skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Hoog cholesterol beschermt het hart

In werkelijkheid kan een hoog cholesterolgehalte sommige mensen namelijk juist tegen een fatale hartaanval beschermen. De tendens om de soortelijke massa (LPL-lipoproteïne) terug te brengen tot slechts 1,8 mmol/l is volgens de onderzoekers mogelijk niet meer dan het najagen van een hersenspinsel. Het is beter dat patiënten hun manier van leven veranderen.

Laag cholesterol, meer risico?

Het blijkt dat patiënten die veel C-reactief eiwit hebben (CRP genoemd, wat een ontstekingseiwit is) daardoor beschermd worden als zij ook een hoog cholesterol hebben.
Degenen met een laag cholesterolgehalte hadden bijna twee keer zoveel kans om aan een hartstilstand te overlijden.

Deze ontdekking zet vraagtekens bij het gebruik van statinen, omdat die misschien gevaar opleveren voor veel patiënten die door hun hoge cholesterolgehalte beschermd worden. Alléén die patiënten die al een laag cholesterol gehalte hebben, kunnen baat hebben van statinen.

Voeding als medicijn

Dr. Andrew Clark van de Universiteit van Hull, lid van het onderzoeksteam zegt hierover: “In tegenstelling tot wat wij dachten, is een hoog cholesterolgehalte mogelijk juist goed. In plaats van ons op cholesterol te concentreren moeten we mensen met een verhoogd risico juist adviseren om gezonder te eten en meer te bewegen.”

Commentaar NDN

De NDN is verheugd dat voeding de statinen kan gaan verdringen, mits het maar niet de oude kruistocht tegen vet uit de kast haalt. Vetten hebben een heel slechte reputatie gekregen. De kruistocht tegen vet is bijna krankzinnig te noemen met zogenaamde ‘light’ produkten of produkten met een grote reclameteksten op verpakkingen als “nul procent vet”. Reclamekreten, die de aandacht wegnemen van de minder fraaie inhoud zoals suiker, E-nummers of aspartaam.
Vet is beter dan u denkt Heel fanatieke activisten veroordelen zelfs gezonde olierijke voedingsmiddelen zoals noten, zaden, pitten, avocado’s. Het is onjuist om de relatie olierijke voedingsmiddelen aan hart- en vaatziekten te koppelen. Ze bevatten juist essentiële vetzuren die nodig zijn voor huid, haren, kraakbeen, hormonen, vaatwanden en weerstand.
Het menselijk lichaam kan zelf geen essentiële vetzuren maken en daarom moeten deze uit de voeding komen.

Het menselijk lichaam maakt geen essentiële vetzuren aan. Deze moéten uit de voeding komen.

Vette vis staat nu vaker op het menu. Hopelijk komen daar de volgende vetten bij: avocado, koudgeperste lijn-, pompoen-, walnoot-, olijfolie, verse ongebrande oten en zaden, zeegroenten, gekookt ei, lecithinegranulaat.
Deze laatste is al eens eerder door de NDN genoemd als bouwstof voor hersenen. Nu hoeven we alleen nog onze hersenen te gebruiken om een eind te maken aan de goedgelovigheid over ‘nul procent vet’.

Lees hier meer over cholesterol en voeding in een eerder geplaatst nieuwsbericht.

In de rubriek Achtergrondartikelen vindt u meer artikelen over vetten. Zoals het artikel ‘Vet cool, feiten over vetten’ en het artikel ‘Gezonde vetten’.

Literatuur en links

World congress of cardiology, Barcelona 2-6 september 2006
Ann. Inter. Med.: 2 oktober 2006, online versie