skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Probiotica en voeding

Deze nieuwe doorbraak in het gebruik van probiotica staat vermeld in de wetenschappelijke publicatie van 10 december 2006. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van het Inserm (Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale) en het “Centre Hospitalier Régional Universitaire”van Rijsel.

Dit type probioticum zou een geschikt middel kunnen zijn bij functionele darmstoornissen of het syndroom van de prikkelbare darm ( IBS: Irritable Bowel Syndrome). Ongeveer 20% van de bevolking lijdt hieraan, waarvan de meerderheid uit vrouwen bestaat.

Commentaar NDN

Vroeger werd probiotica toegediend in de vorm van Biogarde en andere gefermenteerde zuivelproducten in de natuurwinkels. Op de televisie ziet u bij de reclameblokken dat nu ook de grote firma’s dit product herontdekt hebben.
Echter de stammen die van nature in die producten voorkomen blijken niet altijd de gewenste eigenschappen te hebben voor het gebruik als probioticum.

Welke eigenschappen worden in de reclame aan deze stammen, met name Bifidobacterium sp. en Lactobacillus acidophilus toegeschreven? Dit zijn de volgende:

  • Het remmen van ongewenste bacteriën, zoals E.coli en Cl. perfringens.
  • Voorkómen van diarree door rotavirussen en Salmonella
  • verminderen effecten van Candida schimmel infecties.
  • Het positief beïnvloeden van het cholesterolmetabolisme.
  • Het bevorderen van de immuunrespons.
  • Het produceren van vitamines (vitaminen B, vitamine K)
  • Verbeteren van de stoelgang.
  • Het bevorderen van de opname van mineralen, met name calcium
  • De afbraak van lactose, van belang bij lactose-intolerantie.

De meeste van deze effecten zijn zeer stam-afhankelijk, waardoor effecten niet te voorspellen zijn voor een willekeurig product. Vooral het remmen van diarree zijn de onderzoeken redelijk onderbouwd. De andere claims zijn in wetenschappelijke kringen niet goed beschreven. Voor ieder product en stam moet dit onderzocht worden. Dit is helaas vaak niet het geval.

Er zijn veel producten op de markt, zowel zuivelproducten als pillen en poeders. Ook Biogarde producten vallen onder probiotica.
Doordat de naamgeving van bacteriën de laatste decennia regelmatig is gewijzigd, is het noodzakelijk dat de juiste stamnaam of stamnummer (die wijzigen nooit) op het etiket staat. . Hierdoor blijft het voor u als consument en voor de natuurdiëtist mogelijk om de mogelijke claim te verifiëren.

Een aantal voorbeelden onderzochte stammen/bacteriën zijn:
– Lactobacillus casei Shirota (nu LCS)
– Lactobacillus rhamnosus LGG,
– Lactobacillus acidophilus LA7
– Lactobacillus acidophilus LA5,
– Lactobacillus acidophilus DDS,
– Lactobacillus reuteri,
– Lactobacillus casei LC1,
– Bifidobacterium longum BB536,
– Bifidobacterium animalis DN-173 010 (Bifidus Essentis)
– Bifidobacterium lactis, BB12, een veel gebruikte bifidobacterie (ook nog wel als B. bifidum aangeduid, waaraan de stam zeer nauw verwant is)

Overigens wil het niet zeggen dat producten en pillen verkrijgbaar met deze stammen altijd werkzaam zijn voor alle toepassingen. Daarnaast hebben deze stammen goede voeding (essentiele koolhydraten) nodig om te overleven. Ook hier geldt, raadpleeg eerst een natuurarts en natuurdiëtist.

Literatuur en links

Boekentip: Lees meer in het boekje ‘Darmflora, samenleven met bacteriën’

Lees meer in het achtergrondartikel Darmflora en uw gezondheid

Bron: www.food-info.nl.