skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Moet je persé alles bij de natuurwinkel kopen?

Nee. Er zijn tegenwoordig heel veel supermarkten die biologische, volkoren en suikervrije voedingsmiddelen verkopen. Een mooi voorbeeld zijn bijvoorbeeld Albert Heijn en Ekoplaza.

Door o.a. het gebruik van pesticiden nemen diverse soorten voedselreacties toe bij mensen. Ons genenpakket past niet bij de huidige leefomstandigheden met blootstelling van zoveel soorten gif. Steeds vaker geeft het een afwijkende programmering van het afweersysteem, met als gevolg ernstige ziekteverschijnselen waar niet altijd een Latijnse naam voor bestaat.

Eindelijk wordt men ook via officiële kanalen actiever in het waarschuwen voor pesticiden. Men geeft aan dat men ‘last’ kan krijgen van chronische ziekten. Aan wat voor chronische ziekten moeten we dan aan denken? Het verraderlijke is dat men vaak niet direct iets merkt van het binnen krijgen van pesticiden. Diverse systemen raken door herhaalde blootstelling aan pesticiden langzaam fors ontregeld. Wij maken ons sterk voor biologische voeding. Het gaat niet alleen om ‘ergens last’ van hebben, maar om nog iets veel groters namelijk gerommel aan ons genetische materiaal.

Je kunt een aantal heel logische conclusies trekken over het eindproduct, naar aanleiding van de beginselen van de biologische landbouw.

1. In biologische producten zitten nagenoeg geen, of helemaal geen, restanten van diergeneesmiddelen. De boeren die de beginselen van de biologische landbouw volgen, gebruiken nooit structureel diergeneesmiddelen. Ook wacht men langer voordat een dier behandeld wordt, gemolken wordt of geslacht wordt.
2. Biologische boeren gebruiken geen synthetische- en/of chemische bestrijdingsmiddelen. Op deze manier krijgt de consument, geen restanten van bestrijdingsmiddelen binnen. Onnodig te zeggen dat dit beter is voor je gezondheid.
3. Dieren die opgroeien in een biologische omgeving hebben een veel betere natuurlijke afweer tegen ziektes dan dieren in de normale veehouderij. De dieren bouwen deze natuurlijke afweer op doordat ze langer leven en in een langzamer tempo groeien.
4. Biologisch brood (granen zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest) wordt op een lagere temperatuur afgebakken, waardoor er minder voedingsstoffen verloren gaan. Bij de normale hogere temperatuur worden veel voedingsstoffen vernietigd. Ook wordt er in biologisch brood weinig tot geen hulpstoffen zoals broodverbeteraar gebruikt. Biologische melk bevat meer gezonde omega-3 vetzuren dan normale melk. Deze vetzuren zijn belangrijk voor het immuunsysteem, helpen tegengaan van allergieën, astma en hart- en vaatziekten. Deze zuivel is ook vrij van hormonen en antibiotica, wat vaak toegevoegd wordt aan veevoer. In biologisch vlees tref je geen groeihormonen en antibiotica aan. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van diermeel, waardoor de kans op BSE (de hersenziekte Creutzfeldt-Jacobs) nihil is. Voorverpakt sla aangeboden in de supermarkt, wordt eerst gewassen in een mengsel van water en chloor om de sla knapperig te houden. Biologische olie verkocht in een donkere fles wordt geproduceerd bij een veel lagere temperatuur waarbij de voedingsstoffen behouden blijven. Als olie met een hoge temperatuur wordt geproduceerd, worden de (gezonde) onverzadigde vetzuren omgezet in (ongezonde) verzadigde vetzuren.

Als laatste argument, maar niet onbelangrijk; biologisch eten is gewoon lekkerder. Misschien is dit wel de belangrijkste factor om over te stappen!

Biologisch-dynamische producten

Demeter is de Griekse godin van de vruchtbaarheid en al sinds 1927 het internationale keurmerk voor de biologisch-dynamische landbouw. Een biologisch-dynamisch bedrijf werkt 100% biologisch en gaat nog een stapje verder

Wist jij dat biologisch-dynamische koeien en geiten hun horens mogen behouden en veel meer leefruimte krijgen? Dat alle veevoer en stro biologisch is en minimaal 80% van het veevoer binnen het eigen biologisch-dynamische bedrijf geproduceerd wordt? Bovendien wisselt de biologisch-dynamische boer regelmatig van gewas zodat de bodem niet uitgeput raakt en ziektes voorkomen worden. Biologisch-dynamische boeren bedrijven een unieke vorm van landbouw en veeteelt die optimaal samenwerkt met de natuur, waarbij de samenhang tussen bodem, planten, dier en mens versterkt wordt. Daarom zijn biologisch-dynamische producten premium producten voor iedereen die verder wil gaan daar waar biologisch stopt. Biologisch-dynamische producten zijn te herkennen aan het oranje Demeter keurmerk op het etiket. Meer informatie vind je ook op www.bdvereniging.nl.

 

 

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen