skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1000 artikelen over gezondheid!

Nieuwe allergie voor lupinemeel

Lupinemeel is een alternatief voor (genetisch gemodificeerde) soja. Het wordt daarom steeds vaker verwerkt in voedingsmiddelen zoals pasta’s, koekjes (bijvoorbeeld glacékoeken en stroopwafels), pannenkoekenmeel en snacks.

Lupine hoort ook op het voedingsetiket

Dat blijkt wel een nadeel te hebben: overgevoeligheid voor lupinemeel komt waarschijnlijk relatief veel voor. Dermatoloog in opleiding Kim Peeters van het UMC Utrecht voerde een promotieonderzoek uit onder 39 mensen met pinda-allergie. Zij kregen aardappelpuree te eten waarin lupinemeel in toenemende hoeveelheden verstopt zat. Eenderde bleek allergische verschijnselen te krijgen, variërend van jeuk in mond of keel, tot buikpijn, misselijkheid en benauwdheid.
Het Europese Parlement heeft besloten dat vanaf december 2008 lupine verplicht op etiketten van voedingsmiddelen vermeld moet worden

Peeters pleit voor beter informeren van patiënten die allergisch zijn voor peulvruchten zoals pinda en soja. Die patiënten moeten gewezen worden op de aanwezigheid van lupinemeel in voedingsmiddelen en de mogelijkheid dat ze daar allergisch voor zijn.

NDN commentaar

Naast gluten is nu ook lupinemeel in het verdachtenbankje gekomen. Gelukkig wordt voedselallergie steeds meer serieus genomen en niet meer onder de noemer ‘psychisch’ afgedaan.

Relatie tussen voeding en ziekte

Doordat er nu serieus onderzoek naar gedaan wordt komt er steeds meer boven tafel hoeveel relaties er liggen tussen voeding en ziekten. Dit vraagt om deskundige voorlichting en juiste vervangingsmogelijkheden. Hopelijk lijdt dit niet tot nog meer gekunstelde voeding om toch maar de koekjes, snacks en broden, die zo weinig voedingswaarde hebben hierdoor aan te kunnen blijven bieden.

Straks wordt er nog knollenmeel in verwerkt en dan is er helemaal sprake van knollen voor broden verkopen (i.p.v. knollen voor citroenen te verkopen…)

Over de nadelen van het huidige aanbod van glutenvrije producten zie het achtergrondsartikel Blij met glutenvrij?.

ImuPro voedingsallergenen testen, bouwstenen naar een betere gezondheid

ImuPro is een uniek concept om een IgG-totaal voedselintolerantie(IgG-1 t/m IgG-3) in kaart te brengen. Wanneer u een aandoening heeft die niet weg gaat, kan dat de oorzaak zijn van een vertraagde voedselintolerantie. Zo’n vertraagde voedselallergie blijft vaak onopgemerkt, omdat er vaak pas na enkele uren of zelfs dagen symptomen optreden.
De ImuProtesten kunnen u helpen voedingsallergenen in kaart te brengen.

Symptomen van een voedselintolerantie/voedselallergie IgG-type III:
Darmklachten
Constipatie
Diarree
PDS
Hoofdpijn/ Migraine
Overgewicht
Vermoeidheid
Huidziekten, waaronder eczeem of psoriasis
Spier- en gewrichtsklachten
(Chronisch) ontstekingen

Bovenstaande klachten zijn symptomen die ‘getriggerd’ kunnen worden door een voedselintolerantie. Maar de ImuPro kan bijvoorbeeld ook worden ingezet om uw energie te vergroten of om sportprestaties te verbeteren.

Hoe werkt de Imuprotest?

Voor de ImuPro Screen(22), Screen+(44) en Basic(90) en de Vegetarisch(90) test, ontvangt u een vingerprik.
Voor de meest complete test, ImuPro Complete(270), ontvangt u een prikset voor een bloedafname bij de prikpoli. Na ontvangst krijgt u ongeveer na 2 weken de resultaten toegestuurd.

Wat ontvangt u?
De rapportage van de test verschilt per panel.
ImuPro Screen (22 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Screen+ (44 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Basic (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Vegetarisch (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Complete (270 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen + recepten

De ImuPro wordt uitgevoerd door laboratorium Pro Health Medical te Nederweert. U bestelt de prikset van de test en ontvangt de materialen thuis.
Wij raden aan om de testresultaten samen met een Natuurdiëtist te bespreken, zodat er een goed evenwichtig dieet voor u kan worden opgesteld.

Bekijk hier de folder van de ImuProtesten en de geteste voedingsmiddelen.

Wat maakt ImuProtesten (test ontwikkeld door R-Biopharm AG ) zo uniek:

  • Betrouwbaar onderzoek
  • Snel en eenvoudig bloed intraveneus opvangen bij een prikdienst
  • De ImuPro wordt veel gebruikt bij Natuurdiëtisten

T.o.v. andere voedselintolerantie testen op de markt maakt de ImuPro gebruik van een betrouwbare ELISA-methode en ontvangt u een uitgebreid rapport, met voedingsaanbevelingen en tevens een receptenboek (enkel bij de ImuPro Complete). Daarnaast wordt het onderzoek in meer dan 40 landen gebruikt.

ImuPro Screen, test op 22 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 22 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 77,51
Bestel hier de Imupro Screen

 

ImuPro Screen+ (Plus), test op 44 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 44 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 138,73
Bestel hier de Imupro Screen+ Plus test.

 

ImuPro Vegetarisch, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 voedingsmiddelen
Voedselovergevoeligheid op 90 IgG-voedingsmiddelen, zoals de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen en kippenei. Daarnaast worden ook diverse superfoods onderzocht.
Prijs Imupro Vegetarisch: € 227,06
Bestel hier de Imupro Vegetarisch

 

ImuPro Basic, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 IgG- voedingsmiddelen; de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen, vleessoorten en kippenei.
Prijs Imupro Basic; € 227,06
Bestel hier de Imupro Basic

 

ImuPro Complete, test op 270 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid intraveneuze bloedafname test op 270 IgG-voedingsmiddelen.
Prijs Imupro Complete: € 551,93
Bestel hier de Imupro Compleet

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen