skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Veilige supplementen beter herkenbaar voor de sporter

Suppletie & doping

De nieuwe supplementen voor de (top) sporter zijn nu voorzien van het NZVT-logo. NZVT staat voor Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport. Dit logo geeft aan dat het product is getest op dopinggeduide stoffen en is goedgekeurd.

De verpakking van drie verschillende voedingssupplementen zijn voorzien van het NZVT-logo. De producenten van deze producten zijn een overeenkomst met NPN (Natuur- & gezondheidsProducten Nederland) aangegaan en laten alle productie-eenheden van het product testen. Dan mag een verpakking het NZVT-logo dragen.

Hiermee is het voor sporters niet alleen op de website van de Dopingautoriteit zichtbaar dat het voedingssupplement is gecontroleerd op dopinggeduide stoffen, maar ook direct op de verpakking van het product. Zo kan de sporter in een oogopslag zien dat zo’n product aan de zeer strenge NZVT-normen voldoet en de hoogst mogelijke garantie biedt om goed door een dopingtest te komen. Dat is wel zo handig voor een sporter gezien het grote aanbod op de markt van niet geteste supplementen.

De verwachting is dat het aantal producten met het NZVT-logo snel zal uitbreiden, wat een goede ontwikkeling is voor de sporter.

Het NZVT, een afkorting van Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport, is eind 2003 is opgezet door branchevereniging NPN, sportkoepel NOC*NSF en de Dopingautoriteit. Het is een uniek systeem in de wereld en het meest waterdicht ten opzichte van andere systemen. NZVT bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder het volgen van extra strenge kwaliteitseisen tijdens het productieproces en het laten uitvoeren van een analyse door een onafhankelijk laboratorium op dopinggeduide stoffen, zoals steroïden en stimulantia.

Commentaar van de NDN

Goede prestaties beginnen met de juiste natuurvoedingsadviezen passend bij de constitutie, de soort sport en het trainingsprogramma. Daarnaast is extra aanvulling van bepaalde vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren noodzakelijk. Dit kan naar aanleiding van specialistische volbloed en urine onderzoeken of iets minder precies maar wel mogelijk door o.a. een goede anamnese en registratielijsten. Natuurdiëtisten die sportvoeding als expertise hebben kunnen hierbij helpen.

NPN (Natuur- & gezondheidsProducten Nederland) is de branchevereniging voor bedrijven die gezondheidsproducten in Nederland op de markt brengen. Zij zet zich er voor in dat het bedrijfsleven en de consument over een verantwoord aanbod van goede, veilige gezondheidsproducten kan beschikken en pleit voor een liberale wetgeving.

Literatuur en links

website van de Dopingautoriteit www.antidoping.nl

www.npninfo.nl

info@npninfo.nl

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen