skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Koolhydraatverslaving

Steeds meer mensen hebben last van een koolhydraatverslaving. Van mensen met overgewicht heeft ongeveer 5-10% een koolhydraatverslaving. Ook mensen die geen overgewicht hebben kunnen last hebben van een overdreven hang naar koolhydraten zoals suiker, gebak, brood, pasta, ijs, frisdranken.

Verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, zodanig dat hij/zij deze gewoonte of stof niet, of heel moeilijk los kan laten. Het gedrag van de persoon is voornamelijk gericht op het verkrijgen en innemen van het middel, of het handelen naar de gewoonte, ten koste van de meeste andere activiteiten. Als het lichaam deze stof of gewoonte dan moet loslaten kunnen er ernstige ontwenningsverschijnselen optreden.

Ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen, ook wel abstinentieverschijnselen of onthoudingsverschijnselen genoemd, zijn symptomen die kunnen optreden na het staken of het niet tijdig of onvoldoende innemen van een middel waar men psychisch en/of lichamelijk aan verslaafd is. Deze uiten zich bij een koolhydraatverslaving o.a. in het zich niet goed kunnen concentreren, de hele dag hongerig zijn, een hevig verlangen hebben naar zoet, brood en gebak. Maar ook; zweten, trillen, beven, misselijkheid, angst, somberheid, depressieve gedachten, boosheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid, nachtmerries.

Er kunnen verschillende ‘oorzaken’ aan ten grondslag liggen waaronder; verlaagd serotonineniveau, suikerspiegelstoornissen, hormonale onbalans, medicatiegebruik, verkeerde voeding, jarenlang diėten, nutriėntentekorten, verstoringen door toxische stoffen. Ook andere verslavingen (cafeļne, roken, alcohol, drugs, etc.) kunnen een koolhydraatverslaving geven.

Onjuiste verhoudingen tussen bepaalde aminozuren en vetzuren in de voeding en een verstoorde darmflora kunnen hiertoe bijdragen. Psychiater Daniel Amen beschrijft in zijn boek ‘change your brain, change your life’ dat ook bij bepaalde hersenafwijkingen koolhydraatverslaving wordt gezien.
Patrick Holford doet in zijn Brain Bio Centre in London veel onderzoek naar de relatie tussen voeding en (koolhydraat)verslaving.

Commentaar NDN

Psycholoog Patrick Holford is momenteel de belangrijkste en meest invloedrijkste voedingsdeskundige in Engeland en auteur van vele boeken waaronder de bestseller “The Optimum Nutrition Bible” waarvan meer dan 1 miljoen kopieėn zijn verkocht en vertaalt in vele talen van Chinese tot Arabisch.

In 1977 is hij als psychologie student in contact gekomen met twee voedingsdeskundigen die hem uitlegde dat het bij ziekte gaat om een niet optimale voedingsstatus. Ondernemend zoals Patrick is, maar destijds met gezondheidsklachten, heeft hij hun voedingsadviezen opgevolgd. Dit gaf zulke goede resultatenresultaten voor zijn eigen gezondheid dat hij zich ging verdiepen in de Orthomoleculaire voedingswetenschap.

Als eerst onderzocht hij als psycholoog de relatie tussen optimale voeding en schizofrenie. Zo kwam hij in contact met Dr. Abram Hoffer directeur van het psychiatrisch onderzoek in Canada. Daarnaast ontmoette hij Dr. Carl Pfeiffer die er van overtuigd was dat met optimaal voeding en voedingssupplementen er minder chronisch ziekte voorkomen. Hij was zeer onder de indruk van deze bevlogen wetenschappers en hun kennis over orthomoleculaire voeding en melde zich bij hen aan als student.

De wereld beroemde Linus Pauline heeft Patrick geholpen en gesteunde om in 1984 het “Institute for Optimum Nutrition” op te richtten, een onafhankelijk non-profit instituut voor voedingsonderzoek. Dit werd in 2003 opgevolgd door het “Institute for Optimum Nutrition for the Brain”. Hier wordt specifiek onderzoek gedaan naar de invloed van voeding en voedingsupplementen op de hersenen.

In zijn boek ‘How to quit without feeling shit’ beschrijft Patrick Holford diverse vormen van verslavingen, waaronder de koolhydraatverslaving. De Natuur Dietisten Nederland heeft Patrick Holford voor volgend jaar 4 maart 2011 uitgenodigd vanwege zijn bijzondere voedingsaanpak. Omdat de NDN van mening is dat voedingskennis voor iedereen toegankelijk moet zijn, nodigen wij voedingprofessionals, maar ook niet-professionals van harte uit om kennis te nemen van ‘The optimum nutrition for the mind’.

Literatuur en links:

How to quit without feeling shit. Patrick Holford ISBN978-0-7499-4022-5

Optimum nutrition for the mind. Patrick Holford ISBN 0-7499-2398-9

Optimum nutrition for your child’s mind. Patrick Holford ISBN 0-7499-2485-6

Food is better medicine than drugs. Patrick Holford & Jerome Burne ISBN 0-7499-27L0-0