skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Rawfood nu ook voor honden

Rawfood nu ook voor honden‘Rauwe voeding voor honden’ is een boek dat handig is om in huis te hebben bij het overstappen naar rauwe voeding of, wanneer u al vers voert, meer wilt weten over het zelf samenstellen van een hondenmenu. Lizzy Plat-Coelers is al tijden bekend van Barfplaats en haar onuitputtelijke kennis en ervaring op het gebied van vers hondenvoer.

Hieronder leest u een verhaaltje tussen de honden Hotch en Daisy. Het vertelt spelenderwijs waarop u als hondenliefhebber, wat rauwe voeding betreft, kunt letten.

Hotch ( Beagle) en Daisy (Dalmatiner) over rauwe hondenvoeding

‘Jammie, dat was lekker. Tevreden lik ik mijn bek af. Ik lust best meer, zo’n karig ontbijt betekent vast dat we naar ‘t strand of bos gaan?’

‘Het is een beetje Hotch, maar weinig of niet eten bij hard rennen en spelen is beter voor je maag, anders kan die kantelen. Nu ben je klein dus zo’n vaart zal het niet lopen maar daarom krijg je wat minder.’

Pff, ik weet even niet wat erger is. Dat ze me klein vindt of zo weinig krijg. Gelukkig heb ik geen tijd om daarover te piekeren want ik hoor de autosleutels al rammelen. Zie je wel, we gaan erop uit. Even later zit m’n vrouwtje vrolijk zingend achter het stuur.

‘Ga je mee, van ‘t bos naar ‘t strand, ga je mee? Ga je mee-ee-ee-e-e?’

Ze zingt uit volle borst. Natuurlijk kan ik niet achterblijven en joel ik mee met mijn aanstekelijke Beagle-sound. Een snerpend hoog ‘whoe-hoe-hoeeee’.

‘Je zingt vals Hotch, én niet in de maat!’

Puh, dat zegt ze alleen omdat zij niet zo schel kan uithalen. Pure jaloezie dus. Niet dat ik er me wat van aantrek en vrolijk zingend-blaffend bereiken we het strand. In de verte zien we al allerlei honden ravotten.

‘Kijk eens.’ zegt ze. ‘Daar is Daisy ook al. Is dat boffen! Vooruit jongen, jij wil vast naar je vriendin toe.’ Ze buigt over me heen en maakt me los: ‘Toe maar.’

Nonchalant haal ik mijn Beagle-schouders op. Dat hoef je niet te zeggen hoor, ik storm zonder dat ook wel naar haar.

‘Daisy, wat ben ik blij jou weer te zien!’ ‘Hé Hotch, wat een verrassing. Hoe is het met je?’

Rawfood nu ook voor honden

Groenten en fruit

We hollen tollend achter elkaar het strand over en wisselen de laatste nieuwtjes uit.

‘Weet je wat ik laatst kreeg? Verse eendenvlees. Man, lekker joh.’

‘Mijn baas geeft me ook groenten.’ antwoordt Daisy al rennend. ‘Hij zegt dat groenten ongeveer 5% tot 15% van mijn totale voeding kunnen uitmaken. Ik krijg zeekraal, andijvie, witlof, spinazie, bloemkool, wortel, bietjes, sperziebonen en nog veel meer. Het bevat waardevolle voedingsstoffen, plus allerlei vitamines, mineralen, vetzuren, sporenelementen, chlorofyl en zo. Heb ik allemaal profijt van zegt-ie. Daarom kun je mij niet bijbenen Hotch!’

‘Pff, een grote mond krijg je ervan zul je bedoelen.’

‘Al die groenten geeft ook ruw-vezel, daardoor kijkt mijn baas altijd tevreden naar mijn ontlasting.’

‘Grappig dat je dat zegt. Mijn vrouwtje kijkt ook altijd hoe mijn ontlasting is. Niet alleen omdat ze het keurig opruimt hoor. Ze zegt dat ze eraan kan zien of mijn menu-samenstelling goed is. Zouden mensen ook moeten doen denk ik weleens. Scheelt ze veel dokterskosten.’

‘Grapjas ben je toch Hotch. Mensen spoelen hun poep toch meteen door? Voordat ze kunnen kijken is het al weg. Je hebt trouwens wel gelijk hoor, alleen al de geur zegt veel. Daarom ruik ik vaak aan poep van andere hondjes.’

‘Poep ruiken is fijn he?’ reageert Hotch. ‘Dat vind ik ook, dan weet je meteen welk hondenvriendje het was en wat hij te eten kreeg. Krijg jij ook fruit? Soms krijg ik bessen of bramen. Maar nooit druiven en pitten van vruchten zoals perzik of een klokhuis want die zijn giftig. Peer en appel vind ik lekker fris, maar ik moet er soms wel op gassen wanneer ik teveel krijg.’

‘Zie je wel, je haalt stink-streken uit, heb ik altijd al gezegd.’ lacht Daisy en ze springt vrolijk vooruit.

‘Wacht maar, ik krijg je wel! Ik zal jou eens een poepie laten ruiken.’ roept Hotch terwijl hij de achtervolging inzet. Na een uitbundige jachtpartij eindigen ze samen rollend over het zand terwijl Hotch opgewekt in haar wang bijt.

Vleesbotten geeft schoon gebit en frisse adem

‘Laat jij je gebit eens zien dame! Kijken of dat wel poepie-fris is. Zo, dat is mooi fris en wit! Hoe kom jij aan zo’n schoon gebit met weinig tandsteen?’

‘Ik kluif vaak aan vleesbotten en ruk en sleur aan vlees. Maar Hotch jij bent erg gespierd en strak in het pak met een prachtig glanzende vacht. Jouw voeding lijkt me ook niet verkeerd?’

‘Voor een Beagle mag ik er inderdaad wezen.’ glimlacht Hotch bescheiden. Maar z’n sprankelende ogen verraden hoe blij hij met haar compliment is. ‘Ik krijg naast vlees ook ei. En als ik keurig naast de fiets loop gedroogde sardines als beloning. Of nootjes zoals een stukje walnoot voor mijn hersenen. Mijn vrouwtje roept altijd: “Houd je hersenen erbij als we fietsen knul, dan kom je niet tussen de spaken.” In de auto mag dat dan weer niet, snap jij dat nou? Laatst blafte ik, want volgens mij nam ze de verkeerde afslag. Zo gaan we niet naar het bos joelde ik nog. Maar dan vindt ze dat ik me ermee bemoei, terwijl ik alleen maar meekijk en meedenk. Rare mensen hoor.

‘Dat heb ik nu ook, soms vind ik ze echt raar. Weet je wat mensenbezoek af en toe over mij zegt? “Ze stinkt niet zo naar hond en ruikt ook niet uit haar bek.” Tegen elkaar hoor ik ze zoiets nooit zeggen, waarom dan wel over mij? Snap jij dat nu? Bovendien, die neuzen van mensen deugen niet, want ik stink niet. Alsof dat vreemde zoetachtige spul van die vrouwenmensen lekker is! Dat stinkt pas echt. Gelukkig weet mijn baas wel beter.’

‘Hij zegt dat het door mijn rauwe voeding komt dat ik zo fris en kruidig ruik.

‘Dat vindt mijn vrouwtje ook. Mijn eten bestaat uit ongeveer 10% groenten, 20% orgaanvlees (waarvan 10% pens, lever, hart, nier) en 25% spiervlees. Ik krijg soms een beetje jeuk van pens, dus we wisselen veel af. Runderpens bevat bijvoorbeeld 1.42 mg zink per 100 gram en runderspiervlees bevat 4.20 mg zink.’

Mineralen en aminozuren

‘Waarom die zink dan?’

‘Dat doet ze omdat ze mij een pittig testosteron-ventje vindt. Toegegeven, ik ben overal liefst als eerste erbij en heb graag de leiding over andere hondjes. Liefst ook over het vrouwtje , maar dat lukt me niet. Toen ik geboren werd wilde ik meteen als eerste eruit. Ik moest even porren en duwen tegen mijn broertjes en zusjes, maar zoiets kun je rustig aan mij overlaten. Nou ja, en zij zegt dat ik vanwege mijn hormoonbalans wel wat zink kan gebruiken.’

‘En als ze je dan soja geeft? Werkt dat dan ook?’

‘Oh, nee, want ik heb taurine en carnitine nodig en dat zit daar niet in. Weet je wat ook lekker is; verse rauwe kippen- of eendennekken. Krijg ik alleen een halfje van hoor anders word ik een beetje misselijk. Soms vergruizelt mijn bazinnetje het met een hamer een beetje, maar jij bent veel groter dan ik, dus een hele zal voor jou geen punt zijn.’

‘Dat klopt, als je zo groot bent als ik heb je daar geen last van.’

‘Waar haal jij dan je vitaminen en mineralen vandaan? Krijg je supplementen?’

‘Suuple-wat?’

‘Je weet wel van die mini-stofjes in eten, die zo goed zijn.’

‘Ah ja. Nou ik krijg drie maal per week een visolie-capsule en verder wat tarwegras voor onder andere chlorofyl en vitaminen ,daarmee eet ik wat minder gras tussendoor. Plus ik krijg wat borage-olie voor mijn vacht en mijn slijmvliezen.’

Eidooier en cholesterolmythe kennen wij honden nietRawfood nu ook voor honden

‘En je vitamine A, B en D? Hoe doe je dat dan?’

‘Die krijg ik met rauwe eidooier een paar keer per week. Daar zit alles in. De mensenwereld is met de cholesterolmythe op het verkeerde been gezet, zodat ze weinig eieren eten. Gelukkig doen ze in de hondenwereld daar niet zo moeilijk over. Weet je dat ik ze soms met eierschaal en al eet? Het vrouwtje legt ze dan tien minuten in warm water, zonder te koken hoor, daarmee wordt de schaal zachter. Dat is net even lekkerder.’

‘Helemaal mee eens, smullen zo’n eitje. Net als noten. Geen macademia-noten, want die zijn giftig. Wist je dat pompoenzaden om hun wormafdrijvende werking bekend zijn? Die krijg ik twee maal per week, één gemalen theelepel. Gewoon door mijn eten geroerd. Noten en zaden zijn rijk aan mineralen zoals; magnesium, mangaan, selenium en vitamine E.’

‘En vis, krijg jij ook vis? Ikke wel. Ik krijg rauwe vis, mét graten. Dat komt uit de diepvries thuis. Die zit bomvol lekkers, met rauwe hondenvoeding (KVV), en die vis dus. Vooral zalm vind ik smullen, makreel is me te vet. Ze haalt ook speciale kruiden en grasmixen uit de diepvries. Soms krijg ik chlorella, dat is een alg waarin ook veel chlorofyl zit en zónder jodium is, daarom mag ik dat ook hebben.’

Geen granen en peulvruchten

Hotch is echt op dreef en gaat opgewekt verder met zijn opsomming: ‘Alleen granen, die krijg ik niet want die zijn niet goed voor honden. Daar word ik dik van, zegt mijn baasje, hongerig en vreterig. Linzen, bruine bonen, kapucijners krijg ik ook niet, schijnt niet goed te zijn voor carnivoeren. Gekiemd misschien nog wel, maar ik vind ze niet lekker.’

Rawfood nu ook voor honden

Vertrouwelijk legt Daisy een pootje over Hotch z’n schouders. ‘We boffen wel met onze baasjes he?’

‘Zeker weten.’ mompelt Hotch terwijl hij ondertussen zachtjes aan haar onderlip knabbelt. ‘Trouwens, hoe zit het met zuivel, krijg jij dat Daisy?’

‘Het hoeft niet per se, zegt mijn baas. Ik vind het wel enorm lekker, vooral kefir en biogarde zijn mijn favoriet. Weet je waar ik ook dol op ben? Nu jij dat zegt van die kruiden en grassen. In mijn tuin staat een speciale plant, daar rits ik met mijn tanden de jonge blaadjes af en soms eet ik een of ander tien centimeter laag plantje met witte bloempjes.’

‘Gelijk heb je hoor.’ stem Hotch in. ‘ieder z’n meug. Scheelt grasmaaien voor je baas toch?’

‘Ik geloof niet dat hij deze maait. Ach, maakt het uit, doe ik dat toch voor hem?’

‘Dat is lief van je, maar ik heb gehoord dat het eten van dit soort planten iets te maken heeft met te weinig groenten. Sommige van mijn hondenvriendjes eten zelfs hondendrollen, paardenvijgen, schapenpoep en konijnenkeutels. Over mondgeur gesproken!’

‘Het is verleidelijk, ik weet het maar yigg! Hun baasjes kunnen misschien beter kijken naar een betere groentemix. Eentje die het zuur-base evenwicht herstelt. Alle groentes kunnen tenslotte, behalve ui, prei en ze moeten voorzichtig zijn met teveel koolsoorten en nachtschaden (sommigen zijn allergisch hiervoor). Knoflook kan ook, moeten ze niet teveel van nemen hoor. Een half, vers teentje per 10 kilogram om de dag gaat meestal goed.’

Ontlasting: geuren en kleuren

‘Leuk he, al die mogelijkheden met voeding, vind je ook niet? Al die verschillende smaken maakt de maaltijd spannend. ‘Variatie is inspiratie.’ roept mijn bazinnetje.

Daisy kijkt even gegeneerd naar links en rechts en fluistert zacht: ‘Weet je wat ik laatst zag hier? Daar was een hond en die had de grootste moeite met zijn ontlasting. Met veel inspanning kwam het er eindelijk uit; vreemde wittige drolletjes. Wat zou dat zijn?’

‘Oh, dat. Dat is vervelend, kan knap pijn doen aan je poepertje. Als dat vaak gebeurt is dat slecht hoor. Die hond heeft vast teveel bot gegeten. Dat geeft een kalkachtige ontlasting. De poep wordt daar hard en droog van. Als ik een bot krijg, geeft mijn vrouwtje me daarom extra pens of groente. Teveel pens of groente geeft namelijk dunne poep en zo komt het mooi in balans.’

‘Jeetje Hotch, daar schrik ik van.’ zegt Daisy. Ik krijg van mijn baas vaak vleesbotten. Is dat wel goed dan?’

‘Maak je geen zorgen lieverd. Alleen als je kale botten, dus zonder vlees eraan krijgt gebeurt dat. Jij kreeg tot vleesbot? Nou, dat is bot met spiervlees erom heen en dat is prima om je darmen en anaalklieren mooi schoon te houden. Je baas moet alleen even uitproberen wat het beste bij jou uitpakt. Er is zoveel mogelijk; kwartel-, duif-, parelhoen-, eend- of konijnenkarkas, zalmkop, kippen- of eendennek, lams- of kalfsstaarten en nog veel meer. Niet verkeerd om dat allemaal te moeten uitproberen?’

‘Wauw, wat een feest zal dat zijn! En hoe zit het met andere afvalstoffen? Ik krijg soms ook lever, hart en niertjes.’

‘Nou ja, het beste is natuurlijk vlees van een biologische slager. Dat’s wiedes. Vooral bij lever is dat belangrijk. Ook bij hart trouwens, want dat bevat twee maal zoveel ijzer als spiervlees. Zeg, zie je daarginds die andere honden? Zullen we die dikke slome eens achter na zitten? Effe vragen wat hij te eten krijgt?’

‘Goed plan. Ik ben blij dat mijn baas mij rauw voer geeft, ik ben echt fit daardoor. Wedstrijdje? Wedden dat ik win?’

Tessa Gottschal
(vaste columniste Beagle Bode)

Literatuur en links:

www.barfplaats.nl

www.voerwijzer.com

Vleesbottenlijst voor de hond

Barf Rekenhulp

Met de BARF rekenhulp kunt u zelf de verhoudingen en wekelijkse hoeveelheden berekenen voor het zelf samenstellen van een BARF menu.

Boekje Hotch de Beagle

publicatieLees en lach hoe Tessa stoeit en van de kleine Hotch een fatsoenlijke Beagle maakt. Samen met haar trainer, Sander Baardemans, is het een vermakelijk en leerzaam boek geworden. Met info over puppietesten, buitdrift en een uitgebreid hoofdstuk over diervoeding.

Bekijk ‘Hotch de Beagle’ op Bol.com