skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Ik heb een degeneratieve aandoening aan mijn ogen. Kunnen antioxidanten supplementen hiervoor helpen?

Als u de degeneratieve aandoening van de macula bedoeld zeer zeker. Ook Acetyl-l-Carnitine, omega 3 vetzuren en Co-enzym Q10 geven verbeteringen bij zien.

Het blijkt dat de hoeveelheid carotenoïdpigmenten in de macula sterk (tot een factor zes) tussen mensen onderling kan variëren, en vooral afhankelijk is van de consumptie van luteïne en zeaxanthine via de voeding. Zeaxanthine en luteïne kunnen niet in het lichaam worden gesynthetiseerd en moeten via de voeding worden opgenomen.

Terwijl luteïne in tamelijk veel voedingsmiddelen in relevante hoeveelheden voorkomt, komt zeaxanthine een stuk minder voor in een uitgebalanceerde voeding. Afhankelijk van de hoeveelheid fruit en groente die een persoon eet, ligt de dagelijkse inname van zeaxanthine tussen de 0,2 en 2 mg per dag. Carotenoïden in zijn algemeenheid, maar met name luteïne en zeaxanthine hebben zeer goede antioxidatieve eigenschappen.

Verhoging van de luteïne-inname kan zorgen voor verbetering van de gezichtsscherpte en scherper zien in het donker en gaat vermoeide ogen tegen (asthenopenie).Bronnen; Groene groenten, fruit, eieren, chlorella. Luteïne is een antioxidant, heeft ontstekingsremmende activiteit en is betrokken bij de reparatie van DNA.

Bron: Ophtalmologica 2005 May-Jun;219(3):154-66 Improvement of visual functions and fundus alterations in early age-related macular degeneration treated with a combination of acteyl-L-carnitine, n-3 fatty acids and conenzyme Q 10. Door Feher J, Kovacs B, Kocavs I, Schvcoller M,