skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Vluchtige organische stoffen (VOS) tijdens zwangerschap

VOS zijn organische stoffen (1) die bij kamertemperatuur makkelijk verdampen. Ze kunnen vrijkomen uit allerlei producten die in huis gebruikt worden, zoals verf- en schoonmaakmiddelen, cosmetica, luchtverfrissers en bouwmaterialen. Ook kunnen VOS vrijkomen uit brandvertragers en weekmakers in plastic uit consumentenproducten.

VOS kunnen in eerste instantie stankoverlast veroorzaken. Daarnaast kunnen ze door inademing klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, vermoeidheid, en irritatie van de neus, keel en ogen. Voorbeelden van VOS in het binnenmilieu zijn formaldehyde en terpenen. Ook kunnen vrijgekomen VOS in huisstof terechtkomen.

Formaldehyde

Formaldehyde is in bijna alle huizen aanwezig. De stof bevindt zich bijvoorbeeld in spaanplaatmateriaal. Formaldehyde veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen. De concentratie waarbij dit optreedt, verschilt sterk van persoon tot persoon.

Gevoelige mensen kunnen bij lage concentraties al hinder en irritatie ondervinden. Formaldehyde kan bij mensen met overgevoelige luchtwegen of astma extra klachten veroorzaken.

Terpenen

Terpenen hebben vaak een harsachtige of bloemachtige geur en worden vanwege deze eigenschap toegevoegd aan luchtverfrissers, schoonmaakmiddelen en meubelwassen. Ze kunnen irriterend werken op de ogen, de huid en de ademhalingsorganen.

Terpenen kunnen reageren met ozon en daarbij zeer fijne deeltjes vormen. Er is nog niet veel bekend over de gezondheidseffecten van deze secundaire reactieproducten.

Vlamvertragers en weekmakers in huisstof

Vlamvertragers en weekmakers zijn semi-vluchtige stoffen die kunnen vrijkomen uit verschillende materialen naar de lucht of in huisstof terecht komen. Afhankelijk van de precieze vorm van de stof is blootstelling via inname van huisstof een belangrijke blootstellingsroute.

Van weekmakers die uitdampen uit PVC-oppervlakten zijn er aanwijzingen dat ze bijdragen aan een verhoogd risico op astma en allergieën. Het is echter niet bekend of de blootstelling via de lucht of via het huisstof loopt.

Geen nieuwe vloerbedekking bij zwangerschap

Nieuwe vloerbedekking of laminaat geeft hoge concentraties vluchtige organische stoffen (VOC’s) aan de lucht af. Dit verhoogt de kans op ademhalingsproblemen of longziekten bij uw baby, blijkt uit onderzoek van het Duitse Helmholtz Centrum voor Milieuonderzoek (2).

Wacht met de nieuwe vloer totdat uw kindje minstens één jaar oud is. Dit kan de kans op ademhalingsproblemen bij zuigelingen waarvoor een medische behandeling nodig is, aanzienlijk verminderen. In Duitsland zou het al zo’n twintigduizend gevallen per jaar schelen.

Er zitten minder VOC’s in de lucht als er geen lijm wordt gebruikt bij het leggen van de vloer. Maar nog beter is het om de nieuwe vloer helemaal niet te leggen, aldus de onderzoekers.

Een nieuwe vloer bevat namelijk veel VOC’s, zoals styreen en ethylbenzeen, die de luchtwegen van baby’s aantasten. Een ongeboren baby loopt het grootste risico, maar ook gedurende het eerste levensjaar vormen de VOC’s een gevaar.

De onderzoekers ontdekten de risico’s van een nieuwe vloer toen ze de gezondheid onderzochten van 465 nieuwe moeders en hun baby’s. Van ongeveer twee derde van de moeders was het huis verbouwd tijdens de zwangerschap, en een zesde van hen had ook een nieuwe vloer laten aanleggen.

Commentaar NDN

Het tripeptide glutathion (GSH) is één van de belangrijkste stoffen die het lichaam kan inzetten bij de bescherming van de cel (4). Drie zeer belangrijke functies van glutathion zijn de detoxificerende (ontgifting), de immuunversterkende en de antioxidatieve eigenschappen.

In principe kan het lichaam zelf glutathion aanmaken uit de componenten waaruit het is opgebouwd, namelijk de aminozuren cysteïne, glutamine en glycine, maar er zijn vele omstandigheden waarin cysteïne maar ook glutamine onvoldoende voorradig zijn.

Iedere dag wordt het lichaam blootgesteld aan vele factoren die een aanslag doen op de lichaamsvoorraden van glutathion: stress, vervuiling, straling, infectie, medicijnen, slechte voeding en vluchtige organische stoffen. De lever is het grootste GSH-reservoir. Onderzoek wijst uit dat een lage glutathionspiegel leidt tot een verminderde leverfunctie (3).

Glutathion komt voor in verse groenten en fruit, vis- en vleesproducten. Met name asperges, avocado, en walnoten zijn rijk aan glutathion. De glutathionconcentraties kunnen tussen verschillende voedingsmiddelen sterk verschillen. Ook tussen individuen kan de inname van glutathion sterk uiteenlopen.

In normale omstandigheden wordt glutathion naar behoefte door het lichaam geproduceerd. Bij stijgende leeftijd en bij grotere oxidatieve belasting (zoals vluchtige organische stoffen) kan de eigen productie echter nogal eens tekortschieten (5).

De longen hebben de grootste behoefte aan glutathion. De niveaus in het longepitheel zijn meer dan 100 keer hoger dan de plasmaniveaus. Daarom zou bij iedere luchtwegaandoening de mogelijkheid van glutathiondeficiëntie overwogen moeten worden.

De mucosa van de luchtwegen neemt toe als gevolg van blootstelling aan oxidanten. Glutathion voorkomt normaal gesproken dat overmatige slijmvorming optreedt. Daarom is de opbouw van slijm in de luchtwegen vaak een vroeg teken van glutathiondeficiëntie.

Glutathiondeficiëntie wordt in verband gebracht met verschillende luchtwegaandoeningen (6), longbeschadiging bij pasgeborenen en astma. De longen zijn bijzonder kwetsbaar voor oxidatieve beschadiging.

 

Voedings- en laboratorium zelftesten

Laboratoriumtesten urine bloed ontlasting en speekseltesten Wij werken samen met de grote Duitse fabrikant van laboratoriumtesten Medivere. Medivere levert laboratorium diagnostische diensten waarbij de conventionele geneeskunde als ook aanvullende (complementaire) medische diagnostica en therapieën optimaal worden gecombineerd.

Op onze pagina over voedings- en laboratoriumtesten kunt u alle hierbovengenoemde Medivere testen bekijken en zelf bestellen.

Literatuur en links:

(1) RIVM; www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Binnenmilieu/Vluchtige_organische_stoffen_VOS

(2) Environment International, 2014; 73: 393-401

(3) Mandl J, Banhegyi G. Role of glutathione in the regulation of liver metabolism. Biofactors. 2003;17(1-4):21-6.

(4) Schafer FQ, Buettner GR. Redox environment of the cell as viewed through the redox state of the glutathione disulfide/glutathione couple.

(5) Pompella A, Visvikis A, Paolicchi A, De Tata V, Casini AF. The changing faces of glutathione, a cellular protagonist. Biochem Pharmacol. 2003 Oct 15;66(8):1499-503.

(6) Rahman I1, MacNee W. Oxidative stress and regulation of glutathione in lung inflammation. Eur Respir J. 2000 Sep;16(3):534-54.

(7) Glutathione Metabolism and Its Implications for Health: jn.nutrition.org/content/134/3/489.short

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen