skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Zweten is gezond

Zweten wordt al sinds de oudheid gezien als een methode voor reiniging van het lichaam. Wereldwijde tradities en gebruiken omvatten Romaanse baden, zweethutten, Scandinavische sauna en Turkse stoombaden. De zweetafscheiding speelt een belangrijke rol bij de warmtehuishouding van het organisme.

Een mens heeft tussen de 2 en 4 miljoen zweetklieren (1). Hoewel vrouwen over het algemeen meer zweetklieren hebben dan mannen, produceren mannen over het algemeen meer zweet omdat hun zweetklieren actiever zijn.

Water is een bouwstof, oplos- en transportmiddel en het speelt een belangrijke rol bij de warmteregulatie. Als de lichaamstemperatuur te hoog wordt neemt de doorbloeding van de huid toe en gaan de poriën openstaan. De zweetklieren zorgen er dan vervolgens voor dat het lichaam vocht af gaat voeren. Het zweten zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur niet te veel stijgt.Zweten is gezond

De transpiratie wordt aangestuurd door het autonome zenuwstelsel en door hormonen. Bij een normale lichaamstemperatuur scheidt het lichaam 300 – 500 ml zweet per dag af. Bij hoge temperaturen en lichamelijke inspanningen is dat een veelvoud hiervan. Zo kunnen marathonlopers meer dan 3 liter zweet per dag produceren. De samenstelling van het zweet varieert. Naast water bevat zweet ook keukenzout, ammoniak en eiwit.

Elektrolytenverlies monitoren

Het is belangrijk bij het afscheiden van veel zweet niet alleen de hoeveelheid vloeistof weer aan te vullen, maar ook het keukenzout. Een onderzoeksgroep aan de North Western University in de Verenigde Staten heeft een elektronische pleister (2) ontwikkeld waarmee de samenstelling van zweet, en dus een eventueel elektrolytenverlies, gemonitord kan worden . Deze kan behalve voor bijv. marathonlopers en wielrenners, ook gebruikt worden om de vochtstatus van ouderen te monitoren.

Tatoetages

Uit een kleine studie (3) onder 10 gezonde mannen bleek dat tatoeages de zweetvloed en natriumconcentratie van de kunnen beïnvloeden. De getatoeëerde huid gaf minder zweet af en bevatte een hogere natriumconcentratie. Het zweten werd opgewekt met behulp van pilocarpine op zowel de getatoeëerde als ongetatoeëerde huid

Jodium in de zweetklieren

Tot wel twintig procent van al het jodium in ons lichaam ligt opgeslagen in de huid. In het bijzonder de zweetklieren bevatten veel jodium. Een tekort aan jodium in de zweetklieren uit zich in een droge huid, barstjes en kloofjes en een verminderd zweetvermogen.

Zware metalen uitzweten

Zweten zou een veilige en effectieve manier kunnen blijken te zijn om zware metalen zoals arsenicum, cadmium, lood en kwik, uit te scheiden (4).
Een andere studie (5) onderzocht het bloed, zweet en urine van 20 personen en analyseerde ongeveer 120 substanties die in verschillende hoeveelheden in de diverse vloeistoffen werden aangetroffen. Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat de meeste schadelijke elementen een voorkeur hebben voor uitscheiding via zweet. Zo werden sommige elementen die duidelijk konden worden aangetoond in zweet, niet gevonden in serum. Het opwekken van zweten lijkt een methode te zijn voor het verwijderen van giftige stoffen uit het menselijk lichaam.

In een studie(6) die was opgezet om de concentratie van Bisphenol-A aan te tonen in bloed, urine en zweet, werd deze stof bij 80% van de deelnemers aangetoond in hun zweet, terwijl het bij sommigen van hen, niet aantoonbaar was in serum, bloed of urine. Bisphenol-A is een chemische stof die de hormoonhuishouding beïnvloedt en als weekmaker in plastic wordt gebruikt. De onderzoekers concludeerden dan het monitoren van bloed of urine de totale aanwezigheid van Bisphenol-A zou kunnen onderschatten en bij het bepalen van de aanwezigheid van deze stof daarom wellicht beter een zweetanalyse overwogen kan worden.

Huidinfectie en dermcidinZweten is gezond

Dermcidin (7) is een antimicrobiële peptide met een breed spectrum aan activiteit. Uit onderzoek blijkt dat zweten over het algemeen leidt tot een afname van levensvatbare bacteriën, hetgeen het risico op huidinfecties doet afnemen. Een studie (8) suggereerde dat mensen met atopische dermatitis, die terugkerende bacteriële of virale infecties hadden, dermcidin missen in hun zweet, hetgeen het aangeboren verdedigingsmechanisme van de menselijke huid verzwakt.

Deodorant: niet zo’n goed idee om transpireren tegen te houden

Een onaangename lichaamsgeur kan o.a. worden veroorzaakt door stress, ziekten, medicatie, zwavelrijk voedsel, ontgiften, alcoholgebruik, kruiden of slechte hygiëne. Veel deodorants bevatten aluminiumchloorhydraten die zorgen voor een vernauwing van de poriën om zweetlucht tegen te gaan. Deze stof behoort echter tot de xeno-oestrogenen. Dat zijn stoffen die een sterke oestrogeenachtige en hormoonverstorende werking hebben. Er bestaan ook deodorants zonder dit soort schadelijke middelen.
Daarnaast is zweten een natuurlijk proces dat een positieve werking heeft voor het lichaam en daarom is het niet zo’n goed idee om transpireren tegen te houden.

Hyperhidrosis of overmatig zweten

Ongeveer één op de 100 personen – lijdt aan een vorm van hyperhidrosis of overmatig zweten. Het begint meestal in de tiener- of twintiger jaren. Mogelijk speelt erfelijkheid bij deze aandoening een rol.
Hyperhidrosis wordt veroorzaakt door overactiviteit van één type zweetklier, een eccriene klier die zich bijna overal op het lichaam, maar vooral in de handpalmen, op de voetzolen en in de oksels bevindt. Deze kunnen daardoor continu vochtig zijn.
Hyperhidrosis veroorzaakt géén lichaamsgeur: de geur die mensen aan zweet toeschrijven wordt veroorzaakt door bacteriën op de huid als het zweet te lang op de huid blijft.

Normaal transpireren en ook hyperhidrosis, kunnen o.a. worden veroorzaakt door:Zweten is gezond

 • lichaamsbeweging,
 • warmte of kou,
 • alcohol, koffie of thee, roken,
 • sterk gekruid voedsel,
 • stress, angst of sterke emoties,
 • de overgang bij de vrouw.

Er bestaan twee vormen van hyperhidrosis:
1. De meest voorkomende vorm is gelokaliseerde hyperhidrosis. Bij 30-40% van de patiënten betreft dit de oksels. Andere plaatsen zijn de handpalmen en voetzolen. Soms is het gezicht aangedaan.
2. Gegeneraliseerde hyperhidrosis treft het gehe!e lichaam. Het komt minder vaak voor en wordt meestal veroorzaakt door een ziekte zoals hyperthyreoïdie, infectie, of suikerziekte. Als de ziekte behandeld wordt, houdt het overmatige transpireren meestal op.

Reguliere behandelingsmethoden bij hyperhidrosis omvatten:

 • het gebruik van aluminumchloride (actief bestanddeel van sommige deodorants);
 • anticholinergica (verminderen de activiteit van de zenuwen die de zweetklieren bedienen);
 • betablokkers en kalmeringsmiddelen (als de transpiratie verergert bij stress en angstgevoelens);
 • anti-zweetapparatuur;
 • operatie;
 • injecties met botuline toxine A (voorkomt dat de klieren zweet produceren).

Enkele eenvoudige en niet- schadelijke oplossingen zijn:

 • Kies kleding waarin u koel blijft. Sommige synthetische vezels zijn warm maar ze helpen het zweet van het lichaam verdampen en voelen droog aan;
 • Trek elke dag schone kleding aan;
 • Houd uw werkomgeving koel en goed gelucht;
 • Psychotherapie en acupunctuur worden door sommige mensen werkzaam bevonden;
 • Neem de tijd om te ontspannen;
 • Vermijd voedsel en dranken (alcohol, koffie/thee, gekruid voedsel) die transpiratie bij u veroorzaken.

 

 

Zweten is gezond

 

NDN nieuws is ook te vinden op www.ensie.nl

 

Belang van voldoende zuiver water drinken

water Maxim Protsenko Dreamstime.com

Zuiver water (zonder zware metalen) drinken is noodzakelijk voor een goede gezondheid. De Europese Gezondheidsdienst adviseert mannen om gemiddeld 2 ½ liter water per dag te drinken, voor vrouwen is het advies 2 liter. Het is belangrijk bij het afscheiden van veel zweet niet alleen de hoeveelheid vloeistof weer aan te vullen, maar ook het keukenzout.
Kwalitatieve waterfilters kun je hier kopen; Aqualinewaterfilters

Zware metalen drinkwater analyse

Zware metalen drinkwater analyseVerkoopprijs (incl. BTW): € 86,45
Koop deze test hier

Zware metalen urinetest plus

Zware metalen urinetest plusVerkoopprijs (incl. BTW): € 100,75
Koop deze test hierZweten is gezond

Zie ook voor lezingen, Webinars, kookcursussen, etc. onze agenda.

Bronnen:

1. medlineplus.gov/ency/article/003218.htm
2. Koh A1, Kang D1,2, Xue Y3, Lee S1, Pielak RM4, Kim J1,5, Hwang T1, Min S1, Banks A1, Bastien P6, Manco MC7, Wang L3,8, Ammann KR9, Jang KI1, Won P1, Han S1, Ghaffari R10, Paik U5, Slepian MJ9, Balooch G4, Huang Y3, Rogers JA11. A soft, wearable microfluidic device for the capture, storage, and colorimetric sensing of sweat. Sci Transl Med. 2016 Nov 23;8(366):366ra165.
3.Maurie Joe Luetkemeier 1 , Joseph Michael Hanisko, Kyle Mathiew Aho. Skin Tattoos Alter Sweat Rate and Na+ Concentration . Med Sci Sports Exerc . 2017 Jul;49(7):1432-1436.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28240705 .
4.Margaret E. Sears, Kathleen J. Kerr, and Riina I. Bray. Arsenic, Cadmium, Lead, and Mercury in Sweat: A Systematic Review. Journal of Environmental and Public Health / 2012 Article ID 184745 www.hindawi.com/journals/jeph/2012/184745/ .
5. Stephen J. Genuis, Detlef Birkholz, Ilia Rodushkin & Sanjay Beesoon. Blood, Urine, and Sweat (BUS) Study: Monitoring and Elimination of Bioaccumulated Toxic Elements. Archives of Environmental Contamination and Toxicologye 61, pages344–357(2011).
6. Stephen J. Genuis, Sanjay Beesoon, Detlef Birkholz, and Rebecca A. Lobo . Human Excretion of Bisphenol A: Blood, Urine, and Sweat (BUS) Study. J Environ Public Health. 2012; 2012: 185731.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3255175/ .
7.Siegbert Rieg, Heiko Steffen, Silke Seeber, Andreas Humeny, Hubert Kalbacher, Klaus Dietz, Claus Garbe and Birgit Schittek. Deficiency of Dermcidin-Derived Antimicrobial Peptides in Sweat of Patients with Atopic Dermatitis Correlates with an Impaired Innate Defense of Human Skin In Vivo. J Immunol June 15, 2005, 174 (12) 8003-8010 .
www.jimmunol.org/content/174/12/8003.full .
8. Małgorzata Marcinkiewicz and Sławomir Majewski. The role of antimicrobial peptides in chronic inflammatory skin diseases. Postepy Dermatol Alergol. 2016 Feb; 33(1): 6–12.
10. www.huidarts.com/huidaandoeningen/hyperhidrosis/
11. www.natuurdietisten.nl/zweetanalyse-voor-marathonlopers/
12. www.menselijklichaam.nl/huid/zweetklieren/
13. Stephen J. Genuis, Sanjay Beesoon, Rebecca A. Lobo, and Detlef Birkholz . Human Elimination of Phthalate Compounds: Blood, Urine, and Sweat (BUS) Study. ScientificWorldJournal. 2012; 2012: 615068. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3504417/
14. articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/09/02/body-odor.aspx
15. fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2014/01/10/sweating-benefits.aspx
16. articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/05/30/sweating-out-toxins.aspx%5B/vc_column_text%5D%5B/vc_column%5D%5B/vc_row%5D