skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Voedingsfactoren spelen een rol bij COVID-19

Vitamines en mineralen hebben invloed op de reactie van het immuunsysteem. Voedingsfactoren zoals vitamine A en D, vitamine C, zink, selenium en magnesium kunnen mogelijk een rol spelen.
Hieronder volgt een update met een korte beschrijving van de diverse recente studies.

Covid-19 en nutriënten

Voedingsfactoren spelen een rol bij COVID-19In deze studie wordt uitgelegd hoe nutriënten zoals de vitamines A, C, D en E, de mineralen zink, selenium, magnesium en omega-3-vetzuren kunnen bijdragen aan de afweer tegen Covid-19.
Bron: Immune-boosting role of vitamins D, C, E, zinc, selenium and omega-3 fatty acids: Could they help against COVID-19?

In deze Spaanse studie onder 197 ziekenhuispatiënten met Covid-19 werd bij 82,2% van de testpersonen een vitamine D / 25(OH)D deficiëntie vastgesteld.
Bron: Vitamin D Status in Hospitalized Patients with SARS-CoV-2

Werking COVID-19 vaccin optimaliseren met vitamines en mineralen

Engelse wetenschappers roepen op om de vitamine- en mineralenstatus te optimaliseren voor, gedurende en na de vaccinatie met het COVID-19 vaccin om de werking van het vaccin te optimaliseren. Dit zou vooral belangrijk zijn voor mensen van 70 jaar en ouder omdat bij deze groep veel vitamine- en mineralentekorten voorkomen. Zij stellen voor een gratis vitaminemineralensupplement te verstrekken aan 70-plussers enkele weken voor de eerste vaccinatie t/m enkele weken na de tweede vaccinatie.

Bronnen:
[1] Brenner H. (2021). Vitamin D supplementation to prevent COVID-19 infections and deaths-accumulating evidence from epidemiological and intervention studies calls for immediate action. Nutrients 13: 411, 1-8. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33525447/
[2] Rayman M.P. & Calder P.C. (2021). Optimising COVID-19 vaccine efficacy by ensuring nutritional adequacy. Br. J. Nutr.: [Online ahead of print].pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33504378/
[3] E-book COVID-19 voeding en leefstijl.

Vaccinatievraag

Voedingsfactoren spelen een rol bij COVID-19Regelmatig ontvangen wij van lezers vragen over welke techniek er achter de nieuwe mRNA-vaccins van BioNTech/Pfizer/Moderna en de Viral Vector-vaccins van Oxford/AstraZeneca schuilgaat. In dit artikel kunt u daarover meer details lezen.

Bij diverse andere vaccintypes is in het afgelopen decennium wel een verband vastgesteld tussen auto-immuunziekten en vaccinatie, zie deze studie; Vaccination and autoimmune diseases: is prevention of adverse health effects on the horizon?

Vitaminen belemmeren de spike/ACE2-interactie

Voedingsfactoren spelen een rol bij COVID-19Naar het spike-eiwit van Sars-Cov-2, waarmee het virus aan menselijke cellen kan hechten en kan binnendringen, is recentelijk veel onderzoek gedaan. Een recente studie uitgevoerd door de Universiteit van Bristol toont aan dat vitamine K2, D, A en retinoïden zouden kunnen helpen bij het voorkomen van Covid-19-infectie.

Onderzoekster Deborah Shoemark voegde eraan toe: “Obesitas is een belangrijke risicofactor voor ernstige Covid-19. Vitamine D is in vet oplosbaar en heeft de neiging zich op te hopen in vetweefsel. Dit kan de hoeveelheid vitamine D die beschikbaar is voor zwaarlijvige personen verlagen. Landen waar sommige van deze vitaminetekorten frequenter voorkomen, lijden vaak zwaarder onder Coivd. “Ons onderzoek suggereert dat sommige essentiële vitamines en vetzuren, waaronder linolzuur, kunnen bijdragen aan het belemmeren van de spike/ACE2-interactie. Een tekort aan een van deze factoren kan het voor het virus gemakkelijker maken om te infecteren”. Bron: Stichting vitaminevraagbaak.nl

Pleidooi van prof. dr. Jörg Spitz voor een goede vitamine D-status bij Covid-19

Voedingsfactoren spelen een rol bij COVID-19Prof. dr. Jörg Spitz heeft vele jaren onderzoek gedaan naar de fysiologie en de status onder de bevolking (epidemiologie) van vitamine D.

In zijn pleidooi voor dit hormoon onderbouwt hij hoe een lage vitamine D-status het beloop van infecties zoals Covid-19 negatief kan beïnvloeden. Prof. Spitz wijst o.a. op een recente studie van de Universiteit van Heidelberg (Nutrients, 2020), waaruit blijkt dat een lage serumwaarde van kleiner dan 12 ng/ml (= 30 nmol/l) de kans op een dodelijke afloop van Covid-19 met een factor 18, dus zeer significant, nadelig kan beïnvloeden. Bron: Stichting vitaminevraagbaak.nl.

MIS-C: ontstekingsziekte bij kinderen na COVID-19Voedingsfactoren spelen een rol bij COVID-19

In Nederland hebben circa 140.000 kinderen COVID-19 gehad waarbij bij 100 kinderen MIS-C (multisystem inflammatory syndrome in children and adolescents with COVID-19) optrad (status februari 2021).
Vaak zijn het gezonde kinderen die 4-6 weken na het doormaken van een COVID-19 infectie ernstig ziek worden waarbij meerdere orgaansystemen betrokken zijn.
In Nederland en andere landen vindt onderzoek plaats waarom MIS-C bij sommige kinderen kan optreden als postinfectieus syndroom. Mogelijk zijn dit genetische factoren. Ook voedingsfactoren (zoals vitamine D, vitamine C, zink, selenium en magnesium) kunnen mogelijk een rol spelen.

Bronnen:
[1] Blink M., Buddingh E.P., Filippini L.H. et al. (2020). Covid-19-geassocieerde hyperinflammatie. Ned. Tijdschr. Geneeskd. 164: D5348, 1-8.
[2] Blink M., Buddingh E.P., Willems A. et al. (2021). Handreiking COVID-19 geassocieerd multisysteem inflammatoir syndroom (MIS-C). Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK), versie 25 januari 2021.

Zink en vitamine C hebben geen effect bij corona?

Voedingsfactoren spelen een rol bij COVID-19Het innemen van extra vitamine C en zink heeft geen invloed op het verloop van besmetting met COVID-19. Zowel samen als los van elkaar hebben deze supplementen geen effect op de ernst en de duur van de ziekte. Dat blijkt uit een gerandomiseerd onderzoek, gepubliceerd in JAMA.
Kanttekeningen: de groepen waren relatief klein, de controlegroep kreeg geen placebo, de patiënten waren niet geblindeerd en de uitkomsten zijn gebaseerd op zelfrapportage. Geconcludeerd kan worden dat de 2 supplementen de hoge verwachtingen niet waarmaken, aldus het commentaar van 2 onafhankelijke artsen.
Patients were randomized in a 1:1:1:1 allocation ratio to receive either 10 days of zinc gluconate (50 mg), ascorbic acid (8000 mg).

Commentaar NDN-redactie: zink en vitamine C zijn geen ‘medicamenten’ tegen Corona. Het is belangrijk om hiervan voldoende voorraad te hebben in de weefsels om een betere weerstand te hebben. Het is niet mogelijk om met 10 dagen suppletie een achterstand in te halen. Een zinkvoorraad aanvullen duurt vrij lang. Tot de onderliggende problemen bij mensen die erg ziek worden van Corona en of overlijden horen voor een groot deel voedingstekorten. Dat betreft niet alleen vitamine C en zink. Onderzoeken die geen rekening houden met de Orthomoleculaire Functional Medicine Geneeskundige kennis over voedingstekorten en weerstand, zullen dus te snel zijn met hun negatieve conclusies.

De volgende adviezen over vitamine D en zink worden gegeven door de Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR) in het rapport Vitamine D, zink en COVID-19

Herstel van reuk door reuktraining

Voedingsfactoren spelen een rol bij COVID-19Reuktraining is effectief om het herstel van reukverlies te versnellen. Bij een reuktraining wordt 2x per dag intensief geroken aan 4 verschillende geuren: roos, eucalyptus, citroen (limoen) en kruidnagel. Bij een reuktraining kan eventueel gebruik worden gemaakt van geurpennen of etherische oliën.

Bronnen:
Hummel T., Whitcroft K.L., Andrews P. et al. (2017). Position paper on olfactory dysfunction. Rhinol. Suppl. 54: 1-30.
Sorokwoska A., Drechsler E., Karwowski M. et al. (2017). Effects of olfactory training: a meta-analysis. Rhinology 55: 17-26.

Mensen die extra vitamines slikken, herstellen sneller

Voedingsfactoren spelen een rol bij COVID-19

Mensen die multivitaminen, zink, vitamine C en selenium innemen, zijn gezonder en herstellen sneller van ziekte. Ze beschikken over hogere immuniteit-biomarkers en meer witte bloedcellen die virussen kunnen doden. Ze hebben tevens hogere niveaus van vitamine C en zink in hun bloed, aldus onderzoekers van de Amerikaanse Oregon State University.
Volgens hoofdonderzoeker Adrian Gombart waren de verschillen tussen degenen die supplementen innamen en degenen die dat niet deden opvallend.
Naast een verbetering van het immuunsysteem, had men minder ziektedagen, minder ernstige symptomen en een snellere hersteltijd. Ongeveer een derde van de oudere volwassenen in de VS heeft een tekort aan ten minste één micronutriënt. Deficiënties kunnen leiden tot een minder goed functioneren van het immuunsysteem. Een afname aan immuniteit geeft o.a. een hogere ontstekingsgraad en een afname van de T-celfunctie.

Bron:
The Effect of a Multivitamin and Mineral Supplement on Immune Function in Healthy Older Adults: A Double-Blind, Randomized, Controlled Trial.

Binding vitaminen en mineralen en cholesterol aan SARS-CoV-2 spike-eiwit

Voedingsfactoren spelen een rol bij COVID-19Nieuw onderzoek laat zien hoe verschillende voedingsstoffen een interactie aangaan met het SARS-CoV-2-virus en zo invloed hebben op de infectiegevoeligheid. Nutriënten waaronder, vitamine A, vitamine D en vitamine K kunnen een interactie aangaan met het spike-eiwit en zo binding met de ACE2-receptor remmen. Cholesterol blijkt juist de binding van het spike-eiwit met de ACE2-receptor te bevorderen. Dit zou een verklaring kunnen zijn, waarom een hoog cholesterol een risicofactor is voor een ernstig verloop van Covid-19.

Bronnen:
Shoemark, D. K., Colenso, C. K., Toelzer, C., Gupta, K., Sessions, R. B., Davidson, A. D., … & Mulholland, A. J. (2021). Molecular Simulations suggest Vitamins, Retinoids and Steroids as Ligands of the Free Fatty Acid Pocket of the SARS‐CoV‐2 Spike Protein. Angewandte Chemie.

Vitamine K heeft effect op Corona

Voorjaar 2020 ontdekten CWZ-onderzoekers dat patiënten met COVID-19, vooral op de IC, een fors vitamine K-tekort hadden vergeleken met patiënten zonder corona. Er gaat nu een vervolgonderzoek van start.
Het betreft een placebo gecontroleerde interventiestudie  naar het effect van vitamine K-suppletie op het verloop van COVID-19, aldus longarts Rob Janssen.

Drie aanverwante studies
Voedingsfactoren spelen een rol bij COVID-19Naast de interventietrial die nu is gestart, lopen er in CWZ nog drie aanverwante studies. De eerste is een biomarker-onderzoek naar de invloed van vitamine D en K op ontstekingsstofjes in het bloed. Een biomarker is een meetbaar stofje dat ons kan vertellen wat er in het lichaam gaande is. Rob: ‘In de media wordt veel gezegd over de positieve werking van vitamine D in relatie tot corona. Maar in geen enkel wetenschappelijke studie is het effect tot dusver aangetoond. Met dit onderzoek gaan we nu de diepte in.’

Een tweede studie is gericht op een gen dat bepaalt hoe het lichaam met vitamine K omgaat. ‘Je moet je voorstellen dat het menselijk lichaam de vitamine K 2000 keer kan recyclen. Bij sommigen gebeurt dat heel vaak, bij anderen weinig. We zoeken nu uit of dat gen bepaalt of je wel of geen ernstig verloop van corona kunt krijgen’, aldus Rob.

Dan is er nog een derde studie, waarbij longbiopten van overleden coronapatiënten worden onderzocht. Rob: ‘Hierbij kijken we naar de vitamine K-afhankelijke eiwitten in de longen. Is er sprake van een verhoogd verbruik van vitamine K en waar speelt zich dat precies af?’

Krachtpatser vitamine K slikken in COVID-pandemie
Voedingsfactoren spelen een rol bij COVID-19Rob noemt vitamine K ‘een heel krachtige vitamine die veel te weinig aandacht krijgt en waarbij vitamine D zelfs verbleekt’. Door eerdere berichtgeving in de media willen sommige mensen weten of het zin heeft om K extra te slikken in deze COVID-pandemie. ‘Ook al is het effect van vitamine K op COVID nog niet bewezen, het kan geen kwaad om vooral K2 extra in te nemen.

Hij heeft wel een waarschuwing aan patiënten van de trombosedienst. ‘Neem geen extra vitamine K in bij gebruik van de bloedverdunners Acenocoumarol en Marcoumar (Phenprocoumon), want vitamine K kan bij gebruik van deze medicatie leiden tot bloedstolling.’ Voor ieder ander is gebruik van extra vitamine K volstrekt veilig.

Lees nog meer op; Micronutrients for Viral Infections – Reference Bibliography

Vitamine D bloedtest

Vitamine D bloedtestVerkoopprijs (incl. BTW): € 33,95
Koop deze test hier
Laboratorium analyse van 25-(OH)-vitamine D3 in het bloed. Ter bepaling van de vitamine D-status.

 

Vitaminen en mineralen test

Bestel deze test hier.
Deze vitamine- en mineralencheck geeft een overzicht van jouw vitamine- en mineralenspiegels.

De test bestaat uit:

Vitamine A; oogziekten, nachtblindheid, verzwakte afweer.
Vitamine B1; (thiamine difosfaat) neurologische en mentale aandoeningen.
Vitamine B2; bloeddoorlopen, brandende ogen, verstoort zicht, brandende voetensyndroom, staar.
Vitamine B6; neurologische klachten, spanningen voor de menstruatie.
Actief Vitamine B12 HoloTC
Foliumzuur; bloedarmoede. neurologische klachten.
Vitamine D (25-OH-D); krampen, botontkalking, osteoporose
Actief Vitamine D 1,25-di-Hydroxy-Vitamine D3; klachten vitamine D te kort, werking Parathormoon.
Vitamine E
Calcium; nodig voor opbouw en het onderhoud van de botten en gebit, botontkalking, werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam.
Kalium; vochtbalans, bloeddruk.
Koper
Magnesium intracellulair; ontspanning spieren en zenuwen.
Natrium; vochtbalans, bloeddruk, zenuwprikkelgeleiding.
Niacine (nicotinezuur/-amide)
IJzer; vermoeidheid, rusteloze benen.
Transferine saturatie
Ferritine
Selenium
Zink; stofwisseling, afweer-/immuunsysteem.
Bloedbeeld
Hematocriet
Hemoglobine
Thrombocyten
Leucocyten
Erythrocyten