skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Zeegroenten helpen bij mineralenevenwicht

Verzurende voeding, stress, angst, onvoldoende beweging, langdurig gebruik van medicijnen en een verkeerde ademhaling zijn sterke verzuurders van het lichaamsmilieu. Voor herstel en behoud van een goed zuur-base-evenwicht is het belangrijk dat er o.a. voldoende alkalische voeding wordt gegeten en dat zuren goed worden afgevoerd.

Symptomen van verzuring

De eerste symptomen van verzuring zijn moeheid, spierpijn, gewrichtspijn, huidklachten en ontstekingen. Deze symptomen kunnen zich langzaam ontwikkelen tot chronische stofwisselingsziekten waaronder artrose, jicht, artritis, verhoogde bloeddruk, fibromyalgie en osteoporose.

Wat zijn de oorzaken en hoe kan het worden voorkomen

Voor een goede pH-regulatie is het nodig dat u dagelijks voldoende kalium en andere alkaliserende mineralen binnen krijgt. Samen met magnesium zorgt kalium ervoor, dat er intracellulair voldoende positieve lading aanwezig is om de overwegend negatieve lading van (in-)organische fosfaten, fosfolipiden, carboxyl- en sulfaatgroepen, diverse eiwitten en nucleïnezuren te neutraliseren.

Dit is fysiologisch van groot belang omdat diverse biologische processen aan de celmembraan en in het cytoplasma bij een elektrische disbalans niet correct kunnen verlopen. Mineralen spelen o.a. een belangrijke fysiologische rol bij de werking van het hart, de spieren en het zenuwstelsel. Daarnaast ook bij de regulatie van de bloeddruk en stress, de pH en elektrische (membraan-)potentiaal in en buiten de cellen en de complete vochthuishouding.

Door verarming van de landbouwgrond en gewijzigde landbouwmethoden bevat de huidige voeding minder alkaliserende mineralen dan in het algemeen wordt verondersteld. Het lichaam zal altijd proberen een verstoorde balans te herstellen door overtollige zuren aan mineralen te binden en ze te neutraliseren.

Balans houden tussen zuurvormend en basenvormende voeding

Zolang er voldoende basenvormende voedingsstoffen in het lichaam aanwezig zijn, kan het teveel aan zuren dat overdag in het bind- en vetweefsel wordt opgeslagen nachts via de nieren, huid en longen worden afgevoerd.

Als in de voeding onvoldoende mineralen aanwezig zijn, moet de mineralenvoorraad in de botten, gewrichten en inwendige organen worden aangesproken. Hierdoor ontstaan op den duur tekorten. Het lichaam is uiteindelijk niet meer in staat om de verstoorde zuur-basenbalans te corrigeren.

Over het algemeen zijn vlees, vis, schaal- en schelpdieren, granen, koffie, olie, alcoholische dranken en peulvruchten zuurvormend en de overige groenten en fruitsoorten basenvormend.

Teveel zuurvormende voeding, te weinig beweging, te weinig buitenlucht, teveel stress, niet voldoende en diep genoeg ademhalen, te weinig (nacht)rust en ontspanning, verminderde functie van nieren, lever of longen, medicijngebruik, crashdiëten en knutselvoeding, roken, maagzuur tekort, verstoorde bloedsuiker, overmatig gebruik van calciumrijke producten (waaronder zuivel en suppletie), overmatig gebruik van dierlijke eiwitten in combinatie met weinig groenten en fruit gebruik en overmatig sporten kunnen de oorzaken zijn van verzuring van het lichaam.

Osteoclasten en osteoblasten

Als iemand niet genoeg basenvormers binnenkrijgt door middel van groente en fruit om de ontstane metabolische acidose te compenseren, kunnen mineralen (calcium en magnesium) uit de botten worden genomen om het zuur-basenevenwicht te reguleren (1,2).

Hierbij worden osteoclasten geactiveerd en tegelijkertijd osteoblasten geremd. Maar omdat de terugresorptie van calcium bij een chronisch latente acidose sowieso verminderd is ten gunste van de uitscheiding van H+ ionen, leidt dit tot chronisch calciumverlies en dus tot osteoporose.

De beste manier om zuren te elimineren is door het uitscheiden van protonen (H+) via de nieren en via het zweet. Tijdens het vrijkomen van mineralen uit de botten ontstaat ook fosfaat. Dit fosfaat (met name het primair fosfaat HPO42-) kan grote aantallen protonen binden en zo via de nieren zuren onttrekken aan het lichaam.

Bindweefsel als vuilnisbak

Zijn deze reguleringsmechanismen niet afdoende, dan kan het niet te elimineren zuur tussentijds in het bindweefsel worden opgeslagen. Een belangrijk onderdeel van bindweefsel vormen proteoglycanen waarvan de glycosaminoglycanen sterk geladen zijn, bijvoorbeeld door sulfaatgroepen. Protonen (verzuring) binden zich aan deze negatief geladen sulfaatgroepen die daardoor veel minder water aantrekken.

Hierdoor vermindert de elasticiteit van alle bindweefselachtige structuren (onder andere kraakbeen, banden, pezen). Bij belasting kan dit leiden tot vroegtijdige slijtage en ontsteking. Ook in de intercellulaire structuren gaat waterbindingscapaciteit verloren door verzuring. De vloeistofcompartimenten gaan daarbij van een colloïdale toestand over in een geltoestand. Dit bemoeilijkt de doorbloeding en maakt de weg vrij voor een verdere verslechtering van functies.

Soms wordt er gewezen op de mogelijkheid om de buffercapaciteit van het bloed te vergroten met behulp van natriumbicarbonaat of basenpoeder. Wil je de schade en het ontstaan van pathologische processen in botten, spieren en bindweefsel voorkomen, dan is het belangrijk dat je dagelijks meer groente (advies > 500 g) en fruit (advies > 5 stuks) eet zodat je zuur-base-toestand in evenwicht is.

Onbetrouwbare metingen

Een verstoorde zuur-basenbalans herstellen of behouden door alleen een voedingsinterventie met alkaliserende, basenvormende voedingsstoffen is onvoldoende. Het concept zuur-base-evenwicht stelt dat verzuring invloed heeft op ziekte en dat dit voorkomen kan worden door het evenwicht te herstellen met specifieke voedselkeuzes. Er zijn veel lijsten in omloop, waarmee veilige keuzes gemaakt kunnen worden. Deze lijsten zijn helaas vaak geen product van betrouwbare metingen, maar schattingen op basis van mineraalberekeningen.

Het lichaam blijkt zeer goed in staat te zijn om de zuurgraad te handhaven zonder gekunstelde hulp van onbetrouwbare lijstjes en een reeks aan voedingssupplementen. Er zijn, zoals zo vaak, meer (voeding)interventies nodig om een goede zuurgraad te krijgen en te handhaven.

Zeegroenten als bron voor mineralenbalans

Wereldwijd worden er meer dan 160 soorten zeegroenten gegeten met een grote variëteit aan kleuren, structuren en vormen. Ze zijn te koop in natuurvoedingswinkels, speciaalzaken, webwinkels en soms ook in supermarkten en Aziatische winkels. Zeewier is als complete vorm beschikbaar in verse, bewerkte, gedroogde, gekookte of ingemaakte vorm, als kruid, smaakmaker of een toevoeging aan voeding.

Het kan gebruikt worden als thee, tonicum of vloeibaar extract of als voedingssupplement in capsule-, tablet- of poedervorm. Op www.zeewierwijzer.nl tref je de voedingswaarden aan van de verschillende zeegroenten. Deze waarden variëren per kwaliteit, de vindplaats en het seizoen. Eenmaal op deze pagina dan kun je onderaan doorklikken naar een pdf waarin de voedingswaarden van groente, fruit en zeegroenten met elkaar worden vergeleken (3).

Traditionele Chinese geneeskunde

In de traditionele Chinese geneeskunde worden zeegroenten al duizenden jaren gebruikt vanwege de positieve bijdrage die het levert aan een goede gezondheid (4). Het is vooral erg goed voor de mineralenbalans. De namen zeewier en algen schrikt veel mensen af. Daarom wordt bij voorkeur de term zeegroenten gebruikt; wat het in feite ook is.

Nog niet zo lang geleden werden zeegroenten voornamelijk gegeten door macrobioten en veganisten met als doel de tekorten in hun voeding aan te vullen. De vele voordelen van zeegroenten worden echter ook steeds meer gezien door andere groepen mensen.

De geschiedenis

Algen, zoals kelp (kombu in het Japans), nori en wakame worden al duizenden jaren gebruikt in de Aziatische keuken. Vele soorten zeewier staan bekend onder hun Japanse namen. In China wordt zeewier al eeuwen medicinaal gebruikt om leverproblemen, zwellingen, slijmvliezen, cysten en struma (een vergrote schildklier) te behandelen. In de 18e eeuw is kelp als jodiumbron ontdekt.

Sindsdien wordt het gebruikt om struma te behandelen die veroorzaakt wordt door een tekort aan jodium (5). Om het jodiumtekort onder de bevolking enigszins te verminderen, voegen fabrikanten jodium toe aan het zout (gejodeerd zout). Dit is op lange na nog niet voldoende, omdat veel mensen tegenwoordig zelf hun brood bakken of helemaal geen brood meer eten. Sinds 1980 worden er verschillende soorten algen gebruikt als voedingssupplementen.

Spirulina en andere vormen van blauwgroene algen die in vijvers en meren groeien zijn sindsdien erg populair. Gezuiverde verbindingen uit zeewier worden gebruikt in vele soorten voedsel. Carrageen, een zeewier extract, wordt veel gebruikt in levensmiddelen, om gels te maken, mengsels te stabiliseren en in te dikken.

Het wordt ook vaak toegevoegd aan ijs, gelei, en zuigelingenvoeding. Agar, gemaakt van rode algen, zorgt ervoor dat de textuur van veel voedingsmiddelen dikker wordt. Het is een zuiver plantaardige gelatine in tegenstelling tot de gelatine die normaal gebruikt wordt en afkomstig is van dierlijke eiwitten.

Zware metalen

Bekende zeegroenten zijn dulse (rood wier), kombu, wakame, agar, nori, arame, zeekraal, spirulina (blauw zeewier), lamsoor, kelp en hiziki. Zeegroenten zijn op veel verschillende manieren te gebruiken o.a. in soepen, salades en hartige schotels. Er wordt nogal eens gezegd dat zeegroenten vervuild zouden zijn met zware metalen zoals lood, cadmium, arsenicum en kwik, omdat ze uit de zee worden gewonnen.

Men zou echter dagelijks zeer grote hoeveelheden zeegroenten moeten eten om enig gevaar te riskeren. Na de oogst worden zeegroenten altijd getest op de aanwezigheid van zware metalen. Wanneer zeewieren op ethische wijze en van ongerepte kustwateren worden geoogst, is er geen enkel probleem met vervuiling. Verantwoorde bedrijven die zeewier oogsten testen hun producten regelmatig om de zuiverheid er van te kunnen garanderen.

Wanneer men zeegroenten van een betrouwbare firma koopt (zoals bij natuurwinkels), is er zekerheid dat ze zijn geoogst in schoon water. Bij twijfel hierover, raden wij aan om de gedroogde wieren minimaal 10 minuten in water te wellen voor gebruik. Het weekwater daarna wel weg gooien. Sommige zeealgen (bijv. spirulina) kunnen het opnemen van verschillende zeer giftige zware metalen als cadmium en ander toxines verhinderen. Er is geen enkel ander voedsel dat deze eigenschappen in deze mate bezit.

De voordelen op een rijtje

Zeegroenten leveren alle 56 verschillende mineralen die het lichaam nodig heeft om fysiologisch optimaal te kunnen functioneren. De grote mineraaldichtheid gecombineerd met de hoge biologische beschikbaarheid zorgt voor een enorme mineralenboost die op geen enkele manier te verkrijgen is via een ander voedingsmiddel. Zeegroenten bevatten:

 • Vitaminen (o.a. vitamine A, het B-complex, vitamine C, D, E en K), mineralen (o.a. calcium, fosfor, kalium, magnesium, natrium en zwavel) en spoorelementen (o.a. borax, chroom, iridium, ijzer, kobalt, koper, lithium, mangaan, molybdeen, nikkel, selenium, silicium, zwavel, vanadium, zink en jodium). Allemaal in hoeveelheden die duizend maal hoger liggen dan elke andere landgroente.
 • Laminarin (beta-glucaan) en fucoidan (om jodium tekort tegen te gaan) (6).
 • Chlorofyl
 • Antioxidanten (bijv. astaxanthine)
 • Essentiële aminozuren en essentiële vetzuren (vooral de meervoudig onverzadigde vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en Arachidonzuur (AA))
 • Essentiële glyconutriёnten (om een gezonde stoelgang te ondersteunen)
 • Plantaardige hormonen en lignanen (Lignaan is een groep stoffen die voorkomen in planten, vooral in lijnzaad. Lignaan is één van de belangrijkste klassen binnen de fyto-oestrogenen)
 • Veel galactanen (agar en carrageen)
 • Een ideale verhouding van kalium – natrium (4:1). De samenstelling van zeewater en vruchtwater vertoont qua natriumgehalte opvallende gelijkenissen.
 • Natuurlijke antibiotica en antibacteriële substanties
 • Antilichamen, antivirale en anti parasitaire stoffen (7)
 • Myostatine (een inhiberende groeifactor voor spierontwikkeling)
 • Ontstekingsremmende middelen
 • Een goed opneembare plantaardig calcium (dus niet van dierlijke oorsprong)
 • Vele gematigde MAO remmers (Monoamino-oxidaseremmers; een groep enzymen die verantwoordelijk is voor de afbraak van monoaminen in het lichaam).

Naast dat zeegroenten zeer weinig calorieën en vet bevatten, hebben ze nog een paar handige eigenschappen. Zeewier past fotosynthese toe (net als groene landplanten) om voeding en energie te produceren. Hierbij worden koolstofdioxide en zonlicht gebruikt om suikers aan te maken. Zeewier bevat essentiële suikers (glyconutriënten zoals beta-glucanen) en deze glyconutriënten hebben een positief effect op de darmflora.

De contra-indicaties

Over het algemeen vormen zeegroenten geen bron van voedselallergieën. Bent u allergisch voor vis en schaaldieren dan betekent dit niet automatisch dat u geen zeegroenten kunt eten. Het is verstandig om zeegroenten te eten, vanwege het hoge gehalte aan jodium dat hierin zit. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het vooral de proteïne in schaaldieren is en niet het jodium dat een allergische reactie bij mensen veroorzaakt.

Er is een kleine groep mensen die gevoelig is voor jodium en het eten van zeegroenten met een hoog jodiumgehalte (zoals bijv. kelp) beter kan vermijden. Andere zeewieren (zoals bijv. nori) bevatten veel minder jodium. Een te hoge jodiuminname kan ook schadelijk zijn voor zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een schildklieraandoening. Mensen met spijsverteringsklachten zoals PDS (het Prikkelbare Darm Syndroom), colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn moeten voorzichtig zijn met zeegroenten.

Mensen met een ernstige hoge bloeddruk, een nierziekte of hartfalen doen er goed aan om eerst hun arts te raadplegen voordat zij grotere hoeveelheden zeegroenten gaan eten, aangezien zeegroenten een hoog natriumgehalte hebben.

De zeegroententeelt

De teelt van zeegroenten heeft grote toekomstmogelijkheden, wereldwijd, maar zeker ook in ons land. Geteeld op zee kan het een belangrijke bijdrage leveren aan voedselzekerheid en aan de biobased economy (o.a. chemie en de opwekking van energie). Het heeft de potentie om de duurzame eiwitbron van de toekomst te worden.

Het gehalte aan hoogwaardige eiwitten is hoog, het kan op een duurzame manier worden verbouwd en er is geen concurrentie naar schaarse landbouwgrond. Zeegroenten heeft alles in zich om uit te groeien tot een teelt die groter is dan de huidige top-3 aan gewassen, zoals rijst, maïs, en tarwe. Misschien zijn er in 2050 uitgestrekte zeeakkers wereldwijd en maken eiwitten uit zeegroenten dan een belangrijk onderdeel uit van ons menu.

Zeekraal en lamsoor

Zeekraal en Lamsoor zijn zeegroenten die in Nederland nog het meeste worden verkocht. Ze hebben beide een lichtzoute smaak en zijn makkelijk en snel klaar te maken. Men hoeft ze maar kort te blancheren, te stomen of te roerbakken in een klein beetje olie met een gesnipperd uitje of knoflook. Daarnaast zijn ze ook rauw te eten in salades.

Ze combineren erg goed bij vis of lamsvlees en zijn ook prima te mengen met andere groenten. Veel mensen huiveren bij het idee van zeegroenten op hun bord. Aan de smaak moet men enigszins wennen en sommige mensen zullen waarschijnlijk nooit aan de smaak wennen. De beste manier om eraan te wennen is om af en toe een plukje in de soep te doen of door een salade te mengen. Hieronder volgen een aantal recepten om het goede uit de zee zelf te kunnen ervaren.

Commentaar van de NDN

Ondanks dat ze nog maar een paar decennia in Europa worden gegeten, vallen zeegroenten onder de vergeten groenten. In dit artikel worden de positieve eigenschappen van zeegroenten beschreven o.a. het hoge gehalte aan jodium. Veel lichaamsprocessen zijn hier afhankelijk van. Het is een goede ontwikkeling dat kookworkshops worden georganiseerd om zeegroenten meer onder de aandacht te brengen en dat mensen zien hoeveel variaties er zijn om zeegroenten op een smakelijke manier klaar te maken.

Niet alleen vanwege een jodiumtekort, maar ook vanwege de andere gezondheidsvoordelen die zeegroenten te bieden hebben, adviseren wij om minimaal 1 x per week zeegroenten aan uw menu toe te voegen. Hiermee kunnen (eventuele) tekorten op natuurlijke wijze worden aangevuld. Ook met het oog op de overbevolking en het voedseltekort dat hierdoor ontstaat, is het een goede ontwikkeling dat er gekeken wordt naar andere eiwitbronnen, zoals bijvoorbeeld zeegroenten.

Marijke de Waal Malefijt & Monique van Iwaarde

Meer is te lezen op:

Voedingsondersteuning van de schildklier
Zware metalen schaden de gezondheid

Recepten met zeegroenten

Misosoep met wakame

Ingrediënten

 • 5 cm gedroogde kombu (geweekt)
 • 2 shitakes
 • 1 liter water
 • 2 gesnipperde lenteuitjes
 • 2 el gedroogde wakame (geweekt)
 • 4 a 5 el miso
 • 1 tl sesamzaad

Bereiding

De basis van deze soep is een bouillon getrokken van kombu en fijngesneden shitakes. Een paar minuten voordat je de bouillon van het vuur haalt, laat je een deel van de lenteuitjes mee verwarmen. Voeg tot slot de wakame toe en neem de pan van het vuur. Los ondertussen de miso op in een beetje hete bouillon en meng deze vervolgens goed met de rest van de soep. Als je de soep serveert, garneer deze dan met wat apart gehouden lente-uitjes en geroosterd sesamzaad. Tijdens de winter is het heerlijk om ook wat geroosterde gember aan de soep toe te voegen.

Salade van zeegroenten

Ingrediënten

 • 15 g zeewier (kies uit arame, hiziki, of wakame)
 • 1 wortel
 • ½ komkommer
 • 1 lente-ui
 • 1 el sesamolie
 • 1 el citroensap
 • 1 el tamari
 • 1 klein stukje geraspte gember
 • 2 tl sesamzaden
 • 1 fijngesneden teentje knoflook
 • Eventueel een klein snufje cayennepeper

Bereiding

Het zeewier 1 uur laten weken in water. Uitlekken, spoelen en drogen met keukenrol. In kleine stukjes snijden en in een kom doen. Wortel raspen, komkommer ontpitten en in fijne staafjes snijden, lente-ui in ringetjes snijden. Doe de groenten bij het zeewier en voeg alle resterende ingrediënten toe. Goed mengen en opdienen.

Zeekraalsalade met garnalen, shiitakes en gember als voorgerecht

Ingrediënten (4 personen)

 • 300 g verse zeekraal
 • 20 gepelde (steur)garnalen
 • 1 klein stukje gemberwortel (fijngehakt)
 • 50 g shiitakes (in schijfjes)
 • 1 halve citroen
 • 3 el smaakloze olie
 • 1 tl tamari
 • halve tl versgemalen peper
 • 1 tl geroosterd sesamzaad

Bereiding

Was en droog de zeekraal. Maak de vinaigrette: pers de halve citroen uit, meng deze met de olie, tamari, peper en gember. Verdeel de salade van zeekraal, de shiitakes en de garnalenstaarten over 4 kommetjes. Bestrooi met sesamzaad en giet er voor het opdienen de vinaigrette overheen.

Omelet met Nori op zijn Oosters

Ingrediënten (4 personen)

 • 8 eieren
 • verse en ontzouten noriblaadjes
 • 1 soeplepel olijfolie
 • 2 teentje knoflook (geperst)
 • 3 koffielepels geraspte verse gember
 • 1 soeplepel gesnipperde verse korianderblaadjes
 • 1 wortel (julienne gesneden)
 • 2 courgettes (in plakjes)
 • 200 g gemengde paddenstoelen
 • 1 soeplepel tamari en misopastav

Bereiding

Snijd de groenten in blokjes Ontzout de verse nori onder stromend koud water en blancheer gedurende 3 min in kokend water Giet de geblancheerde nori in een vergiet en spoel deze onder stromend koud water en laat heel uitlekken. Snijd vervolgens de geblancheerde Nori in grove stukken. Stoof de in stukken gesneden groenten beetgaar in verhitte olijfolie en voeg de gesnipperde knoflook toe. Voeg op het eind ervan de grof gesneden Nori toe, breng nog even op temperatuur. Klop de eieren op en breng op smaak met peper en beetje zeezout.

Bak de omelet 2 minuten tot deze een vaste vorm heeft, draai deze dan om en bak nog 1 minuut. Haal de omelet uit de pan en houd hem warm. Herhaal dit met de rest van het mengsel en voeg telkens 2 koffielepels van de olie toe. Maak zo 4 omeletten en houd ze warm. Leg de gebakken omelet op een bord. Verdeel de groenten gelijkmatig over de omeletten en rol deze op. Serveer ze met gestoomde zilvervliesrijst.

Gestoomde visrolletjes met nori

Zeegroenten helpen bij mineralenevenwicht

Ingrediënten (2 personen)

 • 2 visfilets (b.v. schol, tong)
 • 3 eetlepels groene tapenade
 • peper
 • 1 vel nori (zeewier, Japanse specialiteit)
 • citroensap
 • 4 deciliter gezeefde tomaten
 • 2 tenen knoflook
 • 4-5 blaadjes verse basilicum

Bereiding

Snijd de visfilets in 2 dunne repen. Bestrijk de 4 visrepen met tapenade. Bestrooi de filets met peper. Snijd de nori in 4 smalle repen, zodat het op de visrepen past. Leg de nori op de vis en rol de vis op. Zet de rolletjes vast met cocktailprikkers. Besprenkel de rolletjes met citroensap. Stoom de rolletjes in 5-7 minuten gaar. Maak ondertussen de tomatensaus. Doe de gezeefde tomaten in een pan. Hak de knoflook fijn en voeg het aan de tomaten toe. Breng het geheel aan de kook en draai dan het vuur zacht. Laat de saus 5 minuten zachtjes doorkoken. Breng de saus op smaak met peper en zout. Was de basilicum en scheur de blaadjes in stukken. Roer de basilicum door de tomatensaus. Leg de visrolletjes op een bord en giet de saus er om heen. Lekker met zilvervliesrijst en gekookte sperziebonen.

Bronnen:

(1) New SA, Robins SP, Campbell MK, et al. Dietary influences on bone mass and bone metabolism:
further evidence of a positive link between fruit and vegetable consumption and bone health? Am J
Clin Nutr. 2000; 71,142-51

(2) Sellmeyer DE, Stone KL, Sebastian A, et al. A High Ratio of Dietary Animal to Vegetable Protein
Increases the Rate of Bone Loss and the Risk of Fracture in Postmenopausal Women. Am J Clin Nutr.
2001;73,118-22.

(3) Zeewierenwijzer, 2011. Accessed at: www.zeewierwijzer.nl/ on 26 June, 2014.

(4) Dharmananda S. The nutritional and medicinal value of seaweeds used in Chinese Medicine. Accessed at: www.itmonline.org/arts/seaweed.htm on June 23, 2014.

(5) Clark CD, Bassett B, Burge MR. Effects of kelp supplementation on thyroid function in euthyroid subjects. Endocr Pract. 2003;9:363-369.

(6) Bobadilla F. Soluble β-1,3/1,6-glucan in seaweed from the southern hemisphere and its immunomodulatory effect. Carbohydr Polym. 2013 Jan 30;92(1):241-8.

(7) Guedes E.A., et al. Antifungal activities of different extracts of marine macroalgae against dermatophytes and Candida species. Mycopathologia. 2012 Sep;174(3):223-32.

Overige bronnen

Natsume Y., et al. Assessment system for dioxin absorption in the small intestine and prevention of its absorption by food factors. Biofactors. 2004;21(1-4):375-7.

Bae SJ, Choi YH. Methanol extract of the seaweed Gloiopeltis furcata induces G2/M arrest and inhibits cyclooxygenase-2 activity in human hepatocarcinoma HepG2 cells. Phytotherapy Research. 2007;21:52-57.

Barrett S. Algae: False Claims and Hype. Accessed at: www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/algae.html on June 23, 2014.

Branger B, Cadudal JL, Delobel M, et al. Spiruline as a food supplement in case of infant malnutrition in Burkina-Faso. Arch Pediatr. 2003;10:424-431.

Growing Concerns over Blue-Green Algae. NCAHF News, 1996 March/April;19, (2). Accessed at: www.ncahf.org/nl/1996/3-4.html on June 23, 2014.

Humbert P. Induced acne. Rev Prat. 2002;52:838-840.

Kushi LH, Byers T, Doyle C, et al. American Cancer Society Guidelines on Nutrition and Physical Activity for cancer prevention: reducing the risk of cancer with healthy food choices and physical activity. CA: a Cancer Journal for Clinicians. 2006; 56:254-281.

Medline Plus. Seaweed, Kelp, Bladderwrack. Accessed at: www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/patient-bladderwrack.html on June 23, 2014.

Müssig K, Thamer C, Bares R, et al. Iodine-induced thyrotoxicosis after ingestion of kelp-containing tea. J Gen Intern Med. 2006;21:C11-4.