skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

IgG4-voedseltest niet aan te bevelen

IgG-4 test is niet aan te bevelen, maar de betrouwbare IgG-totaal (IgG1,2,3) test wel

De geschiktheid van de IgG4 tests om IgG gemedieerde voedselallergieën vast te stellen is een onderwerp van controversiële discussies in de wetenschappelijke literatuur. Dit heeft als gevolg, dat er wijdverspreide scepsis is over de significantie van deze test en vooral voor het vaststellen van IgG voedselallergieën. Als men het heeft over de onbetrouwbaarheid van de IgG 4-voedselallergie dan is dat correct.

IgG4-voedseltest niet aan te bevelenMaar de De ImuPro is een zeer betrouwbare IgG-totaal(IgG1,2,3)test. Deze test werd in 2000 met gebruik makend van de nieuwste diagnostische technologieën door de R-Biopharm AG in Darmstadt ontwikkeld en wordt daar onder de strenge criteria van de Duitse Artzneimittelgesetzes (AMG) geproduceerd. De verwerking van de test gebeurt in het laboratorium van Pro Health Medical te Weert. De IgG antistoffen worden d.m.v. een elisa gemeten en de testkits zijn CE goedgekeurd.

Het aantonen van hoge concentraties IgG-type 3 antilichamen duidt erop dat er regelmatig contact is tussen voedingsmiddel en de cellen van het immuunsysteem. Antilichamen binden zich aan de voedingsmiddel-antigenen en kentekenen zich op deze wijze als lichaamsvreemd onder vorming van een immuuncomplex. Het immuuncomplex wordt dan door aflopende ontstekingsprocessen verwerkt. Deze processen vinden continue plaats en zijn de oorzaak van een veelvoud aan chronische ziekten.

Kritische verklaringen

De ImuPro tests van het laboratorium Pro Health in Nederweert worden bekritiseerd omdat men de verschillen in de testen van IG-4 en de Imuprotest door elkaar heen haalt. De ImuPro-testen van ProHealth testen geen IgG4 en geen type 1 allergieën (IgE), maar wel IgG-voedselallergie type III. Hierbij moet worden aangetekend, dat zowel de kritische verklaringen als de standpunten van diverse allergie-associaties grotendeels zijn gebaseerd op het schriftelijke rapport van de European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI).

In de discussie over dit onderwerp is het belangrijk de volledige titel van het EAACI-rapport te kennen: Testen op IgG4 tegen voedsel wordt niet aanbevolen als een diagnostisch hulpmiddel: EEACI Task Force Rapport (1). De schriftelijke verklaringen van alle andere allergie associaties zijn allemaal gebaseerd op dit rapport van de EAACI.

Het is belangrijk te benadrukken dat de auteurs van het EAACI-document het gebruik van IgG4 testen niet geschikt vinden om enige vorm van allergie vast te stellen. Als deze verklaring wordt beperkt tot IgG4, dan is deze correct. Desondanks gebruiken succesvolle studies de algemene term IgG in hun discussies en niet specifiek IgG4. Dit kan te maken hebben met het feit dat wanneer allergologen praten over IgG ze eigenlijk IgG4 bedoelen.

Door elkaar halen van IgE en IgG voedselallergie

Daarnaast worden IgE-voedselallergie en IgG-voedselallergie vaak door elkaar gehaald in publieke discussies. Een IgE- allergie (ook wel type 1 allergie genoemd) is een acute reactie en leidt direct tot een reactie, zelfs soms tot een anafylactische shock. Een IgG- voedselallergie (ook wel een type 3 allergie genoemd) kan leiden tot klachten die compleet verschillen ten opzichte van allergische klachten. De klachten treden pas na een paar uur tot drie dagen na het eten van het voedingsmiddel op.

Het is in de wetenschappelijke wereld meer dan geaccepteerd, dat IgG4 verschilt van alle andere IgG subklassen en dat IgG4 de enige IgG-vorm is die geen ontstekingsreactie veroorzaakt. IgG is onderverdeeld in 4 subklassen: IgG1, IgG2, IgG3 en IgG4. IgG4 is gerelateerd aan een type 1 allergie en kan worden beschouwd als het tegengif voor IgE. Het bindt niet aan het antigeen tot een complex en activeert het complementsysteem van het afweersysteem niet (2). IgG4 is een wegvangend antilichaam dat geen ontstekingsreactie veroorzaakt (3,4).

IgG1, IgG2 en IgG3 geven ontstekingsreacties

IgG1, IgG2 en IgG3 hebben allemaal antigeenbindende eigenschappen. Ze zijn in staat om het complementsysteem te activeren, waardoor een ontstekingsreactie ontstaat (2). IgG4 is in veel lagere concentraties aanwezig in het bloed dan andere subklassen IgG.

De verschillende ImuPro- testen van ProHealth testen geen IgG4 en geen type 1 allergieën (IgE).
Daarom zijn de beschuldigingen van de allergie-associaties incorrect, omdat ze allemaal gerelateerd zijn aan het gebruik van IgG4 in de tests. Dit is niet van toepassing op de ImuPro tests. 99 Procent van de IgG subklassen die door de ImuPro-test worden gedetecteerd zijn IgG1, IgG2 en IgG3.IgG4-voedseltest niet aan te bevelen

In de publicatie van Jönssons et al. (5) laten wetenschappelijke, reproduceerbare, eerdere bevindingen zien, dat IgG ook betrokken kan zijn bij anafylactische reacties. De aanname verwijzend naar de oudere literatuur (welke ook de basis zijn voor de argumenten van allergologen), dat IgG een normale reactie is zonder klinische betekenis moet worden verworpen.  Jönssons et al. konden aantonen dat neutrofielen, IgG-receptoren en IgG genoeg waren om een ontstekingscascade in werking te zetten.

Het is duidelijk dat, wanneer eenmaal door de darmslijmvliesbarrière gekomen, de reactie tussen een antigeen en een antilichaam (IgG) zal leiden tot vorming van een immuuncomplex. Dit immuuncomplex zal worden vernietigd door immuuncellen, wat leidt tot een ontstekingsreactie. Als deze immuuncomplexen worden vernietigend in de bloedcirculatie als onderdeel van een systemische reactie zullen er geen verdere klachten ontstaan.

Als deze complexen zich vastzetten op gesensibiliseerd weefsel, gesensibiliseerd door een eerder contact, zullen de immuuncomplexen lokaal worden vernietigd. Dit kan leiden tot chronisch ontstoken weefsel met ontstekingsgerelateerde klachten tot gevolg.

De ImuPro-test detecteert potentieel schadelijk voedsel dat tot chronische ontstekingen kan leiden. Door deze chronische ontsteking kunnen andere ontstekingsreacties in het lichaam worden getriggerd.

Dr Camille Lieners

Bron:
IgG food intolerance: a controversial discussion by Dr. Camille Lieners

Samenvatting artikel Dr. Lienders

I believe the main reason for the present controversy is that the allergy societies confuse specific total IgG testing with IgG4 testing, considered as useless in allergic diseases. In most publications in allergy research IgG4 was used as marker. As described above, the main indications for total specific IgG testing are not classical allergic diseases, as treated by allergologists, but chronic pro-inflammatory diseases, where no guideline medical treatment is successful. It is also critical to see that publications of allergy societies do not treat the topic scientifically by citing the pro and contra literature, but just the cons publications which are most of the time not even scientific papers.

Another issue could be that in the past the reliability of certain IgG tests offered was not sustainable. But since ten years and certainly with the appearance of the ImuPro Complete test, things have changed. The high consistency and the reproducibility of the ImuPro Complete test have made IgG testing reliable and a new powerful tool to fight chronic inflammatory diseases by an individualized elimination diet. Certainly more studies are needed for complete acceptance in the medical society.

Arguments brought forward by the allergy societies

The statement and comments made in several publications (13, 14, 15, 16, 17,18,19, 20, 21) https://imupro.com.au/igg-food-intolerance-a-controversial-discussion-by-dr-camille-lieners/ are misleading, as they all relate to type 1 allergy. Nobody in the field of IgG testing is referring to type 1 allergy; ImuPro is definitely not addressing allergy type 1 issues. The statements made are correct, in respect to type 1 allergy, but not to the delayed type 3 allergy.

I would also like to comment on the paper of Pelsser (41) who concluded « that the prescription of diets on the basis of IgG blood tests should be discouraged ». Firstly this statement is inappropriate because Pelsser didn’t even conduct an IgG based elimination diet – so how can she predict any possible outcome. You can only postulate the above statement when you compare an IgG based elimination diet to a control or other elimination diet.Neither has been performed. Pelsser justifies her statement with a non-significant challenge between IgG positive and IgG negative food. Both showed a high percentage of relapse of ADHD by 63%.

Camille F. J. Lieners PhD Luxembourg; director of and responsible for clinical laboratories; specialized in immunology, clinical chemistry, hormonology, microbiology and auto-immune diagnostics.; responsible for the development of food hypersensitivy tests and genetic polymorphism tests etc.

ImuPro voedingsallergenen testen, bouwstenen naar een betere gezondheid

ImuPro is een uniek concept om een IgG voedselintolerantie in kaart te brengen. Wanneer u een aandoening heeft die niet weg gaat, kan dat de oorzaak zijn van een vertraagde voedselintolerantie. Zo’n vertraagde voedselallergie blijft vaak onopgemerkt, omdat er vaak pas na enkele uren of zelfs dagen symptomen optreden.
De ImuProtesten kunnen u helpen voedingsallergenen in kaart te brengen.

Symptomen van een voedselintolerantie/voedselallergie IgG-type III:
Darmklachten
Constipatie
Diarree
PDS
Hoofdpijn/ Migraine
Overgewicht
Vermoeidheid
Huidziekten, waaronder eczeem of psoriasis
Spier- en gewrichtsklachten
(Chronisch) ontstekingen

Bovenstaande klachten zijn symptomen die ‘getriggerd’ kunnen worden door een voedselintolerantie. Maar de ImuPro kan bijvoorbeeld ook worden ingezet om uw energie te vergroten of om sportprestaties te verbeteren.

Hoe werkt de Imuprotest?

Voor de ImuPro Screen(22), Screen+(44) en Basic(90) en de Vegetarisch(90) test, ontvangt u een vingerprik.
Voor de meest complete test, ImuPro Complete(270), ontvangt u een prikset voor een bloedafname bij de prikpoli. Na ontvangst krijgt u ongeveer na 2 weken de resultaten toegestuurd.

Wat ontvangt u?
De rapportage van de test verschilt per panel.
ImuPro Screen (22 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Screen+ (44 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Basic (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Vegetarisch (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Complete (270 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen + recepten

De ImuPro wordt uitgevoerd door laboratorium Pro Health Medical te Nederweert. U bestelt de prikset van de test en ontvangt de materialen thuis.
Wij raden aan om de testresultaten samen met een Natuurdiëtist te bespreken, zodat er een goed evenwichtig dieet voor u kan worden opgesteld.

Bekijk hier de folder van de ImuProtesten en de geteste voedingsmiddelen.

Wat maakt ImuProtesten (test ontwikkeld door R-Biopharm AG ) zo uniek:

  • Betrouwbaar onderzoek
  • Snel en eenvoudig bloed intraveneus opvangen bij een prikdienst
  • De ImuPro wordt veel gebruikt bij Natuurdiëtisten

T.o.v. andere voedselintolerantie testen op de markt maakt de ImuPro gebruik van een betrouwbare ELISA-methode en ontvangt u een uitgebreid rapport, met voedingsaanbevelingen en tevens een receptenboek (enkel bij de ImuPro Complete). Daarnaast wordt het onderzoek in meer dan 40 landen gebruikt.

IgG4-voedseltest niet aan te bevelenImuPro Screen, test op 22 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 22 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 77,51
Bestel hier de Imupro Screen

 

IgG4-voedseltest niet aan te bevelenImuPro Screen+ (Plus), test op 44 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 44 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 138,73
Bestel hier de Imupro Screen+ Plus test.

 

IgG4-voedseltest niet aan te bevelenImuPro Vegetarisch, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 voedingsmiddelen
Voedselovergevoeligheid op 90 IgG-voedingsmiddelen, zoals de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen en kippenei. Daarnaast worden ook diverse superfoods onderzocht.
Prijs Imupro Vegetarisch: € 227,06
Bestel hier de Imupro Vegetarisch

 

IgG4-voedseltest niet aan te bevelen

ImuPro Basic, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 IgG- voedingsmiddelen; de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen, vleessoorten en kippenei.
Prijs Imupro Basic; € 227,06
Bestel hier de Imupro Basic

 

IgG4-voedseltest niet aan te bevelen

ImuPro Complete, test op 270 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid intraveneuze bloedafname test op 270 IgG-voedingsmiddelen.
Prijs Imupro Complete: € 551,93
Bestel hier de Imupro Compleet

Referenties

(1) Testing for IgG4 against food is not recommended as a diagnostic tool: EAACI Task Force Report.Steven O. Stapel, R. Asero, B. K. Ballmer-Weber 3, E.F. Knol, S. Strobel, S. Vieths, J. Kleine-Tebbe Allergy (2008) 63:793-796 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18489614
(2) Immunologie, textbook Charles Janeway, Paul Travers, Mark Walport, Mark Shlomchick, Spektrum akademischer Verlag 5th edition (2002) 388-389 ISBN 3-8274-1079-7
(3) Inhibition of complement activation by IgG4 antibodies. Van der Zee JS, van Swieten P, Aalberse RC.lin. Exp. Immunl. (1986) May: 64 (2):415-22
(4) Immunoglobulin G4: an ood antibody. Aalberse RC, Stapel SO, Schuurman J, Rispens T. Clin Exp Allergy (2009) 39 (4): 496-77
(5) Mouse and human neutrophils induce anaphylaxis. Jönsson F,Mancardi DA, Kita Y, Karasuyama H, Iannascoli B, Van Rooijen N,Shimizu T, Daëron M, Bruns P. J Clin Invest. (2011) Apr 1;121(4):1484-96

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen