skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Trimethylglycine: voedingsstof voor de lever

Van de honderden taken die de lever dagelijks doet zijn er slechts een handjevol bloed- en urineonderzoeken die inzicht geven of de lever deze taken naar behoren uitvoert. Er is dus helaas preventief weinig te zeggen over de conditie van de lever.

Bij ondoelmatig eten (kwantitatief en kwalitatief) en drinken (teveel koffie, frisdrank, alcohol), medicatie, milieutoxines, probeert de lever steeds de schade recht te zetten. Het moge duidelijk zijn dat het belangrijk is om de lever goed te verzorgen. Dat kan o.a. met goede voeding(stoffen). In dit artikel gaan we dieper in op een levervoedende stof namelijk trimethylglycine (TMG).

TMG wordt gevormd uit choline

Belangrijke bronnen van TMG zijn vis, bieten, broccoli, spinazie en peulvruchten. De dagelijkse inname van TMG via de voeding varieert tussen de 0,5 en 2 gram per dag. TMG kan uit choline worden gevormd door oxidatie in de lever.

Veel van de beschikbare choline wordt echter voor andere processen in het lichaam gebruikt. Denk aan: de vorming van fosfatidylcholine (membraancomponent), sphingomyeline en de neurotransmitter acetylcholine.

Choline maakt deel uit van het vitamine B-complex en is wateroplosbaar. Choline is geen echte vitamine, omdat het in geringe hoeveelheden door het lichaam zelf aangemaakt wordt. Choline is een van de weinige natuurlijke stoffen die in staat is de hersenbarričre te doordringen.

Marginale choline inname

De choline-inname is voor veel mensen marginaal, ondanks dat deze voedingsstof in veel voedingsmiddelen voorkomt. De gunstige invloeden op het cardiovasculair systeem van lecithine (belangrijke bron van choline) zijn waarschijnlijk voor een belangrijk deel te danken aan het feit dat choline omgezet kan worden in TMG.

Bepaalde stoffen zoals koffie en alcohol, maar ook medicatie zoals methotrexaat vragen om een hogere choline inname. Vegetariėrs die geen eieren en melk nemen kunnen eveneens een te lage choline waarde hebben.

Belangrijke bronnen van choline zijn onder andere: eieren, melk, pindakaas, groenten, biologische runderlever, sojabonen en lecithinegranulaat ( afhankelijk van de kwaliteit maar soms 13% choline).

Trimethylglycine (TMG) een belangrijke methyldonor

Trimethylglycine (betaļne) bevat zogenaamd drie methylgroepen (Tri-Methyl-Glycine) en is daardoor een belangrijke methyldonor. Methylgroepen spelen een belangrijke rol op diverse plaatsen in de stofwisseling. De mate waarin het lichaam (ook lever) tot methylering in staat is, bepaalt het activeren en deactiveren van een groot aantal belangrijke stoffen. Dit vermogen neemt af naarmate men ouder wordt.

Wanneer van de Trimethylglycine (TGM) een methylgroep wordt afgesplitst, wordt dimethylglycine (DMG, ook wel vitamine B15) gevormd. Deze methylgroep kan worden gebruikt om homocysteļne af te breken (te methyleren).

Dit kan ook met behulp van o.a. foliumzuur en vitamine B12. Remethylering van homocysteļne door TMG is echter niet afhankelijk van foliumzuur en vitamine B12. TMG is daarom bijzonder belangrijk voor mensen bij wie foliumzuur (bijvoorbeeld om genetische redenen) niet het homocysteine laat dalen.

De rol van TMG bij het homocysteļnegehalte

TMG speelt dus een rol in het verlagen van het homocysteļnegehalte. Homocysteļne is een stofwisselingsproduct van methionine. Wanneer homocysteine onvoldoende wordt afgebroken, werkt het ongunstig in op uw conditie (waaronder hart- en bloedvaten). In bepaalde gevallen blijkt het homocysteļnegehalte moeilijk of niet omlaag gebracht te kunnen worden door foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12.

Met behulp van TMG vaak wel, omdat TMG een heel andere rol speelt in de homocysteļne-stofwisseling. Soms zijn er dan doseringen nodig van ongeveer 6 gram per dag. De hoeveelheid die men gemiddeld (0,5 – 2 gram per dag) dagelijks via de voeding binnen krijgt helpen vaak onvoldoende.

Leverbescherming

TMG wordt vaak een lipotrope factor genoemd, omdat het de lever helpt bij de verwerking van vetten (lipiden). Bij de stofwisseling van vetten in de lever speelt methylering een belangrijke rol. TMG kan daarbij optreden als methyldonor.

Commentaar NDN

TMG kan door oxidatie in de lever gevormd worden uit choline. Choline is een B vitamine en komt vooral veel voor in eidooier. Het is essentieel voor veel lichaamsfuncties en wordt gevonden in elke cel in het lichaam. Choline kan door het lichaam zelf geproduceerd worden maar niet in adequate hoeveelheden. Choline werkt samen met andere vitamines, met name foliumzuur en B12.

Choline ondersteunt de hersenfunctie, leverfunctie en het hart- en vaatsysteem. Het is ook de voorloper van acetylcholine, een belangrijke neurotransmitter. Choline speelt ook een rol in het vet metabolisme en vetopslag in het lichaam. Choline is met name belangrijk voor het reguleren van het vet in de lever en speelt mogelijk een rol in triglyceride regulatie en vetopslag.
HuzarensaladeDe klassieke ‘Grootmoeders huzarensalade’ van vroeger was misschien toch zo gek nog niet. De ingrediėnten uit deze salade waaronder ei, vlees en mayonaise, heeft een tijd op de ‘verboden lijst’ gestaan vanwege de ‘cholesterolmythe’.

Een zelf gemaakte Huzarensalade variant op die van onze grootmoeder is bijvoorbeeld; blokjes gesneden gestoomde aardappelen in de schil, zelf gemaakt mayonaise (olijfolie, eidooier en biologische appelazijn), gekookte eieren, biologische gare erwtjes, in blokjes gesneden biologische bieten, plakjes biologische augurk, blokjes tofu, gesneden bosuitjes, peterselie en wat zout en zwarte peper uit de molen.

Huzarensalade kan wat ons betreft weer regelmatig op het menu.

Literatuur en links:

Olthof MR. Betaine Research Update: Low dose betaine supplementation leads to immediate and long term lowering of plasma homocysteine in healthy men and women. J Nutr. 2003 Dec;133(12):4135-8.

Steenge GR, Verhoef P, Katan MB. Betaine supplementation lowers plasma homocysteine in healthy men and women. J Nutr. 2003 May;133(5):1291-5.

Schwahn BC et al. Pharmacokinetics of oral betaine in healthy subjects and patients with homocystinuria. Br J Clin Pharmacol. 2003 Jan;55(1):6-13.

Liet JM et al. The effect of short-term dimethylglycine treatment on oxygen consumption in cytochrome oxidase deficiency: a double-blind randomized crossover clinical trial. J Pediatr. 2003 Jan;142(1):62-6.

Schwab U et al. Betaine supplementation decreases plasma homocysteine concentrations but does not affect body weight, body composition, or resting energy expenditure in human subjects. Am J Clin Nutr. 2002 Nov;76(5):961-7.

Patrick L. Nonalcoholic fatty liver disease: relationship to insulin sensitivity and oxidative stress. Treatment approaches using vitamin E, magnesium, and betaine. Altern Med Rev. 2002 Aug;7(4):276-91.

Knopman D, Patterson M. An open-label, 24-week pilot study of the methyl donor betaine in Alzheimer disease patients. Alzheimer Dis Assoc Disord. 2001 Jul-Sep;15(3):162-5.

Kidd PM. Autism, an extreme challenge to integrative medicine. Part 2: medical management. Altern Med Rev. 2002 Dec;7(6):472-99.

Abdelmalek MF, Angulo P, Jorgensen RA, et al, Betaine, a Promising New Agent for Patients With Nonalcoholic Steatohepatits: Results of a Pilot Study, Am J Gastroenterol, 2001;96(9):2711-2717.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen