skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Meer groente en fruit verlaagt risico op kanker

Mensen die veel groente en fruit eten hebben een kleiner risico op mondholtekanker, zo blijkt uit Nederlands onderzoek.

Mondholtekanker is met ruim 1.000 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. Alhoewel mondholtekanker vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen, neemt het aantal nieuwe gevallen per jaar bij vrouwen sterker toe. In 10 jaar tijd is het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen gestegen met ruim 45%. Bij mannen steeg het aantal gevallen met 16%.

Groente en fruit

Mensen die veel groente en fruit eten, hebben een kleiner risico op de verschillende vormen van hoofd-halskanker. Dit verband is het sterkst voor mondholtekanker, zo blijkt uit de Nederlandse Cohort Studie (NLCS) (1) die gegevens bevat over ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar die sinds 1986 zijn gevolgd.

Vitamine C en vitamine E

De onderzoekers hebben niet alleen onderzocht wat het verband is tussen groente en fruit en de verschillende vormen van hoofd-halskanker, maar ook de rol van bepaalde voedingsstoffen.

Uit het onderzoek blijkt dat een hogere inname van vitamine C uit voeding gepaard gaat met een kleinere kans op mondholtekanker en andere vormen van hoofd-halskanker. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine E een verband zou hebben met deze vormen van kanker. Het betreft vitamines uit voeding, niet uit supplementen.

Aanbevelingen

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert ter preventie van mondholtekanker om te kiezen voor een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit. Het kankerpreventiefonds geeft als richtlijn elke dag 5 porties groente en fruit te eten. Daarnaast is het belangrijk niet te roken, geen alcohol te drinken of dit te beperken tot 1 glas per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen.

Het is zorgwekkend dat volgens de meest recente Voedselconsumptiepeiling maar 6% van de mannen en 10% van de vrouwen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit eet. Slechts 5% van alle mannen en vrouwen eet voldoende groente.

Mensen die veel groente en fruit eten hebben een kleinere kans op mondholtekanker. Deze Nederlandse Cohort Studie (NLCS) levert hiervoor meer wetenschappelijk bewijs. Een belangrijke bevinding, benadrukt het kankerpreventiefonds, omdat in 10 jaar tijd het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen met ruim 45 procent is gestegen.

Meer mondholtekanker

Het Nederlandse onderzoek, een samenwerking tussen Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en TNO Leiden onder leiding van Dr. Leo Schouten, bevestigt dat mensen die veel groente en fruit eten een kleinere kans hebben op verschillende vormen van hoofd-halskanker. Dit verband is het sterkst bij mondholtekanker.

Het is zorgwekkend dat volgens de meest recente Voedselconsumptiepeiling maar 6 procent van de mannen en 10 procent van de vrouwen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit eet. Slechts 5 procent van alle mannen en vrouwen eet voldoende groente.

Preventie

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert ter preventie van mondholtekanker om te kiezen voor een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit. Het kankerpreventiefonds geeft als richtlijn elke dag 5 porties groente en fruit te eten. Daarnaast is het belangrijk niet te roken, geen alcohol te drinken of dit te beperken tot 1 glas per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen.

Voor het onderzoek zijn gegevens geanalyseerd uit de Nederlandse Cohort Studie (NLCS). Deze studie bevat gegevens over ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar die sinds 1986 zijn gevolgd.

Wetenschappelijk bewijs voor het verband voeding en kanker

Dr. Leo Schouten, universitair hoofddocent kankerepidemiologie aan de Universiteit Maastricht: “Met dit onderzoek hebben wij kunnen bijdragen aan het wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen de consumptie van groente en fruit en het risico op de verschillende vormen van hoofd-halskanker, waaronder mondholtekanker. Er is meer onderzoek nodig om de mechanismen achter dit verband beter te begrijpen, maar de bevindingen bieden hoop voor de preventie van deze vormen van kanker.”

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “De keuzes die we maken in onze leefstijl zijn erg belangrijk voor de preventie van kanker. Wetenschappers schatten dat in Westerse landen de meeste gevallen van mond-, keel- en strottenhoofdkanker voorkomen kunnen worden door niet te roken, geen alcohol te drinken en te kiezen voor een gezond voedingspatroon.

Helaas eten nog weinig Nederlanders de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit. Daarom vragen wij tijdens onze bewustwordingscampagne ‘Samen Kanker Voorkomen’ aandacht voor de belangrijke rol van gezonde voeding bij kankerpreventie.”

Commentaar NDN

Met dit onderzoek is er een bijdrage geleverd aan het wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen het eten van grote porties groente en fruit en minder risico op het krijgen van verschillende vormen van kanker.
Noten en paddenstoelen

Er wordt steeds meer in kaart gebracht met betrekking tot voeding en kanker. Positieve effecten gelden voor veel voedingsmiddelen zoals: verse noten (2), curcumine (geelwortel) (3), paddenstoelen (4).
Cocktail met extractenEen cocktail met extracten van kolen, druif, appel en soja is effectief tegen borstkankercellen (5).
Kruiden- en wortelextracten bevatten ook een onschatbare zijn ook een onschatbare bron van kankerbeschermende fytonutriënten. Ze remmen deling, migratie en overleving van kankercellen.
Curcumine Het eten van curcumine (ingrediënt van kurkuma of de geelwortel) komt de levenskwaliteit van kankerpatiënten ten goede. Een Iraanse studie (3) vergeleek het effect van een preparaat met 180 mg curcumine per dag met een placebo bij 80 patiënten die voor een ‘vaste’ tumor behandeld werden.

De artsen stelden daarbij ook een daling van een aantal ontstekingsmarkers vast: TNFα, TGFβ, IL6, substance P, hsCRP, CGRP en MCP1. Alleen de IL8 was niet gedaald (maar wel in de placebogroep).

Nog meer is te lezen in ons artikel ‘Kanker voorkomen doe je ook zelf’

Recept voor een Paddenstoelentaartje

Meer groente en fruit verlaagt risico op kanker

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 2 taartvormpjes van ongeveer 13 cm doorsnede
 • ontgeurde kokosolie of milde olijfolie voor het invetten
 • 100 gram boekweitmeel+extra voor het bestuiven van de vormpjes
 • 1 eetlepel ontgeurde kokosolie
 • ½ theelepel zeezout
 • 100-125 gram gemengde paddestoelen, zoals kastanjechampignons, shiitaké, oesterzwam etc.
 • 1 teen knoflook
 • 1 theelepel extra vierge olijfolie
 • 2 grote biologische eieren
 • 1-2 takjes verse tijm
 • kruidenzout, zwarte peper en curcumine

Bereiding paddenstoeltaartje:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet de vormpjes in met kokosolie of olijfolie en bestuif met boekweitmeel.
Kneed een deeg van boekweitmeel, kokosolie, zout en circa 60 ml koud water. Maak een deegbal en verdeel deze in tweeën. Bekleed de vormpjes met het deeg.
Veeg de paddenstoelen schoon en snijd in plakjes en reepjes. Hak de knoflook fijn.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en smoor hierin de paddenstoelen en knoflook enkele minuten.
Roer de eieren los in een kom en voeg de tijm, kruidenzout en peper toe. Schep de gesmoorde paddenstoelen door het eiermengsel.
Giet het eiermengsel in de met deeg gevulde vormpjes en zet in de hete oven. Bak de paddenstoeltaartjes in 15-20 minuten gaat.

Literatuur en links:

(1)Nederlandse Cohort Studie (NLCS)
wkof.nl/nl/over-ons/voor-de-pers/persberichten/meer-groente-en-fruit-minder-kans-op-kanker?utm_source=emark&utm_medium=email&utm_campaign=KankerpreventieNieuws+extra%2C+hoofd-halskanker

(2) Am J Clin Nutr. 2015 Apr;101(4):783-93. doi: 10.3945/ajcn.114.099515. Epub 2015 Feb 4.
Nut consumption on all-cause, cardiovascular, and cancer mortality risk: a systematic review and meta-analysis of epidemiologic studies

Grosso G, Yang J, Marventano S, Micek A1, Galvano F, Kales SN.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25833976

(3) Panahi Y, Saadat A, Beiraghdar F, Sahebkar A. Adjuvant Therapy with Bioavailability-Boosted Curcuminoids Suppresses Systemic Inflammation and Improves Quality of Life in Patients with Solid Tumors: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial. Phytother Res. 2014 Mar 19

(4) Medicinale paddenstoelen; www.mycotherapie.nl/onderzoek.html

(5) Ouhtit A, Gaur RL et al. Simultaneous inhibition of cell-cycle, proliferation, survival, metastatic pathways and induction of apoptosis in breast cancer cells by a phytochemical super-cocktail: Genes That underpin its mode of action. Journal of Cancer. 2013; 4:703-715