skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Gezondheidseffecten van witlof

Witlof is een variëteit van wilde cichorei. Deze behoort tot de Asteraceae familie waartoe ook bijv. andijvie en artisjok behoren. De Grieken en Romeinen gebruikten het als medicinale plant, koffievervanger en groente. In de zeventiger jaren ontdekte men dat cichoreiwortel veel inuline bevat. Daarnaast is de plant rijk aan eiwitten, koolhydraten, mineralen, en de antioxidanten flavonoïden en polyfenolen (beschermen tegen oxidatieve schade). Inuline uit cichoreiwortel wordt als functioneel voedsel beschouwd omdat het zowel fysiologische als biochemische processen beïnvloedt.

In eerste instantie was het gebruik van inuline in de voedingsindustrie beperkt tot de productie van cafeïnevrije koffie. Later ontdekte men dat het ook als substituut voor suiker of vet kon worden gebruikt, omdat het weinig calorieën bevat.capucino_ Tessa Gottschal

Om als koffiesubstituut te dienen wordt de cichoreiwortel gedroogd en gebrand, waardoor de cichorei een karamelachtige smaak krijgt. Door het brandproces bevat cichorei echter net als koffie acrylamide, daarom is het advies om het gebruik van cichorei, net als van koffie, te beperken.

Inuline en de darm

Cichoreiwortel bevat inuline. Dat is een prebioticum dat de groei en activiteit van probiotica stimuleert. De in de darm levende bacteriën zijn voor een groot gedeelte afhankelijk van voedingsvezels. Er zijn twee soorten vezels: niet-wateroplosbare (cellulose) en wateroplosbare. Onder de wateroplosbare vezels vallen onder andere inuline, pectine en (haver)zemelen. Omdat de dunne darm deze groep stoffen niet opneemt, staan ze volledig ter beschikking van de darmflora in de dikke darm.

Bij obstipatie biedt inuline een veilige en effectieve oplossing. Het volume van de ontlasting neemt er door toe, waardoor de darmperistaltiek toeneemt. Ook wordt de ontlasting zachter. Het kan langdurig worden ingenomen.

Gezondheidseffecten

 • Cichorei heeft een ontstekingsremmende, antibacteriële en schimmelwerende werking (1,2,3,4)
 • Inname van cichorei zorgt door de daarin aanwezige inuline, bij diabetici voor een vertraagde afgifte van de in de voeding aanwezige koolhydraten. Onderzoek geeft aan dat de glucosetolerantie verbetert, de glucose-uitscheiding via de nieren vermindert en er een afname van de HbA1 waarde optreedt. (5, 6, 7, 8)
 • Ook op de lever zou het gunstige effecten kunnen hebben (9,10,11)

Bittere witlof begint helaas zeldzaam te wordenGezondheidseffecten van witlof

Biologisch dynamisch witlof (lees hoe arbeidsintensief het voor de boeren is) is een van de weinige groenten die nog een bittere smaak heeft. De gangbare witlof uit de supermarkt heeft de bittere smaak niet meer. In de afgelopen eeuw zijn de bitterstoffen uit de plant geteeld, omdat mensen van nature niet dol zijn op een bittere smaak.

De afkeer voor bitter is aangeboren, als zuigeling activeert de bittere smaak het zogenaamde wurfgreflex waarmee voeding uit de mond wordt gewerkt. Bittere smaken horen van oorsprong namelijk vaak bij giftige planten.

Overigens wordt de smaak milder wanneer de groente verhit wordt. Deze bittere smaak heeft echter ook een functie. Bitter stimuleert de lever, maakt de stofwisseling en vertering krachtiger. Dan kennen we ook nog de uitdrukking; “bitter in de mond maakt het hart gezond’.

In september 2014 werd naar buiten gebracht (op basis van 343 onderzoeken) (17) dat er wel degelijk grote verschillen zijn in samenstelling van biologisch/biologisch dynamisch geteelde voedingsmiddelen en niet-biologisch geteelde voedingsmiddelen. Vooral de concentraties van een aantal zogenaamde fytonutriënten (polyfenolen, flavonen en flavonolen als quercetine en anthocyanen), bleken flink hoger in biologisch geteelde plantaardige voeding.

Fytonutriënten zijn vooral hoger in planten met bittere en scherpe smaken. Veel van deze stoffen worden onder de noemer ‘salvestrolen’ geschaard. Groots opgezette studies laten zien dat juist deze stoffen het risico op chronische ziektes, kanker, beroertes, Parkinson en andere neurodegeneratieve ziektes verminderen. (18)

Bereiding

Bij aankoop hoort witlof stevig, wit/geel en onbeschadigd te zijn, met een spitse en gesloten top. Witlof heeft een licht bittere smaak. De binnenste bladeren zijn minder bitter dan de buitenste en rauw is de groente bitterder dan gekookt of bij roerbakken . Witlof kan ook worden gebruikt in ovenschotels. Na ca. 2-5 minuten blancheren kun je de groente ook invriezen.
De mooie witte kleur krijgt de groente door de wortel van de witlofplant in het donker te laten uitlopen. Stel witlof in verband met verkleuring zo min mogelijk bloot aan licht.

Elektro Magnetische Velden

 

 

 

 

 

Marijke Verstege

Gezondheidseffecten van witlof

 

Wij zijn ook te vinden op www.ensie.nl  

Gezondheidseffecten van witlofBio-boer begrijpt de massa niet

Jan Schrijver van het biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf De Lepelaar dringt al veertig jaar aan op het belang van lokaal geproduceerd kwaliteitsvoedsel. Met verbazing ziet hij hoe de massa blijft geloven in de continue misleiding door de grootschalige voedingsindustrie. Hoe blijft hij in dit krachtenveld als kleine producent geloven in zijn idealen?
Lees het interview hier.

Maaltijdsalade van witlof en kalkoenGezondheidseffecten van witlof

Een frisse salade met witlof en kalkoen en een pittige mosterddressing. De witlof is samen met de wortel, omega 3-6-9 oliemix en mosterd een mooie ondersteuning voor de lever. Door een deel van de groenten te stomen is deze salade ook goed verteerbaar voor mensen met een zwakke verteringsenergie.

| Ingrediënten voor 2 personen:

 • 150 gram biologische kalkoenfilet
 • 50 gram knolselderij
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1 grote stronk witlof
 • 1 kleine wortel (50 gram)
 • 1 grote stronk witlof
 • citroensap
 • 1 eetlepel mosterd zonder suiker
 • 2 eetlepels troebel appelsap
 • 2 eetlepels koudgeperste omega 3-6-9- oliemix
 • 1 takje selderij
 • peper en zout

Snijd de kalkoenfilet in kleine stukjes. Maak de knolselderij en bleekselderij schoon en snijd deze in kleine stukjes. Stoom het vlees met knol- en bleekselderij in 5 minuten gaar in een stoommandje.
Was ondertussen de witlof en haal er ongeveer 8 blaadjes vanaf en bewaar deze als garnering. Snijd de rest van de witlofstronk in kleine reepjes. Rasp de wortel. Meng alle groenten met de kalkoen in een kom en druppel er wat citroensap over tegen het verkleuren.
Maak de dressing door de mosterd te mengen met het sap en de olie. Breng het op smaak met peper en zout. Meng de dressing door de groenten en knip de selderij erboven fijn. Meng alles goed door elkaar.
Leg de achtergebleven witlofblaadjes in een rozetvorm op een grote schaal. Schep de salade er zo op, dat de puntjes van de witlofblaadjes nog zichtbaar blijven.

Bronnen

1.www.curejoy.com/content/health-benefits-of-chicory/ 2.www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X14001521?via%3Dihub 3.www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814605001500?via%3Dihub 4.www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3372077/
5. www.natuurdietisten.nl/kenniscentrum/darmen-natuurvoeding/darmflora/
6. www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411014000303?via%3Dihub
7.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26872721 8.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26592089
9.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28105758
10.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23603006
11.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26320690
12. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27161285
13,www.hindawi.com/journals/ijmicro/2018/6475072/
14.www.hindawi.com/journals/ecam/2013/579319/
15.link.springer.com/article/10.1007/BF02708379
16.www.verseoogst.nl/producten/witlof
17. Br J Nutr. 2014 Sep 14;112(5):794-811. doi: 10.1017/S0007114514001366. Epub 2014 Jun 26.Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses.
Barański M1, Srednicka-Tober D1, Volakakis N1, Seal C2, Sanderson R3, Stewart GB1, Benbrook C4, Biavati B5, Markellou E6, Giotis C7, Gromadzka-Ostrowska J8, Rembiałkowska E8, Skwarło-Sońta K9, Tahvonen R10, Janovská D11, Niggli U12, Nicot P13, Leifert C1.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24968103
18. Int J Biomed Sci. 2008 Jun; 4(2): 89–96.Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health
Lien Ai Pham-Huy,1 Hua He,2 and Chuong Pham-Huy3
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/%5B/vc_column_text%5D%5B/vc_column%5D%5B/vc_row%5D