skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Foliumzuur door ons dagelijks brood

Omdat brood dagelijks op het menu voorkomt lijkt het een prachtig medium net als zuivelproducten om het te verrijken met voedingsstoffen die we tekort komen. Na jodium is nu foliumzuur aan de beurt. In de Verenigde Staten en Canada stoppen ze foliumzuur al bijna 10 jaar in het brood.

De vitamine D-status is met name onder ouderen zorgelijk en vraagt eveneens om aandacht. Betekent dit dan dat we in de toekomst een hele A tot Z multi vitaminen mineraal in ons dagelijks brood moeten gaan verwerken?

Broodnodige suppletie?

Aan brood en ontbijtgranen moet standaard foliumzuur worden toegevoegd. Dat verkleint het aantal open ruggetjes bij baby’s drastisch. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan de regering. In Nederland worden bijna vijf op de 10.000 baby’s met deze ernstige aandoening geboren. Officieel geldt in Nederland het advies dat vrouwen die zwanger willen worden rond de conceptie extra foliumzuur moeten slikken. Vooral allochtone en laagopgeleide vrouwen weten dat niet.

Commentaar NDN

Uit peilingen blijkt dat we in Nederland 50 tot 200 microgram foliumzuur per dag binnen krijgen via de voeding. Uit gezondheidsoogpunt moet dit 200 tot 300 microgram zijn, stelt de Gezondheidsraad. Van de volwassen Nederlanders haalt 60% die aanbeveling niet, waarvan vrouwen meer dan mannen. Er wordt steeds minder groenten en fruit gegeten en de groep zal dus groeien. De Gezondheidsraad zal ons inziens straks nog meer nutriënten aanwijzen die aandacht nodig hebben.

Compensatie voor verarmde voeding

De NDN is tegen broodverrijking en andere zogenaamde ‘functional foods’ zoals zogeheten ‘verrijkte’ cornflakes, margarines, vruchtensappen die op er markt verschijnen. Het risico dat er een onbalans gaat komen tussen de nutriënten onderling is groot.
Naast bestrijdingsmiddelen, groeimiddelen, manipulatie ontstaat er dus nu ook de zogenaamde ‘verrijking’. Liever zien wij een ombuiging naar natuurvoeding zonder die ‘verrijking’ met synthetische vitaminen en een juiste suppletie op grond van onderzoek en biochemische individualiteit.

Ze zien er brood in

Tientallen studies laten zien dat onderzoek naar medicijnen een veel gunstiger uitkomst heeft zodra het wordt gefinancierd door de industrie. Voor de voedingsindustrie wordt nu duidelijk wat bij de farmaceutische industrie al langer bekend was. Namelijk: nu er geld te verdienen is aan gevitamineerde voeding komen studies met gunstige effecten van extra vitaminen gebruik ‘plotseling’ boven tafel.

Suppletie van voedingsstoffen is in de orthomoleculaire geneeskunde onder deskundige begeleiding al ruim 20 jaar een succes. Het werd graag bestempeld als ‘alternatief’ en soms zelfs als kwakzalverij. Nu voeding hoog op de gezondheidsagenda staat komt oude wijn verpakt in nieuwe ‘verrijkte’ kruiken weer tevoorschijn. Alertheid is geboden.

Laten u niet verblinden door u gevitamineerd zand in de ogen te laten strooien. Er gaat niets boven een heerlijk vers biologisch volkoren natuurbrood écht verrijkt met verse biologische zaden en noten, ambachtelijk en met liefde gemaakt.

Literatuur en links:

Referentie:

Wilcox AJ et al: ‘Folic acid supplements and risk of facial clefts; national population based case-control study’; British Medical Journal, Epub 26 jan.2007; doi: 10.1136/bmj.39079.618287.0B.

Zie ook het nieuwsitem over foliumzuur.