skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Helpt visolie en antioxidantensuppletie bij ontstoken darmen (colitis ulcerosa)?

Ja, visoliecapsules en antioxidanten van een goed merk kunnen bijdragen aan het afnemen van ontstekingen.

De inname van omega 3-vetzuren is heel belangrijk voor de juiste vetzuurbalans, vooral omdat onze voeding naar verhouding veel linolzuur en arachidonzuur bevat (meervoudig onverzadigde omega 6-vetzuren die de tegenhangers en tegenspelers zijn van omega 3-vetzuren). De ratio tussen omega 6- en omega 3-vetzuren in de huidige voeding is ongeveer 10:1 tot 20:1, terwijl deze eigenlijk ongeveer 4:1 dient te zijn. Het beste resultaat met omega 3-vetzuren wordt bereikt als ook de inname van linolzuur (voornamelijk uit zonnebloemolie en maïsolie) aan banden wordt gelegd. Omdat de lichaamsvoorraad van EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) beperkt is, is het belangrijk te zorgen voor een regelmatige aanvoer van omega 3-vetzuren uit voeding(supplement).Vegetariërs doen er goed aan naast lijnzaadolie een voedingssupplement met DHA uit algen te gebruiken.

Omega 3-vetzuren (vooral EPA) spelen een rol in de eicosanoïdenstofwisseling (synthese van prostaglandines, tromboxanen, leukotriënen) en ondersteunen op die manier een goede balans in de werking van het immuunsysteem. De verhouding tussen de verschillende vetzuren in de membranen (DHA, EPA, alfalinoleenzuur, arachidonzuur) bepaalt welke vetzuren beschikbaar komen na afsplitsing door het enzym fosfolipase om te worden omgezet door cyclooxygenase- (COX) of lipoxygenase- (LOX) enzymen. Dit heeft invloed op een evenwichtige immuunrespons.

Bron: Clin. Gastroenterol Hepatol. 2005 Apr:3(4):358-69 ‘An oral supplement enriched with fish oil, soluble fiber and antioxidants for corticosteroid sparing in ulcerative colitis; a randomized controlled trial. Door Seidner DL, Lashner BA, Brzezinski A, Banks PL, Goldblum J, Fiocchic C, Kats Zj, Lichtenstein GR, Anton PA, Kam LY, Garleb KA, Demichele SJ