skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Carob als cacaovervanger

De johannesbroodboom (Ceratonia siliqua) (Eng. carob tree) behoort tot de vlinderbloemenfamilie en groeit in het Middellandse Zeegebied. De plant staat bekend om de hoge voedingswaarde van de peulen.

Carob wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de peulen die aan de Johannesbroodboom groeien. Door het vruchtvlees, dus de peul zonder de zaden, te roosteren en te vermalen ontstaat er carobpoeder dat kan dienen als alternatief voor cacao, het basisproduct voor chocoladeproducten.

Van de zaden uit de peulen wordt het johannesbroodpitmeel gemaakt en dit wordt o.a. gebruikt om fles- of afgekolfde borstvoeding te verdikken, wanneer een baby last heeft van reflux.

Toepassingen johannesbroodpitmeel

Dit wit/geelachtige reukloze poeder is een natuurlijk en voedzaam verdikkingsmiddel (E410). Naast dat het veel in babyvoeding wordt gebruikt om reflux bij baby’s te voorkomen, wordt het ook veel toegepast in de voedingsindustrie (ijs, soepen, sauzen).

Carob als cacaovervanger

U kunt johannesbroodpitmeel ook gebruiken als rijsmiddel en ter vervanging van ei. Het is eiwitrijk en glutenvrij. Johannesbroodpitmeel is daarnaast vrij van suiker en zetmeel, wat het een ideaal product maakt voor diabetici.

Gezondheidseffecten johannesbroodpitmeel

Onderzoeken naar de gezondheidseffecten van johannesbroodpitmeel richten zich voornamelijk op de volgende drie aandoeningen:

1. Reflux
Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm (spugen). Bij baby’s komt reflux vrij vaak voor. Meestal komt dit, doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby’s soms nog niet helemaal ontwikkeld is. In de loop van het eerste levensjaar zal de sluitspier zich meestal verder ontwikkelen. Daardoor verminderen en verdwijnen de klachten in de meeste gevallen.

Vandenplas et al. [1] testten en vergeleken de effectiviteit van twee anti-refluxmengsels voor het gebruik bij baby’s. De mengsels bevatten beide johannesbroodpitmeel.
Een dubbelblind, cross-over trial werd gedurende een maand uitgevoerd in twee groepen van in totaal 115 baby’s van gemiddeld 9.1 week oud. Beide mengsels bleken effectief in het verlagen van het volume alsmede het aantal keren optredende reflux.

2. Diarree
Ook bij diarree bij kinderen lijkt johannesbroodpitmeel goede diensten te kunnen bewijzen. Een studie [2] vergeleek twee verschillende behandelingsmethodes onder 80 kinderen die in het ziekenhuis waren opgenomen met acute diarree en uitdrogingsverschijnselen.

Hieruit bleek dat het toepassen van oral rehydration solution (ORS) in combinatie met johannesbroodpitmeel een beter resultaat gaf dan de toepassing van ORS alleen. De duur van de diarree nam af met 45% en ook hoefde er 38% minder ORS gebruikt te worden.

3. Hypercholesterolemie
Carob als cacaovervangerVolgens een double-blind, placebo-gecontroleerde klinische studie onder 58 vrijwilligers [3] zou Johannesbroodpitmeel ook effectief kunnen zijn bij hypercholesterolemie.
Onderzocht werd of een hoge concentratie van onoplosbare vezel uit het carobvruchtvlees een positief effect zou hebben op het cholesterolserum.

Uit de resultaten bleek dat het LDL-cholesterol met 10.5% ± 2.2% was verlaagd, evenals het niveau van triglycerides bij vrouwen: 11.3% ± 4.5%. Ook de LDL-HDL cholesterolratio was afgenomen met 7.9% ± 2.2% in de carobvezelgroep vergeleken met de placebogroep. De onderzoekers vermeldden dat de vrouwen na zes weken een beter vetprofiel lieten zien dan de mannen.

Nadelen van johannesbroodpitmeelCarob als cacaovervanger

Johannesbroodpitmeel goed kan helpen bij reflux, maar sommige baby’s blijken er overgevoelig voor te zijn. Daarnaast kunnen de volgende effecten optreden:

 • Sommige baby’s krijgen juist meer last van reflux, omdat de voeding minder licht verteerbaar is. Bespreek na een maand met uw arts of het middel werkt voor uw kindje.
 • Het kan obstipatie en darmkrampjes geven. U kunt dan de hoeveelheid johannesbroodpitmeel verlagen.
 • Omdat johannesbroodpitmeel het maagje van uw baby sneller vult, is hij eerder verzadigd. Hierdoor drinkt uw baby mogelijk minder dan dat hij eigenlijk nodig heeft. Ook hierbij kan het helpen de hoeveelheid johannesbroodpitmeel te verminderen.Tips bij het gebruik van johannesbroodpitmeel

Tips bij het gebruik van johannesbroodpitmeel

 1. Geef uw kindje de tijd te wennen aan de dikkere voeding. Meestal duurt dat een week of twee.
 2. Warm de melk goed op, want anders lost het johannesbroodpitmeel niet goed op. Vooral bij moedermelk komt dat eerder voor.
 3. Pas de speen van de zuigfles aan op de dikkere melk, want de voeding stroomt niet goed door een speen met een klein gaatje.

Toepassingen carob

Carob als cacaovervangerCarobpoeder kan eenvoudig in allerlei recepten en gerechten worden gebruikt ter vervanging van cacao. Bijvoorbeeld in cake, koek, chocolademelk en ijs.
U kunt er ook zelf een pasta van maken en op brood smeren. In drankjes neemt u 2 eetlepels carobpoeder in plaats van 1 eetlepel cacao.

Als u cacaopoeder in recepten vervangt door carobpoeder, gebruik dan wat meer (1,5 tot 2 keer meer) carob dan cacao. De hoeveelheid suiker kunt u dan met hetzelfde gewicht verminderen. Bijvoorbeeld: 50g cacaopoeder kunt u vervangen door 75g carobpoeder. U kunt dan 25g minder suiker gebruiken of nog beter zoeten met Erythritol-poeder.

Erythritol (1,2,3,4-butanetetrol of C4H10O4) is een polyol-zoetstof die van nature voorkomt in sommige paddenstoelen, vruchten (o.a. watermeloen, druif en peer) en gefermenteerde voeding. De Biovitaal Erythritol poeder is geproduceerd met een natuurlijke fermentatie en bevat geen genetisch gemanipuleerde bestanddelen. Erithrytol heeft tot 70% de zoetkracht van gewone suiker (sucrose of sacharose), maar levert in tegenstelling tot gewone suiker en andere polyolen zoals xylitol en maltitol géén calorieën en heeft bovendien géén effect op de beta-cellen van de pancreas. Het wordt gemakkelijk opgenomen in de dunne darm en daardoor vaak beter verdragen dan andere polyolen.
De vervanging van suiker door deze zoetstof leidt tot een lagere stijging van het bloedglucosegehalte na inname.

Carob kan ook prima vermengd worden met rauwe cacao. Daardoor wordt de bittere smaak van de rauwe cacao verminderd. Sommige mensen zijn allergisch voor cacao en chocola; deze producten kunnen ook migraine veroorzaken. Voor wie geen chocola verdraagt, is carob een goed alternatief.

Kenmerken carob

Carob is:

 • een uitstekende bron van bioactieve bestanddelen zoals vezels en polyphenolen (plantenverbindingen die een antioxidantenwerking hebben);
 • bevat alle 7 essentiële aminozuren (threonine, methionine, valine, isoleucine, leucine, phenylalanine en lysine);
 • bevat geen cafeïne;
 • heeft een lager vetgehalte. Carobpoeder bevat 0,5 gram vet, terwijl cacaopoeder gemiddeld 20-25 gram vet bevat.
 • bevat maar weinig oxaalzuur in vergelijking met cacao;
 • bevat wat meer vitamines en mineralen dan cacao, vooral ijzer en calcium;
 • bevat geen theobromine (stofje dat bijdraagt aan de bittere smaak van cacao);
 • bestaat voor ongeveer de helft uit suikers, voornamelijk sucrose, glucose en fructose;
 • werd al als zoetstof gebruikt voordat men wist hoe suiker uit riet en suikerbieten verkregen kon worden.
 • heeft een zoete, karamelachtige smaak. Het vraagt meestal wel wat tijd om de smaak te leren waarderen als u aan chocola gewend bent.
 • goedkoper dan cacaopoeder. Biologische cacaopoeder is nog duurder.

Elektro Magnetische Velden

 

 

Marijke Verstege

Carobetruffels

Carob als cacaovervangerIngrediënten voor 10 stuks:
100 gram gedroogde dadels
2 el water
45 gram paranoten
50 gram amandelen
2 eetlpels carobepoeder
3 eetlepel geraspte kokos om de truffels in te rollen

 

Doe allereerst alle ingrediënten, behalve de geraspte kokos in de kom van de keukenmachine en meng het totdat het een plakkerig geheel is. Houd u van een ´bite´ maak het dan niet te fijn. Rol er vervolgens balletjes van en rol die door de geraspte kokos. Zet ze vervolgens even in de koelkast omdat ze daar iets steviger van worden.

Bronnen

1. Vandenplas, Y.; Leluyer, B.; Cazaubiel, M.; Housez, B.; Bocquet, A. Double-blind comparative trial with 2 antiregurgitation formulae. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 2013, 57, 389–393. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23648788/ .
2. Aksit, S.; Caglayan, S.; Cukan, R.; Yaprak, I. Carob bean juice: A powerful adjunct to oral rehydration solution treatment in diarrhoea. Paediatr. Perinat. Epidemiol. 1998, 12, 176–181. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9620567/ .
3. Zunft, H.J.; Luder, W.; Harde, A.; Haber, B.; Graubaum, H.J.; Koebnick, C.; Grunwald, J. Carob pulp preparation rich in insoluble fibre lowers total and LDL cholesterol in hypercholesterolemic patients. Eur. J. Nutr. 2003, 42, 235–242. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14569404/ .
4. Vivatvakin, B.; Buachum, V. Effect of carob bean on gastric emptying time in thai infants. Asia Pac. J. Clin. Nutr. 2003, 12, 193–197. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12810410/ .
5. Miyazawa, R.; Tomomasa, T.; Kaneko, H.; Arakawa, H.; Morikawa, A. Effect of formula thickened with reduced concentration of locust bean gum on gastroesophageal reflux. Acta Paediatr. 2007, 96, 910–914. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17537023/ .
6. Miyazawa, R.; Tomomasa, T.; Kaneko, H.; Morikawa, A. Effect of formula thickened with locust bean gum on gastric emptying in infants. J. Paediatr. Child. Health 2006, 42, 808–812. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17096718/ .
7. Loeb, H.; Vandenplas, Y.; Wursch, P.; Guesry, P. Tannin-rich carob pod for the treatment of acute-onset diarrhea. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 1989, 8, 480–485. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2723939/ .
8. Functional Components of Carob Fruit: Linking the Chemical and Biological Space;
Vlasios Goulas , Evgenios Stylos , Maria V. Chatziathanasiadou , Thomas Mavromoustakos and
Andreas G. Tzakos Int. J. Mol. Sci. 2016, 17(11), 1875; doi.org/10.3390/ijms17111875
www.mdpi.com/1422-0067/17/11/1875/htm .
9. Carob; Webmd; www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-321/carob .
10. Johannesbroodpitmeel: wat is het en wanneer gebruik je het?; 24Baby.nl; www.24baby.nl/baby/voeding/johannesbroodpitmeel/ .