave Sleep (SWS) of wel trage golf slaap

De meeste tijd die honden slapen bestaat uit de zogenaamde Slow Wave Sleep (SWS) of wel trage golf slaap. Dit is het stadium van de slaap waarin de hersenen en het lijf afkoelen, de spieren ontspannen en de bloeddruk daalt. Hoe slaapt jouw hond?

De trage golf slaap wordt meerdere keren afgewisseld door de zogenaamde REM-slaap (Rapid Eye Movement). In de REM-slaap is de hersenactiviteit verhoogd. Tijdens deze slaapfase verwerkt de hond zijn ervaringen en emoties door te dromen. Soms is dit ook duidelijk te zien en te horen doordat de hond piept, jankt, gromt of de oogleden of poten beweegt. Dan is het belangrijk om de hond niet wakker te maken, hiervan zou hij erg kunnen schrikken en gedesoriënteerd raken.

Aangetoond is dat kleine honden meer dromen dan grote en dat pups weer meer dromen dan volwassen honden. Waarom dit zo is kon niet worden bepaald.
Pups hebben ongeveer 18 tot 20 uur slaap per dag nodig, terwijl volwassen honden in hetzelfde tijdsbestek 12 tot 14 uur slapen. Uitzonderingen daarop zijn grote rassen, oudere honden en rashonden met een korte snuit; deze honden hebben soms wel 16 tot 18 uur slaap per dag nodig.

Natuurlijk slapen honden al die uren niet aan één stuk door, de slaap wordt verdeeld over de dag. Meestal worden honden na een korte tijd wakker om zich even uit te strekken waarna vaak een nieuw slaapplekje wordt opgezocht.

De meeste honden hebben een favoriete slaapplek. Ze slapen het liefst op een hogere plek, lekker overzichtelijk en dit voelt ook veilig voor ze. Ook liggen ze graag met een steuntje onder de kop, dit bevordert een diepere slaap. Voor honden die in een bench slapen is het belangrijk dat deze ruim genoeg is om zich tijdens de slaap te kunnen uitrekken. Hoe slaapt jouw hond?

Honden slapen van nature graag samen. Als er meerdere honden in een huis aanwezig zijn dan zie je ze ook vaak bij elkaar slapen. Dit geeft een veilig gevoel en het is nu eenmaal zo dat honden het best slapen als zij zich veilig voelen.

Wat verstoort een goede slaap bij een hond

Dit zou onder andere kunnen komen doordat het te koud is, of doordat er teveel drukte in en om het huis is. Ook teveel licht of het ontbreken van een goede slaapplek kunnen een oorzaak zijn van een mindere kwaliteit slaap. Honden die ziek zijn of zich niet lekker voelen kunnen ook moeite hebben met slapen.

Bij gewrichtspijnen en artrose bijvoorbeeld is het belangrijk dat de ondergrond goed en comfortabel is. Hiervoor zijn speciale orthopedische hondenkussens verkrijgbaar. De bovenste laag van een dergelijk kussen is van memory foam dat zich naar het lichaam van de hond vormt en op deze manier maximaal comfort en ondersteuning biedt.

Hoe slaapt jouw hond?Verkeerde voeding, medicijnen, stress en ontstekingen

Verkeerde voeding kan ook een oorzaak zijn van slecht slapen. Als er iets verkeerds is gegeten dat niet goed wordt verteerd kan er buikpijn en /of een harde buik ontstaan. Logischerwijs kan de hond dan niet genoeg ontspannen om lekker te kunnen slapen. Ook kan verkeerde voeding maag/darmproblemen veroorzaken, te denken valt dan onder andere aan te vaak en te snel wisselen van voer, te veel snacks of kluifjes.

Maar ook medicijnen, stress, ontstekingen en een slechte kwaliteit voer kunnen voor slaapproblemen zorgen. Dit zijn allemaal omstandigheden die zorgen dat een hond onvoldoende diepe slaap krijgt of niet goed in de REM-fase kan komen. Zou deze situatie te lang duren dan zou het kunnen dat een hond last van stress krijgt waardoor mogelijk gedragsproblemen ontstaan.

Daarnaast kan een slechte kwaliteit slaap of te weinig slaap ook een negatieve invloed hebben op het afweersysteem. We kunnen dus zelf veel bijdragen om een goede slaap van onze hond in de hand te werken. Onder andere door te zorgen voor een goede en comfortabele slaapplek, de juiste voeding en heel veel liefde en aandacht waardoor onze trouwe viervoeter lekker in zijn vel zit.

Susan Brandes

Hoe slaapt jouw hond?Ik zit in het redactieteam voor de advisering van gezonde dierenvoeding. Ik moet geregeld gezonde hapjes uitproberen en van commentaar voorzien. Geen beroerde taak in vergelijking met de andere redactieleden, die vele uren kwijt zijn met artikelen schrijven. Ik moet ook vaak op de foto, iets wat ik minder geslaagd vind omdat ik dan geduldig moet wachten voor een goed resultaat. Enfin het is wel een hondenbaan, maar geen beroerd leven en ook erg gezellig met al die dames die lief voor mij zijn.

Ik ken de honden van Susan Brandes die zo lekker slapen. Maar ik kom helaas ook honden tegen die slecht slapen. Die blaffen gestrest in mijn gevoelige Beagle oren. Niet nodig want als hondenfluisteraar zie je al op afstand dat het niet goed met ze gaat. Slechte vacht, stinkende bek, rare ontlasting en hinderlijk druk gedrag.

Dit is een site voor mensen- en dierenvoeding, dus hebben we de hondenkoppen (de drie honden van Susan en die van mij) bij elkaar gestoken om andere honden te gaan adviseren. Ik kan alle hulp gebruiken want het is slecht gesteld met dierenvoeding. Slechte kwaliteit hondenbrokken, verkeerd snoepgoed, te weinig uit laten, mee eten wat de pot schaft van mensen die geen idee hebben wat  juiste hondenvoeding is.

Zie daarom ons archief voor meer dierenadviezen.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen