skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Foliumzuur door ons dagelijks brood

Gaat Engeland overstag? Engeland beslist dit jaar over broodverrijking met foliumzuur. De Nederlandse gezondheidsraad is op dit moment niet ervoor om foliumzuur in broodmeel te stoppen.

Foliumzuur slikken vermindert het risico op het krijgen van een kind met een open ruggetje. Er zijn meer voordelen aan een hogere foliumzuur status. Cognitieve functies als geheugen gaan er trager door achteruit. Ook het gehoor van ouderen in het spraakgebied gaan minder snel achteruit. Vitamine B 11 zoals foliumzuur ook wel genoemd wordt, had al een positieve naam bij de synthese van DNA-bouwstoffen en is betrokken bij de bouw van eiwitten.

Nieuwe inzichten in vitamine foliumzuur (B11)

Suppletie met foliumzuur kan gehoorverlies beperken bij ouderen, blijkt uit een nieuw dubbelblind gerandomiseerd Nederlands onderzoek. Deze studie werd uitgevoerd door Jane Durga en collegae van de Wageningen Universiteit (Wageningen Centre for Food Sciences) en het Academisch Ziekenhuis Maastricht.

Eerst terug naar volwaardig voedsel.
Dan pas suppleren en
alleen als dat nodig is.

De studie betrof 728 mannen en vrouwen van 50 tot 70 jaar in een tijdsbestek van 3 jaar. De proefpersonen kregen dagelijks een foliumzuursupplement van 800 mcg of een placebo. Aan het einde van de studie werd bepaald of de gehoordrempel in zowel de hoge als de lage tonen was veranderd ten opzichte van de beginwaarden. Bij zowel de foliumzuurgroep als bij de placebogroep was de drempel bij de lage frequentiereeks (0,5 tot 2 KHz) verhoogd (men had meer dB nodig om het geluid waar te nemen). In de foliumzuurgroep bleek de drempelwaarde minder te zijn toegenomen dan bij de placebogroep (1,0 dB versus 1,7 dB). Bij de hogere tonen was er geen effect waarneembaar. Men vermoedt, dat gehoorverlies verband houdt met de homocysteïnespiegel. De homocysteinespiegel in het bloed wordt verlaagd door foliumzuur.

Onderzoekster Durga richtte zich specifiek op mensen met een totaal homocysteïnegehalte van gemiddeld 13 micromol per liter of hoger en een vitamine B12 spiegel van minimaal 200 picomol per liter.
Normale homocysteïnewaarden liggen tussen de 5 en 15 micromol.
Door deze criteria beperkte het onderzoek zich tot proefpersonen met een hoog normale homocysteïnespiegel.

Conclusie

De conclusie uit de studie kan daardoor niet worden doorgetrokken naar de gehele oudere bevolkingsgroep. Wel kan worden geconcludeerd, dat foliumzuursuppletie het gehoorverlies in de spraakfrequenties kan verminderen. Foliumzuur werd al eerder in verband gebracht met het verminderen van neurale buisdefecten (open ruggetje) en vermindering van arteriosclerose. Ook werd al snel de suggestie gedaan dat het beter is om foliumzuur samen te geven met de andere B-vitaminen vanwege een mogelijke synergie.

Commentaar NDN

Uit peilingen blijkt dat we in Nederland 50 tot 200 microgram foliumzuur per dag binnen krijgen via de voeding, Uit gezondheids oogpunt moet dit 200 tot 300 microgram zijn, stelt de Gezondheidsraad. Van de volwassen Nederlanders haalt 60% die aanbeveling niet, waarvan vrouwen meer dan mannen. Er wordt steeds minder groenten en fruit gegeten en de groep zal dus groeien. De Gezondheidsraad zal ons inziens straks nog meer nutriënten aanwijzen die aandacht nodig hebben.

Compensatie voor veramde voeding

De NDN is tegen broodverrijking en andere zogenaamde ‘functional foods’ zoals zogeheten ‘verrijkte’ cornflakes, margarines, vruchtensappen die op er markt verschijnen. Het risico dat er een onbalans gaat komen tussen de nutriënten onderling is groot.
Naast bestrijdingsmiddelen, groeimiddelen, manipulatie ontstaat er dus nu ook de zogenaamde ‘verrijking’. Liever zien wij een ombuiging naar natuurvoeding zonder die ‘verrijking’ met synthetische vitaminen en een juiste suppletie op grond van onderzoek en biochemische individualiteit.

Ze zien er brood in

Tientallen studies laten zien dat onderzoek naar medicijnen een veel gunstiger uitkomst heeft zodra het wordt gefinancierd door de industrie. Voor de voedingsindustrie wordt nu duidelijk wat bij de farmaceutische industrie al langer bekend was. Namelijk: nu er geld te verdienen is aan gevitamineerde voeding komen studies met gunstige effecten van extra vitaminen gebruik ‘plotseling’ boven tafel.

Suppletie van voedingsstoffen is in de orthomoleculaire geneeskunde onder deskundige begeleiding al ruim 20 jaar een succes. Het werd graag bestempeld als ‘alternatief’ en soms zelfs als kwakzalverij. Nu voeding hoog op de gezondheidsagenda staat komt oude wijn verpakt in nieuwe ‘verrijkte’ kruiken weer tevoorschijn. Alertheid is geboden.

Laten u niet verblinden door u gevitamineerd zand in de ogen te laten strooien. Er gaat niets boven een heerlijk vers biologisch volkoren natuurbrood écht verrijkt met verse biologische zaden en noten, ambachtelijk en met liefde gemaakt.

Literatuur en links

Foliumzuur kan leeftijdsgerelateerd gehoorverlies beperken –
Annals of Internal Medicine, 2 jan 2007, Vol. 146, Iss. 1, pag. 1-9

Anderson F, Sadeghian S, Fallahi F, Salarifar M, Davoodi G, Mahmoodian M, Fallah N, Darvish S, Karimi A., Homocysteine, vitamin B12 and folate levels in premature coronary artery disease. BMC Cardiovasc Disord. 2006 Sep 26;6:38

Durga J, Verhoef P, Anteunis LJ, Schouten E, Kok FJ., Effects of folic acid supplementation on hearing in older adults: a randomized, controlled trial., Ann Intern Med. 2007 Jan 2;146(1):1-9

NRC wetenschap 9-01-2007; Voedingsstudies zelden kritisch door Marcel aan de Brugh

Volkskrant 27 januari 2007 Nog geen dagelijks brood tegen open ruggetjes door Broer Scholtens.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen