skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Kruiden- en voedingssuppletie tijdens chemokuur

Kankerpatiënten gebruiken kruidensupplementen onder meer om bijwerkingen van chemotherapie te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarbij is hun veronderstelling dat de supplementen niet schadelijk voor de gezondheid zijn.

Echter, een wisselwerking tussen kruidensupplementen en antikankermiddelen kan leiden tot verlaagde of verhoogde bloedspiegels van het antikankermiddel, met respectievelijk onderbehandeling of extra bijwerkingen tot gevolg.

Kim Mooiman onderzocht of het gebruik van een aantal kruiden- en voedingssupplementen veilig is in combinatie met chemotherapie. Uit haar onderzoeken blijkt dat druivenpitextract, groene thee, mariadistel, Sint-Janskruid en Oldenlandia diffusa mogelijk een wisselwerking hebben met antikankermiddelen.

Haar aanbeveling is dan ook om nu vervolgonderzoek te doen naar het effect van deze supplementen in kankerpatiënten.

Voedingssuppletie: bijwerking van chemotherapie te verminderen

Mooiman bepaalde het effect van β-caroteen, druivenpitextract, Ginkgo biloba, ginseng, groene thee, Echinacea, knoflook, mariadistel, Saw palmetto, Sint-Janskruid, valeriaan, vitamine B6, vitamine B12 en vitamine C in kankercellen.

Kankerpatiënten gebruiken deze kruiden- en voedingssupplementen onder meer om bijwerkingen van chemotherapie te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Van bepaalde kruiden- en voedingssupplementen, zoals Sint-Janskruid, is echter al langer bekend dat ze de werkzaamheid van bepaalde reguliere geneesmiddelen verminderen.

Commentaar NDN

In de kankerzorg heeft men vastgesteld dat een meerderheid van de patiënten zelf op zoek gaat naar complementaire therapieën waaronder kruiden en voedingssupplementen.

Helaas melden veel patiënten nauwelijks aan hun huisarts/oncoloog wat ze precies gebruiken, uit angst dat zij niet serieus worden genomen. Wil de oncoloog het vertrouwen van zijn patiënt behouden dan is het belangrijk dat de behandelend arts openstaat voor een complementaire aanpak. Een aanpak waarbij zowel de conventionele als de aanvullende mogelijkheden (integratieve geneeskunde) worden overwogen en besproken.

Om een wederzijds wel overwogen beslissing te kunnen maken, stelde de integratieve oncologie een basislijst van kruiden en voedingssupplementen ter beschikking aan artsen die dergelijke informatie wensen te bespreken met hun patiënten.

De lijst bestaat uit: curcumine, glutamine, vitamine D3, paddenstoelen (Maitake, Reishi, Shiitake, Cordyseps, etc), visolie (omega 3 vetzuren), groene thee, mariadistel, Astragalus, melatonine en microbiotica. Elk supplement staat beschreven met basisinformatie, klinische studies, bijwerkingen en eventuele interacties met medicijnen.

De informatie is bedoeld om artsen en andere zorgverleners te voorzien van basis up-to-date informatie.

Literatuur en links:

Kim Mooiman; Effects of Complementary and Alternative Medicines (CAM) on the Metabolism and Transport of Anticancer Drugs (2013).

Integr Cancer Ther. 2013 Sep;12(5):369-84. doi: 10.1177/1534735412473642. Epub 2013 Feb 25. Integrating dietary supplements into cancer care. Frenkel M, Abrams DI, Ladas EJ, Deng G, Hardy M, Capodice JL, Winegardner MF, Gubili JK, Yeung KS, Kussmann H, Block KI. University of Texas, Houston, TX, USA. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23439656

Artikelen over TCM: traditionele Chinese kruiden & Kanker: http://kanker-actueel.nl/NL/tcm_traditionele_chinese_medicijnen_en_kruiden_bij_kanker_een_overzicht.html

Website; Memorial Sloan-Kettering cancer Center:
http://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/about-herbs-botanicals-other-products

Op www.ngoo.nl en www.kanker-actueel.nl kan naast een preventieve lijst, ook een lijst van meer dan 1500 gerandomiseerde studies gevonden worden in de therapeutische sfeer.

Lijst met complementair werkende artsen; http://kanker-actueel.nl/NL/lijst-van-complementair-werkende-artsen-in-nederland-en-belgie.html

Cancer Immunotherapy: Een volledige artikel uit Science: ‘Cancer Immunotherapy Breakthrough of the Year 2013’ kunt u gratis lezen met een videpresentatie erbij.
http://www.sciencemag.org/content/342/6165/1432.full

Kruiden- en voedingssuppletie tijdens chemokuurDNA-test kan bijwerkingen van chemokuur voorkomen

Jaarlijks kunnen tientallen levensbedreigende bijwerkingen, ic-opnames en zelfs sterfgevallen worden voorkomen als kankerpatiënten eerst een DNA-test krijgen, voordat een chemo medicijn wordt voorgeschreven.

Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van ruim dertig Nederlandse artsen en wetenschappers uit zeventien ziekenhuizen, dat is gepubliceerd in The Lancet Oncology. Van alle patiënten heeft 8 procent een variatie in hun DNA, waardoor het medicijn minder goed of nauwelijks wordt afgebroken, zodat de toegediende standaarddosis fataal kan worden.

De Europese medicijnautoriteit EMA heeft na een brief van het Nederlandse onderzoeksteam aangekondigd de bijsluiter van het chemomiddel aan te passen, om zo artsen in heel Europa te wijzen op de noodzaak van DNA-testen. Aldus een artikel in de Volkskrant van 2 januari 2019.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen