skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Werkt het FODMAP-dieet bij Crohn en Colitis Ulcerosa?

Het FODMAP-beperkte dieet vermindert darmklachten bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Ook ontstekingsziekten van de darm, zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, verbeteren met een FODMAP dieet, aldus een gerandomiseerde klinische studie (2020).

De onderzoekers onderzochten in deze studie [1] of een FODMAP dieet verlichting geeft bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa (Irritable Bowel Disease, IBD). Gedurende 4 weken volgden 27 mensen een FODMAP-beperkte dieet en de rest van de groep kreeg een controle-dieet. De totale groep van 52 patiënten kreeg begeleiding van een diëtist.

Na 4 weken rapporteerden 14 van de 27 mensen (52 procent) met het FODMAP-beperkte dieet een duidelijke verbetering in hun klachten. In de FODMAP-beperkte groep zag men ook een duidelijk hogere gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven dan in de controlegroep.

Verandert het darmmicrobioom door een FODMAP-dieet?darmmilieu

Bij PDS zijn door het volgen van een FODMAP-beperkte dieet gunstige veranderingen in de samenstelling van het darmmicrobioom gevonden. De onderzoekers wilden daarom weten of dit ook bij de mensen met Crohn en Colitis Ulcerosa het geval was. De ontlasting van de deelnemers werd onderzocht op darmmicrobioom-veranderingen.

Hoewel er wel darmmicrobioom veranderingen waren te zien in de samenstelling van de darmbacteriën bij het FODMAP-beperkte dieet. Verschillen tussen de groepen waren niet significant. Ook in het bloed was geen verschil in ontstekingsmarkers te zien.

Is een FODMAP-dieet aan te raden i.v.m. verslechtering darmmicrobioom?

Onderzoeker Selina Cox van het King’s College London die het onderzoek leidde: “We zien dat het 4 weken volgen van een FODMAP-beperkt dieet effectief blijkt bij de aanpak van aanhoudende darmklachten bij mensen met IBD. Toch is voorzichtigheid geboden bij gebruik van een FODMAP-dieet op langere termijn.

Een FODMAP-beperkt dieet onder leiding van een diëtist wordt in de praktijk opgevolgd door een fase van geleidelijke herintroduceren van weggelaten voedingsmiddelen. We gaan nu onderzoeken wat de effecten hiervan zijn op het darmmicrobioom”.

Commentaar Natuur Diëtisten Nederland op het FODMAP-dieet

Een mogelijk nadeel op de lange termijn is de afwezigheid van essentiële vezels. Juist groenten- en fruitsoorten die rijk zijn aan essentiële vezels moeten weggelaten worden. Deze suikers spelen een belangrijke rol bij het in stand houden van een gezond darmmicrobioomen de communicatie tussen darmen en hersenen [2].

Werkt het FODMAP-dieet bij Crohn en Colitis Ulcerosa?Meer lezen over voeding en het darmmicrobioom?

Je-eigen-darmbacterien-in-balans-houden
Prebiotica-maakt-darmmicrobioom-sterker
Darmmicrobioom-invloed-op-hersenen
Natuurlijke-darmmicrobioom-versterking
Voeding-en-darmmicrobioom-diversiteit

Ontspan je darmen met meditatie

De cd Rust & Evenwicht

cover_rust_ Tessa Gottschal

Deze cd is een specifieke meditatievorm waarbij nadrukkelijk contact gezocht wordt met de amygdala. De oosterling noemt dit punt de ‘zetel van brahma’. Een innerlijk centrum van diepe rust. Door het regelmatig mediteren op de amygdala kan de amgydala zich weer ‘resetten’.
De amygdala wordt weleens het ‘emotionele brein’ genoemd. Een van zijn taken is het integreren van informatie die nodig is voor het uitvoeren van een stress reactie. En, heel belangrijk: hij koppelt een emotie aan de stressreactie. Juist dat laatste kan een eigen leven gaan leiden, waardoor je in de stress schiet zonder dat er een duidelijke oorzaak voor is. Mediteren op de amygdala kan dit terugbrengen tot een gezondere impuls.

Kookboek voor maag, darmen en lever (MDL)
Werkt het FODMAP-dieet bij Crohn en Colitis Ulcerosa?

Energieherstelplan (Schors uitgeverij)

Referenties

[1] Effects of Low FODMAP Diet on Symptoms, Fecal Microbiome, and Markers of Inflammation in Patients With Quiescent Inflammatory Bowel Disease in a Randomized Trial. Selina R. Cox, James O. Lindsay. Gastroenterology january 2020.
[2] FODMAPs diet relieves symptoms of inflammatory bowel disease www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191003173744.htm
October 3, 2019. Summary:New research has found that a diet low in fermented carbohydrates has improved certain gut symptoms and improved health-related quality of life for sufferers of inflammatory bowel disease (IBD).

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen