skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Fruit en groenten en blaasontstekingen

D-mannose heeft een gezonde werking op de urinewegen bij blaasontstekingen, door te voorkomen dat pathologische ziekteverwekkers zoals bijv. E. coli zich niet hechten aan het slijmvlies van de blaas. Diverse studies hebben aangetoond dat D-mannose een gezonde werking van de urinewegen ondersteunt door te voorkomen dat pathologische organismen (ziekteverwekkers) zich hechten aan het slijmvlies van de wanden van de organen.

Infecties aan de urinewegen

In de meeste gevallen worden infecties aan de urinewegen veroorzaakt door pathologische bacteriën die kleine weerhaakjes aan de oppervlakte hebben. Deze weerhaakjes worden fimbria (enkelvoud: fimbrium) genoemd. Aan het einde van zo’n fimbrium bevindt zich een glycoproteïne, de zogenaamde lectine. Deze lectines zijn in staat bepaalde eenvoudige suikers (monosachariden) aan zich te binden. D-mannose is een monosacharide (eenvoudige koolhydraat) die uit 6 koolstofatomen bestaat, een natuurlijk voorkomende epimeer (twee chemische verbindingen) van D-glucose (dat weer een stereo-isomeer is van L-glucose). D-mannose komt ook voor in de glycoproteïnen van vele planten- en schimmelsoorten.

Bacteriën met weerhaakjes foppen met mono- en oligosachariden uit voeding

Die bacteriën met hun weerhaakjes (fimbria) zijn ‘weg te vangen’ met die D-mannose. Dit komt doordat deze weerhaakjes bestaan uit lectines die makkelijk biochemische verbindingen aangaan met bepaalde koolhydraten uit voeding (groenten en fruit). Hoe gaat dit biochemisch in zijn werk? Lectines zijn een groep eiwitten (proteïnen) en binden specifieke suikers zoals monosachariden en ook oligosachariden. Oligosachariden zijn koolhydraten die zijn opgebouwd uit een klein aantal monosacharide-eenheden (3 tot 9). Voorbeelden van oligosachariden in voeding zijn: raffinose en stachyose in bonen en kestose in uien.

In de lichaamscellen worden ketens van een klein aantal suiker-eenheden (oligomeren) gebruikt om aan eiwitten te koppelen. Deze koolhydraat(glyco)- eiwit (proteïne) koppelingen worden glycoproteïnen genoemd. Glycoproteïnen die vaak aan de buitenkant van de cel zitten hebben een sterk soort-specifiek karakter. Met sommige stoffen hebben ze wel wat en met anderen weer niet. Zo is het voor het afweersysteem mogelijk om aan de suikers van de glycoproteïnen te herkennen welke cellen tot het eigen lichaam behoren en welke ongewenste indringers zijn. Handig dus in de verdediging bij indringers zoals E.coli bacteriën.

Wanneer zich voldoende D-mannose in het lichaam bevindt, zullen de moleculen van deze monosacharide (die met de urine uitgescheiden wordt) zichzelf opwerpen als bodyguards en zich hechten aan de lectines van bacteriën. Op deze manier verhinderen ze dat een pathologische bacterie zoals E. coli zich hecht aan het slijmvlies van de blaaswand. Daarmee voorkomen ze dat de bacteriën zich koloniseren (nestelen). De met D-mannose verzadigde bacteriën worden daarna met de urine uitgeplast.

Ondanks dat D-mannose een monosacharide is en wordt opgenomen in het eerste gedeelte van het maagdarmkanaal, is de absorptie ervan langzamer dan bij andere suikers. Bovendien wordt het niet omgezet tot glycogeen en ook niet als zodanig opgeslagen. Een belangrijk gedeelte van D-mannose wordt onveranderd opgenomen in de bloedbaan. Nadat het de nieren heeft gepasseerd, vervolgt het zijn natuurlijke weg met de urine via de ureters, de blaas en de urethra waar het zijn werking als ondersteuning voor gezonde urinewegen vervolgt.

Commentaar NDN

Veenbessen hadden al een goede naam bij blaasontstekingen, maar nu komt de D-mannose erbij als aanbeveling voor urineweginfecties. Groenten en fruit dragen dus bij aan gezonde urinewegen.

Fruit en groenten en blaasontstekingenVerse ananas, een glaasje veenbessensap, uien-bonensoep
zijn allemaal natuurlijke manieren om uw blaas te onderhouden.

Literatuur en links:

Referenties:

Clin Endocrinol Metab. 1979 Oct;49(4):616-22.

Metabolic effects of glucose, mannose, galactose, and fructose in man. Ganda OP, Soeldner JS, Gleason RE, Cleator IG, Reynolds C. EMBO J. 2000 Jun 15;19(12):2803-12.

Type 1 pilus-mediated bacterial invasion of bladder epithelial cells.Martinez JJ, Mulvey MA, Schilling JD, Pinkner JS, Hultgren SJ. Nippon Hinyokika Gakkai Zasshi. 1989

Dec;80(12):1816-23.[Anti-bacterial defense mechanism of the urinary bladder. Role of mannose in urine. Toyota S, Fukushi Y, Katoh S, Orikasa S, Suzuki Y.