skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Voeding en Carpaaltunnel-syndroom

Bij het carpaaltunnelsyndroom (CTS) is er sprake van een beknelling van een van de zenuwen naar de hand ter hoogte van de pols. Dit geeft klachten als tintelingen, pijn en krachtsverlies. In een onderzoek werd gekeken naar de effectiviteit van gamma-linoleenzuur (GLA, 360 mg per dag) gecombineerd met alfa-liponzuur (ALA, 600 mg per dag) gedurende 90 dagen bij mensen met matig ernstige carpaaltunnelsyndroom (CTS)-klachten. Deze behandeling werd vergeleken met een combinatie van B-vitaminen (vitamine B-6 150 mg, vitamine B-1 100 mg, vitamine B-12 500 microgram per dag).

Studie

Aan het einde van de studieperiode was er een duidelijke vermindering van symptomen en functiebeperking in de GLA en ALA-groep. In de vitamine B-groep was een geringe verbetering van symptomen, maar een verergering van de functiebeperking.  Electromyografie (EMG) liet nagenoeg hetzelfde resultaat zien. Er werd een duidelijke verbetering gevonden in de GLA en ALA-groep, en geen verbtering bij de B-vitaminen groep.
Een combinatie van GLA en alfa-liponzuur blijkt dus effectief in het bestrijden van symptomen en functiebeperking en het verbeteren van de zenuwfunctie bij personen met CTS.

Gammalinoleenzuur (GLA)

Gamma-linoleenzuur (GLA) is een omega-6-vetzuur. Dit vetzuur komt nauwelijks in de voeding voor en wordt in het lichaam gemaakt uit (cis)linolzuur. Vaak vindt deze omzetting in beperkte mate plaats, waardoor minder (gunstige) eicosanoïden (lokale hormoonachtige stoffen) worden gevormd.
Niet iedereen maakt namelijk het enzym delta-6-desaturase, dat linolzuur omzet in GLA, in dezelfde mate aan. Bij ouderen bijvoorbeeld is het enzym in mindere mate aanwezig.

De voeding van de Westerse mens bevat relatief grote hoeveelheden linolzuur en slechts zeer geringe hoeveelheden gamma-linoleenzuur (GLA). Onder optimale biochemische omstandigheden kan het menselijk lichaam uit linolzuur met behulp van delta-6-desaturase-enzymen zelf gamma-linoleenzuur (GLA) maken.

Suiker, stress, alcohol en nog veel meer

Een groot deel van de bevolking heeft echter -een genetisch bepaalde- onvoldoende activiteit van deze enzymen. Dit zorgt voor een onvoldoende aanmaak van gamma-linoleenzuur (GLA). Daarnaast wordt de omzetting van linolzuur in gamma-linoleenzuur geremd door: suiker, virale infecties, alcoholgebruik, stress, straling, ouderdom, diabetes, bepaalde tumoren, eczeem, premenstrueel syndroom, astma, cystic fibrosis, multiple sclerose en tekorten aan bepaalde vitaminen en mineralen (o.a. vitamine A, C, E, B2, B3, B5, B6, B12, biotine, magnesium, selenium, zink, kalium en zwavel). Deze factoren remmen overigens ook het metabolisme van omega-3-vetzuren.

Margarines blokkeren GLA omzetting

De aanmaak (synthese) van gamma-linoleenzuur (GLA) wordt ook geblokkeerd door verzadigde, gehydrogeneerde vetten en transvetzuren. Voor de productie van margarines en soortgelijke vetten die in veel voedingsmiddelen worden verwerkt, worden vloeibare oliën tot 250 °C verhit en “gebombardeerd” met waterstofionen in de aanwezigheid van het zware metaal nikkel. Hierdoor ontstaat er een half-vaste, deels verzadigde substantie. Door dit proces worden de oorspronkelijk onverzadigde vetzuren niet alleen verzadigd. Ze verliezen ook hun natuurlijk ruimtelijke structuur: de cis-vorm verandert in de schadelijke trans-configuratie. Het menselijk lichaam kan overigens alleen de natuurlijke cis-vorm metaboliseren.

GLA ondersteunt de gezondheid van huid, slijmvliezen, bloedvaten, gewrichten en botten, bevordert een normale en regelmatige vrouwelijke cyclus, is goed voor zenuwweefsel, bevordert een normale celdeling en blijkt dus ook gunstig te werken bij een carpaal tunnel syndroom. Teunisbloemolie en borage-olie zijn twee goede bronnen van gamma-linoleenzuur.

Pijngevoeligheid

Gamma-linoleenzuur (GLA) is als onderdeel van de fosfolipiden een normale bouwsteen van de celmembranen in het menselijk lichaam. Van groter biologisch belang is echter, dat gamma-linoleenzuur via dihomogamma-linoleenzuur kan worden omgezet in andere onverzadigde vetzuren, prostaglandines en leukotriënen.

Prostaglandines en leukotriënen zijn hormoonachtige substanties die diverse processen in het lichaam reguleren, zoals: bloeddruk, uitscheiding van natrium via de nieren, productie van speeksel en traanvocht, bloedklontering, immuniteits- en ontstekingsprocessen, cholesterolsynthese, neurontransmissie en pijn – gevoeligheid.

Liponzuur

Liponzuur is zowel water- als vetoplosbaar en komt in de cellen wijdverspreid voor in membranen, cytoplasma en mitochondria. Alfa-liponzuur bevindt zich in de mitochondria van elke cel: de energiefabriekjes waar suikers worden verbrand en omgezet in de energie die het menselijk lichaam nodig heeft. Alfa-liponzuur is daarom essentieel voor de cellulaire energieproductie.
De lichaamseigen aanmaak is echter relatief laag. Voor therapeutische toepassingen is men daarom aangewezen op supplementen. Recente studies hebben uitgewezen, dat liponzuur niet alleen essentieel is voor de energiehuishouding van de cel, maar ook beschikt over krachtige antioxidatieve eigenschappen. Het herstel van bepaalde weefselbeschadigingen door een verhoogde lipideperoxidatie (onstabiele vetten) kan sneller verlopen onder invloed van extra liponzuur.

Door het effect van bepaalde hormonen, of door de afwezigheid van bepaalde vitamines, oligo-elementen, of  door het ouder worden, kunnen vetzuren chemische reacties ondergaan. Bij aanwezigheid van zuurstof kunnen vetzuren hun onverzadigde bindingen omvormen in onstabiele elementen, peroxiden genaamd. Deze onstabiele vetten zijn vooral giftig (toxisch) voor cellen, die dan zullen afsterven. De dood van deze cellen kan leiden tot andere oxidatiereacties en tot kettingreacties die altijd vermeden moeten worden.
Eerder onderzoek liet verbeteringen zien door toediening van liponzuur bij perifere zenuwfunctie bij diabetische neuropathieën, veroorzaakt door onvoldoende doorbloeding (ischemie) en hypoxie (is een conditie waarbij weefsels in het lichaam als geheel of in een bepaald deel van het lichaam niet voorzien worden van voldoende zuurstof).

Zenuwweefsel bevat een zeer hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn gevoelig voor oxidatie. Alfa-liponzuur passeert gemakkelijk de bloed/hersenbarrière. Bovendien is het goed oplosbaar in vet. Alfa-liponzuur zou daarom in potentie bescherming moeten bieden aan degeneratieve aandoeningen van het zenuwstelsel.

Commentaar NDN

Meervoudig onverzadigde vetzuren oxideren gemakkelijk. Inname van deze vetzuren dient gepaard te gaan met voldoende inname van antioxidanten (met name vitamine E). Meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV) verminderen de bloedklontering. Mensen die anticoagulantia gebruiken of een operatie ondergaan, dienen met dit effect van MOV rekening te houden. Een hoge inname van gamma-linoleenzuur tijdens de laatste twee maanden van de zwangerschap wordt afgeraden.

Bronnen:

Lees meer over goede en slechte vetten op deze site Feiten over vetten

Raadpleeg ook het Boeken onderdeel.

Literatuur en links:

Referentie

1. G Di Geronimo, AF Caccese, L Caruso, A Soldati, and U Passaretti. Treatment of carpal tunnel syndrome with alpha-lipoic acid. Eur Rev Med Pharmacol Sci, March 1, 2009; 13(2): 133-9.

2. Smith AR et al: Lipoic Acid as a potential theapy for chronic diseases associated with oxidative stress. Curr Med Chem, 2004 May;11(9):1135-46

3. Ziegler D et al: Oral treatment with alfa-lipoic acid improves symptomatic diabetic polyneuropathy. Diabetes Care, 2006 Nov;29(11:2365-70.

4. Cremer DR et al: Long-term safety of alphalipoic acid consumption: a 2-year study. Regul Toxicol Pharmacol, 2006 Dec;46(3):193-201. Epub 2006 Aug 8.

5. Petersen Shay K et al: Is alpha lipoic acid a scavenger of reactive oxygen species in vivo? Evidence for its initiation of stress signalling pathways that promote endogenous antioxidant capacity. IUBMB Life, 2008 June;60(6):362-7.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen