skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Voeding en Macula degeneratie

Simpelweg worden er twee soorten leeftijd gerelateerde macula degeneratie (LGMD) onderscheiden. Een ‘droge variant’(geografische atrofie soort) en een ‘natte variant’(exudatieve soort). In circa 90% van de LGMD gaat het om de droge variant. De kenmerken van LGMD zijn:· – veranderingen in de pigmentatie van de retina
– gelige afzettingen in de macula en retina, ook wel drusen genoemd
– visus (zicht) verlies door verdunning van de retina vanwege de aantasting door drusen. Door de drusen sterven kegeltjes uit de macula af.

Er zijn nog geen behandelingen voor de droge variant van LGMD. Preventie is dus belangrijk en voeding kan daarbij een grote positieve rol spelen.

Omega 3 vetzuren

In een studie naar de invloed van vetzuren en LGMD bleek dat mensen die minimaal 1 keer per week vette vis eten, 50% minder kans hebben op het ontwikkelen van LGMD. Dit in tegenstelling met mensen die minder vaak, zelden of nooit vis eten.

Een ei hoort erbij

Het eten van eieren kan helpen bij het tegengaan van macula beschadigingen, zonder daarbij het cholesterolgehalte te laten stijgen. Een aantal studies hebben al laten zien dat antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, bètacaroteen, zink en selenium aan te bevelen zijn bij deze oogdegeneratie. “Dat is het hele eieren eten” (Ned. spreekwoord dat zegt: ‘zo zit de zaak in elkaar’) Luteïne en zeaxanthine, carotenoïden die gevonden worden in groenten zoals spinazie en diverse soorten fruit zijn sterke antioxidanten voor de macula. Sommige studies toonden aan dat deze antioxidanten kunnen beschermen tegen oxidatieve schade, degeneratie van de ogen en zelfs beschadigingen konden terugdraaien.
Eieren bevatten veel van de genoemde stoffen luteïne, zeaxanthine en carotenoïden die vooral de eidooier zijn specifieke gele kleur geven. Eieren zijn ook rijk aan vitamine B en goede vetten en lecithine (choline en inositol).

Klik hier door voor nog meer informatie over eieren.

‘Low carb diet’

Het Human Nutrition Research Center on Aging van de Tufts Universiteit in Boston voerden een prospectieve studie uit naar de invloed van koolhydraat inname en glycemische index op de ziekte progressie van LGMD. De resultaten die de onderzoekers in 2007 publiceerden in het American Journal of Clinical Nutrition gaf een positief effect te zien als mensen een dieet volgde met koolhydraten van een lage glycemische index. Het effect bleek vooral sterk naarmate de LGMD verder gevorderd was.

Commentaar NDN

Samenvattend zijn voor uw ogen de vogelende voedingsmaatregelen belangrijk:

  • Optimale voeding met een koolhydraat inname met een laag glycemische index. Dus bijvoorbeeld geen snelle suikers, witmeel producten, gebak, snoep, etc.
  • 1 Tot 2 maal per week vette vis
  • Elke dag of 3 tot 4 maal per week een gekookt ei.
  • Ruim groente- en fruitgebruik die rijk zijn aan Luteïne (donkere bladgroenten, boerenkool. spinazie, raapstelen, kiwi’s, blauwe druiven), zeaxanthine (gele paprika’s, mais, eigeel) en carotenoïden (wortel, pompoen, kiemgroenten). Terwijl luteïne in tamelijk veel voedingsmiddelen in relevante hoeveelheden voorkomt, komt zeaxanthine een stuk minder voor in een uitgebalanceerde voeding.   .

Hardlopen goed voor de ogen

Naast de juiste voeding blijkt hardlopen een beschermende werking te hebben tegen LGMD.
Mannen en vrouwen die tussen de twee tot vier kilometer per dag hardlopen, blijken 19% minder kans op LGMD te krijgen en diegene die meer dan vier kilometer per dag hard loopt verminderd het risico met 50%.

Bronnen:

1. Ogen als spiegel van gezondheid; Christianne Vink Supplement nummer 8 augustus 2009.

2. Chiu CJ, Milton, R., Klein, R.l Gensler, G. Taylor, A. (2007) Dietary carbohydrate and the progression of age-related macular degeneration: a prospectieve study from the Age-Related Eye Disease Study, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 86, No. 4, 1210-1218, October 2007

3. Cumming R.G, Mitchell P, Smith W. Diet and cataract: the Blue Mountains Eye Study. Ophtaholmology 2000:10:450-6

4. DOE/Lawrence Berkeley National Laboratory (2009, February 14) Vigorous Exercise may help prevent vision loss, investigative ophthalmology and visual science.

5. Smith, Mitchell, Leeder (2000) Dietary fat and fish intake and age related maculopathy. Archives of opthalmol 118:401-404.

Taylor W. Schmitz, Eve De Rosa, and Adam K. Anderson. Opposing influences of affective state valence on visual cortical encoding. Journal of Neuroscience, 23009: 29(22):7199 DOI:10.1523/JNEUROSCI.5387-08.2009.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen