skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1000 artikelen over gezondheid!

Afvallen door een IgG-eliminatiedieet

Heb je last van overgewicht en heb je al diverse diëten geprobeerd zonder effect? Dan kan mogelijk een IgG-voedselovergevoeligheid (ook wel bekend als een voedselintolerantie) de oorzaak zijn. Dit wordt ook wel een vertraagde IgG-voedselallergie genoemd. Deze vorm van voedselintolerantie blijft vaak onopgemerkt, omdat de reacties pas na enkele uren of zelfs dagen optreden. Dit maakt het erg lastig om deze vorm van voedselreacties op te sporen.

Met het testen van IgG1, IgG2, IgG3 (ImuPro) antistoffen, kun je ontdekken of deze vorm van voedselovergevoeligheid de oorzaak is van je overgewicht. Door middel van innovatieve en uitgebreide bloedanalyse identificeert de voedselallergietest de IgG (1,2,3)-antistoffen tegen voeding snel en nauwkeurig. Dit levert een gepersonaliseerd voedingsprofiel op.

Placebo-gecontroleerde studie: effect van een IgG-eliminatiedieet

Het Journal of Alternative and Complementary Medicine publiceerde een placebo-gecontroleerde studie [1] naar het effect van een eliminatiedieet bij overgewicht, gebaseerd op IgG-waarden. De studie werd uitgevoerd door twee kennisinstituten: het Australische Research Center on Complementary and Integrative Medicine (ARCCIM) van de technische universiteit van Sydney en het Amerikaanse Helfgott Research Institute, National University of Natural Medicine in Portland.

De deelnemers in de behandelgroep elimineerden drie maanden lang tien voedingsmiddelen waar ze een hoge IgG-score op hadden. IgG-serumwaarden werden gemeten en vergeleken met een controlegroep. Na drie maanden daalde de IgG-antilichaamconcentratie voor 83 procent van de tien geëlimineerde voedingsmiddelen in de behandelgroep ten opzichte van 60 procent in de controlegroep en daarbij kwam ook nog naar voren dat de behandelgroep beter sliep.

Overgewicht door pro-inflammatoire cytokines

De voedselintolerantie leidt ertoe dat je lichaam in verhoogde mate IgG-antilichamen produceert wanneer je een voedingsmiddel eet waar je intolerant voor bent. Hierdoor ontstaat een chronische, laaggradige ontsteking (cytokines waaronder TNF-alfa)[2], die je stofwisseling nadelig beïnvloedt. Dit geeft een disbalans in je hormonenhuishouding waardoor gewichtstoename ontstaat.

Bij mensen met overgewicht worden meestal hogere titers vastgesteld aan ontstekingsmarkers (TNF-alfa, cytokines IL6 en IL8 en het proteïne C – reactief (CRP). Overgewicht werd lang beschouwd als teken van tekort aan wilskracht, maar wordt nu gezien als een ziekte met genetische, hormonale en metabole achtergronden. Het wordt steeds duidelijker dat het lichaamsgewicht wordt beïnvloed door een aantal factoren waarop de vrije wil geen greep heeft. Het elimineren van voeding die pro-inflammatoire cytokinenvorming voorkomt geeft een nieuwe dieet-behandeloptie om af te afvallen.

Gepersonaliseerd voedingsprofiel

De nutritionele genetica (nutrigenomics) bestudeert de effecten van voeding en voedingsbestanddelen op de expressie van genen (epigenetica). Mensen kunnen hun genen niet veranderen, maar zij kunnen wel het juiste voedsel eten (en voedingsmiddelen elimineren) of de juiste voedingssupplementen gebruiken om hun genetische predispositie voor overgewicht ten goede te keren. [3].

Bronnen:

[1] Neuendorf, R., Corn, J., Hanes, D., & Bradley, R. (2019). Impact of Food Immunoglobulin G-Based Elimination Diet on Subsequent Food Immunoglobulin G and Quality of Life in Overweight/Obese Adults. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 25(2), 241–248.
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2018.0310
[2] Eur Cytokine Netw. 2006 Mar;17(1):4-12.
Recent advances in the relationship between obesity, inflammation, and insulin resistance.
Bastard JP1, Maachi M, Lagathu C, Kim MJ, Caron M, Vidal H, Capeau J, Feve B.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16613757
[3] Okezie I Aruoma, Sharon Hausman-Cohen, Jessica Pizano, Michael A. Schmidt, Deanna M. Minich, Yael Joffe, Sebastian Brandhorst, Simon J. Evans & David M. Brady (2019) Personalized Nutrition: Translating the Science of NutriGenomics Into Practice: Proceedings From the 2018 American College of Nutrition Meeting, Journal of the American College of Nutrition, 38:4, 287-301.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31099726

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen