skip to Main Content
Kenniscentrum met meer dan 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Weerstand verhogende fruitsoorten

Stoffen in de vruchtwand van mangosteen (waaronder gamma-mangostine) kunnen de gehaltes van ontstekingsbevorderende markerstoffen (waaronder CRP, COX-1, COX-2 en prostaglandine E2) verlagen.

De effectiviteit van mangosteen als ontstekingsremmer wordt onderschreven door een onderzoek bij 122 patiënten die gedurende acht weken in verschillende doseringen dagelijks mangosteensap dronken. Om het effect op de ontsteking te meten, werden bloedwaardes van ontstekingseiwit C-reactief proteïne (CRP) genomen.

Na acht weken bleken alle groepen een lagere bloedwaarde te hebben van dit ontstekingseiwit. De daling in de groep met de hoogste dosering (ongeveer 0,5 L) was het meest significant vergeleken met de placebo.

Gamma-mangostine uit mangosteensap, remt COX-1 en COX-2 langs directe weg. Remming van COX kan symptomen van pijn en ontsteking laten afnemen. Daarnaast heeft gamma-mangostine een remmende werking op de aanmaak van prostaglandine E2.

Naast ontstekingsreacties, is prostaglandine E2, samen met histamine, betrokken bij allergische reacties. In vitro onderzoek met een extract van mangosteen heeft uitgewezen dat de vruchtwand naast alfa-mangostine waarschijnlijk nog andere onontdekte componenten bevat. Een component die zowel op histamine als op prostaglandine E2 een remmende werking hebben.

Mangosteen bevat daarmee stoffen die een antihistamine-effect hebben. Mogelijk is mangosteen zinvol bij de behandeling van allergieën.

Xanthonen en andere werkingsstoffen

Van een hele reeks van in de natuur voorkomende organische verbindingen vormt de chemische structuur van xanthon de kern die men vaak xanthonen of xanthonoïden noemt. Er zijn tot nog toe meer dan 200 xanthonen geïdentificeerd. Van deze xanthonen bevat de vruchtwand van mangosteen er al ten minste 50.

Vooral de alfa-, bèta- en gamma-mangostine zijn onderzocht en blijken krachtige xanthonen te zijn. Daarnaast is de vruchtwand rijk aan een reeks andere, medicinaal interessante secundaire plantenstoffen. Denk aan terpenen, anthocyaninen, tanninen en fenolen. Deze stoffen hebben een adstringerende werking en beschermen de onrijpe mangosteenvrucht tegen onder andere insectenvraat, fungi, bacteriën en virussen.

Uit onderzoek komt naar voren dat de hierboven genoemde secundaire plantenstoffen uit mangosteen ook een antibacteriële , anti-inflammatoire, antifungale, antiallergische en anti-oxidatieve werking hebben.

Bessen

Ribes Nigrum, de zwarte aalbes of zwarte bes genoemd, behoort tot de familie van de Glossulariaceae en komt oorspronkelijk voor in Centraal- en Oost-Europa, maar ook in delen van Azië. De zwarte aalbesstruik zonder doornen wordt tot 2 meter hoog en bloeit in april en mei. De plant brengt veelzadige zwarte bessen voort tot 1 cm groot die in juli of augustus rijp zijn.

In de Tweede Wereldoorlog werd het eten van zwarte aalbes aanbevolen door de Britse regering vanwege het gehalte aan vitamine C. Aan kinderen werd er gratis aalbessensiroop uitgedeeld om zo het gebrek aan vitamine C uit andere vruchten op te vangen.

Niet alleen deze bessen worden gebruikt in de voeding en omwille van de gezondheid bevorderende eigenschappen, ook de knoppen (gemmotherapie), zaden en bladeren bevatten vele actieve bestanddelen.

Anthocyaninen uit bessen hebben een ontstekingsremmende activiteit

Een gerandomiseerde crossover studie onderzocht de effecten van de inname van een mengsel van zwarte aalbessap met appelsap (1:1) bij volwassenen. Men dronk per dag 750 ml, 1000 ml of 1500 ml. Bij een dosis van 1500 ml stelde men in het plasma een duidelijke daling vast van malondialdehyde (een marker van lipidenoxidatie).

Het gehalte van glutathionperoxidase, een belangrijk enzym bij de anti-oxidatieve verdediging, was gestegen na elke dosis. De grootste stijging was bij de 1500 ml groep. De onderzoekers concludeerden dat deze effecten te danken waren aan de verschillende bestanddelen van de sappen.

Bij dagelijkse inname van anthocyaninen uit zwarte aalbessen en bosbessen oefenen ze een ontstekingsremmende activiteit uit. In een gerandomiseerde crossoverstudie werd bij 144 personen het effect onderzocht van zwarte aalbessensap en sinaasappelsap t.o.v. een placebodrank.

De deelnemers dronken gedurende 28 dagen 250 ml van het fruitsap bij het ontbijt en 250 ml bij het avondeten. 48 personen bleven uiteindelijk over aan het eind van de studie. De belangrijkste resultaten waren een daling van C-reactief proteïne (CRP) met 11% en van fibrinogeen met 3% terwijl de referentiedrank het CRP- en het fibrinogeengehalte deed toenemen met respectievelijk 13% en 2%. Een verhoogd gehalte aan CRP en fibrinogeen is geassocieerd met een verhoogd risico op perifere arteriële aandoeningen.

Actieve inhoudsstoffen van de Ribes Nigrum

De Ribes nigrum bes bevat de volgende actieve inhoudsstoffen: anthocyaninen: 135 tot 250 mg/100g, meer dan 10 glycosiden en rhamnosiden van de anthocyanidinen (aglyconen van de anthocyaninen) cyanidine, delphinidine, myricetine, peonidine, petunidine, malvidine op plaats 3 (voornamelijk delfinidine-3-O-rutinoside, cyanidine-3-O-rutinoside, delfinidine-3-O-glucoside en cyanidine-3-O-glucoside).

Flavonoïden: flavonolen: o.a. quercetine, kaemferol, rutine, quercitroside, isoquercitroside, flavanonen: o.a. hesperidine en ook flavanolen: oa. epigallocatechine en epicatechine. Vitamine C: 200 mg/100 g, ongeveer dubbel zoveel als in sinaasappels, carotenoïden: bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine, fenolzuren: bijvoorbeeld m- en p-coumarinezuur, salicylzuur, cafeïnezuur, sinapinezuur, p-hydroxybenzoëzuur en kaneelzuur. Daarnaast ook nog; polysacchariden: o.a. cassis polysaccharide (CAPS), looistoffen, vezels en mineralen.

Commentaar NDN

Een bekend gezegde; “One apple a day keeps the doctor away “ (Hyson, D.A. “A Comprehensive Review of Apples and Apple Components and Their Relationship to Human Health”, Advances in Nutrition. An International Review Journal (2011),2(5):408–420) kan nu door toenemend voedingsonderzoek met indrukwekkende resultaten op de gezondheid, mogelijk vervangen worden door een ‘smoothie’ achtige slogan; “ Enough fruit a day keeps the doctor away”.

Tip: neem ook eens kijkje op onze ‘Natuurlijk winkelen en eten pagina’.

Literatuur en links:

Referenties Mangosteen:

Jiang HZ, Quan XF, Tian WX, Hu JM, Wang PC, Huang SZ, Cheng ZQ, Liang WJ, Zhou J, Ma XF, Zhao YX, Fatty acid synthase inhibitors of phenolic constituents isolated from Garcinia mangostana, Bioorg Med Chem Lett. 2010 Oct 15;20(20):6045-7. Epub 2010 Aug 15

José Pedraza-Chaverri, Noemí Cárdenas-Rodríguez, Marisol Orozco-Ibarra, Jazmin M. Pérez-Rojas, Medicinal properties of mangosteen (Garcinia mangostana), Food and Chemical Toxicology 46 (2008) 3227–3239

Keigo Nakatani, Masanori Atsumi, Norimichi Nakahata, Tsutomu Arakawa, Yasushi Ohizum, Kenji Oosawa, Susumu Shimura, Inhibitions of Histamine Release and Prostaglandin E Synthesis by Mangosteen, a Thai Medicinal Plant, Biol. Pharm. Bull. 25(9) 1137—1141 (2002)

Miwako Kondo, Liliang Zhang, Hongping Ji, Yan Kou, and Boxin Ou, Bioavailability and Antioxidant Effects of a Xanthone-Rich Mangosteen (Garcinia mangostana) Product in Humans, J. Agric. Food Chem. 2009, 57, 8788–8792

Young-Won Chin* and A. Douglas Kinghorn, Structural Characterization, Biological Effects, and Synthetic Studies on Xanthones from Mangosteen (Garcinia mangostana), a Popular Botanical Dietary Supplement, Mini-Reviews in Organic Chemistry, 2008, 5, 355-364

Referenties Bessen:

Zadernowski et al. Phenolic acid profiles in some small berries. J Agric Food Chem (2005) vol. 53 (6) pp. 2118-24

Borges et al. Identification of flavonoid and phenolic antioxidants in black currants, blueberries, raspberries, red currants, and cranberries. J Agric Food Chem (2010) vol. 58 (7) pp. 3901-9

Hurst SM. et al. Blackcurrant proanthocyanidins augment IFN-gamma-induced suppression of IL-4 stimulated CCL26 secretion in alveolar epithelial cells. Mol Nutr Food Res. (2010) Jul;54 Suppl 2:S159-70

Desjardins J. et al. Anthocyanin-Rich Black Currant Extract and Cyanidin-3-O-Glucoside Have Cytoprotective and Anti-Inflammatory Properties. J Med Food. (2012) Jun 27.

Boivin et al. Inhibition of cancer cell proliferation and suppression of TNF-induced activation of NFkappaB by edible berry juice. Anticancer Res (2007) vol. 27 (2) pp. 937-948

Takata et al. Immunostimulatory effects of a polysaccharide-rich substance with antitumor activity isolated from black currant (Ribes nigrum L.). Biosci Biotechnol Biochem (2005) vol. 69 (11) pp. 2042-50

Karlsen A. et al. Anthocyanins inhibit nuclear factor-kappaB activation in monocytes and reduce plasma concentrations of pro-inflammatory mediators in healthy adults. J Nutr. (2007) Aug;137(8):1951-4.

Lyall KA. et al. Short-term blackcurrant extract consumption modulates exercise-induced oxidative stress and lipopolysaccharide-stimulated inflammatory responses. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. (2009) Jul;297(1):R70-81

Dalgård et al. Supplementation with orange and blackcurrant juice, but not vitamin E, improves inflammatory markers in patients with peripheral arterial disease. Br J Nutr (2009) vol. 101 (2) pp. 263-9

Møller P, Loft S, Alfthan G, Freese R. Oxidative DNA damage in circulating mononuclear blood cells after ingestion of blackcurrant juice or anthocyanin-rich drink. Mutat Res. (2004) Jul 13;551(1-2):119-26.

Young et al. Effect of fruit juice intake on urinary quercetin excretion and biomarkers of antioxidative status. Am J Clin Nutr (1999) vol. 69 (1) pp. 87-94

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen