skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Deel 2; Voedingsadviezen bij pre-eclampsie

Gebruik van microbiotica kan het risico op pre-eclampsie mogelijk verlagen. In één studie is gekeken naar het effect van inname van microbiotica op de kans op preeclampsie. Hiertoe werden 33.399 moeders tijdens hun eerste zwangerschap gevolgd tussen 2002 en 2008. Middels een vragenlijst werd de consumptie van zuivelproducten met microbiotica bepaald.

In deze periode waren in Noorwegen (waar de studie werd uitgevoerd) twee van dergelijke producten verkrijgbaar: één met de stammen L. acidophilus LA-5, B. lactis Bb12, en L. rhamnosus GG, en één met L. acidophilus LA-5 en B. lactis Bb12. De kans op het ontwikkelen van preeclampsie was 21% lager bij dagelijks gebruik van deze producten. De grootste invloed bestond op de kans op ernstige preeclampsie: deze was 25% lager bij wekelijks gebruik van één van deze producten, en bij dagelijks gebruik zelfs 39% lager.

In een andere studie is gekeken naar de invloed van yoghurt met L. acidophilus LA-5 en B. lactis Bb12 op insulineresistentie. Hierbij bleek dat vrouwen die deze probiotica gebruikten minder toename hadden van de hoeveelheid insuline in het bloed. Hyperinsulinisme is een risicofactor voor het ontstaan van pre-eclampsie. Verminderd toename van de hoeveelheid insuline betekent daarom minder risico op pre-eclampsie.

Praktische tips ter preventie van pre-eclampsie

Om het risico op pre-eclampsie te verlagen kunt u zelf de volgende maatregelen nemen:
Houd uw gewicht in balansDoor de BMI te berekenen van voor de zwangerschap is er een globale richtlijn te geven voor een gezonde gewichtstoename tijdens een eenling-zwangerschap. De BMI kunt u berekenen door uw gewicht voor de zwangerschap te delen door de lengte maal de lengte.

BMI <18.5 Gezonde gewichtstoename: 12.5-18 kg
BMI 18.5-25 Gezonde gewichtstoename: 11.5-16 kg
BMI 25-30 Gezonde gewichtstoename:7-11.5 kg
BMI >30 Gezonde gewichtstoename:5-9 kg
Voorkom hyperinsulinisme/insulineresistentieOnderstaande klachten en kenmerken wijzen op mogelijke problemen in de insulinehuishouding:
– Overgewicht, grote gewichtstoename tijdens de/een eerdere zwangerschap
– Eerdere kinderen met een hoog geboortegewicht
– Diabetes, zwangerschapsdiabetes
– Hoge bloeddruk
– Verhoogd cholesterol en/of triglyceriden, verlaagd HDL-cholesterol
– Energiedips of sterke zoetbehoefte vlak voor of na de maaltijd

Herkent u één of meerdere van bovenstaande kenmerken? Dan kan een natuurlijke, nutrientrijke voeding met een lage glycemische index en voldoende lichaamsbeweging de insulinehuishouding in balans brengen en houden.

Voor tips en meer achtergrondinformatie zie elders op onze site; ‘Bloedsuiker & Natuurvoeding’.
Voorkom een tekort aan vitamine DEen tekort aan vitamine D komt in Nederland regelmatig voor. De behoefte aan vitamine D stijgt tijdens de zwangerschap. Daarom raadt de Nederlandse Gezondheidsraad alle zwangere vrouwen aan om minimaal 400 IE vitamine D gedurende de hele zwangerschap te gebruiken.

Deze hoeveelheid blijkt in de praktijk voor niet alle zwangeren voldoende te zijn. Zo zag vitamine D-expert dr. Holick in zijn onderzoek bij zwangere en borstvoedende vrouwen  in de VS dat veel vrouwen wel 2000-4000 IE vitamine D per dag nodig hadden om een voldoende hoge vitamine D-spiegel te realiseren.

Het is daarom aan te bevelen eerst uw vitamine D spiegel via uw arts of diëtist te laten bepalen om hiermee de optimale dosering vitamine D vast te stellen. Een ideale vitamine D spiegel ligt op 80 nanomol of hoger.
Gebruik voldoende calciumTijdens de zwangerschap heeft u ongeveer 1000 mg calcium per dag nodig ter ondersteuning van de bloeddrukregulatie, werking van het zenuwstelsel, de botopbouw en het gebit van u en uw baby én de preventie van pre-eclampsie.

Rijk aan calcium zijn o.a. groene groenten, koolsoorten, noten, zaden, tofu, melk en melkproducten en calciumverrijkte soja-, noten- en granenmelken. Gebruikt u weinig tot geen zuivelproducten dan krijgt u mogelijk te weinig calcium naar binnen. Vraag hiervoor advies aan een natuurdiëtist.
Laat uw homocysteïnegehalte controlerenOm deze risicofactor uit te sluiten kunt u via uw arts of diëtist het homocysteïnegehalte in uw bloed laten bepalen. Voor een betrouwbare uitslag en een volledig beeld moet het bloed nuchter worden afgenomen en bij voorkeur de vitamines B6, B12 en foliumzuur mee worden bepaald. Bij een waarde boven de 6 is het zinvol om een natuurdiëtist om een homocysteineverlagend advies te vragen.
Voorkom te veel oxidatieve stressGebruik een anti-oxidantrijke voeding en vermijd voedingsmiddelen die oxidatie stimuleren.
Een aantal belangrijke anti-oxidanten zijn superoxide-dismutase (SOD), katalase, glutathionperoxidase (GPX), vitamine C en E, glutathion, selenium, zink, carotenoïden en flavonoïden.

Rijk aan deze voedingsstoffen zijn o.a. ongebrande noten en zaden, volle granen, uien, knoflook, asperge, avocado, schelp- en schaaldieren, koolsoorten, citrusfruit, bessen, tarwekiemen, oranje, geel en rood gekleurde groenten- en fruitsoorten (o.a. rode, gele en oranje paprika, wortel, pompoen, gele courgette, appel, abrikoos, perzik en citrusfruit), bessen, druiven, groene thee, uien, knoflook, rozemarijn, geelwortel en gember.

Maatregelen om oxidatieve stress door voeding te voorkomen zijn het vermijden van alcohol en het zo min mogelijk bakken, braden, frituren en roerbakken van uw voedsel. Vermijd daarnaast zoveel mogelijk gerookte, gefrituurde of gebrande producten, zoals gerookte vis, chips en gebrande noten. Gebruik oxidatieve stressbeperkende kooktechnieken, zoals stomen, stoven, smoren, koken en blancheren.

Zie voor recepten het boek Energieherstelplan en voor meer informatie over oxidatieve stress en voeding elders op onze site.

Verder kunt u uw oxidatieve stress-niveau en antioxidantstatus via uw natuurdiëtist, natuurarts of orthomoleculair therapeut laten bepalen door meting van het MDA in urine of bloed en glutathion, vitamine C, E, zink, selenium in het bloed.
Elders op de site kunt u meer informatie lezen over oxidatieve stress en voeding.
Beperk de inname van omega-6 vetzurenEen verminderde omega-6 vetzuurinname verlaagt de hoeveelheid oxidatieve stress en verhoogt de verhouding tussen omega-3 en 6 vetzuren. Dit verlaagt het risico op pre-eclampsie en maakt het lichaam gevoeliger voor insuline. Gebruik daarom geen dieet- of reformmargarines op brood.

Gebruik geen omega-6 rijke oliesoorten bij de bereiding van de maaltijden, zoals zonnebloemolie, rijstkiemolie, maiskiemolie, saffloerolie, tarwekiemolie, hazelnootolie. Neem hiervoor in de plaats op brood roomboter, om (af en toe in) te bakken milde olijfolie, roomboter of kokosolie en zo koud over groenten en salades koudgeperste olijfolie, lijnzaadolie, hennepzaadolie en walnotenolie.

Pas ook op met producten waarin grote hoeveelheden omega-6-rijke oliesoorten zijn toegevoegd, zoals sauzen, vloeibare bak- en braadproducten, kazen met plantaardige oliën etc. Uw lichaam heeft wel een kleine hoeveelheid van het omega-6 vetzuur linolzuur nodig om goed te functioneren. 1-2 Eetlepels ongebrande noten of zaden, 1 eetlepel koudgeperste sesam- of lijnzaadolie per dag levert voldoende omega-6 vetzuren om de minimale behoefte te dekken.
Gebruik volop producten rijk aan omega-3 vetzurenOmega-3 vetzuren verhogen de productie van eicosanoïden met een vaatverwijdende en bloedstollingremmende werking. Ze maken het lichaam gevoeliger voor insuline en verminderen hiermee insulineresistentie. Rijk aan omega-3 vetzuren zijn vette vis (zalm, haring, makreel, sardines), (koudgeperste) lijnzaad(olie), chiazaad, (koudgeperste) hennepzaad(olie, (koudgeperste) walnoten(olie).

Voorkom oxidatie van deze kwetsbare vetten door de oliesoorten in de koelkast te bewaren. Verhit deze oliën nooit, maar gebruik ze koud over het eten heen. Kies voor ongebrande noten en zaden. Maak vis klaar door middel van stomen, stoven of bereid het in de oven. Bak, frituur of rook vis bij voorkeur niet.

Daarnaast zijn er via uw natuurarts, orthomoleculair therapeut of natuurdiëtist speciale bloedtests beschikbaar waarbij u de vetzuurbalans in uw lichaam kunt laten bepalen. Aan de hand van de uitslag van deze test kan er een vetzuuradvies op maat worden gemaakt.

Meer informatie en individueel advies

Verder kan een natuurdiëtist gespecialiseerd in voeding en zwangerschap samen met u alle risicofactoren voor pre-eclampsie doorlopen. Zo nodig kan hij/zij nutriëntenonderzoek aanvragen om meer zicht op de risicofactoren en uw voedingsstatus te krijgen.

Op basis hiervan kan hij/zij een voedings- en supplementadvies op maat voor u maken. Hierbij wordt rekening gehouden met uw risicofactoren, constitutie, lichamelijke conditie, eet- en leefstijl en medicijngebruik.

Tanja Visser, natuurdietist, www.dieetcare.nl

Literatuur en links:

Meer informatie over een gezonde voeding tijdens de zwangerschap vindt u de brochure ‘Natuurlijke voeding tijdens de zwangerschap’ en in de syllabus voor professionals ‘Natuurlijke voeding bij een zwangerschap(swens)’, zie www.dieetcare.nl/publications_list.ph

(1) Anne Lise Brantsæter, Ronny Myhre, Margaretha Haugen, Solveig Myking, Verena Sengpiel, Per Magnus, Bo Jacobsson, and Helle Margrete Meltzer. Intake of Probiotic Food and Risk of Preeclampsia in Primiparous Women: The Norwegian Mother and Child Cohort Study. Am. J. Epidemiol., 2011; 174: 807 – 815

(2) Artsenwijzer Dietetiek, 4e herziene druk mei 2010, Nederlandse Vereniging Van Dietisten.

(3) Backes CH, Markham K, Moorehead P, Cordero L, Nankervis CA, Giannone PJ. Maternal preeclampsia and neonatal outcomes. J Pregnancy. 2011;2011:214365Duley L. Pre-eclampsia and the hypertensive disorders of pregnancy. Br Med Bull. 2003;67:161–176

(4) Carty DM, Delles C, Dominiczak AF. Preeclampsia and future maternal health. J Hypertens. 2010;28:1349–1355

(5) Fariba Aghajafari, Tharsiya Nagulesapillai, Paul E Ronksley, Suzanne C Tough, Maeve O’Beirne, and Doreen M Rabi. Association between maternal serum 25-hydroxyvitamin D level and pregnancy and neonatal outcomes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ 2013; 346: f1169

(6) Freeman DJ, McManus F, Brown EA, Cherry L, Norrie J, Ramsay JE, Clark P, Walker ID, Sattar N, Greer IA. Short- and long-term changes in plasma inflammatory markers associated with preeclampsia. Hypertension. 2004;44:708–714

(7) Ghulmiyyah L, Sibai B. Maternal mortality from preeclampsia/eclampsia. Semin Perinatol. 2012;36:56–59

(8) Harsem NK, Braekke K, Staff AC. Augmented oxidative stress as well as antioxidant capacity in maternal circulation in preeclampsia. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2006;128:209–215
Hollis BW. Vitamin D requirement during pregnancy and lactation. J. Bone Miner. Res. 2007;22(2):V39–V44

(9) Hubel CA, Roberts JM, Taylor RN, Musci TJ, Rogers GM, McLaughlin MK. Lipid peroxidation in pregnancy: new perspectives on preeclampsia. Am J Obstet Gynecol. 1989;161:1025–1034

(10) Mehendale S. et al, Int. Journal of Gynecology & Obstetrics vol 100, issue 3, 2008: 234-238

(11) Redman CW, Sargent IL. Placental stress and pre-eclampsia: a revised view. Placenta. 2009;30 :S38–S42

(12) Redman CW, Sacks GP, Sargent IL. Preeclampsia: an excessive maternal inflammatory response to pregnancy. Am J Obstet Gynecol 1999;1800:499–506

(13) Roberts J.M. et al, Nutrient Involvement in preeclampsia, J. Nutr. May 1 2003; 5: 1684S-1692S.

(14) CJ Robinson, MC Alanis, CL Wagner, BW Hollis, and DD Johnson. Plasma 25-hydroxyvitamin D levels in early-onset severe preeclampsia. Am J Obstet Gynecol, October 1, 2010; 203(4): 366.e1-6

(15) CJ Robinson, CL Wagner, BW Hollis, JE Baatz, and DD Johnson. Maternal vitamin D and fetal growth in early-onset severe preeclampsia. Am J Obstet Gynecol, June 1, 2011; 204(6): 556.e1-4

(16) Theresa O Scholl, Xinhua Chen, and T Peter Stein. Vitamin D, secondary hyperparathyroidism, and preeclampsia. Am J Clin Nutr 2013;98:787-793

(17) Teran E, Escudero C, Moya W, Flores M, Vallance P, Lopez-Jaramillo P. Elevated C-reactive protein and pro-inflammatory cytokines in Andean women with pre-eclampsia. Int J Gynaecol Obstet. 2001;75:243–249

(18) Vollset S.E. et al, Plasma total homocysteine, pregnancy complications, and adverse pregnancy outcomes: the Hordaland Homocysteine Study, Am. J. Clin. Nutr. 2000;71: 962-8

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen