Ga naar hoofdinhoud
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

GlyNAC-suppletie verbetert glutathiondeficiëntie

De combinatie van glycine en N-acetylcysteïne (GlyNAC)-suppletie zou een nieuwe voedingsbenadering kunnen zijn om leeftijdsgerelateerde defecten te verbeteren en gezond ouder worden te bevorderen. Bestaande gegevens ondersteunen sterk de behoefte aan aanvullende studies om de rol en impact van GlyNAC-suppletie bij veroudering te onderzoeken.

Oxidatieve stress

GlyNAC-suppletie verbetert glutathiondeficiëntieCellulaire toename van oxidatieve stress en afname van de mitochondriale functie worden geïdentificeerd als belangrijke defecten bij veroudering, maar de onderliggende mechanismen worden slecht begrepen en interventies ontbreken.

Defecten die verband houden met oxidatieve stress en verminderde mitochondriale brandstofoxidatie, zoals ontsteking, insulineresistentie, endotheeldisfunctie en verouderingskenmerken, zijn aanwezig bij oudere mensen en worden geassocieerd met afnemende kracht en cognitie, evenals de ontwikkeling van sarcopene obesitas.

Onderzoek naar de oorsprong van verhoogde oxidatieve stress en mitochondriale disfunctie bij oudere mensen leidde tot de ontdekking dat tekortkomingen van het antioxidant tripeptide glutathion (GSH) en de voorloper aminozuren glycine en cysteïne hieraan kunnen bijdragen.

Combinatie glycine en acetylcysteine (NAC)

Suppletie met GlyNAC (combinatie van glycine  en N-acetylcysteïne) bleek:

 • de cellulaire glycine-, cysteïne- en glutathiondeficiënties te verbeteren/corrigeren,
 • lagere oxidatieve stress te geven,
 • de mitochondriale functie te verbeteren,
 • minder ontsteking te geven,
 • minder insulineresistentie te veroorzaken,
 • minder endotheeldisfunctie te geven,
 • minder gentoxiciteit te veroorzaken,
 • de spierkracht te verbeteren,
 • meer inspanningscapaciteit te geven,
 • cognitie te verbeteren,
 • de lichaamssamenstelling positief te beïnvloeden.

Bevorderen van gezond ouder worden

GlyNAC-suppletie verbetert glutathiondeficiëntieOnderzoeken [1-3] bespreken waarom GlyNAC-suppletie effectief zou kunnen zijn bij het bevorderen van gezond ouder worden. Het is bijzonder interessant dat suppletie met GlyNAC meerdere verouderingskenmerken lijkt om te keren, en indien bevestigd in een gerandomiseerde klinische studie, zou het een transformatieve paradigmaverschuiving in veroudering en geriatrie kunnen introduceren.

Het aminozuur cysteïne is aanwezig in eiwitrijke voedingsmiddelen, waaronder zuivel, vlees en gevogelte en de granen fonio en teff. NAC komt niet in voeding voor en is alleen beschikbaar in supplementvorm.

Het aminozuur glycine is aanwezig in eiwitrijke voedingsmiddelen, waaronder vlees, vis, zuivelproducten en peulvruchten.

Glutenvrije fonio weer in de belangstelling

GlyNAC-suppletie verbetert glutathiondeficiëntieFonio is een oude graansoort, glutenvrij en lijkt in zijn uiterlijk en structuur een beetje op quinoa. Het zijn namelijk piepkleine korreltjes, en de voedingswaarde ervan is erg hoog. Er zijn twee soorten fonio, wit en zwart. Ze smaken hetzelfde, maar zwarte fonio heeft een iets hoger gehalte aan voedingsstoffen en vezels. Het graan heeft heel veel goede eigenschappen: het gewas heeft weinig nodig en kan groeien op droge en weinig vruchtbare grond in Afrika.

Daarnaast heeft het slechts 6 tot 8 weken nodig voordat de korrels geoogst kunnen worden. De voedingswaarde is heel hoog; zo is het rijk aan de twee belangrijke aminozuren methionine en cysteine. Deze twee aminozuren komen niet voor in tarwe, rijst, mais en andere graansoorten. Verder heeft fonio (Fonio recept)een hoger gehalte aan eiwitten en vezels dan zilvervliesrijst en is dat nog veel hoger dan bij witte rijst. En het bevat ook nog eens veel ijzer, B-vitamines, calcium, magnesium, mangaan en zink. [4]

Teff is ook een glutenvrij graansoort dat oorspronkelijk uit Ethiopië komt. In tegenstelling tot tarwe is teff rijk aan eiwitten en heeft het een uitstekende aminozuursamenstelling, waardoor het acht van de negen aminozuren levert die essentieel zijn voor de mens. [5]

De publieke opinie over granen verandert regelmatig. Wat eerst bejubeld wordt, wordt soms later verguisd en andersom.

Lees dit interessante artikel van collega Rieneke Dijkinga en haar visie op diverse soorten granen.

Marijke de Waal malefijt

 

Marijke de Waal Malefijt

Fonio -peultjes-salade

GlyNAC-suppletie verbetert glutathiondeficiëntieIngrediënten voor 2 personen:
100 gram Fonio
zeezout
1 kleine wortel
75 gram taugé
100 gram peultjes
1 bosui
1 teen knoflook
1 limoen
¼ rode peper
1 centimeter verse gemberwortel
1 eetlepel omega 3-6-9 oliemix
1 eetlepel japanse sojasaus (tamari)
2 takjes koriander
60 gram geroosterde cashewnoten

Was de Fonio in een zeef en breng het graan met 1 ½ deciliter water en een snufje zeezout aan de kook. Als de massa begint te koken, draai je het vuur laag en laat je het ongeveer 5 minuten doorkoken. Draai het vuur uit en doe de deksel op de pan, laat dit 15 minuten gaar wellen. Je Fonio is dan klaar voor gebruik.
Maak ondertussen de groenten schoon. Snijd de wortel in dunne plakjes. Blancheer de groenten één voor één 1-3 minuten in kokend water en laat ze uitlekken in een zeef. Snijd de bosui in ringen. Pel de knoflook en hak deze fijn. Pers de limoen uit. Snijd de rode peper heel fijn. Rasp de gemberwortel. Doe de knoflook met 2 eetlepels limoensap, de peper, olie en sojasaus in een kom.
Knijp de gemberrasp erboven uit. Meng het geheel tot een dressing.
Meng de gare fonio met de groenten en bosui en giet de dressing erover. Knip de koriander boven de salade fijn. Meng het geheel goed door elkaar. Breng het zo nodig verder op smaak met zout. Zet de salade in de koelkast. Haal 20 minuten voor het eten de salade uit de koelkast en strooi de cashewnoten er over heen.

Referenties

[1] Glycine and N-acetylcysteine (GlyNAC) supplementation in older adults improves glutathione deficiency, oxidative stress, mitochondrial dysfunction, inflammation, insulin resistance, endothelial dysfunction, genotoxicity, muscle strength, and cognition: Results of a pilot clinical trial
Premranjan Kumar. Clin Transl Med. 2021 Mar;11(3):e372. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33783984/
[2] Supplementing Glycine and N-Acetylcysteine (GlyNAC) in Older Adults Improves Glutathione Deficiency, Oxidative Stress, Mitochondrial Dysfunction, Inflammation, Physical Function, and Aging Hallmarks: A Randomized Clinical Trial. Premranjan Kumar. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2022 Aug 17;glac135. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35975308/
[3] GlyNAC (Glycine and N-Acetylcysteine) Supplementation Improves Impaired Mitochondrial Fuel Oxidation and Lowers Insulin Resistance in Patients with Type 2 Diabetes: Results of a Pilot Study. Rajagopal V Sekhar. Antioxidants (Basel. 2022 Jan 13;11(1):154. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35052658/
[4] Fatty acid, amino acid, mineral and antioxidant contents of acha (Digitaria exilis)(Fonio). International journal of nutrition and metabolism 2013. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4666555/#!po=56.2500
[5] Nutritional composition, physical characteristics and health benefits of teff grain for human consumption: A review. The Pharma Innovation Journal 2018; 7(10): 03-07