skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Asperges: glutathionrijke groente

Asperges zijn een van de rijkste bronnen van glutathion. Op de voet gevolgd door avocado. Drie belangrijke functies van deze voedingsstof glutathion zijn: detoxificerende- en immuunmodulerende werking, DNA-beschermende en antioxidatieve functie.

In principe kan het lichaam zelf glutathion aanmaken uit drie aminozuren waaruit het is opgebouwd, namelijk de aminozuren cysteïne, glutamine en glycine. De combinatie van stress, ongezonde voeding, of ziekte (waaronder virusinfecties) kan ervoor zorgen dat het lichaam niet meer in staat is om voldoende hoeveelheden glutathion te produceren. Deze glutathiondeficiëntie geeft celbeschadiging en het verlies van het vermogen om optimaal te functioneren. Onze energie en weerstand daalt en ontstekingen komen vaker voor.

De asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een plant die in het wild vooral voorkomt in kuststreken en langs rivieren. Deze groente dankt zijn naam aan het aminozuur asparagine. De plant wordt vanwege de jonge scheuten geteeld als groente. Er zijn witte, groene en paarse asperges op de markt. Het aspergeseizoen loopt jaarlijks van april tot juni.

Soorten aspergesAsperges: glutathionrijke groente

Asperges zijn er in verschillende verschijningsvormen. De stengel van de asperge kan wit zijn. Dan is hij in het donker onder de grond gegroeid en gestoken wanneer de kop slechts enkele millimeters boven de grond uitstak. Als de asperges gestoken zijn wanneer de stengels al iets langer waren, is de asperge paars van kleur. Als de asperge net boven de grond is afgesneden en kop en stengel samen ongeveer 17 tot 22 cm lang zijn, heeft de asperge een groene kleur. Groene asperges hebben een sterkere en kruidigere smaak dan witte asperges. Witte asperges hebben geen daglicht gezien en hebben daardoor geen bladgroen(chlorofyl) aan kunnen maken.

Chlorophyl is het groene pigment in planten en is een uitstekende chelator (binder van metaalionen) van zware metalen, die de uitscheiding daarvan via de urine en faeces opvallend kan verhogen. Chlorophyl zou ook beschikken over ontgiftende, antioxidatieve- en antimutagene eigenschappen.

Let op bij de aankoop van asperges

Let er bij het kopen van asperges op dat de kopjes gesloten zijn en het snijvlak van de stengel niet verkleurd of ingedroogd is. Asperges mogen ook niet zuur ruiken. Verse asperges hebben glanzende stengels en als die (zachtjes) tegen elkaar worden gewreven, hoor je een piepend geluid

Bewerken

Snijd 1,5 cm van de onderzijde van de asperges en leg ze 30 minuten in koud water. Hierdoor zijn ze makkelijker te schillen. Schil witte asperges vanaf de kop. Dunne stengels hoef je niet te schillen en groene asperges ook niet. Asperges kun je het best met een dunschiller of speciale aspergeschiller schillen. Van vlak onder het kopje naar beneden iets overlappend, zodat er geen randje schil overblijft. Een onvoldoende geschilde asperge is draderig. Schil paarse asperges eventueel vanaf de kop.
Verwijder de houtige gedeeltes. Leg ze tot het moment van koken in het water om ze sappig te houden.

Koken en stomen van asperges

Breng de asperges in ruim koud water met een snufje zout aan de kook. Dit kan in een speciale aspergepan, waarin de asperges staande gekookt worden zodat de koppen niet onder water komen, maar met een gewone kookpan kan ook. Ook zijn asperges te stomen. De kook- en stoomtijd is afhankelijk van de dikte. Bij witte asperges is dat 6-10 minuten en groene asperges kook je in 3-6 minuten. De gaarheid van asperges kun je controleren door in het dikste gedeelte van de stengel te prikken.

Neem de asperges van het vuur en laat ze afhankelijk van de gewenste ‘bite’ 15 minuten met gesloten deksel doorgaren. Haal de asperges dan voorzichtig uit het kookvocht en laat ze goed uitlekken.

Roerbakken van asperges duurt 2-3 minuten (groene asperges 3-5 minuten). Frituren duurt zo’n 2-3 minuten (groene 3-4 minuten) en stomen kan in 8-13 minuten (groene 8-10 minuten). Asperges stomen zorgt voor een groter behoud van alle gezonde stoffen dan andere bereidingswijzen.

Bewaren van aspergesAsperges: glutathionrijke groente

Wikkel witte asperges direct na thuiskomst in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Groene en paarse asperges bewaar je het best in een open plastic zak in de koelkast.
Je kunt asperges ook invriezen, zowel ongeblancheerd als geblancheerd. Ongeblancheerd zijn ze korte tijd houdbaar in de diepvries. Geblancheerde asperges (2-4 minuten) kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje een jaar ingevroren bewaren (minimaal -18°C).

Gezondheidsvoordelen van asperges

Asperges bevatten o.a. vitamine K, vitamine B1, B2, B6, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Daarnaast zitten er ook veel mineralen in asperges: kalium, magnesium, fosfor, en een beetje ijzer, jodium, natrium, koper, mangaan, zink, fluor en selenium.

In asperges komt o.a. inuline voor; een vezel dat opgebouwd is uit polymeren van fructose. Deze plantenvezels worden slecht verteerd en zorgen net als onoplosbare vezels voor een toename van het volume van de feces en het verzadigingsgevoel en ze zijn een kweekbodem voor gezonde darmbacteriën.

Omdat asperges o.a. kalium bevatten, is de groente vochtafdrijvend en stimuleert ze de nierfunctie.
Asperges zijn een van de rijkste bronnen van glutathion (op de voet gevolgd door avocado). Deze stof speelt een belangrijke rol speelt bij de leverontgifting en het wegvangen van vrije radicalen en gifstoffen (15).

Tekort aan glutathion, kan o.a. tot gevolg hebben:

 • Slecht functioneren van de hypothalamus-hypofyse-bijnier(HPA) as,
 • stapeling van peroxide, hydrogen en superoxide in mitochondriën, die daardoor minder ATP produceren (energieverlies met moeheid tot gevolg) (16),
 • een lage intracellulaire glutationwaarde biedt minder bescherming tegen virale infecties (longepitheel) doordat er te weinig Th1-cellen zijn ( 18-29),
 • veroorzaakt een lage intracellulaire magnesiumwaarde,
 • kan allerlei ziekten en/of aandoeningen geven zoals chronische vermoeidheid, allergieën en gewrichtsklachten,
 • een laag aantal aan NK-cellen (naturel killer-cellen), stapeling van toxinen die niet in de lever worden ontgift,
 • immuunrespons via Th2-cellen.

Asperges zijn rijk aan salvestrolen. Salvestrolen behoren, evenals saponinen, tot de fytoalexinen, verbindingen die een plant maakt om zich te beschermen tegen stressoren als bacteriën, schimmels, virussen en insecten. Salvestrolen hebben een immuniteitsverhogende werking. Ze zijn bitter en komen in relevante hoeveelheden alleen voor in biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden. Salvestrolen komen bij de bereiding voor een groot deel terecht in het kookvocht. Gooi het vocht dan ook niet weg, maar gebruik het bijvoorbeeld voor een bouillon.

Wellicht heeft asperge-extract ook een positief effect op het omgaan met psychologische stress (1). Oxidatieve stress speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en de progressie van verschillende neurodegeneratieve aandoeningen. Zo worden in de substantia nigra erg lage glutathion-niveaus gevonden. Wanneer de cel 70-80% van zijn glutathion-capaciteit is verloren, gaat de cel meestal dood.

Herstel van glutathionniveaus door toediening van glutathion of één van haar precursors blijkt bij verschillende neurodegeneratieve aandoeningen een gunstige werking te hebben op het ziekteverloop.

Een onderzoek uit 2012 (2) wees uit dat asperges de afgifte van insuline en de werking van bètacellen verbeteren en daarmee het risico op type 2 diabetes verminderen.

Een kleinschalig onderzoek uit 2013 (3) onder 28 deelnemers onderzocht de invloed van het gebruiken van de bladeren en het onderste gedeelte van de stengel van asperges op de symptomen van het metabool syndroom, wat gekenmerkt wordt door een hoge bloeddruk, hoge bloedsuiker en problemen met de vetstofwisseling. Het bleek dat het gebruiken van het blad en het onderste gedeelte van de stengel zorgden voor een aanzienlijk verbeterde bloeddruk, cholesterol en nuchter bloedglucose.

Saponinen afkomstig van asperges onderdrukken de migratie en invasie van tumorcellen en kunnen mogelijkerwijs een rol spelen in kankerpreventie (4).
N.B.: mensen die lijden aan jicht dienen asperges met mate te gebruiken door de aanwezigheid van purines, die ontstaan bij de afbraak van urinezuur.

Asperge-urine

Asperges geven enige uren na het nuttigen ervan urine een sterke geur door de manier waarop het lichaam ze verteert. De geur ontstaat bij de opname in het lichaam van zwavelachtige stoffen, genaamd mercaptanen, die veelvuldig in asperges voorkomen. Dezelfde stof kun je ook vinden in rotte eieren, uien en knoflook. Niet iedereen produceert na het eten van asperges de beruchte ‘asperge-urine’ en niet iedereen ruikt deze geur ook. Waarschijnlijk beschikken sommige mensen niet over de enzymen om het asparaginezuur om te zetten. Daarnaast heeft de één een groter reukvermogen dan de ander.

Glutathion in je voedingAsperges: glutathionrijke groente

Je kunt glutathion rechtstreeks uit de voeding halen. Spinazie, asperges, avocado’s en okra’s zijn rijk aan deze superantioxidant. Regelmatig eten van kurkuma wordt ook in verband gebracht met hogere glutathionniveaus in het lichaam).

Alcohol is zeer ongunstig voor de hoeveelheid glutathion in het lichaam. Dagelijks alcohol drinken kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid glutathion in de longen met 80 – 90% afneemt.

Een goede aanvullende vorm is s-acetyl-l-glutathion.

Je kunt glutathion verhogen door de juiste voeding te eten. Met name groenten die rijk zijn aan zwavel kunnen de aanmaak bevorderen. Denk aan boerenkool, broccoli, bloemkool en alliumrijke groenten (uien, knoflook, sjalotten). Om de glutathionstatus in je lichaam hoog te houden, is het belangrijk om veel vitamine C te nemen.

Je kunt extra vitamine C slikken, maar ook voeding eten die rijk is aan vitamine C. Vooral rode paprika, kolen en kiwi’s zijn rijk aan vitamine C. Het mineraal selenium kan de hoeveelheid glutathion in je lichaam verhogen. Selenium zit veel in paranoten, chiazaad, zonnebloempitten en vis. Omdat glutathion gemaakt wordt uit 3 aminozuren, is het belangrijk om voldoende zwavelhoudende eiwitten in je dieet te hebben.

Elektro Magnetische Velden

 

 

 

Marijke Verstege en Marijke de Waal Malefijt

 

Asperges: glutathionrijke groente

 

NDN nieuws is ook te vinden op www.ensie.nl  

Recepten met asperges

Groene aspergesaladeAsperges: glutathionrijke groente

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 250 gram groene asperges
 • 35 gram gemengde sla, b.v. lollo rosso, veldsla, rucola
 • 5 radijsjes
 • 3 eieren
 • 1 theelepel mosterd
 • 2 eetlepels omega-3-6-9 oliemix of extra vierge olijfolie
 • 1 eetlepel biologische balsamicoazijn
 • zwarte peper en zout
 • 5 sprietjes bieslook
 • eventueel bloemen van de bieslookplant als versiering

Was de asperges en snijd het houtige gedeelte van de onderkant af. Breng een pan met ruim water aan de kook.
Blancheer hierin de asperges enkele minuten, totdat ze beetgaar zijn. Laat de asperges uitlekken in een zeef of vergiet.
Was de sla en laat uitlekken. Maak de radijsjes schoon en snijd in plakjes.
Kook de eieren in 8-10 minuten gaar. Laat ze schrikken, pel ze en snijd ze in partjes of plakjes.
Maak een dressing van mosterd, olie, azijn, peper en zout.
Meng de asperges met de sla en radijsjes en giet de dressing erover.
Knip de bieslook boven de salade fijn en meng alles nog eens luchtig door elkaar.
Garneer de salade met de eieren en eventueel bloemetjes van de bieslookplant.

Variatietip: vervang ei door stukje gestoomde wilde zalm.

Tortilla met groene asperges

Ingrediënten voor 2 personen:Asperges: glutathionrijke groente

 • 200 gram groene asperges
 • 5 biologische eieren
 • 2 handjes verse groene tuinkruiden, zoals kervel, peterselie, selderij, dille
 • 1 teen knoflook
 • mespunt geelwortelwortel
 • kruidenzout en zwarte peper
 • 1 eetlepel extra vierge olijfolie

Was de asperges en verwijder de verhoute onderkanten. Stoom de asperges in 3-4 minuten beetgaar. Stop het kookproces door ze onder koud stromend water af te koelen.

Maak nu de tortilla:
Kluts in een kom de eieren door elkaar. Knip de tuinkruiden erboven fijn. Breng het mengsel op smaak met de uitgeperste teen knoflook, geelwortel, kruidenzout en peper. Roer alles goed door elkaar.
Verhit nu de olie zachtjes in een gietijzeren koekenpan. Giet het tortillamengsel erin. Verdeel de gestoomde asperges over het tortillamengsel en doe het deksel op de pan. Draai het vuur zacht en laat de tortilla in 15 minuten gaar worden. Doe eventueel een kookplaatje onder de pan om aanbranden te voorkomen.
Snijd de tortilla in punten en serveer met in de schil gekookte aardappels en salade of gestoomde peultjes.

Bronnen

1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27465727
2. www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/asparagus-officinalis-extract-controls-blood-glucose-by-improving-insulin-secretion-and-cell-function-in-streptozotocininduced-type-2-diabetic-rats/5B3D909B089DABE4901E5343E04D6220
3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24716185
4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23450726 .
5. www.aspergecentrum.nl/over-asperges/kopen-en-bewaren/
6. www.verseoogst.nl/producten/asperge
7. nl.wikipedia.org/wiki/Asperge
8. rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/asperges.html
9. www.natuurdietisten.nl/kenniscentrum/kanker-voeding/salvestrolen-beschermende-werking-kanker/
10. Adams JD Jr, Klaidman LK, Chang ML, Yang J. Brain oxidative stress–analytical chemistry and thermodynamics of glutathione and NADPH. Curr Top Med Chem. 2001 Dec;1(6):473-82.
11. Bharath S, Hsu M, Kaur D, Rajagopalan S, Andersen JK. Glutathione, iron and Parkinson’s disease. Biochem Pharmacol. 2002 Sep;64(5-6):1037-48.
12. Dickinson DA, Forman HJ. Cellular glutathione and thiols metabolism. Biochem Pharmacol. 2002 Sep;64(5-6):1019-26.
13. Dringen R, Hirrlinger J. Glutathione pathways in the brain. Biol Chem. 2003 Apr;384(4):505-16.
14. Dringen R. Metabolism and functions of glutathione in brain. Prog Neurobiol. 2000 Dec;62(6):649-71.
15. Droge W, Breitkreutz R. Glutathione and immune function. Proc Nutr Soc. 2000
15. Mandl J, Banhegyi G. Role of glutathione in the regulation of liver metabolism. Biofactors. 2003;17(1-4):21-6.
16. Nomura K, Imai H, Koumura T, Nakagawa Y. Involvement of mitochondrial phospholipid hydroperoxide glutathione peroxidase as an antiapoptotic factor. Biol Signals Recept. 2001 Jan-Apr;10(1-2):81-92.
17. Paolicchi A, Dominici S, Pieri L, Maellaro E, Pompella A. Glutathione catabolism as a signaling mechanism. Biochem Pharmacol. 2002 Sep;64(5-6):1027-35.
18. Rahman I. Inflammation and the regulation of glutathione level in lung epithelial cells. Antioxid Redox Signal. 1999 Winter;1(4):425-47.
19. Reid M, Jahoor F. Glutathione in disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2001 Jan;4(1):65-71.
20. Schafer FQ, Buettner GR. Redox environment of the cell as viewed through the redox state of the glutathione disulfide/glutathione couple.
21. Schulz JB, Lindenau J, Seyfried J, Dichgans J. Glutathione, oxidative stress and neurodegeneration. Eur J Biochem. 2000 Aug;267(16):4904-11.
22.Townsend DM, Tew KD, Tapiero H. The importance of glutathione in human disease. Biomed Pharmacother. 2003 May-Jun;57(3-4):145-55.
23. Valencia E, Hardy G. Practicalities of glutathione supplementation in nutritional support. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2002 May;5(3):321-6.
24. Valencia E, Marin A, Hardy G. Glutathione–nutritional and pharmacological viewpoints: part
25. Allen, Jason, and Ryan D. Bradley. “Effects of oral glutathione supplementation on systemic oxidative stress biomarkers in human volunteers.” The Journal of Alternative and Complementary Medicine 17.9 (2011): 827-833.
26. Anderson, Michelle F., Michael Nilsson, and Neil R. Sims. “Glutathione monoethylester prevents mitochondrial glutathione depletion during focal cerebral ischemia.” Neurochemistry international 44.3 (2004): 153-159.
27.Ballatori, Nazzareno, et al. “Glutathione dysregulation and the etiology and progression of human diseases.” Biological chemistry 390.3 (2009): 191-214.
28. Cacciatore, Ivana, et al. “Prodrug approach for increasing cellular glutathione levels.” Molecules 15.3 (2010): 1242-1264.
29. Fraternale, A., et al. “Antiviral and immunomodulatory properties of new pro-glutathione (GSH) molecules.” Current medicinal chemistry 13.15 (2006): 1749-1755.
30. Fraternale, A., et al. “Inhibition of murine AIDS by pro-glutathione (GSH) molecules.” Antiviral research 77.2 (2008): 120-127.
31. Locigno, Roberto, et al. “S-acetyl-glutathione selectively induces apoptosis in human lymphoma cells through a GSH-independent mechanism.” International journal of oncology 20.1 (2002): 69-75.
32. Sen, Chandan K., and Lester Packer. “Thiol homeostasis and supplements in physical exercise.” The American journal of clinical nutrition 72.2 (2000): 653s-669s.
33. Vogel, Jens-Uwe, et al. “Effects of S-acetylglutathione in cell and animal model of herpes simplex virus type 1 infection.” Medical microbiology and immunology 194.1-2 (2005): 55-59.