skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Voeding & ADHD

ADHD Onderzoekscentrum in Eindhoven: ADHD kan uitgelokt worden door bepaalde voedingsmiddelen, maar het gaat niet altijd om voedingsallergie, maar ook om voedingsintolerantie of pseudo-allergie.

Onderzoekers van het ADHD Onderzoekscentrum in Eindhoven onderzochten het effect van een eliminatiedieet op de symptomen en het gedrag van ADHD-kinderen in de INCA studie (Impact of Nutrition on Children with ADHD). Honderd Belgische en Nederlandse ADHD-patiëntjes van 4 tot 8 jaar moesten vijf weken lang één van deze twee diëten volgen: een beperkt eliminatiedieet (dieetgroep) of een gewoon ‘gezond’ dieet (controlegroep).

Eliminatie dieet

Een eliminatiedieet is een dieet waaruit alle verdachte allergie of intolerantie veroorzakende voedingsmiddelen worden geschrapt, zoals koemelk, tarwe, gluten, schaaldieren, sinaasappels, aspartaam en kleurstoffen.

Na vijf weken gingen de kinderen uit de dieetgroep die goed reageerden (met een verbetering van minstens 40% op de ADHD beoordelingsschaal) verder naar de tweede fase van het onderzoek. Daarin werd hoog-IgG en laag-IgG voedsel terug geïntroduceerd in het dieet in een vier weken durende dubbelblinde cross-over fase.

IgG-4 testen

IgG is een immunoglobuline die wordt geproduceerd als reactie op een voedingsmiddel waarvoor men allergisch is. Voor elk kind werd aan de hand van een bloedtest bepaald welke voedingsmiddelen bij hen een hoge of lage productie van IgG veroorzaakte.

Het eliminatiedieet gaf een duidelijke verbetering van de symptomen en het opstandige gedrag bij bijna tweederde van de kinderen in de dieetgroep (64%), terwijl er bij de kinderen in de controlegroep geen verbeteringen merkbaar waren.

Van de dertig kinderen die goed reageerden op het eliminatiedieet hervielen er 19 (63%) bij het opnieuw introduceren van het geschrapte voedsel, ongeacht de IgG bloedwaarden.

Zinvolle testen of niet?

De onderzoekers concluderen daaruit dat ADHD uitgelokt kan worden door bepaalde voedingsmiddelen, maar dat het niet altijd om voedingsallergie gaat, maar vaak om voedingsintolerantie of pseudo-allergie. Een beperkt dieet moet de basis vormen voor de behandeling van ADHD, maar testen op allergie (IgG-4) zijn volgens de onderzoekers niet zinvol.

Tips van de NDN

Voeding & ADHDVoedingtesten op IgG-4 zijn niet zinvol, maar de betrouwbare testen op IgG- totaal wel.

Een site tip voor als u op vakantie gaat met een glutenvrij dieet; www.glutenvrij.nl.

De checklists/testen op de site www.de-poort.be zijn speciaal ontworpen om online te kunnen uitvoeren. Ze zijn niet bedoeld om een diagnose door een deskundige te vervangen, maar geven u een beeld dat u kunt bespreken met uw hulpverlener.

Literatuur en links:

Pelsser LM, Frankena K, Toorman J, et al. Effects of a restricted elimination diet on the behaviour of children with attention-deficit hyperactivity disorder (INCA study): a randomised controlled trial. Lancet. 2011 Feb 5;377(9764):494-503.

ImuPro voedingsallergenen testen, bouwstenen naar een betere gezondheid

ImuPro is een uniek concept om een IgG voedselintolerantie(IgG-1, IgG-2 en IgG-3) in kaart te brengen. Wanneer u een aandoening heeft die niet weg gaat, kan dat de oorzaak zijn van een vertraagde voedselintolerantie. Zo’n vertraagde voedselallergie blijft vaak onopgemerkt, omdat er vaak pas na enkele uren of zelfs dagen symptomen optreden.
De ImuProtesten kunnen u helpen voedingsallergenen in kaart te brengen.

Symptomen van een voedselintolerantie/voedselallergie IgG-type III:
Darmklachten
Constipatie
Diarree
PDS
Hoofdpijn/ Migraine
Overgewicht
Vermoeidheid
Huidziekten, waaronder eczeem of psoriasis
Spier- en gewrichtsklachten
(Chronisch) ontstekingen

Bovenstaande klachten zijn symptomen die ‘getriggerd’ kunnen worden door een voedselintolerantie. Maar de ImuPro kan bijvoorbeeld ook worden ingezet om uw energie te vergroten of om sportprestaties te verbeteren.

Hoe werkt de Imuprotest?

Voor de ImuPro Screen(22), Screen+(44) en Basic(90) en de Vegetarisch(90) test, ontvangt u een vingerprik.
Voor de meest complete test, ImuPro Complete(270), ontvangt u een prikset voor een bloedafname bij de prikpoli. Na ontvangst krijgt u ongeveer na 2 weken de resultaten toegestuurd.

Wat ontvangt u?
De rapportage van de test verschilt per panel.
ImuPro Screen (22 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Screen+ (44 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Basic (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Vegetarisch (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Complete (270 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen + recepten

De ImuPro wordt uitgevoerd door laboratorium Pro Health Medical te Nederweert. U bestelt de prikset van de test en ontvangt de materialen thuis.
Wij raden aan om de testresultaten samen met een Natuurdiëtist te bespreken, zodat er een goed evenwichtig dieet voor u kan worden opgesteld.

Bekijk hier de folder van de ImuProtesten en de geteste voedingsmiddelen.

Wat maakt ImuProtesten (test ontwikkeld door R-Biopharm AG ) zo uniek:

  • Betrouwbaar onderzoek
  • Snel en eenvoudig bloed intraveneus opvangen bij een prikdienst
  • De ImuPro wordt veel gebruikt bij Natuurdiëtisten

T.o.v. andere voedselintolerantie testen op de markt maakt de ImuPro gebruik van een betrouwbare ELISA-methode en ontvangt u een uitgebreid rapport, met voedingsaanbevelingen en tevens een receptenboek (enkel bij de ImuPro Complete). Daarnaast wordt het onderzoek in meer dan 40 landen gebruikt.

Voeding & ADHDImuPro Screen, test op 22 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 22 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 77,51
Bestel hier de Imupro Screen

 

Voeding & ADHDImuPro Screen+ (Plus), test op 44 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 44 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 138,73
Bestel hier de Imupro Screen+ Plus test.

 

Voeding & ADHDImuPro Vegetarisch, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 voedingsmiddelen
Voedselovergevoeligheid op 90 IgG-voedingsmiddelen, zoals de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen en kippenei. Daarnaast worden ook diverse superfoods onderzocht.
Prijs Imupro Vegetarisch: € 227,06
Bestel hier de Imupro Vegetarisch

 

Voeding & ADHD

ImuPro Basic, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 IgG- voedingsmiddelen; de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen, vleessoorten en kippenei.
Prijs Imupro Basic; € 227,06
Bestel hier de Imupro Basic

 

Voeding & ADHD

ImuPro Complete, test op 270 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid intraveneuze bloedafname test op 270 IgG-voedingsmiddelen.
Prijs Imupro Complete: € 551,93
Bestel hier de Imupro Compleet