skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Geen Fipronil in Demeter eieren

Eieren besmet met Fipronil zijn in het nieuws. Dit middel is door een bedrijf Chickfriend illegaal gebruikt bij kippenboeren tegen het bestrijden van bloedluizen. Onze Demeter boeren hebben hier niets mee van doen en zijn hun tijd ver vooruit. De eieren zijn niet besmet met Fipronil. U kunt gerust een Demeter eitje blijven eten.

Hoe pakken Demeter pluimveehouders het dan wel aan? Ten eerste zijn de hokken groter en hebben de kippen meer uitloop dan in de andere landbouwsystemen. Hierdoor blijft de ziektedruk (in dit geval van bloedluizen) lager. Verder wordt er schoongemaakt met bijvoorbeeld groene zeep en met heet water.Geen Fipronil in Demeter eieren

De plinten en kieren, daar waar de bloedluizen zich graag ophouden, worden bijvoorbeeld ingesmeerd met een pap van gebluste kalk of bespoten met bruine aarde dat ook veel silica bevat. Dit zorgt er aan de ene kant voor dat de broedplaatsen van de bloedluis vernietigt worden en aan de andere kant heeft het een uitdrogende werking waardoor de bloedluizen dood gaan. Ook zijn er pluimveehouders die regelmatig een ronde door de stal maken met het plamuurmes, waarbij kieren worden schoon geschraapt en met groene zeep schoonmaakt.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen