skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Met juist dieet grip op ontstekingen

Een individueel juiste natuurlijke voeding is vrij van mogelijke voedselallergenen en bevordert de vorming van ontstekingsremmende cytokines. Een dergelijke voeding is rijk aan omega-3-vetzuren en micronutriënten en arm aan arachidonzuur (vlees, pinda) en geraffineerde en bewerkte producten als wit brood, pasta, suiker, supermarktoliën, margarines en andere gefabriceerde producten.
Het immuunsysteem is een complex systeem dat bestaat uit allerlei onderdelen.

Een goede samenwerking tussen al die onderdelen is cruciaal. Het immuunsysteem werkt vierentwintig uur per dag, onopvallend en op ontelbare verschillende manieren. Pas als er iets niet goed gaat, merkt men daar iets van.

Met ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en schimmels komt iedereen dagelijks in contact. Duizenden worden ingeademd en ook in voedsel zijn ze rijkelijk aanwezig. Een eerste, belangrijke barrière vormt de huid en de slijmvliezen van mond, neus, longen en darmen. Ook tranen, speeksel en maagzuur spelen een belangrijke rol in de afweer tegen ongewenste indringers.

Specifieke en niet-specifieke afweer

Als ziekteverwekkers de fysieke barrière van huid en slijmvliezen toch doorbreken, stuiten zij vervolgens op de zogeheten “niet-specifieke” afweer. De niet-specifieke afweer bestaat uit verschillende typen witte bloedcellen zoals de neutrofielen en macrofagen. Deze cellen produceren krachtige signaalstoffen (cytokines) die allerlei onderdelen van het afweersysteem kunnen activeren.

Cytokines zorgen voor de celcommunicatie en zijn belangrijk in het regelen van celfunctie en celgroei. In het lichaam zijn er zogenaamde ontstekingsbevorderende cytokines en cytokines die ontsteking tegen gaan. Bepaalde cytokines, de macrofagen, kunnen lichaamsvreemde micro-organismen “opeten” en verder afbreken.

Tevens zetten deze cytokines aan tot de aanmaak van een andere witte bloedcel, de lymfocyt. De lymfocyt speelt een centrale rol in de zogenaamde specifieke afweer. Lymfocyten kunnen gericht indringers herkennen. Ze hebben het vermogen om lichaamseigen weefsel te onderscheiden van niet-lichaamseigen weefsel of van geïnfecteerd weefsel dat opgeruimd moet worden.

Lymfocyten onthouden bovendien welke indringers er eerder zijn geweest en vormen daarmee een “immunologisch geheugen”. Bij een volgend contact met dezelfde indringer staan de lymfocyten door dit geheugen al paraat voordat de indringer goed en wel binnen is.

Op hol geslagen immuunsysteem

Het immuunsysteem speelt niet alleen een belangrijke rol bij de afweer. Ook bij verschillende chronische ziekten spelen de cytokines en lymfocyten een belangrijke rol. Bij deze ziekten maakt het immuunsysteem fouten. Het is als het ware op hol geslagen. Daardoor ontstaan spontaan ontstekingsreacties, zonder dat er daadwerkelijk een virus of bacterie aanwezig is.

Deze chronische ontstekingen zijn niet meer te controleren door het eigen lichaam. Men noemt dit een auto-immuunreactie. Door nieuwe inzichten proberen onderzoekers meer grip te krijgen op het ontstekingsproces. Eén daarvan is het specifiek ingrijpen op de cytokines. Cytokines spelen een cruciale rol bij het op gang brengen van het ontstekingsproces.

Voeding en cytokinevorming

Cytokines worden beïnvloed door de hoeveelheid en de samenstelling van voedsel. Bestanddelen van voedsel zoals glucose, zetmeel, verzadigde vetzuren en de bereidingswijze aan voedsel werken alle pro-inflammatoir, terwijl vitamine D en plantenvezels juist de ontsteking remmen. Het immuunsysteem kan heftig reageren op voeding.

Een voedselallergie is herkenbaar aan de vorming van IgE-antilichamen. Het immuunsysteem kan ook op een andere, langzamere manier reageren met de vorming van IgG-antilichamen. Deze worden normaliter gevormd als beschermingsmechanisme bij bacteriële infecties. Bij een voedingsintolerantie (voedselallergie-type-3) ontstaan IgG-antilichamen tegen diverse voedingsstoffen.

Er vormen zich antigeen-antilichaam-complexen die vervolgens door het lichaam worden afgebroken. Bij deze afbraak ontstaan inflammatoire stoffen, zoals prostaglandines, leucotriënen en cytokinen (o.a. TNF-αlfa). Dit proces is vergelijkbaar met een ontstekingsproces. TNF-alfa is een ontstekingsbevorderend cytokine. Het blijven eten van voedingsmiddelen die het immuunsysteem laten reageren, veroorzaakt een continue aanmaak van IgE- en IgG-antistoffen. Dit zal dan ook leiden tot een chronisch ontstekingsproces.

Stress en cytokines

Chronische laaggradige ontsteking heeft een negatieve invloed op het functioneren van bloedvaten (endotheelfunctie), immuunsysteem, spierweefsel, vetweefsel, zenuwweefsel, botweefsel, kraakbeen, hersenen, darmen, hart, lever en eilandjes van Langerhans (pancreas).

Dit staat dus aan de basis van veel ziekten zoals ME/CVS, diabetes type II, artritis, de ziekte van Crohn, Parkinson, Multiple sclerose, reuma, fibromyalgie, de ziekte van Alzheimer en slaapproblemen.

Cytokines komen niet alleen vrij bij ontstekingsreacties en bij IgG-voedselallergieën. Ook chronische stress, gebrek aan beweging, psychologische trauma’s, angststoornissen, slaapgebrek, depressie, vaccinaties en medicatie die de darmflora beïnvloeden (kans op leaky gut) verhogen de afgifte van cytokines.

Goed darmmilieu voorkomt ontstekingen

De gezonde darm is doorlaatbaar voor voedingsstoffen en vormt tegelijkertijd een barrière voor pathogenen (ziekteverwekkers). Deze beschermfunctie wordt verzorgd door de darmflora, het darmslijmvlies en het immuunsysteem van de darmen. De tight junctions in de darmwand reguleren de permeabiliteit. Disfunctie van deze tight junctions, dat ook wel ‘leaky gut’ of lekke darm wordt genoemd, speelt een rol in de pathogenese van verschillende ziekten.

Door de poreuze darm kunnen bacteriën, schimmels, parasieten en hun toxinen, onverteerde voedseldeeltjes en afvalstoffen, die gewoonlijk niet in het bloed worden opgenomen, nu wel de bloedbaan bereiken. Hierdoor ontstaat er een zware belasting van het immuunsysteem en de lever. Wanneer de darmwand beschadigd is, kunnen ook grotere deeltjes als onvolledig verteerde eiwitten, vetten en toxines in het bloed worden opgenomen. darmmilieu

Het lichaam beschouwt deze deeltjes als lichaamsvreemd. In een poging de indringers onschadelijk te maken, vormt het lichaam antilichamen zoals IgE en IgG. Dit is de reden waarom iemand plotseling allergisch kan reageren op een voedingsmiddel, die in het verleden nooit problemen opleverde. Het leaky gut syndroom veroorzaakt ook inhalatieallergieën, waarbij individuen reageren op stoffen in de lucht, zoals sigarettenrook, parfum, schoonmaakmiddelen enzovoort.

Lekkende darmsyndroom

Door de overgevoeligheid worden meer inflammatoire cytokines geproduceerd. Dit wijst op een vicieuze cirkel: een toegenomen darmpermeabiliteit zorgt voor het passeren van lichaamsvreemde stoffen (o.a. niet goed verteerde nutriënten), wat bijdraagt tot een pro-inflammatoire immuunreactie op het darmweefsel. Deze immuunreactie op het darmweefsel bevordert op haar beurt het verder lekken van de darm.

Een gezond darmkanaal herbergt een grote verscheidenheid nuttige bacteriën (commensalen). Deze commensale darmflora voorkomt kolonisatie of overgroei met (potentieel) pathogene bacteriën. Ook is de aanwezigheid van een commensale darmflora essentieel voor het onderhouden van ontstekingsremmende cascades die het darmepitheel beschermen tegen ongecontroleerde ontstekingen.

Juiste voeding geeft grip op ontsteking

Voor een gezond darmmilieu is het essentieel mogelijke voedselallergenen te elimineren. Aan de hand van specifieke IgE- en IgG-testen kunnen voedselovergevoeligheden worden ontdekt. Met name gluten, melk, suiker, ei, vis, kippenei, vlees, noten, bepaalde specerijen en bepaalde vruchten waaronder sinaasappel) blijken vaak allergeen. Extra inname van microbiotica ondersteunt de commensale darmflora.

Op zijn beurt is het belangrijk dat de microbiotica zélf goed te eten krijgt, door inname van de zogenoemde prebiotica. Prebiotica zijn onoplosbare vezels (glyconutrienten)

Commentaar NDN

Het omega-6-vetzuur arachidonzuur staat aan het begin van de ontstekingscascade. Via twee enzymatische processen (de zogenaamde COX en 5¬lipo) worden uit arachidonzuur de prostaglandines PGE2 en LTB4 gevormd. Beiden zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van ontsteking, pijn, stijfheid en zwelling.

Deze ontstekingscascade kan door een optimaal dieet en (natuurlijke)ontstekingsremmers worden bijgestuurd worden. De belangrijkste bron van arachidonzuur is vlees. Ook pinda’s en arachideolie bevatten vetzuren die ontstekingsbevorderend zijn. De prostaglandinesynthese wordt verder verstoord door gebakken vetten, frituren en gefrituurde producten.

Beperk het bakken en frituren en gebruik bij deze bereidingsmethoden geen linolzuur (zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie en sesamolie). Andere voedingstoffen die ontstekingen uitlokken, zijn verzadigde vetten en geraffineerde producten zoals: wit brood, witte suiker, supermarktoliën, margarines en ander industrieel bewerkte voeding. Veel bewerkte en geraffineerde producten zijn arm aan micronutriënten waardoor zij ontstekingen uitlokken.

Alle plantaardige extra vierge oliën uit de omega-3-familie, zoals lijnzaad, walnoot, hennep en in het bijzonder perilla werken ontstekingsremmend. Perilla-olie wordt al eeuwen gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en in de Ayurveda bij ontstekingen en allergieën. Omega-3-vetzuren onderdrukken de aanmaak van ontstekingsbevorderende substanties uit arachidonzuur.

Ook groenten en fruit met een hoge antioxidanten-waarde remmen ontstekingsreacties af. Verder zijn er ontstekingsremmende kruiden. Deze kruiden bevatten zeer krachtige fytonutriënten die ontstekingen, pijn, zwelling en ochtendstijfheid afremmen.

De belangrijkste kruiden hiervoor zijn gember, curcuma (geelwortel), rozemarijn, kamille, kruidnagel, kaneel en koriander. De combinatie van omega-3-vetzuren en ontstekingsremmende kruiden (waaronder ook de boswellia) is therapeutisch effectiever dan iedere interventie los.

Met juist dieet grip op ontstekingen

Marijke de Waal Malefijt

Voedings- en laboratoriumtesten

Testen waar u aan kunt denken zijn diverse ontlasting testen waaronder de Gezondheidscheck Darm Plus;

Gezondheidscheck Darm Plus

Gezondheidscheck Darm PlusVerkoopprijs (incl. BTW): € 216,25
Koop deze test hier
Uitgebreide bepalingen van de microbiologische analyse van de aerobe en anaerobe hoofdkiemen (darmflora), schimmels en gisten (Candida albicans en Candida spp.) en ook de kwantitatieve bepaling van de gistingsresiduen. Bovendien worden bepaald: galzuren, pancreas-elastase, secretoir IgA, ontstekingsparameters met EPX, bèta-Defensie en lactoferine, α-1-antitripsine, calprotectine.

De Gezondheidscheck Darm Plus test bevat naast de bepaling van de flora-status:

– de beoordeling van het spijsverteringsvermogen
– de beoordeling van de spijsverteringscapaciteit
– de bepaling van de conditie en functie van het darmslijmvlies (waaronder ontstekingen)
– de beoordeling van het darmgeassocieerde immuunsysteem

Indicaties:

– voor algemene preventie
– ter controle van het verloop bij gastro-intestinale aandoeningen
– bij stoornissen van het immuunsysteem (allergieën, gevoeligheid voor infecties etc.)
– ter controle darmmilieu
– ter controle na een antibioticakuur
– ter controle Lekkende darm
– ter beoordeling van voedingsgewoonten
– ter verduidelijking van een dysbiose in de darm

Natuurdiëtisten kunnen als geen ander uw voedingsstatus inschatten en adviezen geven op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Dit doen ze aan de hand van laboratoriumtesten.

Met laboratoriumbepalingen is de natuurdiëtist in staat uw voedingsstatus te bepalen en de dieetadviezen op maat te maken en door laboratoriummonitoring te evalueren en zo nodig bij te stellen.

Wij werken samen met de Duitse fabrikant van laboratoriumtesten Medivere. Medivere levert laboratorium diagnostische diensten waarbij de conventionele geneeskunde als ook aanvullende (complementaire) medische diagnostica en therapieën optimaal worden gecombineerd.

ImuPro voedingsallergenen testen, bouwstenen naar een betere gezondheid

ImuPro is een uniek concept om een IgG voedselintolerantie in kaart te brengen. Wanneer u een aandoening heeft die niet weg gaat, kan dat de oorzaak zijn van een vertraagde voedselintolerantie. Zo’n vertraagde voedselallergie blijft vaak onopgemerkt, omdat er vaak pas na enkele uren of zelfs dagen symptomen optreden.
De ImuProtesten kunnen u helpen voedingsallergenen in kaart te brengen.

Symptomen van een voedselintolerantie/voedselallergie IgG-type III:
Darmklachten
Constipatie
Diarree
PDS
Hoofdpijn/ Migraine
Overgewicht
Vermoeidheid
Huidziekten, waaronder eczeem of psoriasis
Spier- en gewrichtsklachten
(Chronisch) ontstekingen

Bovenstaande klachten zijn symptomen die ‘getriggerd’ kunnen worden door een voedselintolerantie. Maar de ImuPro kan bijvoorbeeld ook worden ingezet om uw energie te vergroten of om sportprestaties te verbeteren.

Hoe werkt de Imuprotest?

Voor de ImuPro Screen(22), Screen+(44) en Basic(90) en de Vegetarisch(90) test, ontvangt u een vingerprik.
Voor de meest complete test, ImuPro Complete(270), ontvangt u een prikset voor een bloedafname bij de prikpoli. Na ontvangst krijgt u ongeveer na 2 weken de resultaten toegestuurd.

Wat ontvangt u?
De rapportage van de test verschilt per panel.
ImuPro Screen (22 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Screen+ (44 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Basic (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Vegetarisch (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Complete (270 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen + recepten

De ImuPro wordt uitgevoerd door laboratorium Pro Health Medical te Nederweert. U bestelt de prikset van de test en ontvangt de materialen thuis.
Wij raden aan om de testresultaten samen met een Natuurdiëtist te bespreken, zodat er een goed evenwichtig dieet voor u kan worden opgesteld.

Bekijk hier de folder van de ImuProtesten en de geteste voedingsmiddelen.

Wat maakt ImuProtesten (test ontwikkeld door R-Biopharm AG ) zo uniek:

  • Betrouwbaar onderzoek
  • Snel en eenvoudig bloed intraveneus opvangen bij een prikdienst
  • De ImuPro wordt veel gebruikt bij Natuurdiëtisten

T.o.v. andere voedselintolerantie testen op de markt maakt de ImuPro gebruik van een betrouwbare ELISA-methode en ontvangt u een uitgebreid rapport, met voedingsaanbevelingen en tevens een receptenboek (enkel bij de ImuPro Complete). Daarnaast wordt het onderzoek in meer dan 40 landen gebruikt.

Met juist dieet grip op ontstekingenImuPro Screen, test op 22 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 22 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 77,51
Bestel hier de Imupro Screen

 

Met juist dieet grip op ontstekingenImuPro Screen+ (Plus), test op 44 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 44 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 138,73
Bestel hier de Imupro Screen+ Plus test.

 

Met juist dieet grip op ontstekingenImuPro Vegetarisch, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 voedingsmiddelen
Voedselovergevoeligheid op 90 IgG-voedingsmiddelen, zoals de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen en kippenei. Daarnaast worden ook diverse superfoods onderzocht.
Prijs Imupro Vegetarisch: € 227,06
Bestel hier de Imupro Vegetarisch

 

Met juist dieet grip op ontstekingen

ImuPro Basic, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 IgG- voedingsmiddelen; de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen, vleessoorten en kippenei.
Prijs Imupro Basic; € 227,06
Bestel hier de Imupro Basic

 

Met juist dieet grip op ontstekingen

ImuPro Complete, test op 270 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid intraveneuze bloedafname test op 270 IgG-voedingsmiddelen.
Prijs Imupro Complete: € 551,93
Bestel hier de Imupro Compleet

Literatuur en links:

1. Weaver et al. Effect of dietary fatty acids on inflammatory gene expression in healthy humans. Journal of Biological Chemistry, 2009, 284, 15400-15407.
2. Zuckerman GB, Bielory L. Complementary and alternative medicine herbal therapies for atopic disorders. Am J Med 2002;113:47S-51S.
3. Wilders-Truschnig M, Mangge H. IgG antibodies against food antigens are correlated with inflammation and intima media thickness in obese juveniles. Clinical relevance of IgG antibodies against food antigen in Crohn’s Disease – A double blind cross over diet intervention study: 2007
4. Marijke de Waal Malefijt, ‘Ik heb er mijn buik van vol’, uitgeverij Schors (2011).

Met juist dieet grip op ontstekingen

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen