skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Afvallen met een ‘low carb’-dieet

Gedurende een 12 maanden durende studie onder premenopauzale vrouwen met overgewicht of obesitas werd de effectiviteit vergeleken van vier verschillende vermageringsdiëten. De vrouwen werden volgens een op toeval gebaseerde methode in vier dieetgroepen ingedeeld.

Het meeste afvallen met weinig koolhydraten

Het grootste gewichtsverlies (van gemiddeld 4,7 kg) werd gerealiseerd met een koolhydraat beperkt dieet (low-carb dieet).
Voor de drie andere diëten bedroeg het gemiddelde gewichtsverlies respectievelijk 16 kg (zone dieet), 2,2 kg (ornish dieet) en 2,6 kg (learn dieet).

Goede bloedresultaten

Wat de invloed betreft op de diverse metabolische (stofwisselings-) parameters, was het resultaat in de koolhydraat-beperkte groep vergelijkbaar met, of gunstiger dan de andere groepen.

Commentaar NDN

Met de zomer voor de deur zijn veel mensen bezig met allerlei diëten hun gewicht ‘badpak-toonbaar’ te krijgen. U kunt voor het koolhydraatbeperkt dieet terrecht bij natuurdiëtisten. Bij hen krijgt u letterlijk en figuurlijk een dieet op maat!

Het dieet wordt samengesteld volgens de principes van optimale voeding met uitzondering van o.a. de granen (zoals muesli, brood, crackers), aardappelen, bepaalde melkproducten  e.d.

Bronnen:

Jama 297(9): 969-977, 7 maart 2007