skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Broccoli en prostaatkanker

Tijdens de vertering van groene groenten zoals broccoli, chinese kool, bloemkool, spruitjes komt er een chemische stof vrij. Recent onderzoek duidt aan dat deze stof de groei van prostaatkanker kan remmen. Broccoli, spruiten, groene kolen en bloemkool zijn rijke bronnen aan de stof indole-3-carbinol (I3C). Het lichaam zet deze stof weer verder om in 3.3-diindolylmethaan (DIM) tijdens het verteringsproces.

Even dimmen

DIM werkt als een sterk anti-androgeen dat de verspreiding van menselijke prostaatkankercellen in vitro-test tegenhoudt. Geslachtshormonen zijn noodzakelijk voor het normaal functioneren van de prostaat. Ze spelen echter ook een grote rol in het beginstadium van prostaatkanker. Prostaatkanker wordt in de beginfase voornamelijk behandeld met anti-androgene medicijnen. In latere stadia van de ziekte ontwikkelen de kankercellen een resistentie tegen androgenen.

Wetenschappers hebben de effecten van DIM op androgeenafhankelijk menselijke prostaatkankercellen en op kankercellen die onafhankelijk zijn van androgenen bekeken. Men ontdekte dat androgeen afhankelijke kankercellen die behandeld werden met een oplossing van DIM 70% minder groeiden dan de onbehandelde cellen. Onafhankelijk androgene kankercellen werden niet beïnvloed door DIM.

Verdere testen toonden aan dat DIM de werking van dihydrotestosteron (DHT) tegenhoudt. DHT is een primair androgeen dat een rol speelt bij prostaatkanker. DHT werkt door stimulatie van de hoeveelheid aan Prostaat Specifieke Antigeen (PSA). PSA fungeert als een groeifactor voor prostaatkanker. Wanneer androgeen afhankelijke cellen werden behandeld met DIM, daalde de hoeveelheid PSA. Het lijkt erop dat DIM functioneert op een genniveau.

Eerder onderzoek heeft reeds aangetoond dat bovengenoemde stoffen ook een mogelijk therapeutische werking heeft tegen borst- en endometrium kankers.

BroccoSprout en BroccoCress

Een nieuwe variant binnen de productgroep kiemgroenten is Brocco: lekker en gezond. Eén product in twee verschillende vormen: BroccoSprout en BroccoCress. BroccoCress is de groene variant van BroccoSprouts Het is een aanvulling op de reeds bestaande microgroenten als tuinkers, Daikon Cress en Rucola Cress. Microgroenten zijn bekend vanwege de heel aparte smaak, de hoge decoratieve waarde, een intensieve geur en een hoge gezondheidsbijdrage.

Broccoli en de fase-2-enzymen in de lever

In 1992 ontdekte Dr Talalay van de John Hopkins medische universiteit in Baltimore, USA de hoge concentratie van de stof sulforaphane glucosinolate in broccoli. Dr Talalay en zijn medisch team testten honderden broccoliplanten en selecteerden uiteindelijk vijf planten met de hoogste concentratie aan sulforaphane. Bij het onderzoek werd duidelijk dat vooral hele jonge rassen een aanzienlijk hoger aandeel van de stof bevatte. Slechts de zaden van deze vijf planten mogen als BroccoSprouts en BroccoCress op de markt gezet worden met een gemiddeld 30 keer hogere concentratie van sulforaphane in zich dan een struik broccoli. Sulforafaan, zo ontdekten ze, is een uiterst effectieve induceerder van fase-2-enzymen in de lever.

Indirecte antioxidanten

Sulforafaan komt voor in kruisbloemige groente zoals broccoli, andere koolsoorten en radijs. Zijn voorloper, sulforafaan glucosinolaat (SGS), werkt als een indirecte antioxidant. Dit houdt in dat deze stof, anders dan directe antioxidanten zoals vitamine E en C en bètacaroteen, de vrije radicalen niet rechtstreeks neutraliseert. Indirecte antioxidanten induceren (ofwel: stimuleren) de activiteit van de fase-2 ontgiftingsenzymen. Verdedigingsmechanisme

Dr. Talalay “Deze enzymen fungeren als verdedigingsmechanisme. Ze induceren een brede antioxidantactiviteit die zich voortdurend herhaalt, waardoor een groot aantal vrije radicalen wordt geneutraliseerd voordat ze de celschade kunnen veroorzaken die kan leiden tot mutaties en daardoor tot kanker.”

Verder zegt Dr. Talalay dat de effecten van deze indirecte antioxidanten voortduren ook nadat ze het lichaam verlaten hebben. Dit in tegenstelling tot rechtstreekse antioxidanten, die maar één radicaalmolecuul tegelijk kunnen elimineren en daarbij vernietigd worden. Indirecte antioxidanten hebben langdurig effect en zetten een doorlopend proces in gang dat dagenlang actief en effectief blijft.

Broccoli scoort hoog

Het SGS-gehalte van volgroeide broccoli varieert sterk. De onderzoekers ontdekten dat het onder zorgvuldig gestandaardiseerde omstandigheden mogelijk is om uit het zaad van bepaalde broccolisoorten broccolikiemen met een constant hoog SGS-gehalte te produceren. Ze constateerden dat ongeveer 30 gram van deze speciale kiemen evenveel SGS bevat als 600 g volgroeide, gekookte broccoli (20 keer zo veel).

Octrooi op broccolikiemen

De Johns Hopkins University School of Medicine heeft voor de ontdekking van deze SGS-rijke broccolikiemen drie octrooien verkregen, en een licentie verleend zodat broccolikiemen onder strikt gecontroleerde omstandigheden kunnen worden gekweekt om te waarborgen dat ze een optimaal SGS-gehalte bevatten. Deze broccolikiemen zijn nu ook in Europa voor het publiek verkrijgbaar onder de merknaam BroccoSprouts en BroccoCress.

Commentaar NDN

BroccoCress wordt verkocht in een aantrekkelijk en een gemakkelijk mee te nemen doosje of hoesje. BroccoSprouts is een kiemgroente. Andere bekende kiemgroenten zijn taugé, alfalfa en radijssprouts. Sprouts hebben een intensieve smaak en zijn ook zeer gezond. Broccosprouts is verpakt in een doosje met een inhoud van 30, 50 of 100 gram. Broccocress is te koop bij Plusmarkt, C 1000, Makro en de groentespecialist. Staat het product niet in het schap, toch gewoon vragen, de agf chef kan het elke dag bestellen.
Elke dag gezonde kiemen BroccoCress en BroccoSprouts hebben een frisse milde broccolismaak. Het past in salades en rauwkost, op een boterham met kaas of vleeswaren, bij vis- en vleesgerechten, in soep en sauzen en bij eiergerechten.

Literatuur en links

Lees hier meer over op www.brocco.nl.

Bronnen:

Myzak MC, Tong P, Dashwood WM, Dashwood RH, Ho E., Sulforaphane Retards the Growth of Human PC-3 Xenografts and Inhibits HDAC Activity in Human Subjects. Exp Biol Med (Maywood). 2007 Feb;232(2):227-34

Hsu JC, Dev A, Wing A, Brew CT, Bjeldanes LF, Firestone GL., Indole-3-carbinol mediated cell cycle arrest of LNCaP human prostate cancer cells requires the induced production of activated p53 tumor suppressor protein. Biochem Pharmacol. 2006 Dec 15;72(12):1714-23