skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Voedsel dat in de magnetron klaar gemaakt is kan het menselijk elektromagnetische veld onderuit halen. De magnetron produceert radiofrequentie(micro)golven: ultrakorte golven van elektromagnetische energie die zich verplaatsen met de snelheid van het licht. Microgolven uit de magnetron hebben een frequentie van 2,45 gigahertz en een golflengte van twaalf centimeter.

Kan het verstoringen geven van onze lichamelijke elektrische circuits (zoals zenuwstelsel, elektrische polen van de cellen) als we magnetronvoedsel eten?

Bij deze frequentie neemt water de elektromagnetische energie het beste op zodat het voedsel snel opwarmt. Zonlicht heeft een frequentie tussen 3 en 300 gigahertz. De zon zendt golven van variërende golflengte uit in steeds dezelfde richting. De magnetron produceert snel alternerende velden, waardoor polaire (water)moleculen en ionen in voedsel zich 2,45 miljard keer per seconde moeten draaien, door deze enorme frictie ontstaat warmte. Kan dit ook frictie en chaos opleveren in ons elektromagnetische veld waardoor we een andere ‘uitstraling’ krijgen? Kan het verstoringen geven van onze lichamelijke elektrische circuits (zoals zenuwstelsel, elektrische polen van de cellen) als we magnetronvoedsel eten?

Wat is er uit onderzoeken tot nog toe bekend van magnetronvoedsel?

Hier in het kort enkele gegevens:

 • De Zwitserse voedingstechnoloog Hertel vond bij een proef met lichtopnemende bacteriën in het voedsel dat ze extra licht gingen geven bij voeding bereid in de magnetron.
 • De Amerikaanse wetenschapper William Kopp verzamelde gegevens van het Instituut voor Radio Technologie in Kinks in Byelorussia en vond dat in de magnetron bereid voedsel:
  • vaker kan leiden tot immunologische en hormonale problemen, vermoeidheid, maagdarmkanker, spijsverteringsproblemen en psychische klachten.
  • beduidend lagere voedingswaarde heeft (o.a. van de flavonoiden, vitamine B 12).
  • kankerverwekkende stoffen bevat.
  • vrije radicalen bevat.
  • de chemische structuur van voedsel verandert waarbij door deformatie nieuwe onbekende structuren ontstaan (bepaalde verbindingen in fruit worden op afwijkende manier afgebroken, aminozuren veranderen in hun ruimtelijke structuur).
  • de hoeveelheid E-colibacteriën veel hoger ligt (proef met melk).

Voedsel wordt ongelijk verwarmd, waarbij sommige delen eerder oververhit en andere onderverhit raken. Dit leidt tot vorming van giftige verbindingen die ontstaan door reacties tussen suikers en vetten, eiwitten of nucleïnezuren (versuikering). Daarnaast is de kans op voedselinfecties door deze vorm van verhitting toegenomen. Veel mensen gebruiken de magnetron om voorverpakte kant- en klare maaltijden op te warmen. Uit de verpakkingen kunnen schadelijke stoffen in het voedsel terechtkomen. Tevens bevat dit gemaksvoedsel vaak veel additieven (E-nummers).

De vraag die ons bezig dient te houden na al deze gegevens van voeding klaargemaakt in de magnetron is: zitten we nog op de juiste gezonde golflengte met de magnetron in de keuken?

Ook de directe blootstelling aan magnetronstraling als hij aanstaat baart zorgen. De magnetron produceert een krachtige elektromagnetisch veld wanneer deze aanstaat. Veiligheidshalve wordt door de Amerikaanse overheid vooral aan zwangere en kinderen geadviseerd minimaal een armlengte afstand te houden bij gebruik van een magnetron.

Literatuur en links:

Lubec G, Wolf C, Bartosch B. Aminoacid isomerisation and microwave exposure. Lnacet. 1989; 2 (8676); 1392-3.

Lubec G. D- aminoacids and microwaves. Lancet. 1990; 335 (8692): 792.

Schrumpf E, Charley H. Texture of broccoli and carrots cooked bij microwave energy. J Food Science 1975; 40(1):25-29.

Segal W. Microwave heating of milk. Lancet. 1990; 335(8687): 470.

Petrucelli L, Fisher GH. D-aspertate and D-glutamate in microwaved versus conventionally heated milk. J Am Coll Nutr. 1994; 13(2): 209-10.

Ovesen L, Jakobsen J, Leth T et al. The effect of microwave heating on vitamins B1 and E, and linoleic and linolenic acids, and immunoglobulins in human milk. Int. J Food Sci Nutr. 1996: 47(5): 427-36.

Overzicht
Naam artikel
Magnetron: een fatale ‘uitstraling’?
Beschrijving
Voedsel dat in de magnetron klaar gemaakt is kan het menselijk elektromagnetische veld onderuit halen. De magnetron produceert radiofrequentie(micro)golven: ultrakorte golven van elektromagnetische energie die zich verplaatsen met de snelheid van het licht.
Auteur
Naam uitgever
Natuurdiëtisten.nl
Logo uitgever

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen