skip to Main Content
Kenniscentrum met meer dan 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Halal vitamines en mineralen

Halal staat voor alles wat door de Koran als goed en rein wordt gezien. Al het eten uit de zee, groenten, fruit en alle dranken is halal, behalve alcohol. Diverse organisaties houden zich bezig met het keuren van halal vlees en halal vleesproducten. Zij hebben onderling echter soms een andere interpretatie van de regels op gebied van slachten.

Het tegenovergestelde van Halal is Haram. Dit betekent kort gezegd alles wat Allah (God) verboden heeft en als slecht en onrein wordt gezien.

De Islamitische voedings- en dieetvoorschriften omvatten meer dan alleen voorschriften voor het eten van vlees en een verbod op alcohol. Zo zijn er voorbeelden te noemen van producten die problemen kunnen opleveren, omdat er onreine onderdelen in kunnen zitten. Zoals onder andere kaas, bouillon, sauzen, mayonaise, boter, toetjes, drankjes, e.d. In snoep, kwark en gebak wordt vaak gelatine verwerkt.

In bijvoorbeeld kaas zit vaak stremsel uit de lebmaag van een niet ritueel geslacht kalf. Naast stremsel zijn er nog andere ingrediënten, zoals zuursels, media, die in de kaasproductie gebruikt worden die misschien niet Halal zijn.

Welke voedingssupplementen zijn halal?

Vitamines en mineralen kunnen gemaakt zijn van producten van dierlijke oorsprong (zoals vetzuren of eiwitten) of in het bereidingsproces kan alcohol betrokken zijn. Daarnaast kunnen bepaalde mineralen afkomstig zijn van bronnen die volgens bepaalde Islamstromingen niet zijn toegestaan, zoals oesters (oestercalcium).

Veel capsules en softgels zijn gemaakt van gelatine, afkomstig uit het beendermeel van varkens en/of runderen en zijn daarom niet-halal. Wel halal zijn de ‘vegicaps’ of ‘vegacaps’ die gemaakt zijn van plantenvezels (cellulose) of de softgels die gemaakt zijn van visgelatine.

E-nummers die gemaakt zijn van dierlijke producten

Er zijn e-nummers die gemaakt zijn van dierlijke producten zoals bijvoorbeeld de kleurstof karmijnrood (E120) die als coating dient voor sommige vitaminetabletten. Karmijnrood is een product dat afkomstig is uit een insect (cochenilleluis).
De lijst van E-nummers die mogelijk of zeker niet halal zijn, worden hieronder genoemd (1): E 120: Karmijn of cochenille Schildluizen (extractie uit gedroogde luizen)
E 430: Polyoxyethyleen-8-stearaatHet vetzuur stearinezuur wordt meestal uit plantaardig vet gemaakt, maar kan ook gemaakt zijn uit dierlijk vet.
E 431: Polyoxyethyleen-40-stearaatHet vetzuur stearinezuur wordt meestal uit plantaardig vet gemaakt, maar kan ook gemaakt zijn uit dierlijk vet.
E 432: Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraatHet vetzuur laurierzuur wordt meestal uit plantaardig vet gemaakt, maar kan ook gemaakt zijn uit dierlijk vet.
E 433: Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaatHet vetzuur oliezuur wordt meestal uit plantaardig vet gemaakt, maar kan ook gemaakt zijn uit dierlijk vet.
E 434: Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat Het vetzuur palmitinezuur wordt meestal uit plantaardig vet gemaakt, maar kan ook gemaakt zijn uit dierlijk vet.
E 435: Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat Het vetzuur stearinezuur wordt meestal uit plantaardig vet gemaakt, maar kan ook gemaakt zijn uit dierlijk vet.
E 436: Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaatHet vetzuur stearinezuur wordt meestal uit plantaardig vet gemaakt, maar kan ook gemaakt zijn uit dierlijk vet.
E 441: Gelatine Gemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen).
E 470: Zouten van vetzuren Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E 471: Synthetische vetten Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E 472: Synthetische vetten Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E 473: Suikeresters van vetzurenVetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E 474: Suikerglyceriden Combinatie van suiker met vetten. Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E 475: Polyglycerolesters van vetzuren Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E 477: Propyleenglycolesters van vetzurenVetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E 478: Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzuren Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E 479 en 479b: Thermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzurenVetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E 481 en E 482: Natrium/Calcium-stearoyllactylaatMengsel van melkzuur en stearinezuur, een vetzuur. Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E483: StearyltartraatMengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur, een vetzuur. Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E 484: StearylcitraatMengsel van citroenzuur en stearinezuur, een vetzuur. Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E 485: Gelatine Gemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen).
E 491 tot E495: Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzurenVetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E 542: BeendermeelGemaakt uit botten van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen).
E 570- E573: Stearinezuur en stearatenVetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E 630-E635: Inosinezuur en inosinatenVooral gewonnen uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of met bacteriën.
E 640: Glycine Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten van dieren. Deels ook synthetisch, maar dat is duurder.
E 904: SchellakUitscheidingsproduct van luizen. De luizen zelf zitten vaak opgesloten in de lak, maar het product op zich bevat geen luizen.
E 920 en E921: Cysteine en cystineGewonnen uit eiwitten, vooral uit haar (meestal paarden, maar ook koeien, mensen, varkens).

Commentaar NDN

Halal en voedselveiligheid zijn tegenwoordig hot. De consument wordt steeds kritischer en wil geïnformeerd worden over de herkomst van de producten en de ingrediënten die gebruikt zijn.

Er zijn momenteel leveranciers van voedingssupplementen die voedingssupplementen aanbieden met een Halal keurmerk en ook zijn er bedrijven (in oprichting) die zich hebben gespecialiseerd of willen specialiseren in halal voedingssupplementen.

Literatuur en link:

(1) http://www.e-nummers.info/voedingsallergie/halal/

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen