skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Bestaat er antivirale voeding?

Jaarlijkse MBOG-congres

Dr. Johan Bolhuis die op 7 oktober de Orthomoleculaire MBOG trofee 2006 uitgereikt kreeg op het jaarlijkse MBOG congres zegt er op de site www.antiviraal het volgende over. “Bij virale infecties bestaan er reguliere medicijnen die de activiteit van het virus remmen (bijv. Tamiflu, dat tot nu toe wel het meest bewezen effectieve middel is, maar waar mogelijk al resistentie tegen bestaat, zie het artikel in Nature 2005 Oct 20; 438(7062):1108) en vaccinaties kunnen soms de weerstand tegen virussen verhogen.”

“Vaccinaties tegen griep zijn nog experimenteel. Ze beiden zeker geen volledige bescherming. (Boven de 65 jaar maar zo’n 40 – 60% bescherming tegen de virussen die in een verzwakte toestand in het vaccin zitten en dat zijn er slechts 8 tot 10 terwijl we aan honderden soorten blootgesteld kunnen worden.) We weten nog maar zeer weinig over effecten op lange termijn en dat het de kans op mutatie van een vogelgriepvirus naar een voor mensen gevaarlijke variant zou kunnen verkleinen is speculatief.”

“Wel is gebleken dat mensen die gevaccineerd zijn minder last hebben van complicaties door griep en dat het aantal ziekenhuis opnames in de groep ouderen kan worden verminderd. Mensen die door de complicaties van griep een risico lopen, bijv. bij een zwak hart de hoge koorts niet aan kunnen, adviseren we zeker een griepvaccin te halen.”

Vaccinatieprogramma van de overheid

Dr. Maarten Klatte die een lezing hield over natuurgeneeskundige en orthomoleculaire mogelijkheden bij een pandemie als de vogelgriep op dit zelfde MBOG congres zei er het volgende over: “De overheid heeft het C.I.B, (centrum voor infectie bestrijding) opgericht. De directeur van dit centrum, professor Coutinho werd gevraagd wat zijn centrum kan doen als er een pandemie komt. Niet veel volgens Prof. Coutinho, maar wel diagnostiek en het maken van protocollen (zie ook www.minvws/vogelgriep).”

“Bij een pandemie is er geen vaccin beschikbaar, omdat het meestal gaat om een nieuw virus. De ontwikkeling van een nieuw vaccin kan soms zes maanden duren. Dan moet de productie nog beginnen. Anti virale middelen zoals Tamiflu en Relenza kunnen helpen mits binnen 48 uur na het begin toegediend. Nadeel van dit soort middelen is de snelle resistentie die kan optreden, vooral als het virus zich op grote schaal verspreid (mutaties). Er zijn op dit moment virulogen die vanwege logistieke problemen en resistentie ontwikkeling, denken dat anti virale middelen weinig effect zullen hebben op het verminderen van de sterfte bij een pandemie”.

Wat kunt u zelf doen?

Kunt u zelf iets aan uw gezondheid doen als bescherming tegen een virusaanval? Computers worden door verschillende antivirus programma’s beschermd, maar hoe zit het met uw lichaam? Moet u lijdzaam afwachten tot de heren medici een medicijn uitgevonden hebben?
Naast anti virale supplementen (o.a. antioxidanten, L-lysine en een hoge dosis vitamine C) en natuurgeneeskundige middelen zoals Andrographics Panniculata, Olea Europea (de olijfboom) en zoethoutextract (niet bij hypertensie, diabetes, zwangerschap!) zijn er voedingsmaatregelingen te nemen. Gezonde orthomoleculaire natuurvoeding als basismaatregel en aanvullende antivirale natuurvoedingsadviezen bij een dreigende virusinfectie.

NDN commentaar

U kunt het beste als basis de gezonde voedingsadviezen volgen die bij op deze site vermeld staan. Wat men precies onder gezonde voeding verstaat verschilt enorm onder voedingswetenschappers, maar de NDN heeft een top tien gemaakt wat u kunt gebruiken als basis. De voedingsaanpassingen of speciale voedingsinterventies vinden plaats bij een dreiging of acute virusinfectie. Zodra de zonuren (vitamine D) minder worden ligt de weerstandvermindering op de loer. Antivirale voeding kan dan bijvoorbeeld bestaan uit de hieronder genoemde voedingsinterventies.

Lever ondersteunen (voeden)

Vetarm eten (met extra omega 3 vetzuren suppletie). Kook technieken aanscherpen. Niet bakken, maar stomen, de romertoph gebruiken, , heteluchtoven gerechten. (meer warmte inbrengen volgens de 5 elementen leer). Biologische levertraan inzetten. (controle op vit A en D in het bloed).
Geen koffie, chocola, zwarte thee, alcohol (minder hitte inbrengen of hitte exces blussen volgens de 5 elementenleer).
De methylering ondersteunen met vitamine B rijke (B 12, foliumzuur, B 6)voedingsmiddelen zoals
noten crčme (geen notenpasta), zaden crčme (geen zadenpasta), tarwekiemen, wilde rijst, verse walnoten, broccoli.
Extra bittere groenten zoals witlof, andijvie, raapstelen. Extra waterkers persen/mengen door de groentesappen.

Extra orthohapjes en orthodranken

Lysine-rijke voedingsmiddelen inzetten in de vorm van gerechten met; avocado, vis, havervlokken, peulvruchtensoepen, zwarte bonen, mungbonen, kiemplanten zoals taugé.
Dranken en of extracten van vlierbessensap, zoethout (controle van de bloeddruk bijhouden en eventueel corrigeren met kaliumrijke voedingsmiddelen), mariadistelthee, duindoornelixer met bosbessen cocktails (zie recepten elders op deze site).Bestaat er antivirale voeding?
Nog meer antioxidanten inzetten in de vorm van groenten en fruit (polyfenolen; diverse soorten bessen). De hoeveelheid per dag vergroten (ook in gecomprimeerde vorm als verse groentesapcocktails, gepureerde soepen die de lever voeden).

Polyfenolen hebben significante antivirale efecten: ze inhiberen de replicatie van en aantal virussen door afremming in een vroeg stadium en voorkomen dat ze zich kunnen hechten aan rode bloedcellen en andere gastcellen(effectiviteit is aangetoond bij rota- en influenza virussen, waaronder de vogelgriepvirus A/HnN1). Ze inhiberen reverstranscriptie van verscheidene retrovirussen, incl.HIV. OPC(grape seed extract) inhibeert de HIV-1-expressie en HIV virusreplicatie, waardoor het samen met voldoende selenium (suppletie) een veelbelovend natuurlijk product kan zijn voor AIDS preventie.
Extra knoflook (oppassen voor hitte verschijnselen) inzetten.

Voeding die belast elimineren

Voedselintoleranties die het immuunsysteem op een negatieve manier bezig houden (door o.a. ontstekingsreacties) elimineren en vervangen voor andere voedingsmiddelen en/of suppletie om te zorgen dat er geen nutriėnten tekorten gaan optreden. (Vaak gaat het om bepaalde granen, melk- en melkproducten, scherpe specerijen, sommie noten en zaden, ei).

Als deze wijze van immuun versterking u aanstaat kan de natuurdiėtist u daarbij helpen.

Literatuur en links:

Referenties:

Zie www.antiviraal.nl (Johan Bolhuis)

Barak V, Halperin T, Kalickman I. The effect of Sambucol, a black elderberry-based, natural product, on the production of human cytokines: I. Inflammatory cytokines. Eur Cytokine Netw. 2001 Apr-Jun;12(2):290-6

Zakay-Rones Z, Varsano N, et al. Inhibition of several strains of influenza virus in vitro and reduction of symptoms by an elderberry extract (Sambucus nigra L.) during an outbreak of influenza B Panama. J Altern Complement Med. 1995 Winter;1(4):361-9

Zakay-Rones Z, Thom E, Wollan T, Wadstein J. Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. J Int Med Res. 2004 Mar-Apr;32(2):132-40

Bessen; de strijd tegen degeneratieziekten. Marleen Nijs. Arts&Apotheker 3/2006.