skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Ik ben met diarree uit de tropen teruggekomen. Kan ik anderen besmetten?

Ja, dan is mogelijk De grootste infectiebron is de toilet. Met alcohol van 70% kunt u dit tegengaan. Besproei bij elke toiletgang de bril en alle voorwerpen (wc-knop, kraan, lichtknop) met de 70% alcohol.

Belangrijk is je ontlasting direct te laten nakijken op parasieten bij de huisarts. Daarnaast kun je de ontlasting op meer dingen nakijken. Lees meer daarover op onze ontlasting-zelf-thuistesten pagina.

Als eerst stap kun je beginnen met probiotica.Probiotica bevorderen een gezonde microbiële flora in het maagdarmkanaal (intestinaal microbioom). De Wereldgezondheidsorganisatie definieert probiotica (‘voor het leven’) als levende microorganismen die – in voldoende hoeveelheid ingenomen – de gezondheid van de gastheer ten goede komen. Meestal gaat het om melkzuurbacteriën die behoren tot het bacteriegeslacht Lactobacillus of Bifidobacterium. Het is belangrijk precies te weten uit welke bacteriestam(men) een probioticum bestaat.

De werkzaamheid en gezondheidsbevorderende eigenschappen van een probioticum zijn grotendeels stamspecifiek. Een vijftal belangrijke probiotische stammen zijn Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), Lactobacillus acidophilus LA-5 (LA-5), Bifidobacterium lactis BB-12 (BB-12), Lactobacillus rhamnosus GR-1 (GR-1) en Lactobacillus reuteri RC-14 (RC-14). Deze bacteriestammen zijn al tientallen jaren op de markt, worden wereldwijd door vele mensen gebruikt en hebben wetenschappelijk aangetoonde gezondheidseffecten.

Hun werkzaamheid is aangetoond in vele (honderden) preklinische en klinische studies, die voor een belangrijk deel zijn gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Een (relatief) tekort aan gezonde darmbacteriën (symbionten) en een (relatief) teveel aan ziekteverwekkende bacteriën in het maagdarmkanaal (dysbiose) kan leiden tot uiteenlopende gezondheidsklachten, waaronder diarree. Dysbiose kan de barrièrefunctie van de darmwand verminderen (verhoging darmpermeabiliteit of leaky gut) en de weerstand tegen infecties verlagen.

Ik ben met diarree uit de tropen teruggekomen. Kan ik anderen besmetten?

Ontlasting Zelftesten; zie op deze pagina alle testen die jezelf kunt laten doen.