skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

De NDN vermeldt hier diverse links die nuttig voor u kunnen zijn. Op het moment van plaatsen van de link is deze getest. Mocht ooit de eigenaar van de link zijn internetadres gewijzigd hebt, dan kan het zijn dat u geen verbinding kunt leggen.

Vereniging van Natuurvoedingskundigen (VNVK)

www.natuurvoedingskundige.nl Een natuurvoedingskundige is deskundig op het gebied van natuurlijke voeding. Zij of hij begeleidt mensen praktisch en inhoudelijk bij het gebruik van voeding, in het bijzonder van natuurvoeding. De natuurvoedingskundige geeft voedingsadvies, voorlichting en productinformatie aan individuen en groepen. Sommige natuurvoedingskundigen verzorgen bovendien kookcursussen, demonstraties of proeverijen.

Een natuurvoedingskundige heeft een driejarige opleiding gevolgd aan Studiecentrum Kraaybeekerhof in Driebergen. Vakken als voedingsleer, productkunde en (dieet)koken nemen een belangrijke plaats in op deze opleiding. Daarnaast wordt onderwezen in medische vakken, landbouwkunde en vakken die de ontwikkeling van de mens centraal hebben staan. In het derde jaar worden tevens ondernemersvaardigheden geleerd.

Stichting natuurlijk welzijn

De Natuur, uw artsDe Stichting is in 1976 opgericht en stelt zich als doel voorlichting te geven over complementaire/alternatieve gezondheidszorg en de samenwerking tussen de reguliere en de complementaire gezondheidszorg te bevorderen. Zo wordt in het tweemaandelijkse tijdschrift ‘de natuur uw arts’ actuele informatie overzichtelijk op een prettig leesbare wijze gepresenteerd. U kunt een gratis proefexemplaar van het tijdschrift ‘de natuur uw arts’ aanvragen via www.natuurlijkwelzijn.org

Voorlichtingsinstanties en productschappen:

Naslagwerk Informatie over bijwerkingen en medicijnen

Patiëntverenigingen en aanverwante instellingen

Informatie over ziekten en klachten

Naslagwerken en informatie over homeopathie

Nederlandse gids met klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik

TNO en ARTIS-Micropia hebben een gids (2018) ontwikkeld die als handvat kan worden gebruikt voor het gebruik van probiotica bij een antibioticabehandeling. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift BMC Gastroenterology. Deze gids richt zich vooral op antibiotica-gerelateerde diarree (AGD), één van de meest voorkomende bijwerkingen bij de inname van antibiotica. Antibiotica (met name breed-spectrum antibiotica) hebben een verstorend effect op het darmmicrobioom. Dit geeft vaak diarree, maar leidt ook tot een verminderde weerstand door de verslechtering op het darmmicrobioom, waardoor vervolgens weer sneller infecties optreden.
Probiotica beschermen de darmflora tegen de verstorende werking van een antibioticakuur en bevorderen het herstel. Probiotica zijn daarmee een wapen in de belangrijke strijd tegen de problematiek van antibioticaresistentie.

In het onderzoek zijn 32 klinische studies meegenomen die een positief effect lieten zien bij gebruik van probiotica tijdens een antibioticakuur. Vervolgens werden deze studies gelinkt aan een probioticaproduct (vaak in de vorm van een zuivelproduct of supplement), dat op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. In de gids staat nu een lijst met 8 probioticaproducten. Per product wordt aangegeven hoeveel klinische studies de positieve effecten van het product ondersteunen.

Volgens de onderzoekers is er nog geen onderbouwd behandeladvies. Als vuistregel adviseren zij om probiotica 2 uur na antibiotica in te nemen gedurende de hele periode van de antibioticakuur en na de kuur nog 1 tot 2 weken door te gaan met probiotica.

Agamennone V., Krul C.A., Rijkers G. et al. (2018). A practical guide for probiotics applied to the case of antibiotic-associated diarrhea in The Netherlands. BMC Gastroenterol. 18: 103, 1-12.

 

 

Overzicht
Naam artikel
Waardevolle links
Beschrijving
De NDN vermeldt hier diverse links die nuttig voor u kunnen zijn. Op het moment van plaatsen van de link is deze getest. Mocht ooit de eigenaar van de link zijn internetadres gewijzigd hebt, dan kan het zijn dat u geen verbinding kunt leggen.
Auteur
Naam uitgever
Natuurdiëtisten.nl
Logo uitgever

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen