skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

De Natuur Diëtisten Nederland redactie informeert u hier over goede boeken op het gebied van gezondheid en voeding. Niet alle boeken zijn helaas meer leverbaar, nog wel tweedehands of in het Engels. Daarnaast hebben we nog een pagina met boeken geschreven door natuurdietisten en nog een pagina met boekbesprekingen door de redactie.

U kunt onze aanbevolen boeken en cd’s kopen bij Bol.com. Het zijn boeken die u kunnen helpen met een Gezonde Leefstijl. U koopt het boek via deze link rechtstreeks bij Bol.com voor dezelfde prijs die u normaal betaald maar wij ontvangen hierover dan een kleine commissie waardoor u de ontwikkeling van deze site steunt.

Boekbesprekingen

Meer boekbesprekingen door onze redactie vindt u onder de categorie ‘boekbesprekingen’.

Feiten over Vetten – Mary G. Enig, Ph. D.

Feiten over Vetten, Het complete basiswerk over de voedingswaarde van oliën, vetten en cholesterol is gebaseerd op internationaal wetenschappelijk onderzoek. Deze ingewikkelde materie is door dr. Enig helder uiteengezet in voor een ieder toegankelijke taal. Dit boek is zowel geschreven voor de gezondheidsbewuste consument als voor mensen die zich vakmatig met voeding bezighouden, zoals diëtisten, artsen en therapeuten.

Dr. Mary G. Enig een Amerikaanse voedingskundige en biochemicus, heeft voor haar onderzoek naar de voedingswaarde van oliën en vetten internationaal erkenning gekregen. Zij geeft over de hele wereld lezingen en schrijft artikelen voor diverse wetenschappelijke tijdschriften. Dr. Enig is algemeen directeur van de Nutritional Sciences Division van Enig Associates, Inc., Silver Spring, Maryland. Behalve naar de voedingswaarde van oliën en vetten, heeft zij klinisch onderzoek gedaan naar de interactie tussen voeding en medicijnen.

Mary G. Enig is met name geïnteresseerd in de invloed van gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten en transvetzuren op de gezondheid. Sinds zij in 1976 haar onderzoek naar transvetzuren startte, gebruikt zij zelf geen producten die deze vetzuren bevatten, zoals margarine, chips, koekjes en crackers. Wat de reden is, leest u in dit boek.

feitenovervetten

Feiten over vetten is een uitvoerig naslagwerk waarin alle aspecten van vetten worden belicht. Op grond van gedetailleerde informatie, leert u onderscheid te maken tussen verschillende vetsoorten. Ook krijgt u inzicht in het belang van essentiële vetzuren voor de gezondheid.

NDN-commentaar

Dit boek is een interessant uitvoerig naslagwerk waarin alle aspecten van vetten worden belicht. Op grond van gedetailleerde informatie, leert de lezer onderscheid maken tussen verschillende vetsoorten en krijgt inzicht in het enorme belang van essentiële vetzuren voor de gezondheid.

Gezonde vetten, die rijk zijn aan essentiële vetzuren, zijn een stuk kwetsbaarder dan verzadigde vetten. Ze zijn gevoelig voor licht, lucht en hitte. Vandaar dat een goede olie verpakt is in donker glas of blik, ter bescherming van de waardevolle bestanddelen. Wanneer de meervoudig onverzadigde vetzuren worden aangetast door licht, lucht of hoge temperaturen, verliezen ze hun gezonde eigenschappen. Sterker nog, de moleculaire structuur van de vetzuren wordt beschadigd, waardoor de gezonde vetten veranderen in ongezonde vetten.

Een gezonde olie wordt ongezonde olie, wanneer deze sterk verhit wordt. De wijze van produceren, bewaren en gebruiken is daarom van groot belang. Een uitzondering op deze regel zijn kokosolie en olijfolie, die stabiel blijven onder hoge temperaturen. Dat maakt deze oliën bijzonder geschikt voor gebruik tijdens het bereiden van maaltijden.

Dit boek gaat niet alleen over de technische feiten van vetten maar ook het praktische gebruik in de keuken en hoeveel je van elk gezond vetzuur per dag nodig hebt.

Waardering; goed Bestel ‘Feiten over vetten’ bij Bol.com

De echte oorzaken van schizofrenie – dr. Harold Foster

De echte oorzaken van schizofrenie is een baanbrekend boek dat een volledig nieuwe kijk biedt op schizofrenie. De psychiatrische behandeling zit al jaren op het dode spoor van de ‘dopaminehypothese’, waardoor de behandelingsresultaten van deze ziekte armzalig zijn. Schizofrenie

Aanmaak van het hallucinogene adrenochroom wordt bevorderd door de typische kenmerken van de geïndustrialiseerde maatschappij, zoals stress, allergieën, voedingstekorten en de consumptie van suiker. Deze ‘triggers’ spelen vooral mensen met bepaalde genetische afwijkingen parten. Het genetische noodlot heeft altijd al bestaan. Zo is schizofrenie al duizenden jaren bekend en kwam ruwweg bij één op de 2000 inwoners voor. Maar de laatste 150 jaar, met de opkomst van de industrialisatie, is het aantal psychisch gestoorde mensen – grotendeels met het schizofreniesyndroom – bovenmatig toegenomen, vooral in stedelijke gebieden.

Foster concludeert dat de behandeling van schizofrenie op een volledig nieuwe leest moet worden geschoeid. Het doel: vermindering van de aanmaak van adrenaline en haar stofwisselingsproduct adrenochroom. In een stappenplan stippelt Foster de nieuwe route uit, die onder meer voert langs genetische screening, allergietests, een suikerarm dieet en een orthomoleculaire behandeling op basis van vetzuren en hoge doses vitaminen en mineralen, zoals vitamine B3, vitamine B6, selenium en zink. Voeding en voedinsgssupplementen vormen een belangrijk onderdeel van de behandeling van schizofrenie.

Wim Zeegers, de initiatiefnemer van de vertaling van het boek, richtte de Stichting Onafhankelijk Onderzoek Schizofrenie Syndroom (SOOSS) op. Hij schrijft in zijn voorwoord bij de Nederlandse editie dat het boek een absolute must is voor patiënten, hun naasten en beroepsbeoefenaars. ‘Dit boek verdient een brede verspreiding.’

Over de auteur Dr. Harold Foster (1943) is als hoogleraar verbonden aan de geografische faculteit van de University of Victoria. Hij heeft zitting in de redactieraad van de Journal of Orthomolecular Medicine en bestuurslid van de International Schizophrenia Foundation. Voorheen was hij adviseur van uiteenlopende organisaties, waaronder de Verenigde Naties, de NAVO en de Canadese overheid.

Waardering: goed.

Dit boek is een must voor patiënten met schizofrenie en hun naasten. Maar ook voor mensen die beroepsmatig betrokken zijn bij psychiatrische aandoeningen.
Prijs € 21,90
ISBN 90.76161.08.9
Bestel ‘De echte oorzaken van schizofrenie’ bij Bol.com

‘t Went zo’n element – Tessa Gottschal en Marijke de Waal Malefijt

Het ene type mens wordt snel dik, de ander blijft mager wat hij of zij ook eet. Een glas wijn valt goed of levert migraine op. Rauwkost is voor de liefhebber een gezonde bezigheid en anderen beschouwen het als konijnenvoer. Je bent voor- of vel tegenstander van vlees. Stress levert bij sommige type mensen een burn-out, andere kunnen niet zonder en komen juist tot leven. De Boekbesprekingenberoemde middenweg is dan ver te zoeken

Hoe kan dit nu zo verschillend uitpakken? Waarom spreekt men van type A en type B bij gevoeligheid voor hart – en vaatziekten?
In dit boek worden drie stofwisselingstypen beschreven bezien vanuit de zogenaamde 5 elementenleer. Voor het lucht-ether type wordt de bijpassende metafoor Hert genomen, voor het vuur type de Tijger en voor het aarde-water type de olifant.

U leest waaraan ze te herkennen zijn en zult snel inzien waarom er voor deze metaforen is gekozen. In hun fysieke verschijning en aan hun psychologische gedragingen herkent men de bijpassende elementen. Het wordt dan bijvoorbeeld logisch om geen verhittende voedingsmiddelen te eten bij een ontsteking. Geen voeding met verkoelende effecten bij kouwelijkheid en geen rauwkost bij bepaalde darmklachten.

Tot welke constitutie behoort u? Waaraan herkent u of uw constitutie uit balans is? Welke klachten heeft u dan? Wat kunt u daaraan doen? Welke voeding is goed voor u en waarom? Voor welke specifieke kwalen bent u gevoeliger? Welke leefregels moet u dan volgen om dit te voorkomen? Wat is uw achilleshiel? Waarin bent u onuitstaanbaar voor uzelf en de ander?
Praktische aanwijzingen en (voedings)adviezen, diepe psychologische en fysieke inzichten van de drie constituties en de verschillende mengvormen hiervan vormen de kern van dit boek.

Kent u de uitspraak je in je element voelen? Dat kunt u met dit boek bereiken. Het is een zelfzorgmodel gestoeld op 5000 jaar ervaring!

Waardering: erg goed en geestig beschreven!

Prijs € 17,50
ISBN 978-90-6378-912-1
Bestel ‘t Went zo’n element’ bij Bol.com

E = eetbaar? – dr. J. Kamsteeg

Alle E-nummers, kunstmatige zoetstoffen en andere geur- en smaakstoffen Hulpstoffen zitten in bijna al ons dagelijks voedsel. Dat mag, want ze zijn goedgekeurd om in ons eten te worden verwerkt. Maar het wil niet zeggen dat deze stoffen voor iedereen even onschadelijk zijn! Sommige mogen niet in babyvoeding zitten, en andere zijn zeer gevaarlijk voor bijvoorbeeld mensen met astmatische aandoeningen of allergieën.

BoekbesprekingenHet is daarom van belang dat de consument op de hoogte is van de functie, kwaliteit en samenstelling van hulpstoffen. Op grond van die informatie bepaalt hij of een bepaalde stof zonder schade voor zijn gezondheid kan worden gebruikt. Daarom zijn etiketten belangrijk, die geven informatie over zulke hulpstoffen. Hierop wordt echter niet vermeld wat de effecten zijn van al die stoffen. Díe informatie vindt u in E = eetbaar?. Behalve de herkomst en de functie worden in E = eetbaar? ook de bijwerkingen van alle (meer dan 368) hulpstoffen beschreven – met name reacties die kunnen optreden bij overgevoeligheid voor een bepaalde stof.

Deze onmisbare voedingsgids vertelt of een bepaalde hulpstof in voedsel nog meer functies heeft dan die van conserveermiddel, anti-klontermiddel of kleurstof. Bovendien wordt vermeld hoe schadelijk die stof is, in welke voedingsmiddelen de stof nog meer voorkomt en of je voor die stof een overgevoeligheid kunt ontwikkelen. Een verklarende woordenlijst en een uitgebreid register completeren deze geheel herziene bestseller!

Dr. J. Kamsteeg is verbonden aan het Klinisch Ecologisch Allergiecentrum KEAC in Weert en is de oprichter van de Databank Voedseladditieven en de databank Combally.

Waardering; erg goed!

Aantal pagina’s: 240  formaat: 14,5 x 21,5 cm
Prijs: € 16,95
ISBN 978 90 230 1067 8
Bestel ‘E= eetbaar ?’ bij Bol.com

Eetwaar = eetbaar? – dr. J. Kamsteeg Over voedsel en allergie

Iedereen met lichamelijke klachten heeft wel eens geprobeerd uit te zoeken of de oorzaak daarvan niet bij het dagelijks voedsel ligt. Het is algemeen bekend dat het eten van uien, bietjes of rauwe zuurkool voor sommigen vervelende lichamelijke gevolgen heeft, maar wat doe je als er meer aan de hand is?

Eetwaar is eetbaar Eetwaar = eetbaar? helpt de oorzaken van lichamelijke ‘storingen’ te begrijpen. Vragen over onze voeding en de mogelijke effecten daarvan op ons lichaam worden beantwoord, zoals: hoe ontstaat voedselallergie, wat is het, en wie is er gevoelig voor? Allerlei ziektebeelden komen aan bod: van overgevoeligheid voor gluten en het ‘chinees-restaurantsyndroom’ tot overgevoeligheid voor kleurstof en aspirine.

In Eetwaar = eetbaar? wordt speciale aandacht besteed aan histamine, omdat deze stof een rol speelt bij het ontstaan van allergische reacties. Alle voedingsmiddelen die histamine in het lichaam kunnen vrijmaken en die bij klachten als migraine, astma, reuma, galbulten of eczeem vermeden moeten worden, komen in dit boek aan de orde.

Eetwaar = eetbaar? is dé vraagbaak voor de consument die meer wil weten over zijn voeding en over de samenstelling van voedsel. Bovendien vormt het, samen met het eveneens door dr. J. Kamsteeg geschreven E = eetbaar?, voor diëtisten en specialisten een uitermate handig naslagwerk op het gebied van voedselallergieproblemen.

Dr. J. Kamsteeg, verbonden aan het Klinisch Ecologisch Allergiecentrum KEAC in Weert en oprichter van de Databank Voedseladditieven: ‘De consument en de patiënt met voedselintolerantie moeten hun eigen ‘‘veilige’’ voedsel kunnen samenstellen. Eetwaar = eetbaar? geeft informatie over alles wat met voedselallergie te maken heeft, zodat de consument weet wat hij eet!’

Uitvoering: paperback, 312 blz.
Prijs: € 21,95
ISBN 978 90 230 1114 9
Bestel ‘Eetwaar = eetbaar ?’ bij Bol.com

‘Eten voor de kleintjes: van borst tot boterham’ – Stefan Kleintjes

Een boek voor kinderen van 0-4 jaar door diëtist Stefan Kleintjes.
Borstvoeding is de meest normale voeding voor een zuigeling. Kijk eens wat er gebeurt als je een pasgeboren baby op de blote buik van zijn moeder legt en het nieuwe stel de rust geeft om aan elkaar te wennen: de zuigeling zal uit zichzelf de tepel vinden en gaan drinken.Eten voor de kleintjesPrecies zoals de natuur het geregeld heeft.

In dit boek legt kinderdiëtist Stefan Kleintjes (bekend van de website www.borstvoeding.com) zorgvuldig uit hoe het geven van borstvoeding een succes kan worden. Hij doet dat als een soort bemoedigende coach die aan de zijlijn jonge moeders adviezen influistert. Borstvoeding beschermt tegen allergieën, darmziekten, infecties en overgewicht. Bovendien voorkomt borstvoeding welvaartsziekten en is het gezond voor de moeder.
Het is haast ouderwets te denken dat een zuigeling vanaf zes maanden potjes-eten, hapjes en prakjes nodig zou hebben. De blender en staafmixer kunnen voortaan in de kast blijven, want Kleintjes laat zien dat jonge baby’s goed in staat zijn hun eten te kiezen: ze leren snel zelfstandig groente, fruit en brood op te pakken, naar de mond te brengen en weg te kauwen. Zijn tips en adviezen maken het eten aan tafel met je baby een waar feest.
Vanuit een echte liefde voor het vak slaagt hij erin jonge moeders te inspireren, te motiveren en te steunen.
Eten voor de kleintjes is niet alleen een uitstekende handleiding voor jonge moeders, maar ook voor vaders, kinderdagverblijfleidsters, oppas-oma’s en -opa’s, verpleegkundigen, kraamverzorgenden en verloskundigen.

Auteur: Stefan Kleintjes, kinderdiëtist
Uitgeverij: Kosmos | Lifetime
ISBN: 9789021553825
Prijs: € 19,95
Bestel ‘Eten voor de kleintjes’ bij Bol.com

Uit de ban van eetbuien – Joanna Kortink

Uit de ban van je eetbuien is veelzijdig en inspirerend boek. De ervaringen van vele cliënten van de schrijfster vormen de basis van dit uitnodigende en hoopvolle Uit de ban van eetbuien - Joanna Kortinkboek voor mensen met kleine en grote eetproblemen, zoals: lijnen en weer aankomen; eten uit stress; boulimia.
Het boek geeft een andere kijk op eetgedrag en bevat veel praktijkvoorbeelden, tips en duidelijke stap-voor-stap richtlijnen om een gelukkige eter te worden.

Dit boek is een leidraad bij het terugvinden van jezelf. Dan ben je in staat om de juiste keuzes te maken. Uit het voorwoord van dr. Greta Noordenbos, deskundige op het gebied van eetstoornissen: ‘Het boek is zeer persoonlijk geschreven en erg toegankelijk voor de lezer, zowel voor vrouwen die zelf een eetstoornis hebben als voor hulpverleners.’

Geschikt voor mensen die:
– lijnen en weer aankomen
– eten uit stress
– voortdurend snoepen
– ervaren dat hun gedachten regelmatig beheerst worden door wel of niet eten
– teveel eten uit gewoonte
– emoties onderdrukken door te eten
– zich herkennen in ‘zien eten doet eten’
– hooggevoelig zijn en overprikkeling dempen met eten
– schuldgevoelens hebben rond eten

Waardering: Erg goed, een echte aanrader!

Eindelijk een kijk op eetbuien in de breedte en de diepte en gegeven door iemand die het van binnenuit zelf ervaren en overwonnen heeft. Geen cerebraal verhaal, maar een boeiende reis vanuit het donkere doolhof naar het licht.

Prijs: € 22,99
ISBN 9789021544434
Bestel ‘Uit de ban van eetbuien’ bij Bol.com

Luister CD Uit de ban van eetbuien – Joanna Kortink

Uit de ban van eetbuien luisterboek - Joanna KortinkVeel mensen die in de ban van eten zijn, hebben vaak niet de rust of gunnen zichzelf niet de tijd om een boek te lezen. Dit luisterboek bestaande uit meerdere cd’s (inclusief alle oefeningen) is dan ook ideaal om gemakkelijk inzicht te ervaren. Luisteren in verloren uurtjes zoals in de trein of gewoon thuis op de bank.
De tekst is door Joanna zelf ingesproken.

 

 

 

Prijs: € 19,99
ISBN 9021582325
Bestel ‘Uit de ban van eetbuien luisterboek’ bij Bol.com

Eerste hulp bij eetbuien – Joanna Kortink

‘Elke pagina is hulp!’ Ben je aan het lijnen, maar niet gelukkig met het resultaat?

Wil je eten als je niet lekker in je vel zit? Voel je je schuldig als je eet? Eerste hulp bij eetbuienDeze emoties zijn voor talloze vrouwen en heel wat mannen een echt probleem. Maar dat is nu niet langer nodig. Pak de volgende keer eerst dit boek! De hierin beschreven tips en strategieën om eetbuien te voorkomen en je natuurlijke gewicht te bereiken werken echt .Het maakt niet uit waar je het openslaat, uit iedere pagina kun je kracht putten! aldus Leontien van Moorsel.

 

Prijs: € 9,99
ISBN 9789021535364
Bestel ‘Eerste hulp bij eetbuien’ bij Bol.com

 Het mediterrane dieet – Fedon Lindberg

Waar moet je juist meer of minder van eten en hoe blijf je natuurlijk slank?
Het mediterrane dieetHet boek bevat een overzicht van honderden producten met hun GI- en GL-waarden wat helpt bij:
– afvallen en obesitas voorkomen
– snaaibuien, irritaties, moeheid en stress voorkomen
– het risico op diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten verkleinen
– zowel de lichamelijke als geestelijk gezondheid te verbeteren
– het verstandig kiezen van producten tijdens het boodschappen doen of uit eten gaan

De van oorsprong Griekse internist dr. Fedon Alexander Lindberg heeft meer dan 20 jaar ervaring in hormonale en stofwisselingsstoornissen, zoals diabetes en obesitas. In 1999 richtte hij zijn eerste kliniek op in Noorwegen. Ruim 13% van de Scandinaviërs leeft volgens zijn dieet. De Noorse Burger King verkoopt zelfs een speciale ‘slow-carb’ Fedon King, een Burger King burger, maar dan met weinig vet en koolhydraten.

Waardering

Het mediterrane dieet boek is een echte aanrader!

Pagina’s: 288, uitvoering:paperback
ISBN 9789027445827
Prijs: € 17.95
Bestel ‘Het mediterrane dieet’ bij Bol.com

De praktische gids bij het mediterrane dieet is een goed en praktisch boekje
Pagina’s: 126, uitvoering: paperback
ISBN 9789027445902
Prijs: € 12,50
Bestel ‘De praktische gids bij het mediterrane dieet’ bij Bol.com

‘De natuurlijke gezondheidswijzer’– Henny de Lint

Praktische voedingsadviezen om gezond te blijven.
Gezonde voeding is letterlijk van levensbelang. Steeds meer mensen zijn zich daarvan bewust en zoeken informatie over dit onderwerp. In ‘De natuurlijke gezondheidswijzer’ geeft natuurdiëtiste en natuurvoedingdeskundige Henny de Lint een antwoord op alle mogelijke vragen.De natuurlijke gezondheidswijzer In welke voedingsmiddelen zitten welke vitamines en mineralen? Zijn vitaminepreparaten nodig? Is vegetarische voeding voldoende?

Het eerste hoofdstuk gaat in op de voedingsstoffen die we nodig hebben en hoe wij die uit ons voedsel kunnen halen. En wat hebben we nodig en hoeveel? Veel aandacht besteedt Henny de Lint aan tips om gezond te eten. Deze tips zijn voor iedereen te volgen en vragen niet een volledige aanpassing van het dagelijks voedselpatroon.

De kern van het boek wordt gevormd door beschrijvingen van veel voorkomende gezondheidsklachten, zoals overgewicht, stress en slaapproblemen, verkoudheid en griep, Candida albicans, hoofdpijn, osteoporose, spataderen en aambeien, en hart- en vaatziekten, met daarbij voedingsadviezen en natuurgeneeskundige aanvullingen.

Het uiterst toegankelijke ABC van natuurvoedingsproducten, met korte beschrijvingen van alle bekende en minder bekende termen en producten, sluit het boek af. Daarmee is
De natuurlijke gezondheidswijzer zowel een overzichtelijke inleiding over verantwoorde voeding als een praktisch naslagwerk.

Henny de Lint is diëtiste en natuurvoedingsdeskundige met een ervaring van ruim twintig jaar. Zij is een autoriteit op het gebied van gezonde voeding.

ISBN 9789032509767
Bestel ‘De natuurlijke gezondheidswijzer’ bij Bol.com

Wat je eet ben je zelf – Gillian McKeith

Via de succesvolle televisieserie “Wat je eet ben je zelf” maakten reeds miljoenen mensen kennis Wat je eet ben jezelfmet de nieuwe leefstijl van Gillian McKeith. Als geen ander weet zij het hele welzijn van haar cliënten te verbeteren door veranderingen aan te brengen in hun eetpatroon. Ze voelen zich beter, hebben meer energie, zien er stralend uit en vallen bovendien kilo’s af.
In tijden dat de westerse wereld wakker wordt uit haar nachtmerrie van obesitasproblemen, is dr. Gillian McKeith een positieve inspirator met haar grappige en betrokken benadering bij voeding en gezondheid.

Prijs: € 19,95
Pagina’s: 223 pagina’s
ISBN 9789021544090
Bestel ‘Wat je eet ben je zelf’ bij Bol.com

Wat je eet ben je zelf kookboek – Gillian McKeith

Het “Wat je eet ben je zelf kookboek” staat boordevol heerlijke recepten die u helpen Wat je eet ben jezelf kookboekom dit nieuwe eetpatroon ook in uw eigen leven te brengen. Geniet van de fruitige sappen en smoothies, energierijke soepen en stoofpotjes, knapperige salades en heerlijke snacks en gezonde snoeperijen.

 

 

Prijs: € 19,95
Pagina’s: 140 pagina’s
ISBN 9789021584133
Bestel ‘Kookboek Wat je eet ben je zelf’ bij Bol.com

Wat je eet ben jezelf maaltijdplanner – Gillian McKeith

De “Wat je eet ben je zelf maaltijdplanner” sluit naadloos aan bij het bekende tv-programma “Eerste hulp bij eetbuienWat je eet ben je zelf”. In dit boek vindt u simpele en gezonde voedingsadviezen die u helpen om uw levensstijl (en die van uw gezin) in positieve zin te veranderen. Het bevat bovendien een schat aan informatie over gezondheidskwesties en geeft duidelijke richtlijnen voor een gezonde manier van leven. Een eenvoudig te volgen maaltijdplan voor het hele jaar. Meer dan 100 verrukkelijke en verantwoorde recepten.
Veel adviezen over lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl. Handige tips en vragenlijstjes om te ontdekken hoe gezond u bent.

 

Prijs: € 19,95
Pagina’s: 223 pagina’s
ISBN 9789021581071
Bestel ‘Wat je eet ben je zelf maaltijdplanner’ bij Bol.com

NDN-commentaar

Gillian McKeith is een internationaal bekende voedingsdeskundige. Ze helpt mensen van alle rangen en standen met voedingsevaluaties en voedingsenergetica. Gillian is de presentator van het populaire televisieprogramma ‘ Wat je eet ben je zelf’. Zij combineert natuurvoedingsadviezen met bloedonderzoeksgegevens. De voedingsstatus wordt niet alleen bepaald aan de hand van uiterlijke gegevens, maar ook aan de hand van nutriënten gegevens uit het bloed (zoals zink, vitaminen B, etc). Daarnaast is zij een grote voorstander van darmspoelingen.

Ze zijn wat je ze te eten geeft – Dr. Alex Richardson

Hoe voeding het gedrag, de stemming en de schoolprestaties van je kind kan verbeteren
Wat je kind eet, kan een grote invloed uitoefenen op zijn of haar vermogen om te schrijven, te lezen, zich te concentreren en zich dingen te herinneren. De juiste voeding kan het IQ van je kind werkelijk verhogen en dyslexie, aandachtstekortstoornissen en hyperactiviteit verbeteren.

Ze zijn wat je ze te eten geeftIn dit rechttoe rechtaan boek van Dr. Alex Richardson – een autoriteit in Groot-Britannië op het gebied van de impact van voeding op het gedrag van kinderen- lees je alles over wat kinderen eten èn wat ze juist niet eten. De auteur legt uit waarom bepaalde voeding schadelijk kan zijn en tegelijk ook zo onweerstaanbaar en ze laat zien welk dieet het beste is voor je kind. Enkele eenvoudige veranderingen kunnen een wereld van verschil maken.

Het boek geeft ouders adviezen om kinderen te helpen niet meer voor ongezonde voeding te kiezen. Daarnaast bevat het boek eenvoudige, kindvriendelijke recepten. Bovendien geeft het raadgevingen over televisie kijken en computerspelletjes spelen. En niet onbelangrijk: de praktische voeding- en leeftijdtips zijn niet alleen bruikbaar voor het kind, maar ook voor de ouders!

Alex Richardson

Dr. Alex Richardson is als wetenschapper verbonden aan de universiteit van Oxford. Ze is de grootste autoriteit in Groot-Brittannië inzake de invloed van voedsel en milieu op het brein. Duizenden kinderen met leerproblemen ontvangen hulp van haar, ADHD, dyslexie en dyspraxie. Dr. Alex Richardson is de voorzitter van Food and Behaviour Research (FAB). De volledige opbrengsten van dit boek zal zij schenken aan deze instelling.

Pagina’s: 441 pagina’s
ISBN 9789002222658
Prijs: € 24,95
Bestel ‘Ze zijn wat je ze te eten geeft’ bij Bol.com

Honger naar geweld – Gert Schuitemaker

Harder straffen. Meer agenten op straat. En niet te vergeten: een herijking van normen en waarden. Honger naar geweldZie hier het actuele antwoord op agressie, vandalisme, criminaliteit en zinloos geweld.
Niemand denkt aan voeding. Terwijl opvoeden letterlijk alles te maken heeft met eten en de keuzes die je hierbij maakt. Het is een cynische speling van het lot dat dé zinloos-geweld-gebeurtenis van 2002 uitgerekend plaatsvond op de stoep van een Venlose supermarkt. De verdachten gingen frikadellen en bitterballen kopen toen René Steegmans zwaargewond op de grond lag.

Dat voedingstekorten een belangrijke rol spelen bij agressie en geweld, werd in 2002 onder meer aangetoond in een Brits gevangenisonderzoek. Aan het dubbelblinde, placebo-gecontroleerde onderzoek namen ruim tweehonderd gedetineerden deel uit een jeugdgevangenis in Buckinghamshire. Het grootste deel slikte dagelijks een multivitamine met mineralen én vier capsules met vetzuren. De overige gevangenen kregen een placebo. De suppletie duurde in beide groepen gemiddeld 142 dagen. In de eerste groep nam het gewelddadig gedrag sterk af. Niet met enkele procenten, maar met een kwart.

De uitkomsten van het Britse gevangenisonderzoek lijken nieuw, maar zijn het niet. De Amerikaanse criminoloog dr. Stephen Schoenthaler wist het al in de jaren tachtig: een betere voedingstoestand leidt tot beter gedrag. In 1988 presenteerde hij zijn inzichten tijdens een persconferentie op Schiphol, maar de boodschap kwam niet aan. Het Voorlichtingbureau voor de Voeding, inmiddels bekend als het Voedingscentrum, waarschuwde zelfs voor het “ongefundeerd opperen van een relatie tussen voeding en crimineel of gewelddadig gedrag”.
Dit boekje is ‘voer voor 16 miljoen criminologen’

Apotheker Gert Schuitemaker, hoofdredacteur van het tijdschrift Ortho en voorzitter van de International Society for Orthomolecular Medicine (ISOM), schrijft al twintig jaar over het thema voeding en gezondheid. Met dit boek zet hij het onderwerp ‘voeding en gedrag’ op de politieke agenda.

Prijs: € 11,50
ISBN 9789076161037
Bestel ‘Honger naar geweld’ bij Bol.com

Gewrichten en voeding – Gert Schuitemaker

Volgens het Reumafonds is ‘nog weinig bekend’ over het effect van voeding op reuma. Niets is minder waar, schrijft dr. Gert Schuitemaker in zijn nieuwe boek Gewrichten en voeding. Gewrichtsklachten zijn niet uitsluitend een ‘lokaal’ probleem. De conditie van het gehele lichaam telt. En daarvoor leggen voeding én voedingssupplementen mede de basis.

Gewrichten en voedingIn dit nieuwe millennium vond een doorbraak plaats in de wetenschap met de ontdekking van de ‘stille ontsteking’. We kunnen ons gezond voelen, terwijl de stille ontsteking als een soort veenbrand langzaam onze lichamen teistert en de ontwikkeling van chronische ziekten bevordert. Oók gewrichtsziekten. Stille ontsteking, veroudering en ontregeling van de stofwisseling gaan hand in hand. Ochtendstijfheid hoeft nog geen reuma te zijn, maar kan een signaal zijn van sluimerende ontstekingen in het lichaam. Andere ‘waarschuwingslampjes’ zijn een verhoogde bloedsuikerspiegel, een laag gehalte van het gunstige HDL-cholesterol en vooral een paar kilo extra vetafzetting rond het middel. Al deze factoren hebben te maken met hetzelfde: ongezonde voeding en voedingstekorten. Verantwoorde voeding én voedingssupplementen zijn daarom de hulpmiddelen bij uitstek om de stille ontsteking te beteugelen. Met mediterrane voeding, omega 3-visolie, vitamine D, glucosamine, astaxanthine en nog vele andere voedingsstoffen pakt u de oorzaak van gewrichtsklachten aan. Met als ‘extraatje’ die van de meeste andere chronische ziekten. Voor meer informatie: www.gewrichtenenvoeding.nl

Dr. Gert Schuitemaker is apotheker en doctor in de geneeskunde. Hij houdt zich al vanaf 1980 bezig met de orthomoleculaire geneeskunde volgens de principes van tweevoudig Nobelprijswinnaar dr. Linus Pauling. Schuitemaker is hoofdredacteur van de tijdschriften ORTHOmoleculair Magazine en Fit met Voeding. Andere boeken van zijn hand vindt u op www.gezondeboeken.nl.

Gewrichten en voeding – Dr. Gert Schuitemaker
Ortho Communications & Science. 240 pagina’s
ISBN 9789076161228
Prijs € 19,90
Bestel ‘Gewrichten en voeding’ bij Bol.com.

Tip: Zie ook Patrick Holford’s boek ‘Say No to Arthritis’ ISBN: 9780749920135
Published by: Piatkus

Fit met Voedingssupplementen – Gert Schuitemaker

Wie ‘gezond’ eet heeft geen extra vitaminen en mineralen nodig, zeggen het Voedingscentrum én artsen. “Fout”, schrijven Gert Schuitemaker en Toine de Graaf in hun nieuwe boek Fit met Voedingssupplementen. De normen van het Voedingscentrum zijn gebaseerd op drijfzand. Een dagelijkse aanvulling op de voeding is absoluut nodig, voor elke Nederlander.

Fit met VoedingssupplementenDe auteurs vinden dat Voedingscentrum en artsen de Nederlander tekort doen, door vast te houden aan hun dogma’s. Het Voedingscentrum houdt de deur dicht voor voedingssupplementen en wakkert de koudwatervrees aan. Daarnaast hebben we al decennialang een heel vreemde ‘gezondheidszorg’. Zelden dat iemand met een gedegen voedingsadvies een spreekkamer verlaat. De doorsnee dokter schrijft liever medicijnen voor. Voedingstekorten, waarvan stelselmatig ontkend wordt dat die in Nederland algemeen bestaan, tracht hij te ‘genezen’ met medicijnen. In het boek Fit met Voedingssupplementen is te lezen hoe het zover heeft kunnen komen.

‘Klassieke ‘gebreksziekten’ zoals scheurbuik en Engelse ziekte (rachitis) zijn volgens de officiële berichten in Nederland uitgebannen. Dit is echter een te rooskleurige voorstelling van zaken. ‘Subklinische’ tekorten zijn wijdverbreid. Voedingstekorten kunnen eenvoudigweg onopgemerkt blijven, hoe ernstig ze ook zijn. Of zoals Nobelprijswinnaar Albert Szent-Györgyi (1893-1986), de ontdekker van vitamine C (ascorbinezuur), het ooit verwoordde: “Wanneer je niet voldoende vitaminen hebt en een verkoudheid krijgt en als gevolg daarvan een longontsteking, dan zal de diagnose niet zijn ‘gebrek aan ascorbinezuur’, maar longontsteking.” We krijgen ook geen hart- en vaatproblemen door gebrek aan medicijnen, maar wel door een tekort aan bijvoorbeeld omega-3 (visolie), magnesium en foliumzuur. Deze voedingssupplementen hebben dus niets ‘alternatiefs’ en pakken juist de oorzaak aan. De auteurs roepen consumenten op zich niet langer te laten wijsmaken dat voedingssupplementen overbodig zijn wanneer ze ‘gezond’ eten. Dit is één van de redenen waarom ze de lezers aansporen met de ondertitel van hun boek: Neem uw gezondheid in eigen hand. Hiervoor geven ze uitgebreide, praktische adviezen.

Gert Schuitemaker en Toine de Graaf zijn onder meer hoofd- en eindredacteur van het tijdschrift Fit met Voeding. Opgeteld hebben ze ruim vijftig jaar ervaring met het schrijven over voeding, voedingssupplementen en gezondheid. Hun boek is de weerslag van jarenlange research en bevat vierhonderd literatuurverwijzingen. Voor meer informatie: www.fitmetvoedingssupplementen.nl

Fit met Voedingssupplementen. Neem uw gezondheid in eigen hand – Dr. Gert Schuitemaker en drs. Toine de Graaf
Ortho Communications & Science. 384 pagina’s
ISBN 9789076161242
Prijs € 29,95
Bestel ‘Fit met Voedingssupplementen’ bij Bol.com.

Het Gouden Boekje voor de Gezondheid – Gert Schuitemaker

Kies uw juiste voedingssupplement met een simpel stappenplan. Het Gouden Boekje voor de GezondheidUw vragen worden in dit boek beantwoord over de zin en onzin van het nemen van extra vitamines en mineralen. Ook als u denkt: ‘Maar ik eet gezond en gevarieerd. Dan heb ik toch geen extra voedingssupplementen nodig?’ kunt u van deze uitgave veel opsteken.

Verder worden vragen beantwoord als:
Heeft een vegetariër extra vitamines en mineralen nodig?
Welk voedingssupplement is goed voor kinderen?
Welke gevaren zitten er aan het slikken van vitamines en mineralen?
Helpt vitamine C echt bij verkoudheid?
Wat moet de sporter met voedingssupplementen?
Wat moet u geloven van alle beloften die fabrikanten van voedingssupplementen u voorspiegelen?

Prijs: € 11,50
ISBN 9789076161150
Bestel ‘Het gouden boekje voor de gezondheid’ bij Bol.com

Het Gouden Boekje voor het Hart – Gert Schuitemaker

Het boek bevat onder meer een compleet en actueel overzicht van de risicofactoren die bijdragen aan het ontstaan van een hartinfarct. De ernst van een verhoogd cholesterol wordt daarbij gerelativeerd en minder bekende maar serieuze risicofactoren, zoals een hoog homocysteïnegehalte en ‘insulineresistentie’, krijgen volop aandacht.

Het Gouden Boekje voor het Hart wijkt op meerdere punten af van het gangbare voorlichtingsmateriaal. Het Gouden Boekje voor het HartDit komt al tot uiting in de ondertitel: eerst voeding, dan medicijnen. Schuitemaker wijst er op dat hart- en vaatziekten zijn omarmd door de voedings- en farmaceutische industrie, die handig profiteren van de vetvrees en cholesterolgekte. Terwijl het échte gevaar schuilgaat in suikers, transvetzuren en oxycholesterolen.

Binnen de geneeskunde bestaat een trend om ‘ter voorkoming van hart- en vaatziekten’ bloeddruk, cholesterol en nu ook het gewicht met geneesmiddelen te verlagen. De laatste decennia heeft de farmaceutische industrie haar greep op de materie vergroot, ten koste van goede voeding. Hiertegen neemt Schuitemaker stelling door ‘gebruik van medicijnen’ bij de tien lifestylestappen op de allerlaatste plaats te zetten.

Dr. Gert E. Schuitemaker is apotheker en doctor in de geneeskunde. In 2004 promoveerde hij op het thema risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Hij is tevens voorzitter van de International Society for Orthomolecular Medicine (ISOM, zetel Toronto) en hoofdredacteur van de tijdschriften Ortho en Fit met Voeding.

Prijs: € 11,50
ISBN 9789076161266
Bestel ‘Het gouden boekje voor het hart’ bij Bol.com

Op zoek naar vitale voeding, biofotonen openbaren innerlijke kwaliteit – Jürgen Strube en Peter Stolz

Op zoek naar vitale voeding, biofotonen openbaren innerlijke kwaliteitDit boek is een must have voor iedereen die geïnteresseerd is in de kracht van voeding. Het is geen kookboek, het bevat geen dieet- of voedingsadvies maar een unieke, holistische benadering van de vraag ‘wat is gezonde voeding?’. Het is een wetenschappelijke onderbouwing van het verschil tussen biologisch en niet biologisch geteelde producten. Zijn deze lekkerder, of beter voor de gezondheid? En hoe valt dat te verklaren?

Met voorwoord van Jonnie Boer / Restaurant de Librije / Zwolle.

Biofotonen?

Licht bestaat uit fotonen; kleine, massaloze deeltjes. Biofotonen zijn fotonen afkomstig van levende organismen, een hele zwakke elektromagnetische straling die wordt uitgescheiden door ieder levend organisme. Mensen scheiden biofotonen uit, maar ook dieren, bloemen, planten en…ons voedsel!

Voedselkwaliteit: weet wat je eet!

Dit boek beschrijft hoe subtiele lichtmetingen (biofotonen-onderzoek) ons meer kunnen vertellen over de vitaliteit van ons voedsel. Zo is er een duidelijk verschil waar te nemen bij biologisch voedsel ten opzichte van hetzelfde niet-biologische product; of het nu gaat om kippen, eieren of plantaardige producten. Dit verschil staat in nauw verband met de gebruikte teeltmethodes en raskeuze. Wijzelf zijn op ons beurt ook weer een product van wat wij eten: vitale voeding is de basis voor een vitaal leven.

De verschillen tussen gangbare en biologisch geteelde producten worden belicht, evenals bemestingsmethoden in relatie tot kwaliteit, kwantiteit en verhoudingen van belangrijke inhoudsstoffen in onze voedingsmiddelen.

Het boek is met natuurlijke inkten gedrukt op ecologisch papier en gesealed in composteerbaar plastic. De organische geur, die je al bladerend tegemoet komt, nodigt uit tot nog meer bladeren, lezen en vooral ontdekken!

Te bestellen bij Bol.com of via info@kybalion-publishing.com

Nederlandse boeken van Patrick Holford

Twee van de fantastische boeken van Patrick Holford zijn nu vertaald naar het Nederlands. Wij bevelen ze van harte aan:

Engelse boeken van Patrick Holford

De Engelstalige boeken van Patrick Holford.

U kunt onze aanbevolen boeken en cd’s kopen bij Bol.com. Het zijn boeken die u kunnen helpen met een Gezonde Leefstijl. U koopt het boek via deze link rechtstreeks bij Bol.com voor dezelfde prijs die u normaal betaald maar wij ontvangen hierover dan een kleine commissie waardoor u de ontwikkeling van deze site steunt.

Overzicht
Naam artikel
Boekbesprekingen
Beschrijving
De Natuur Diëtisten Nederland redactie informeert u hier over goede boeken op het gebied van gezondheid en voeding. Niet alle boeken zijn helaas meer leverbaar, nog wel tweedehands of in het Engels.
Auteur
Naam uitgever
Natuurdiëtisten.nl
Logo uitgever

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen