skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Boekrecensie: Natuurlijk zonder suiker

Na het succes van haar boek ‘Zonder Suiker’ komt Anne Marie Reuzenaar nu met een nieuw boek: ‘Natuurlijk Zonder suiker’ kookboek. In dit praktische boek staat veel informatie over verborgen suikers. De redactie, bestaande uit natuurdiëtisten, plaatst kanttekeningen bij dit boek.

Natuurlijk! zonder suiker kookboek van Anne Marie ReuzenaarVan de 37 kilo suiker die men per jaar binnenkrijgt, zit 85% verborgen in supermarktproducten, ook de hartige. Ongemerkt krijgt u veel meer suiker binnen dan goed voor u is. Hoe deze suikers op te sporen én te vermijden staat in dit boek. U leert etiketten lezen, productvergelijkingen te maken en tips om suikerbewust boodschappen te doen. Ook kunt u met de suikertest zien hoeveel verborgen suikers u eigenlijk binnenkrijgt.

Reuzenaar start met een helder betoog in de eerste hoofdstukken. Een inkijkexemplaar kunt u hier bekijken. Het boek begint met maar liefst 100 pagina’s met informatie over verborgen suikers. Er wordt het verschil uitgelegd tussen geraffineerde en ongeraffineerde suiker. Ook wordt er uitleg gegeven over toegevoegde suikers en suikers die van nature al aanwezig zijn in producten. Alles wordt duidelijk en helder uitgelegd.

Een heel leuk hoofdstuk is: Slim kiezen. Hierin staan foto’s van diverse producten met daaronder het aantal suikerklontjes. Dat er 57 suikerklontjes in een fles tomatenketchup zit, is een mooie manier om mensen bewust te maken. Er staan dan ook handige plaatjes en schema’s bij.

Rekenen hoeveel suikerklontjes u binnenkrijgt op een dag

Ook leuk is dat Anne Marie u leert om uit te rekenen hoeveel suikerklontjes u op een dag binnen krijgt. Zeker een aanrader om een keer op een dag bij te houden wat u binnenkrijgt zodat u zich bewust wordt van wat u eet. De grote les uit dit boek: ga echt koken, zonder pakjes en zakjes en stop met frisdrank drinken.

Na al deze informatie beginnen de 120 recepten. Aan elk moment van de dag is gedacht. Er staan soepen, salades, ontbijtjes, toetjes, vis-, vlees- en vegetarische gerechten in. Per recept staat mooi weergegeven of het vrij is van de meest voorkomende allergenen. De recepten zijn makkelijk te maken. Helaas staat niet bij elke gerecht een foto. Veel mensen houden van plaatjes kijken en foto’s overtuigen vaak om een gerecht te maken. De foto’s die er staan zien er soms minder smakelijk uit dan de beschreven recepten.

Theorie niet goed doorgevoerd in recepten

Als logische vervolg op de goede uitleg van de kwalijke kanten van suiker zou je verwachten dat de recepten hiermee rekening houden. Het tegendeel is waar en dat is absoluut een gemiste kans.
Mensen leren koken zonder de suikervervangers, ook die worden gebruikt in de natuurwinkelbranche, maakt de boodschap nog sterker.

Er staan welgeteld 14 koek- en gebakrecepten en 6 toetjes in met de suikervervangers, die Reuzenaar in de eerst hoofdstukken afraadt. Daarnaast maakt ze veel recepten met wraps, hartige taarten (dus veel deegrecepten) en pasta’s.

De suikerspiegelschommeling die ze zij zo goed uitlegt in de eerst hoofdstukken, krijgt geen vervolg in de recepten. Ook de hype met broccoli (met een broccoli- powersoep) wordt overdreven met een Amerikaanse stijl om alles power en superfood te noemen.

Op bladzijde 25 noemt zij terecht de gevaren van zogenaamde ‘gezonde producten’ in de natuurwinkel zoals agavestroop, ahornsiroop, dadelstroop, gerstemoutstroop, honing, kokosbloemsuiker, maisstroop, oersuiker, palmsuiker, rietsuiker, rietsuikerstroop, rijstestroop, spelttroop, tarwestroop, vruchtensuiker, yaconstroop, etc.

Jammer dus van haar recepten: bijna alle koek- en taartrecepten en zelfs toetjes bevatten bovengenoemde suikers, terwijl dit echt niet nodig is. Het boek wordt afgesloten met een suikertest en een overzicht van suikervervangers met hun eigenschappen.

Commentaar NDN

Suiker wordt direct door het lichaam opgenomen waardoor de glucosespiegel in het bloed snel stijgt. Als reactie hierop maakt het lichaam insuline aan, in grote hoeveelheden. Voor de lever is die insuline-aanmaak een signaal om het overschot aan glucose als vet op te slaan. Als er vaak en veel suiker wordt gegeten “leert” de pancreas snel grote hoeveelheden insuline af te geven, zodat er grote schommelingen van de bloedsuikerspiegel plaatsvinden.

Bij een snelle daling, die altijd volgt op een snelle stijging, daalt het energiepeil enorm. Op het moment van een lage bloedsuikerspiegel wordt adrenaline aangemaakt. Adrenaline heeft veel functies, maar bij een bloedsuikerdip geeft hij een sein om opgeslagen glucose uit de lever vrij te maken, om zodoende de bloedsuikerspiegel weer op een normaal niveau te krijgen. Deze suiker-achtbaan kost veel kracht, maar ook extra vitaminen en mineralen omdat de diverse organen (pancreas, bijnieren en lever) constant paraat moeten blijven om de suikerspiegel weer te normaliseren.

Dus dagelijkse blootstelling aan snelle suikers geeft op den duur uitputting van diverse systemen.
Wij zetten enkele nadelen van snelle suikers nog even kort voor u op een rijtje:

 • Geeft concentratieproblemen, duizeligheid en een enorme behoefte aan zoet . Maar ook klachten zoals vermoeidheid, stemmingsstoornissen, hoofdpijn en slaapstoornissen
 • Vergroot de kans op overgewicht
 • Geeft tandbederf
 • Het beïnvloedt de bloedglucosestijging, waarop het lichaam reageert met de aanmaak van extra insuline. Het hormoon insuline verlaagt de bloedglucose weer, maar stimuleert ook de vetvorming in het lichaam. Als de bloedspiegel regelmatig schommelt, kan dit klachten geven: het zogenaamde hypoglykemie-syndroom.
 • Vergroot de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, ontstekingsziekten
 • Vergroot dekans op tekorten aan vitamines en mineralen, met name magnesium, zink, koper, chroom, calcium, mangaan en vitamine B komen in het gedrang.
 • Glucose kan de kans op mutaties in het erfelijk materiaal (DNA) vergroten waardoor de kans op kanker kan toenemen.
 • Zorgt voor veroudering van weefsel, waardoor het risico op hart- en vaatziekten, complicaties bij diabetes (o.a. oogklachten) toeneemt en u sneller veroudert.
 • Heeft een negatieve invloed op de darmflora waardoor de weerstand daalt.
 • Veroorzaakt verstoring van de vetstofwisseling
 • Veroorzaakt hormonale verstoringen (waaronder PMS, PCOS)
 • Heeft een remmende invloed op het immuunsysteem.
 • Geeft risico op NASH (niet alcoholische steatose hepatitis) door fructose.

Samenvattend vindt de NDN-redactie het een goed boek, met name het eerste deel waar het gaat om de theorie en uitleg. Het praktische deel met de recepten is helaas inconsequent doorgevoerd wat de zoetstoffen aangaat en dat onderdeel zouden we niet aanraden.

Voor diegenen die langzaam willen overstappen op een voeding zonder suiker kan dit boek ‘Natuurlijk zonder suiker’ gebruikt worden; zeg maar stap 1 voor beginners. Voor gevorderden, dus diegene die ons al langer volgen op deze site, raden we liever de boeken aan van Rineke Dijkinga en Yvonne van Stigt die meer werken met natuurlijke oervoeding en minder koolhydraatrijke recepten.

Recept

Het onderstaande recept past bij de voedingsadviezen in dit artikel. Het is een goed voorbeeld van gezond gebak, hoe het echt anders kan. Een ander voorbeeld zijn de haver-kokos repen in dit recept.

Frambozenmuffins

Boekrecensie: Natuurlijk zonder suiker

Deze muffins met frambozen en havervlokken zijn een heerlijke, gezonde traktatie voor tussendoor. Door suiker en boter te vervangen door stevia en kokosolie blijven de muffins licht verteerbaar. De frambozen, volkorenmeel en havervlokken maken de muffins vezelrijk en stimuleren de groei van goede darmbacteriën.

Ingrediënten voor 6 stuks:

 • 150 gram frambozen (vers of diepvries)
 • 150 gram volkorenspeltmeel of glutenvrij havermeel
 • 35 gram havervlokken
 • 1 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder
 • mespunt zout
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 40 gram kokosolie
 • 2 eetlepels frambozen- of aardbeiendiksap
 • 1 ei
 • ongeveer ½ deciliter rijstmelk
 • een paar druppels vloeibare stevia

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Was de frambozen of laat de diepgevroren frambozen in een zeef of vergiet ontdooien en uitlekken.

Meng in een kom het meel, de vlokken, wijnsteenbakpoeder, zout en kaneel.

Verwarm als de kokosolie erg hard is deze licht totdat de olie stroperig is.

Voeg de olie, diksap, ei, rijstmelk en stevia aan het meelmengsel toe en mix tot een glad beslag.

Schep de frambozen voorzichtig door het beslag. Voeg zo nodig nog extra rijstmelk toe als het beslag te

vast is. Voeg eventueel nog wat steviadruppels toe om extra te zoeten.

Schep het beslag in 6 cakevormpjes en bak in 15 minuten in de oven lichtbruin.

Laat de muffins afkoelen en serveer.

Foto en gerecht van Tanja Visser, natuurdiëtist

Literatuur en links:

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen