skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Auto-immuunziekten en diëten

The Wahls Protocol - How I Beat Progressive MS Using Paleo Principles and Functional Medicine - Terry WahlsAuto-immuunziekten ontstaan als het afweersysteem van het lichaam zich per vergissing op delen van het eigen lichaam richt. Auto-antilichamen zien lichaamseigen cellen of weefsels voor indringers aan, die bestreden moeten worden. Het lichaam heeft normaal de capaciteit om vreemde indringers uit te schakelen. Maar bij auto-immuniteit richt de aanval zich tegen het eigen lichaam.

Als auto-antilichamen de myelineschede aanvallen, die zich rondom de zenuwvezels bevindt, raken de zenuwvezels beschadigd en kan multiple sclerose ontstaan. Als auto-antilichamen zich op het darmweefsel richten, kan de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa ontstaan. Als de aanval gericht is tegen gewrichten, is er sprake van reumatoïde artritis of lupus.

Diverse diëten in omloop bij Multiple sclerose

Dr Terry Wahls kreeg in 2000 MS en bezocht de beste artsen en kreeg de nieuwste medicijnen. Toch belandde ze in een rolstoel en was ze bang dat ze bedlegerig zou worden. In 2007 kon ze niet eens meer zitten in een stoel. Ze dook in alle literatuur en onderzoek die ze kon vinden en begon haar eigen plan van aanpak, zo vertelt ze in haar boek The Wahls protocol (2014).

Toen Wahls in de boeken dook en het internet afzocht, ontdekte ze de functionele geneeskunde: een nieuw terrein met een holistische benadering. Ze begon het belang van gezonde darmen, voedselallergieën en de negatieve invloed van giftige stoffen op haar hersenen en immuunsysteem te begrijpen.

Ze maakte een lange lijst van voedingsstoffen en vitaminen die haar lichaam nodig had en begon met een dieet. Hoewel ze al jaren vegetariër was, ging ze weer dierlijke eiwitten gebruiken. Ze at orgaanvlees, zoals biologische lever en hart, dat rijk is aan veel van de vitaminen en mineralen waaraan ze een tekort had.
Ze vermeed gluten en melkproducten, omdat ze ontdekte dat die de darmslijmvliezen kunnen beschadigen, en ze begon gefermenteerde levensmiddelen zoals zuurkool te maken voor goede darmflorabacteriën. Ze at zeegroenten voor jodium en dagelijks heel veel zwavelrijke en kleurrijke groenten en fruit.

Drie maanden nadat ze met haar nieuwe voeding begonnen was, merkte Wahls de eerste veranderingen op. Ze kon weer met slechts één stok heen en weer lopen en zes maanden later liep ze zelfs zonder stok. En een jaar later kon ze 30 kilometer aan één stuk fietsen.

Als hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Iowa voert ze nu klinische proeven uit om te kijken of haar protocol ook bij andere patiënten helpt. De resultaten zijn heel bemoedigend.
‘De toekomst van de geneeskunde is voeding, leefstijl en beweging’, aldus Wahls.

Ook Ann Boroch en de Australische arts Professor George Jelinek ; gingen aan de gang met een dieet en voedingssupplementen om hun MS anders te benaderen dan de reguliere weg.

Healing Multiple Sclerosis - Diet, Detox And Nutritional Makeover For Total Recovery - Ann BorochDe Australische arts George Jelinek [12] verfijnde het dieet van Roy Swank [1-4]. In een onderzoek naar het vóórkomen van MS in verschillende districten in Noorwegen in de periode 1935-1948, heeft Swank geconstateerd dat MS bijna vier maal minder vaak voorkomt langs de kust. Daar wordt veel meer vis gegeten, dan in de meer landinwaarts gelegen agrarische streken, waar de inname van dierlijke vetten zeer hoog is.

Swank concludeerde hieruit dat een overvloedige inname van verzadigde vetten bij Multiple sclerose-patiënten vervangen diende te worden door inname van olie (meervoudig onverzadigde vetten en visolie).

Het dieet van de Crawfordgroep [8] is ook gebaseerd op een juiste vetzurenbalans [8]. Dit dieet streeft ook naar minder verzadigd vet en een verhoogde inname van meervoudig onverzadigde vetten, maar legt daarnaast meer nadruk op de totale voeding, inclusief groene groenten, fruit en het aantal calorieën. Daarbij wordt tevens gelet op voldoende inname van verschillende vitamines en mineralen.

Er zijn nog andere MS-diëten in omloop, die we in het kort bespreken.
Het glutenvrije dieet van Mac Dougall Dit glutenvrije dieet is ontwikkeld door Mac Dougall. Dougall beweert dat mensen met MS overgevoelig zijn voor gluten (eiwitbestanddeel in tarwe, rogge, haver, gerst). MS komt vooral voor in gebieden waar glutenbevattende granen worden gegeten. Ook verzadigde vetten en suikers zouden de spijsvertering kunnen tegenwerken. Bij zijn dieet moeten glutenbevattende granen, verzadigde vetten en suikers worden vermeden. Als aanvulling op het dieet worden vitamines en mineralen aanbevolen.
Het Eversdieet Het Eversdieet is ontwikkeld door de Duitse arts Joseph Evers. De filosofie achter dit dieet is dat MS voornamelijk in landen met een Westers-leefpatroon voorkomt. Daarom is het dieet gebaseerd op een natuurlijke leefwijze.

Vers fruit, verse noten, rauwe groente, onbewerkte volkerenproducten, verse boerenmelk, boerenboter en scharreleieren. Producten als suiker en suikervervangende voedingsmiddelen, bewerkte graanproducten, koffie (thee), cacao, kant-en-klaar voedsel, voedsel uit blik en diepvriesgroente worden afgeraden bij het Evers dieet.

Daarnaast wordt ook afgeraden: aardappels, peulvruchten (behalve de groene erwt), kaas en vis te eten. Omdat er verschillende groenten worden afgeraden, is het risico op verschillende vitaminen- en mineralentekorten aanwezig.
Het dr. Maas dieetDit dieet is ontwikkeld door de Nederlandse dokter Maas. Dr. Maas dieet werkt met een eliminatiedieet. Zij raadt aan om verschillende producten uit de voeding te schrappen (elimineren) en deze daarna een voor een weer te gaan gebruiken (provoceren). Als er reacties optreden dient men de inname van het betreffende voedingsmiddel weer te stoppen. Zo kan er uitgezocht worden welke voedingsmiddelen er klachten geven en welke niet.
Het ‘MS Recovery’ dieetAnn D. Sawyer en Judith Bachrach raden het MS recovery dieet aan. Zij geven aan dat patiënten met MS vaak allergisch zijn voor; zuivel, gluten, peulvruchten, eieren en gist. Hun advies is om dit te laten testen door middel van een allergietest.

Daarnaast wordt er aangeraden om suiker en verzadigd vet te vermijden en wel voldoende gunstige vetzuren te gebruiken zoals: teunisbloemolie, visolie, saffloerolie, walnotenolie en olijfolie. Ann D. Sawyer en Judith Bachrach geven aan dat het dieet geen genezing biedt maar wel symptoomvermindering, mits er strikt aan de dieet- en leefregels (stress vermijden) gehouden wordt.

Systemische lupus erythematosus of SLE

Gina Yashere is bekend van de Britse televisie. De in Londen geboren comédienne werd tien jaar geleden lamgelegd door een ernstige auto-immuunziekte.
Uit bloedonderzoek bleek dat Yashere systemische lupus erythematosus of SLE had. Een ziekte die ontstaat als het afweersysteem de gewrichten en het bindweefsel aanvalt. In Nederland lijdt ongeveer 1 op de 4000 mensen aan de ziekte, en ongeveer 90 procent van hen is vrouw.

Na haar diagnose begon Yashere met corticosteroïden en hydroxychloroquine, een krachtige ontstekingsremmer, maar haar toestand ging snel achteruit. Haar gewrichten raakten ernstig misvormd en ze had voortdurend pijn. De medicijnen en haar onvermogen om te bewegen maakten dat ze dertig kilo aankwam.

Ze zag een realityshow op tv, getiteld ‘Celebrity Detox’ en meldde zichzelf aan voor het programma. Ze moest zeven dagen vasten en kreeg twee keer per dag een koffieklysma en maakte kennis met het raw vegan-dieet. Ze begon met noten en zaden te eten, fruit en rauwe groenten, verving haar cola door komboecha-thee en maakte veel smoothies en sappen.

Binnen een paar weken merkte Yashere grote verbeteringen in haar gewrichten en ze merkte dat haar energie toenam. Zodra ze bewerkte en suikerrijke voedingsmiddelen nam, ging ze echter weer achteruit. Door zich aan het dieet te houden, kon ze langzaam maar zeker haar medicijnen afbouwen.
Haar artsen in Londen maakten zich zorgen over het feit dat ze geen medicijnen slikte. Yasher: “ik had mijn medicatie al vier maanden niet genomen en voelde me beter dan ooit”.

Yashere is nu niet langer een strikte veganist. Ze heeft een paar jaar geleden vis op het menu gezet. Ze gebruikt hoge doses vitamine B12, D en probiotica. De antilichamen zitten nog steeds in haar bloed en haar artsen geven aan dat het gewoon om een spontane remissie gaat.
Yashere: “Ik heb nauwelijks symptomen. Wel vreemd dat mijn spontane remissie precies samenviel met mijn nieuwe dieet en leefstijl.”

Ziekte van Crohn

In 2006 kreeg Meghan Telpner ; te horen dat ze de ziekte van Crohn had: een auto-immuunziekte waarbij de darmen ontstoken zijn, wat leidt tot bloed bij de ontlasting, diarree, en allerlei andere symptomen. Telpner kreeg te horen dat de ziekte ‘ongeneeslijk’ was en dat ze ermee moest leren leven.

Telpner was vastbesloten haar eigen plan te trekken. Ze schrapte alle bewerkte voedingsmiddelen, gluten en melkproducten en binnen een maand waren haar symptomen verdwenen. Dit inspireerde haar tot een studie holistische voedingsleer en tot het schrijven van het boek Undiet (2013). Gevolgd door een kookboek gebaseerd op dezelfde principes (2015).

Telpner: ‘Het is niet pillen slikken en dan op de oude voet verder gaan’, zegt ze. Het gaat om duurzame veranderingen. Ze heeft al negen jaar geen last van haar ziekte.

Molly Vazquez: auteur van Alopecia & Wellness

Molly Vazquez kreeg te horen dat ze de auto-immuunziekte alopecia totalis had, die haar haarzakjes trof. Vazquez is auteur van het boek Alopecia & Wellness (2015), waarin ze vertelt over de vele tranen die ze vergoot, de harde reacties van leeftijdsgenoten en de onverschilligheid van artsen.

Een bezoek aan een chiropractor zette Vazquez op een ander spoor. Hij raadde haar aan biologische te gaan eten, plus probiotica, visolie en hoge doses vitamine B te gaan gebruiken. Fastfood kwam er niet meer in en ze schrapte gluten, melkproducten en rood vlees uit haar dieet. Ze at quinoa-salade, veel groenten en fruit, maakte smoothies, dronk veel water en begon met yoga.

Alopecia & Wellness - How I Got My Hair Back Treatment Free - Molly VazquezIn haar boek Alopecia & Wellness (2015) laat ze de colontherapie die ze onderging achterwege, eigenlijk om haar lezers niet af te schrikken, maar ze merkte dat haar haren daardoor nóg sneller terugkwamen. Er was één plekje op haar hoofd, waar maar geen haar wilde groeien. Zij besloot elke dag twintig minuten buiten in de zon te gaan zitten. Binnen een paar weken begon ook op die plek haar te groeien.

Wahls, Yashere, Telpner and Vazquez hadden allemaal een andere auto-immuunziekte en werden ieder naar een andere specialist doorgestuurd: een neuroloog, reumatoloog, gastro-enteroloog en dermatoloog. De manier waarop deze volhardende vrouwen zelf hun ziekte aanpakten, heeft een aantal overeenkomstige kenmerken. We zetten ze voor u op een rijtje.

Aanpak bij auto-immuunziekten

1. Vermijd voedingsmiddelen waarvan u weet of vermoedt dat u er slecht op reageert. Laat u testen op o.a. gluten en melkproducten.
2. Vermijd alle bewerkte voedingsmiddelen. Ze staan bol van de geraffineerde suikers en zout, conserveermiddelen en andere chemische stoffen. Ze zijn niet voedend en geven uw lichaam extra ontgiftingswerk.
3. Eet ontstekingsremmende natuurvoeding. Zo’n dieet is rijk aan vitaminen, mineralen en veel fytonutriënten, die helpen weefsels en cellen te herstellen. Maak samen met een natuurdiëtist een dieet op maat.

Vermoeidheid en spierzwakte zijn twee veel voorkomende symptomen waaraan patiënten met multiple sclerose (MS) lijden. Een Duits onderzoek vond dat groenethee-extract effectief het energiemetabolisme in de spieren verbetert. Het effect was opvallend sterker bij mannen dan bij vrouwen.

Het extract bevatte 600 mg EGCG en moest gedurende 12 weken dagelijks genomen worden door patiënten met relapsing-remitting MS. De effecten op het energiemetabolisme werden zowel in rust als tijdens inspanning gemeten. Tijdens inspanning was het energieverbruik verlaagd ten opzicht van een placebo, wat op een efficiëntere benutting van energie duidt. Er werden meer koolhydraten en minder vetzuren verbrand, vergeleken met het placebo, al was dat effect enkel bij mannen zichtbaar [20].
4. Zorg ook dat u voldoende zonlicht krijgt (maar niet verbrandt) en neem een vitamine D-supplement. Laat u testen op eventuele tekorten aan vitaminen, mineralen en vetzuren (vetzuurprofiel).
Vitamine DTessel Runia, onderzoeker aan het Erasmus MC-MS Centrum, heeft in haar promotieonderzoek voorspellende MS-factoren gevonden. Bij patiënten met opvolgende aanvallen van MS werd nauwgezet bijgehouden hoeveel vitamine D zij in hun bloed hadden. Het blijkt dat lage vitamine D-waarden samenhangen met een verhoogd risico op aanvallen van MS.

“Dit is een belangrijk verband, maar geeft nog geen antwoord op de vraag of extra vitamine D slikken ook zinvol is. Dat moet vervolgonderzoek uitwijzen”, aldus Runia. Er werd geen verhoogd risico gevonden bij hoeveelheden van vitamine A of het eiwit osteopontin in het bloed, waarvan werd aangenomen dat die samen zouden hangen met aanvallen van MS [persbericht Erasmus MC, 22 januari 2015].

Mensen met de auto-immuunziekte systemische lupus erythematodes (SLE) kunnen ook baat hebben bij een adequate vitamine D-spiegel [21].
Omega 3-vetzurenEen uitgekiend supplement met twee omega-3-vetzuren, twee omega-6-vetzuren en gammatocoferol als hoofdcomponenten verbetert de toestand van patiënten die aan multiple sclerose lijden. De resultaten van de studie die met 80 patiënten begon en 30 maanden duurde, zijn vrij indrukwekkend te noemen [18].
Alfa-liponzuurAlfa-liponzuur is een sterke antioxidant, die o.a. wordt ingezet bij aandoeningen van het zenuwstelsel, zoals diabetische neuropathie maar ook bij multiple sclerose (MS). In onderzoek naar een experimentele vorm van MS bij muizen is meerdere malen vastgesteld dat injecties met alfa-liponzuur een sterk positief effect hebben.

Omdat alfa-liponzuur in het algemeen als capsule of tablet wordt gebruikt, kunnen dergelijke resultaten alleen doorgetrokken worden naar toepassing bij mensen, als bij het gebruik van dergelijke preparaten een vergelijkbare concentratie in het bloed bereikt kan worden.

In deze studie kregen in totaal 23 personen met MS éénmalig een dosis van 1200 mg alfa-liponzuur als capsule of tablet. Vervolgens werd gekeken naar de concentratie van deze stof in het bloed. Het bleek dat bij gebruik van alfa-liponzuur in capsules, concentraties in het bloed gevonden werden die overeenkomen met de concentraties die bereikt worden bij injectie van 50 mg alfa-liponzuur per kg lichaamsgewicht onder de huid bij muizen.

Bij deze dosering worden sterke therapeutische effecten gevonden bij proefdieren. Opvallend was dat bij het gebruik van deze dosis alfa-liponzuur als tablet duidelijk lagere concentraties in het bloed van de proefpersonen werden gevonden dan bij het gebruik van capsules.

Dit is de eerste maal dat wordt aangetoond dat gebruik van alfa-liponzuur als oraal supplement leidt tot concentraties van deze antioxidant in het bloed die vergelijkbaar zijn met de concentraties die in onderzoek bij proefdieren met MS effectief blijken [19].
5. Let op zware metalen belasting. Neem bijvoorbeeld aluminiumverbindingen, zoals aluminiumsulfaat en aluminiumhydroxide. Deze worden al lange tijd toegepast als hulpstoffen in vaccins.

Tegenwoordig zitten deze verbindingen in verschillende vaccins uit het Rijksvaccinatieprogramma: DKTP-Hib, Pneu, HPV, MenC en HepB. Voeding is op verschillende manieren leverancier van aluminium. Denk aan aluminium blikjes (frisdrank), aan verpakkingen op basis van aluminiumfolie, maar ook aan de aluminium kookketels en of opslagtanks die worden gebruikt in de voedingsindustrie [22-25].

Zware metalen urinetest basis

Zware metalen urinetest basisVerkoopprijs (incl. BTW): € 65,95
Koop deze test hier
6. Beweging vermindert stress, helpt het lichaam ontgiften en werkt ontstekingsremmend. Yoga, qi qong en tai chi zijn rustige vormen van beweging.
7. Werk aan geestelijke stabiliteit, door therapie en meditatie/mindfulness.8. Pas op met lichaamsvreemde stoffen.Omgevingsfactoren spelen een rol bij de ontwikkeling van auto-immuunziekten. Lichaamsvreemde stoffen (xenobiotica), medicatie, vaccins, zware metalen zoals kwik en aluminium, maar ook siliconen uit borstimplantaten kunnen verband houden met auto-immuunziekten.

Ingrediënten van vaccins kunnen een kruisreactie veroorzaken. Meghan Telpner denkt dat haar ziekte van Crohn eerder te maken had met de vaccins die ze kreeg voor haar reis naar Afrika dan met de reis zelf, waar zij een parasiet opliep.

We worden tegenwoordig ook meer blootgesteld aan verontreinigende stoffen, pesticiden en straling: chemische stoffen in verf, synthetische materialen, toiletartikelen, schoonmaakmiddelen, WiFi, plastic verpakkingen, enzovoorts. Terry Walsh: “Sommige mensen lijken toxische belasting goed aan te kunnen.

Maar afhankelijk van iemands genetische gevoeligheid, kan men sterk reageren op giftige stoffen. Mensen met een auto-immuunziekte zijn waarschijnlijk gevoeliger voor milieu- en voedseltriggers dan anderen. Probeer de blootstelling aan toxische stoffen te minimaliseren, en de natuurlijke ontgifting van het lichaam te optimaliseren”.

Toen Wahls haar MS snel erger werd, ging ze op zoek in de medische literatuur. Tot haar verbazing ontdekte ze de ene studie na de andere waaruit bleek dat giftige stoffen, voeding, nutriënten tekorten en beweging bij 70 tot 95 procent van de auto-immuunziekten een rol spelen. Op basis van deze literatuur besloot zij haar ziekte op een radicaal andere wijze aan te pakken.

Commentaar NDN

Hoeveel Nederlanders een auto-immuunziekte hebben is onbekend. Er zijn wel cijfers over MS. Volgens de MS Vereniging zijn er in Nederland 17.000 patiënten. Wereldwijd zijn het er 2,5 miljoen. Naar schatting heeft wereldwijd één op de vijf mensen een auto-immuunziekte. Minstens veertig andere ziekten hebben vermoedelijk met auto-immuniteit te maken en dat aantal neemt razendsnel toe.

In de wereld van de immunologie gaat men uit van een ‘mozaïek’ aan factoren waar auto-immuniteit aan ten grondslag ligt. Men denkt van erfelijkheid en infecties tot blootstelling aan giftige stoffen. De onderzoeker Yehuda Shoenfeld was de eerst die deze term ‘mozaïek aan factoren’ noemde in zijn boek The mosaic of autoimmunity (1989).

Shoenfeld wijst infectie, maar ook giftige stoffen door roken, materialen in chirurgische implantaten, kwik in tandvullingen en aluminium in vaccins als de voornaamste factoren van wat hij in 2011 omschreef als ‘het auto-immuun/inflammatoir syndroom als gevolg van adjuvants’.

Shoenfeld heeft in zijn laatste boek ‘Vaccines and autoimmunity’ (2015) 75 artikelen van immunologen en onderzoekers verzameld, waar uit blijkt dat diverse auto-immuunrisico’s verband houden met verschillende vaccins.

Wat de onderliggende oorzaken van auto-immuunziekten ook mogen zijn, bij de behandeling wordt vaak gekozen voor ontstekingsremmers en medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken (immunosuppressiva). De echte oorzaak(en) wordt niet aangepakt maar met medicatie probeert men het afweersysteem te temperen en aanvallen te onderdrukken. Helaas vaak met veel bijwerkingen tot gevolg zoals leverschade, vermoeidheid en een verhoogd infectierisico.

De verschijnselen van de ziekte worden misschien minder, maar men voelt zich slechter. Veel mensen gaan echter door met hun behandeling vanwege de dreiging van verdere invalidatie.

Wahls, Yashere, Telpner and Vazquez zijn slechts enkele voorbeelden van mensen die besloten hun ziekte op een radicaal andere manier aan te pakken. Moedig, leerzaam en inspirerend. Marijke de Waal Malefijt


Voedings- en laboratoriumtesten

Natuurdiëtisten kunnen als geen ander uw voedingsstatus inschatten en adviezen geven op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Dit doen ze aan de hand van laboratoriumtesten.

Met laboratoriumbepalingen is de natuurdiëtist in staat uw voedingsstatus te bepalen en de dieetadviezen op maat te maken en door laboratoriummonitoring te evalueren en zo nodig bij te stellen.

Wij werken samen met de Duitse fabrikant van laboratoriumtesten Medivere. Medivere levert laboratorium diagnostische diensten waarbij de conventionele geneeskunde als ook aanvullende (complementaire) medische diagnostica en therapieën optimaal worden gecombineerd.

ImuPro voedingsallergenen testen, bouwstenen naar een betere gezondheid

ImuPro is een uniek concept om een IgG voedselintolerantie in kaart te brengen. Wanneer u een aandoening heeft die niet weg gaat, kan dat de oorzaak zijn van een vertraagde voedselintolerantie. Zo’n vertraagde voedselallergie blijft vaak onopgemerkt, omdat er vaak pas na enkele uren of zelfs dagen symptomen optreden.
De ImuProtesten kunnen u helpen voedingsallergenen in kaart te brengen.

Symptomen van een voedselintolerantie/voedselallergie IgG-type III:
Darmklachten
Constipatie
Diarree
PDS
Hoofdpijn/ Migraine
Overgewicht
Vermoeidheid
Huidziekten, waaronder eczeem of psoriasis
Spier- en gewrichtsklachten
(Chronisch) ontstekingen

Bovenstaande klachten zijn symptomen die ‘getriggerd’ kunnen worden door een voedselintolerantie. Maar de ImuPro kan bijvoorbeeld ook worden ingezet om uw energie te vergroten of om sportprestaties te verbeteren.

Hoe werkt de Imuprotest?

Voor de ImuPro Screen(22), Screen+(44) en Basic(90) en de Vegetarisch(90) test, ontvangt u een vingerprik.
Voor de meest complete test, ImuPro Complete(270), ontvangt u een prikset voor een bloedafname bij de prikpoli. Na ontvangst krijgt u ongeveer na 2 weken de resultaten toegestuurd.

Wat ontvangt u?
De rapportage van de test verschilt per panel.
ImuPro Screen (22 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Screen+ (44 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Basic (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Vegetarisch (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Complete (270 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen + recepten

De ImuPro wordt uitgevoerd door laboratorium Pro Health Medical te Nederweert. U bestelt de prikset van de test en ontvangt de materialen thuis.
Wij raden aan om de testresultaten samen met een Natuurdiëtist te bespreken, zodat er een goed evenwichtig dieet voor u kan worden opgesteld.

Bekijk hier de folder van de ImuProtesten en de geteste voedingsmiddelen.

Wat maakt ImuProtesten (test ontwikkeld door R-Biopharm AG ) zo uniek:

  • Betrouwbaar onderzoek
  • Snel en eenvoudig bloed intraveneus opvangen bij een prikdienst
  • De ImuPro wordt veel gebruikt bij Natuurdiëtisten

T.o.v. andere voedselintolerantie testen op de markt maakt de ImuPro gebruik van een betrouwbare ELISA-methode en ontvangt u een uitgebreid rapport, met voedingsaanbevelingen en tevens een receptenboek (enkel bij de ImuPro Complete). Daarnaast wordt het onderzoek in meer dan 40 landen gebruikt.

Auto-immuunziekten en diëtenImuPro Screen, test op 22 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 22 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 77,51
Bestel hier de Imupro Screen

 

Auto-immuunziekten en diëtenImuPro Screen+ (Plus), test op 44 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 44 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 138,73
Bestel hier de Imupro Screen+ Plus test.

 

Auto-immuunziekten en diëtenImuPro Vegetarisch, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 voedingsmiddelen
Voedselovergevoeligheid op 90 IgG-voedingsmiddelen, zoals de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen en kippenei. Daarnaast worden ook diverse superfoods onderzocht.
Prijs Imupro Vegetarisch: € 227,06
Bestel hier de Imupro Vegetarisch

 

Auto-immuunziekten en diëten

ImuPro Basic, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 IgG- voedingsmiddelen; de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen, vleessoorten en kippenei.
Prijs Imupro Basic; € 227,06
Bestel hier de Imupro Basic

 

Auto-immuunziekten en diëten

ImuPro Complete, test op 270 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid intraveneuze bloedafname test op 270 IgG-voedingsmiddelen.
Prijs Imupro Complete: € 551,93
Bestel hier de Imupro Compleet

Literatuur en links:

[1] R.L. Swank en B. B. Dugan, The Multiple Sclerosis Diet Book, (Doubleday, New York, 1987).
[2] R.L. Swank, Multiple sclerosis: twenty years on a low-fat diet, Arch. Neurol. 23: 460-474 (1970).
[3] R.L. Swank en A. Grimsgaard, Multiple sclerosis: the lipid relationship, Am. J. Clin. Nutr. 48: 1387-1393 (1988).
[4] R.L. Swank en B. B. Dugan, Effects of low saturated fat diet in early and late cases of multiple sclerosis, Lancet 336: 37-39 (1990).
[5] R.H. Dworkin, D. Bates, J.H.D. Millar, en D.W. Paty, Linoleic acid and multiple sclerosis: a reanalysis of three double-blind trials, Neurology 34: 1441-1445 (1984).
[6] P.C. Calder, n-3 polyunsaturated fatty acids and cytokine production in health and disease, Ann. Nutr. Metab. 41: 203-234 (1997).
[7] K. Lauer, Diet and multiple sclerosis, Neurology 49: S55-S61 (1997).
[8] G. Fitzgerald, L.S. Harbige, A. Forti, and M.A. Crawford, The effect of nutritionally counselling on diet and plasma EFA status in multiple sclerosis patients over 3 years, Hum. Nutr. Appl Nutr. 41A: 297-310 (1987).
[9] A.A. Nanji en S. Narod, Multiple sclerosis, latitude and dietary fat: is pork the missing link?, Med. Hypothesis 20: 279-282 (1986).
[10] A. Sinclair, In: Essential Fatty Acids and Eicanocids (A. Sinclair and R. Gibson, Eds.) Americal Oil Chemical Society, Champaign IL, pp. 318-324 (1992).
[11] D. Seidel, Mehrfach-ungesättigte (essentielle) Fettsäuren und ihre Bedeutung in der Pathogenese, Diagnostik und Therapie der multiplen Sklerose, Fortschr. Neurol. Psychiat. 50: 173-189 (1982).
[12] E.H. Jellinek, Multiple sclerosis and diet, Lancet 2: 1006-1007 (1974).
[13] J Autoimmun, 2011; 36: 4-8
[14] Pharmacol Res, 2015; 92: 18-22
[15] J Autoimmun, 2013; 47: 11-16
[16] Sci Transl Med, 2015; 7: 294ra105
[17] http://www.medischdossier.org./
[18] Pantzaris MC, Loukaides GN et al. A novel oral nutraceutical formula of omega-3 and omega-6 fatty acids with vitamins (PLP10) in relapsing remitting multiple sclerosis: a randomised, double-blind, placebo-controlled proof-of-concept clinical trial. BMJ Open. 2013 Apr 17;3(4)
[19] Vijayshree Yadav, Gail H. Marracci, Myrna Y. Munar, Ganesh Cherala, Lauren E. Stuber, Lilia Alvarez, Lynne Shinto, Dennis R. Koop, and Dennis N Bourdette. Pharmacokinetic study of lipoic acid in multiple sclerosis: comparing mice and human pharmacokinetic parameters. Multiple Sclerosis. published 11 February 2010, 10.1177/1352458509359722
[20] Mähler A, Steiniger J, Bock M et al. Metabolic response to epigallocatechin-3-gallate in relapsing-remitting multiple sclerosis: a randomized clinical trial. Am J Clin Nutr. 2015 Mar;101(3):487-95
[21] Lupus Sci Med. 2015 Apr 8;2(1):e000064. doi: 10.1136/lupus-2014-000064. eCollection 2015.
Association of low vitamin D with high disease activity in an Australian systemic lupus erythematosus cohort. Yap KS1, Northcott M, Hoi AB, Morand EF, Nikpour M.Lupus.
[22] Exley C, Rotheray E, Goulson D. Bumblebee Pupae Contain high levels of aluminium. Plos one 2015; 10(6):e0127665.
[23] Exley C. Why industry propaganda and political interference cannot disguise the inevitable role played by human exposure to aluminium in neurodegenerative diseases, including Alzheimer’s disease. Front Neurol, 27 October 2014.
[24] Minsshall C, Nadal J, Exley C. Aluminium in human sweat. J Trace Elem Med Biol 2014; 28:87-88.
[25] Burell SA, Exley C. There is (still) to much aluminium in infant formulas. BMC Pediatr 2010; 10:63.

Bestel ‘The Wahls Protocol’ van Terry Wahls bij Bol.com

Bestel ‘Healing Multiple Sclerosis’ van Ann Boroch bij Bol.com

Bestel ‘Alopecia & Wellness’ van Molly Vazquez bij Bol.com

Bestel ‘Vaccines and Autoimmunity’ van Yehuda Shoenfeld bij Bol.com

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen