skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Boekrecensie ‘SLIM: op het juiste gewicht’

Het aantal mensen in Nederland met diabetes zal de komende jaren naar verwachting met 80% stijgen. Naar schatting 1,3 miljoen mensen zal in 2025 diabetes type 1 of type 2 hebben. In 2007 waren bij de huisarts nog 740.000 mensen met diabetes bekend. Daarnaast leden er toen nog minimaal 250.000 mensen aan diabetes zonder dat zij dit zelf wisten. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM.

De boodschap is hetzelfde: we eten teveel eten en bewegen te weinig

Een belangrijk deel van de forse stijging komt door de groei van het aantal mensen met overgewicht en met te weinig beweging. Dit deel is in principe vermijdbaar en vraagt daarom om meer aandacht voor preventieve maatregelen, aldus het RIVM. Door de vergrijzing van de bevolking én omdat mensen steeds langer leven, zullen de komende jaren ook meer mensen onvermijdelijk diabetes krijgen.
Met het invoeren van een pakket maatregelen gericht op afvallen en meer bewegen, kunnen 31.000 nieuwe gevallen van diabetes tot 2025 worden voorkomen. Dit aantal kan volgens het RIVM nog worden verhoogd door de effectiviteit en het bereik van de genomen maatregelen te vergroten en de activiteiten meer in samenhang aan te bieden.
Nederland moet daarom blijven investeren in de zoektocht naar effectieve methoden om gezonde voeding en voldoende beweging te stimuleren, om zo overgewicht en inactiviteit te voorkomen.

Dreigende wereld diabetes epidemie

De Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt dat het aantal, dat diabetes heeft wereldwijd, de komende tien jaar met 140 procent zal toenemen in de geïndustrialiseerde wereld  (dit in vergelijking met het jaar 2000). Wetenschappers publiceerden een rapport in het wetenschappelijk vakblad ‘The Lancet’. Uit een studie van Zhang blijkt dat iedereen het risico op diabetes drastisch kan verlagen.

Onderzoekers van deze studie volgden gedurende een periode van zes jaar 577 volwassenen in de leeftijdscategorie 25 tot 70 jaar. Alle deelnemers hadden een sterk verhoogde kans op diabetes vanwege hun aanwezige glucose-intolerantie. Suikers werden slecht omgezet in bloedglucose zodat de energietoevoer naar de cellen niet goed verliep. Aan de deelnemers werd gevraagd hun voedingsgewoonten aan te passen (minder vlees en suikers en meer fruit en groenten) en dagelijks 30 minuten achtereen te bewegen.

Aan het einde van deze zes jaar durende studie bleek dat de mensen die hun levensstijl positief hadden aangepast hun diabetesrisico met 51 procent zagen dalen (betere glucose en daling van het lichaamsgewicht), dit in vergelijking met een controlegroep zonder voeding- en bewegingsaanpassingen.

Metabool syndroom

Een toename van glucose intolerantie kan leiden tot het zogenaamde Metabool syndroom.
Metabool syndroom is de naam die gegeven wordt aan een cluster van symptomen die voorkomt bij iemand. Een gestoorde glucose-intolerantie, hoge bloeddruk, afwijkingen in cholesterol- en lipiden(vetten)spiegels en centraal overgewicht (ophoping van vetweefsel rond de middel en de organen in de buikholte) zijn de belangrijkste componenten.
In een lezing voor de American Diabetes Association in 1988 wees Reaven al op het frequent voorkomen van deze combinatie en noemde het “syndroom X’. Deze onderzoeker beschouwde hoge bloeddruk, een gestoord glucose-metabolisme, een gestoord lipiden-metabolisme en insuline-resistentie als hoofdkenmerken ervan.

De vijf meest opvallende kenmerken zijn:

  1. overgewicht (abdominale obesitas = overgewicht rond de buik of  ‘zwembandje’),
  2. insulineresistentie en hyperinsulinemie (verhoogd insulinegehalte in het bloed),
  3. afwijkingen in bloedvetten (verhoogd gehalte aan triglyceriden en een verlaging van het HDL-cholesterol),
  4. een gestoorde glucosetolerantie (incl. afwijkingen van de nuchtere bloedsuikerspiegel, een gestoorde glucosetolerantie en/of diabetes type II) en
  5. hypertensie (hoge bloeddruk).

Insulineresistentie en hyperinsulinemie zorgen vermoedelijk voor stijging van de bloeddruk. Hyperinsulinemie stimuleert de vorming van triglyceriden in de lever en remt de secretie van deze triglyceriden in de vorm van VLDL (very low density lipoprotein) naar de circulatie. Dit kan in een later stadium leiden tot leverfibrose en zelfs levercirrose. Hyperinsulinisme remt de omzetting van inactief schildklierhormoon (T4) naar actief schildklierhormoon (T3). Hyperinsulinisme kan zo een (subklinische) hypothyreoïdie veroorzaken.

Risicofactoren van Metabool syndroom

De belangrijkste oorzaken van Metabool syndroom zijn (een combinatie van) onevenwichtige voeding, overgewicht, erfelijke aanleg, roken, stress, onvoldoende lichaamsbeweging en gebruik van bepaalde medicijnen, zoals diuretica, corticosteroïden, bètablokkers, antipsychotica, de anticonceptiepil en antidepressiva.
Voedingsfactoren die bijdragen tot het ontstaan van Metabool syndroom zijn hoog gebruik van suikers, geraffineerde zetmeelrijke producten (witte pasta en rijst, pizza e.d.), alcohol, verzadigd vet, transvetzuren en een te lage inname van vezels, omega-3 vetzuren (vis) en diverse vitamines en mineralen (vitamine B, E, zink, magnesium, chroom).

Kortom; het wordt tijd om het tij te keren om epidemische ziekten zoals diabetes en Metabool syndroom vroegtijdig aan te pakken. Dit vraagt om voedingsinterventies om afvallen te bevorderen, glucose ontregelingen te herstellen en hormoonsystemen (zoals schildklier) te reguleren. De belangrijkste eerste stap is de juiste manier van afvallen.

Slim op uw juiste gewicht

Slim op uw juiste gewichtIn het recent verschenen boek “Slim op uw juiste gewicht’ gaat orthomoleculair gewichtsconsulent Cora de Fluiter in op de lichamelijke oorzaken van overgewicht. Ze laat zien waarom gewichtstoename niet alleen met teveel eten en te weinig bewegen te maken heeft. Ze gaat dieper in op de lichamelijke oorzaken van gewichtstoename: koolhydraatverslaving, schildklierproblemen, een verminderd verzadigingsgevoel, een verlaagde verbranding en problemen in de insulinehuishouding (hyperinsulinisme/insulineresistentie).

In overzichtelijke hoofdstukken leest u hoe deze ontregelingen ontstaan, hoe u ze herkent en wat u er aan kunt doen. U krijgt informatie over onderzoeksmogelijkheden en praktische tips op het gebied van voeding, supplementen en beweging. Ook vindt u er verwijzingen naar wetenschappelijke onderzoeken en hulpverlenende en informatiegevende instanties. Het boek wordt ondersteund door een uitgebreide en informatieve website.

NDN-commentaar:

Cora de Fluiter maakt met dit boek duidelijk dat afvallen meer inhoudt dan alleen calorieën tellen en meer bewegen. Iets wat wij als natuurdiëtisten van harte onderschrijven. Ze is er in geslaagd om op heldere en overzichtelijke wijze meer inzicht te geven in het ontstaan, herkennen en behandelen van lichamelijke oorzaken van overgewicht. Het boek geeft uitgebreide, begrijpelijke informatie. De aanpak met voeding, beweging en supplementen is overzichtelijk, stapsgewijs en praktisch.

Psychische/emotionele kant onderbelicht

We vinden het jammer, dat ze weinig aandacht besteedt aan de psychische/emotionele kant van met name koolhydraatverslaving en een verminderd verzadigingsgevoel. Als natuurdiëtisten zien wij regelmatig, dat deze ontregelingen (mede) ontstaan door het weg-eten van spanningen en onverwerkte emoties. Naast een voedingsplan is psychische begeleiding/ondersteuning dan onontbeerlijk.

Met fluoxetine op het verkeerde been

Graag plaatsen we een aantal kritische kanttekeningen bij het gebruik van het medicijn Fluoxetine (een middel tegen depressie) bij koolhydraatverslaving. In de praktijk zien wij dat veel mensen van dit geneesmiddel eerder aankomen dan afvallen. Ook staat dit geneesmiddel in verband met een verhoogd risico op zelfmoord. Bij ongeveer 25% van de mensen geeft het gebruik van fluoxetine bijwerkingen, zoals misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, migraine-aanvallen en slapeloosheid. Ongeveer 50% van mensen die probeert te stoppen met dit geneesmiddel ondervindt ontwenningsverschijnselen, zoals hevige onrust, hevige zweetaanvallen, misselijkheid, slapeloosheid en nachtmerries. Wat de NDN betreft zet Cora met haar fluoxetine-advies u op het verkeerde been.

Tegenstrijdige voedingsadviezen

De redactie vindt het voedingsgedeelte van het boek minder sterk uitgewerkt. Regelmatig komen we tegenstrijdige adviezen tegen. Zo pleit Cora terecht voor het zuinig omgaan met verzadigd vet bij insulineproblemen. Maar waarom u dan wordt aangeraden om spek, crème fraiche, kaas en chocolade te eten, is ons een raadsel.

Zoethoudertje

Ook vinden we het jammer, dat in de voedingstips en recepten gebruik wordt gemaakt van stevia, chocolade en gedroogde abrikozen. De zoete smaak, het hoge suikergehalte of de cafeïne-achtige stoffen werkt juist snoepdrang in de hand. Zoethoudertjes dus.

Zwaar op de maag

Veel recepten vindt de redactie aan de zwaar verteerbare kant. Heeft u een zwakke spijsvertering of een Vata (lucht-ether) constitutie dan is uw buik waarschijnlijk niet blij met combinaties van bonen met gesmolten kaas, kaasfondue of een kikkererwtenpannenkoek met kaas en salami.

Zoekt u hulp bij het afvallen, insulineresistentie, diabetes en/of Metabool syndroom dan kunt u terecht bij natuurdiëtisten.

Bronnen:

www.rivm.nl

Li G, Zhang P et al. The long-term effect of lifestyle interventions to prevent diabetes in the China Da Qing Diabetes Prevention Study: a 20-year follow-up study, Lancet, 2008 May 24;371(9626):1783-9

Website van Cora de Fluiter met nog meer informatie over anders afvallen:

www.coradefluiter.nl

Het boek: ‘Slim op uw juiste gewicht’ – Cora de Fluiter

Waardering: Een goed boek

ISBN 978-90-389-1918-8

Prijs €19,50

Bestel ‘Slim op uw juiste gewicht’ bij Bol.com